srijeda, 17.09.2014.

Night of the Demons III (1997)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U trećoj instalaciji popularnog horrora osamdesetih, grupa mladih buntovnika bježi od policije nakon što je napravila nevolju na jednoj benzinskoj postaji i sklanja se u naizgled napuštenu kuću za koju nemaju pojma da je ukleta...



Evo nas i u trećoj i posljednjoj verziji Night of the Demons serijala. Smatram da su dobro napravili, jer sve što bi se dalje događalo u serijalu ne bi imalo previše smisla, čak su i ovdje neki dijelovi prenategnuti te nemaju preveliki smisao, no sama koncepcija dolaska nanovo u prokletu Hull House je solidno osmišljena. Angela je aktivna i u ovom dijelu te nije nimalo omekšala, glumi je i dalje Amelia Kinkade što mi je posebno zanimljivo da se kao glumica zadržala kroz cijeli serijal, pogotovo nakon činjenice da je nakon serijala otišla raditi kao psihologinja za životinje te se više nikada nije vratila u profesionalnu glumu. Biste li njoj povjerili svog ljubimca nakon što pogledate ovaj serijal? Teško. Angela je jedan od prilično razrađenih horror ikona i ostat će upamćena u horror svijetu, to je zasigurno. Što se tiče kvalitete trećeg nastavka, moram konstatirati da je slučaj kod njega ovakav: ukoliko vam se svide prvi i drugi dio, treći će vam biti prilično nategnut i bezvezan, kao što je u tom slučaju i obrnuta situacija. Treći dio ima svoje kvalitete, pogotovo kad pričamo o low budget filmu, razlikuje se po nekim stvarima od prva dva dijela i neki dijelovi su drugačije napravljeni, čak se ovaj dio i zove pod drugim nazivom Demon House, što je na neki način pokušalo napraviti maleni otklon od serijala. Ja se ipak vodim po prvoj konkluziji, a ta je da je NOTD 3 ipak prilično slabiji uradak koji je na svu sreću ukorijenio serijal te ga (ne)slavno završio.



Počevši s uvodnom scenom kada policajac nagrabusi od Angele, pa sve do kraja filma, NOTD je prepun dinamike, praktički jedini dio kada nema nekog efektivnog dijela događa se kada upoznajete likove oko 20-te minute filma, sve dalje se pretvara u makljažu nanovo iritantnih likova, no ajde, pozitivna strana ovog nastavka je što su konačno uveli neke oku ugodne glumice, ono prije je bio manje-više raspad sistema. Nevolje se počinju događati prije uobičajene kulminacije događaja u sredini filma, nova maštovita ubojstva se redaju, a i demoni počinju poprimati neke autentične oblike, nešto kao Pinheadova vojska različitih Cenobita iz Hellraisera, tako i ovi demoni, iako se kratko prikazuju, imaju svoje određene odlike. Malo mašte nikada nije na odmet. Što se tiče same radnje i tijeka događaja, moram reći da sam ipak razočaraniji nego što sam očekivao da ću biti, prvenstveno zbog dosta ponavljanja i neinventivnosti, treći dio dosta pati od prva dva dijela, koliko god se pokušao odvojiti i biti individualan, ali se u toliko scena može primijetiti premalen samostalni identitet filma, unatoč novim demonima i načinima ubojstava, što je sve sreća da se nisu ponavljali, jer bi onda sve izgubilo smisao. Sam kraj filma dodaje zaključnu crtu na Hull House te se na dosta humorističan, ali solidan način upotpunjuje priča.



Remakeu iz 2009. godine neću se tako skoro posvetiti, imam osjećaj da ću se jako razočarati te ću malo pričekati neko vrijeme na Angelu i na događaje s demonima, kada me uhvati želja da se vratim ovakvoj tematici, odlučit ću se za remake koliko god loš bio, kao što sam se i za ovaj treći dio, koji koliko god pravio otklon od serijala i bio slabiji, ipak je zabio posljednji ćavao ovome serijalu i drago mi je što se tako završilo. Posvetite se serijalu, ljubitelji horrora, nemate puno toga za izgubiti, a samostalno gledati ovaj film nemojte nikako.

15:44 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>