utorak, 13.10.2015.

The Black Cat (1934)

 photo black_cat_1934_poster.preview_zpswsntcgmp.jpg

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Američki putnici koji idu na medeni mjesec u Višegrad u Mađarsku zapinju na putu nakon prometne nesreće u kući ozloglašenog svećenika koji planira ženu žrtvovati za sotonističke potrebe...

 photo 1934_BlackCat_img13_zpsufjbc8bq.jpg

Ovakvih klasika nedostaje na blogu, no budući da je toliko, toliko horora koji se trebaju prokomentirati, jednostavno je nemoguće sve stići i svemu se jednako posvetiti. No, s vremena na vrijeme valja se osvrnuti na stare horor klasike koji su započeli dug i nepresušan val filmova strave. Ovaj film vas jednostavno, osim radnjom koja je bazirana na djelu Edgara Allana Poea (nema veze s crnom mačkom u zidu), mora privući kada vidite da u njemu glume dvije horor legende koje su započele trend stvaranja horor ikona - frankenštajn Boris Karloff i drakula Bela Lugosi. Sve ostalo je dodatna pogodnost - sat vremena traje film, mislim da svatko može odvojiti vrijeme za takvo što, a osim toga, postoje dobro "osvježene" verzije filma po pitanju zvuka i slike tako da ne možete promašiti. Još mu dodatnu važnost daje to da je Universalu to bio najuspješniji film te godine, a neki Ameri ga smatraju i prvim psihološkim hororom s elementima seksualne privlačnosti i misticizmom (štovanje vraga).

 photo black_cat_zpsvlskpf7t.jpg

Glavni sastojak ovog filma definitivno čini i soundtrack ispunjen klasičnom glazbom kao i svjetlost kadrova i kutovi snimanja, koji su u najmanju ruku u mnogočemu pomogli da se dijalozi učine što atmosferičnijima, budući da se tada moralo znatno više potruditi za potrebe stvaranja dojma. Film je obilježio prvo od ukupno sedam udruživanja Karloffa i Lugosija. Interakcija njih dvojice u svakoj je sceni popraćena nešto napetijom glazbom ili potpunom mirnoćom, kako bi se naglasilo to "rivalstvo", kao i općenito sraz karaktera. Što se tiče glume u filmu, općenito sam kroz gledanje starih horora uvijek više naklonjeniji bio Karloffovom izričaju i pristupu ulozi, dok mi je Lugosi nekako oduvijek bio drveniji glumac kojemu idealno stoje pasivne uloge gdje čak ni nema puno naglih reakcija, budući da naizgled u nekim scenama za takve pristupe nije kompetentan. Radnja koja se bazira na žrtvovanju i ludosti ustvari je čak i manje zastupljena nego sam suodnos karaktera, u sat se vremena filma teško može u potpunosti fokusirati na tijek filma, što može, ovisno o ukusu, biti dobro lii loše.

 photo blackcat34-still.preview_zpsopnvgzxq.jpg

The Black Cat čak nužno ni ne mora biti horor štivo za svakog ljubitelja, no nudi neke prekretnice u žanru koje su ga svakako obilježile, iako možda u današnjem intenzitetu promjena i ne bilježi toliku važnost. Da naravno ne spominjem po stoti put navedeni dvojac. Nisam nešto duboko ganut filmom, ali drago mi je da sam ga pogledao, budući da nije nametljiv i dosadan, a nudi poneke zanimljivosti.

13:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>