četvrtak, 11.09.2014.

Night of the Demons (1988)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Deset tinedjžera svoju Noć vještica odluči proslaviti u napuštenoj kući nazvanoj Hull House, mjestu o kojem se priča da otvara vrata pakla svakog 31. listopada. Nakon hiperaktivne zabave odluče se okupiti pred ogledalom kako bi održali seansu, ne znajući kako će probuditi zlo koje će ih proganjati sve dok posljednji od njih ne uspije izaći iz proklete kuće...



Vjerojatno film kojega sam nebrojeno puta preskakao iz ne znam kojih razloga, Night of the Demons (u daljnjem tekstu NOTD) zadržao se u mojoj glavi otprilike desetak godina. S obzirom da me uhvatio period gledanja filmova koje sam (ne)pravedno zapostavio, pronašao sam NOTD trilogiju i odlučio je pogledati u što bržem navratu. U svim mogućim Halloween filmskim kompilacijama mislim da sam pronašao ovaj naslov kao nešto što se obavezno mora pogledati, no opet, nikada se svi klasici ne mogu pogledati u očekivanom razdoblju, tako da mislim da će mi čitatelji oprostiti. Za sve vas koji niste gledali ovaj film ili trilogiju, valja za znati da je NOTD serijal iznjedrio jednu poznatu horror ikonu, a to je demon Angela, odnosno lik iz prvoga dijela kojega počne opsjedati demon i očito je taj demon toliko zavolio Angelu da je nju počeo koristiti za svoja zla kroz sljedeća dva nastavka iz 1994. i 1997. godine. Odvratnoga izgleda, ubojitih namjera i ponekad britkog humora, Angela je uistinu odličan primjer pravog zla, kao da gledate spoj opsjednute djevojke iz Exorcista i Žene u crnom. Ovaj film prilično dosta izgleda kao da je ispred svog vremena, na stranu kostimi i vizualizacija, no upražnjavanje metal glazbe u neke scene i atmosfera koju film donosi uistinu se može pripisati nekom budućem i modernijem vremenu, a dokaz da se publika zahvatila za prvi dio je snimanje još dva nastavka i remakea 2009. godine za kojega sam čuo da je jako slab. Creepy atmosfera, odličan antagonist i sama tematika zaslužni su da ovom filmu dam odličnu ocjenu, jer me dugo neki film nije ovako ugodno iznenadio, a da je iz toga razdoblja.



Pomalo nestandardni mladi ljudi koji su u fokusu ovog filma za osamdesete, nekako se scenarist odmaknuo od stereotipa klasičnih tinejdžera i ovdje postavio, iako i dalje naporne i iritantne, ali prilično inovativne likove. Svaki od njih ima neku svoju posebnost koja, osim već viđenih, ima karakternu crtu koja će ga ili ju obilježiti do kraja filma, kao i njegovu/njezinu smrt. Ubojstva su brutalna, ne sjećam se kad sam vidio ovako dobre gore i splatter scene spojene u jedno, no sve se to obavlja, što je najbolje od svega - bez ikakve doze humora, što se u kasnijim dijelovima znatno više upražnjava. Angela je brutalno ozbiljna, njezina prolaženja hodnicima vjerojatno su ostala trajna uspomena djeci iz tog razdoblja, a i likovi kad se pretvore u demone ne ostavljaju obris humoristične situacije već su, iako morbidni i ponekad i sarkastično pričljivi, veoma ozbiljni i brutalni. Kako radnja teče, tako se i sve više nevolja događa i sve se oblikuje u smislenu priču koja, uz neke manjkavosti da bude savršena ima i misteriozno-uznemirujuće crte, jer je ovaj film pokazao kako ni snage iz pakla nemaju ipak toliko snage da se odvoje od proklete Hull kuće i da svoje zlo smiju koristiti samo za Noć vještica. Vizualitet Hull Housea je brutalan, mnoštvo svijeća, paučine, starog namještaja prekrivenog plahtama, lijesova i napuštenosti daje stvarno (ne)ugodan dojam dok gledate film, idealno za neku horror noć s nekolicinom prijatelja. Također, serijal je poznat po tome što se implementiraju mnoge sex scene, ne govoreći nužno o samom činu, nego o perverzijama kojima se demoni služe i po nekim situacijama u kojima se protagonisti nalaze prije dolaska demona. Završna scena stvarno je napeto odrađena s primjesama akcije, pentranje po bodljikavoj žici da se preskoči imaginarni zid i pobjegne se od zle kuće stvarno je realistično i bolno napravljen, gotovo svaka scena se predstavila publici kao veoma autentična i dojmljiva.



U kratkim crtama, NOTD je stvarno film za pogledati i guštati u njemu ako ste ljubitelj takvih filmova, jer se takvi filmovi vjerojatno više nikada neće napraviti. Odlična radnja, odlični demoni, dobri glumci, creepy atmosfera...idealno za nadolazeću Noć vještica, oboružajte se dobrim filmovima, a ovo je svakako jedan od njih.

15:05 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>