ponedjeljak, 13.04.2015.

The Woman in Black 2: Angel of Death (2014)



Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Drugi je svjetski rat, mala se djeca moraju negdje evakuirati iz londonskog ratnog područja i sele ih u zabit na osamu gdje bi trebali biti sigurni. Naravno, velika kuća u kojoj će boraviti krije veoma mračne tajne koje su se probudile nakon 40 godina...



Woman in Black film je nastao po istoimenoj noveli autorice Susan Hill koji govori o misterioznoj utvari koja proganja obližnji gradić i proganja djecu, a kako radnja ipak ne bi bila tako jednodimenzionalna, mladi pravni savjetnik poslan je u gradić kako bi procijenio misterioznu kuću preminule udovice i kako bi je prodao, a onda shvati da je ona još uvijek tu. 1989. godine izašao je prilično creepy film koji je pobrao dobre kritike, a nakon toga, 2012. godine s Danielom Radcliffom u glavnoj ulozi dobivamo remake koji je također solidno prošao. Da naravno ne bismo tu stali i da ghost horor podžanr dodatno raz*ebemo, dogodio se krajem 2014. godine i prvi nastavak na remake, kobnog naziva Angel of Death. Priča se da je Susan Hill pomogla u pisanju scenarija za drugi dio koji je nastao pod okriljem Hammer Productions, ali da kritika nije bila blagonaklona prema adaptaciji scenarija niti prema samom scenariju kojeg je Hammer izdao kao kraću novelu. Ukratko, ne petljajte se tamo gdje vam nije mjesto, a znao sam da će to tako biti jer nikada ti nastavci ne probude onaj isti žar kojega je imao njihov prethodnik, kakav god prethodnik bio. Stoga je očekivano da napišem da je Angel of Death stvarno filmski promašaj pun nepotrebnih scena koje popunjavaju minutažu, bespotrebnih cimalica i suvišnih događaja.



Film je baziran na gothic atmosferi koja je ujedno i najveći plus, kroz sve se scene isprepliću magla, tmina, sivilo i melankolija, a osim toga, sama kuća koja je okružena močvarom izgleda veoma creepy. Stoga, što se tiče atmosfere, situacija je pogođena i nema se tu što previše govoriti. Gluma je pala u drugi plan, no očekivano je dobra jer se neće Hammer zezati sa svakojakim glumcima i likovima, no čak ni poštena gluma nije uspjela izbaviti nedoličan scenarij koji uključuje nepotrebne likove samo kako bi nekako proširili radnju. Što se tiče trzavica i jeze, jasno je da je film na bilo koji način pokušao stvoriti osjećaj nelagode i straha, no međutim, nakon što primijetite učestalost kojom vas pokušavaju intimidirati, shvatit ćete kakva je glupost bila što ste se uopće i možebitno stresli na poneku scenu. Jasno je da nedostatak glazbe i klasična špranca u podrumu, oko groblja i u mračnim prostorijama nagovještava nešto zbog čega ste i krenuli gledati film, no osim par solidnih izvedbi tih istih scena, ostao sam razočaran pretjerivanjem i forsiranjem takvih scena koje su u najmanju ruku banalne i bezazlene. Radnja je, kako sam već rekao, također forsirana i puna rupa te se kroz film otkrivaju neke stvari zašto je tomu tako, zašto se nešto dogodilo na taj način itd., no suština radnje koja je prilično jednostavna narušena je kompliciranjem koje se do kraja filma ne uspije realizirati na pravi način, tako ćete dobiti definitivno razočaranje kada se film privede kraju, pogotovo zato što se radnja iz kuće prebacuje na neke druge dijelove što mi nije nikako pasalo, dobro se zna gdje može operirati mračna udovica po prijašnja dva filma.



Woman in Black 2 nepotrebno je filmsko ostvarenje koje ćemo svi veoma brzo zaboraviti, a nadam se da će i Hammer prestati s ovom pričom i da će autorica reći: sad bi bilo dosta, dovoljno smo/ste već napravili. A čim je nešto nepotrebno, automatski znači novac i samo novac. Pogledao sam ga čisto iz respekta prema prošlim filmovima, makar sam znao da će mi to biti pogrešna odluka.

03:02 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>