srijeda, 17.08.2016.

The Purge: Election Year (2016)

 photo MV5BMjMxNzk2OTQ1OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTI2NjU5ODE._V1_SY1000_CR006311000_AL__zpstyilshaz.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Prošle su dvije godine otkako je inspektoru Barnesu ubijen sin tijekom jedne od Noći Pročišćenja. Sada je šef osiguranja senatorice Roan, kojoj se prijeti ubojstvom nakon što je jedna od njenih kampanjskih zadaća potpuno uklanjanje dana u godini kada je 12 sati dozvoljen svaki oblik kriminala, pa i ubojstvo...

 photo the-purge-election-year-3_zpsn87lujoy.jpg

Eto nam i treći Purge. I zadnji, sudeći po najavama i komentarima filmske ekipe. Kao i drugi film (Purge: Anarchy), Election Year u potpunosti je politički horor film s radnjom na ulicama, u noći kad Pročišćenje dolazi na snagu i gdje vas niti jedna policija i hitna ne može spasiti ako se nađete na nesigurnom mjestu. Ovoga puta, dvije političke opcije u uskoj su konkurenciji za predsjedničkog kandidata, a jedna od njih, senatorica Roan, potiče ukidanje novog zakona o dozvoljenom kriminalu zbog katastrofalnog ljudskog aspekta modernog života, dok druga stranka uporno pokazuje statistike o smanjenju kriminala tijekom godine, izbacivanjem frustracija i bijesa samo tih 12 sati, kada se možete osvetiti ili napasti koga god hoćete, a od ove godine, čak i osobe s imunitetom mogu doći u opasnost. Političke igrice, kontroverznost povezana čak i s Crkvom (prakticiranje propovijedi - klin se klinom, bijes u sebi uništite bijesom izvana) i ostale proameričke situacije obilježile su treći dio popularnog horor serijala. Koliko su drugi i treći dio horor filmovi, a koliko više akcijski trileri, da se o tome diskutirati, no činjenica jest da je Election Year podbacio u podosta situacija koje su, da su bile bolje i maštovitije odrađene, mogle nadjačati čak i anarhiju na ulicama iz drugog dijela. Ovako ćemo reći da je bolji od skučenog prvog, ali slabiji od dinamičnijeg drugog dijela.

 photo Creepy-Mask-from-The-Purge-Election-Year_zps5rbsalhd.jpg

Radnja bazirana na ulicama pokazala nam je dobre akcijske scene s klasičnim huliganima s maskama, a da su se potrudili prestići kičenost bojama i oblicima maski, to svakako, no moram reći da su ovdje neke maske i primjerice, auto okružen lampicama za bor, puko pretjerivanje. Interesantne scene na vanjštini prate, kao i u drugom dijelu, više ''timova'' protagonista, koji se kasnije spoje i zajedno kreću prema sličnom cilju - spašavanje senatorice. Iritantni bad guys logično su nametnuti kao takvi kako bi se gledatelju povećala emocija ljutnje prema njima i empatija prema pozitivcima, stoga film može ponuditi povezanost gledatelja i tijeka radnje. Također, neke inovativne stavke (iako ih nažalost nema puno) kao što su turisti ubojice, koji u Ameriku dolaze samo na dan Pročišćenja ili sanacija leševa na ulicama daju dozu novine i, barem djelomične kreativnosti scenarista i redatelja Jamesa DeMonaca, koji je režirao i napisao cijelu trilogiju, što je veoma rijetka stvar u horor serijalima. Što se glume tiče, kvalitetno su svoj posao gotovo svi obavili, s naglaskom na simpatične likove Mykeltija Williamsona koji utjelovljuje Joea Dixona i senatorice koju glumi Elizabeth Mitchell.

 photo 063016-celebs-the-purge-election-year-movie-still_zpssnvvng7i.jpg

Zanimljiva je i činjenica da je ovo prvo trebao biti prequel, no DeMonaco htio je obnoviti Barnesovu ulogu. Treći Purge pruža nam solidnu zabavu i nelošeg sljedbenika, a dobra je stvar i što se serijal ne bi trebao nastavljati. No, u filmskom, pogotovo horor svijetu sve je moguće, pa će tako zakon Pročišćenja možda još koji put pogoditi američke građane.

15:13 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>