nedjelja, 25.10.2015.

Evil Dead II (1987)

 photo Izre462454312zak_zps87qwct7f.jpg

Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ash nastavlja borbu s demonima direktno od događaja iz prvog dijela, samo što su ovoga puta demoni naizgled brojniji, opasniji i brutalniji, a u kolibu dolazi nova ekipa žrtava...

 photo Ash_zps4hykzmrn.jpg

Davno, ali baš davno sam gledao ovaj film. Još prije bloga dogodilo mi se da po prvi put pogledam cijelu trilogiju Evil Deada, a tek sam prije tri godine prvi put recenzirao prvi dio. Vrijeme je bilo za drugi, budući da sam prije par dana baš bio u moodu za tonu makljaže, odlične kadrove i naposljetku, odličan film. Sam Raimi odlučio je veoma uspješnom prvijencu podariti praktički "brata blizanca", budući da se Evil Dead II bazira na gotovo jednakom mjestu radnje s istim protagonistom i s istim nedjelima demona. Iskonski, Evil Dead II puno je dinamičniji, raznovrsniji i bogatiji krvlju, Raimi je shvatio što ciljanu publiku zanima te je sve ono što je gledateljstvo uzelo kao odlične pothvate doslovno poduplao. Film je pun splatter scena, odličnih maski i šminki, urnebesnih trash efekata, što ga je učinilo briljantnim filmom osamdesetih, a mnogi da smatraju i najboljim dijelom trilogije. Naravno, nije to tek samo tako napraviti film prepun koljačine i da se manjak nešto kompleksnijeg scenarija nadopuni trashy efektima pa da ispadne opravdanim svaki loš potez, jer se mnogi filmovi danas vade na: nemam ideja, idemo napraviti trash film. Evil Dead II je sasvim suprotno = kako od malo napraviti puno, a ne ostati na malo, sve u svemu, odličan film koji nikada neće zastarjeti, čak se veselim i seriji Ash vs Evil Dead, jer je slična ekipa tu, a makljaže interesantnih demona nikada dosta.

 photo henrietta_zpst7xykmkk.jpg

Bruce Campbell logično se vraća u ulozi Asha, gdje ga odmah na početku čak i preuzme demon te mu se nesretnom događaju svakojake nevolje, no što je više nevolja, to je Ash sve bijesniji te se ovdje počinje stvarati njegov lik i ikona s motornom pilom u ruci. Kreativnost scenarija omogućila je karakteru i glumcu da suvereno barata sa svakom mogućom opremom koja mu se uspjela naći dostupnom i da priču napravi što zanimljivijom. Općenito o liku Asha ne trebam puno pričati, svakako je jedan od pamtljivijih likova ikada, pogotovo nakon posljednjeg dijela. Efekti su, kako je već napomenuto, loši i trećerazredni, ali valja uzeti u obzir kako je namjera bila učiniti atmosferu što prikladnijom dubini šume i dobro nam znanoj trošnoj kolibi, gdje se trebalo računati i na jeftinoću prvog dijela. Stoga, drugi dio je dosljedan, oprezan u neopreznosti i veoma ziheraški napravljen od strane redatelja, ali i automatski odlično prihvaćen. Novi likovi koji dolae na vrelo događaja također su imali pune ruke posla, a antagonisti - krvožedni demoni, ovoga puta su raznolikiji i opasniji, no opet znaju provocirati psihu Asha i konstantno ga izbacivati iz takta. Ovdje se, slično kao i u Night of the Demons serijalu, znaju ponavljati događaji, ali naknadno snimljeni u novome ruhu, tipa demon koji viri iz šupe i gdje se načini kadriranja i snimanja ponavljaju, ali i dalje unapređuju. Kraj filma upućuje na radnju Army of Darkness, trećeg dijela kojeg ću također ponovno pogledati uskoro.

 photo evildead2_sf_zps9byqkd73.jpg

Nema se tu što puno komentirati, obožavam ovaj serijal, nositelji su žanrova osamdesetih te ću se toj trilogiji uvijek rado vraćati.

14:02 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>