petak, 03.10.2014.

Killer Klowns from Outer Space (1988)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Misteriozni klaunovi dolaze iz svemira terorizirati omanje mjesto na Zemlji, a problem počinje u nevjerovanju ljudi da su klaunovi skloni osim zabave brutalno masakrirati sve oko sebe...



Godinama nisam primjećivao ovaj film nakon što sam ga uočio, jednostavno sam se zaputio i u ostale žanrove te se nisam toliko posvećivao horrorima, a pogotovo horrorima humorističnog karaktera. KKFOS je ustvari parodijsko - satirični prikaz raznoraznih horror filmova osamdesetih koji su u svojim radnjama često imali ''goste iz svemira'' koji pomoću nekog kometa dolaze na Zemlju iz ne-zna-se-kojeg-razloga i počinju raditi nevolje. Da ovdje ne bi bilo riječ o tek običnim mrljama, izvanzemaljcima ili ostalim sličnim kreaturama, iz svemira su ovoga puta gradić posjetili nitko drugi nego klaunovi. Dokaz da se scenaristički dio potrudio pošteno zabaviti s manjom količinom novaca odražava se u svakoj minuti ovog filma, od razbijanja klasičnih stereotipa o horrorima tog doba, do bacanja urnebesnih fora s klaunovskom opremom te načinima ubojstava. Nema se što dodati, ovaj film je pošteno dobra komedija i pravi je film za ekipno gledanje, tim više što klaunovi i ne izgledaju baš ugodno u većini prizora, a opet, znate da je iza svega ovoga jedna velika šala i želja za nasmijavanjem. Ekipa je to i postigla.



Horror komedije pretežito su bazirane na parodiranju nekih klasičnih horror filmova što većinom završi u lošem tonu, a ovdje možemo doista pronaći svega, no interesantno je kako su se dosjetili prilično unikatnih štosova koji su upotpunili klasičan štih osamdesetih i pritom osvojili eru posuđivanja tadašnjih VHS kazeta u videotekama. Maštovita ubojstva puna klaunovske opreme i boja, neloši glumci i likovi i povremene uznemirujuće scene vrlo su se dobro spojile u impresivnu sliku. Osim toga, valja dodati i interaktivnu glazbenu pozadinu koja dodatno upotpunjuje već zavidno dobivenu atmosferu. Svježina koju donosi atmosfera i radnja, ne toliko koliko i priča, unosan su i nevjerojatno pogođen element koji je zaposlio postavu da napravi nešto ne tako jednostavno, a to je kako od već dobro poznate radnje napraviti smislen i stvarno smiješan film koji neće biti još jedan od uzaludnih pokušaja nasmijavanja gledatelja i pravljenja gluposti od dobivenog materijala. Ovdje se stvarno ne može reći kako se resursi nisu maksimalno potrošili, tim više što neki elementi ovog filma i ne spadaju pod komediju nego sadržavaju jezive karakteristike. Ako se dobro mogu sjetiti, tek je Scary Movie na neki način vratio parodiranje u horror filmove na ovako dobroj razini, gledano s osobnog stajališta.



Ovo je baš kvalitetno odrađena zezancija taman da na humorističan način napravi epilog na najplodnije horror razdoblje. Toliko gluposti u pozitivnom smislu, a opet tako brzo i jednostavno prođe film. Idealno za ekipu.

13:38 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>