subota, 09.08.2014.

The Thing (1982)



Sve u svemu: 5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Znanstvenici na antarktičkoj ekspediciji suočeni su s misterioznim čudovištem s druge planete koje se može pretvoriti u ljude koje ubije...



Prošlo je gotovo 10 godina otkad sam zadnji put pogledao ovo remek-djelo meni jednog od najdražih redatelja Johna Carpentera. Nešto me lupilo pa sam se odlučio ponovno posvetiti istom filmu makar još uvijek nisam pogledao prequel iz 2011. godine, i to u naj HD verziji koja se može pronaći, kako bi neke scene detaljnije i vizualno bolje mogao doživjeti. Podsjetimo se: The Thing je jedno od najpoznatijih djela Johna Carpentera uz horrore Halloween, The Fog, akcijski Escape from New York itd. koji je ujedno i prvi film u trilogiji Apokalipse uz filmove Prince of Darkness i In the Mouth of Madness. Riječ je o svjetski poznatom zimskom horroru koji je na klaustrofobičan način odlično prikazao paranoju, strah i tešku mogućnost spasenja tamošnjih znanstvenika protiv nepoznate tvorevine koja je došla odnekud iz svemira. Nerazjašnjeni motivi, nerazjašnjeno mjesto...savršena podloga za pravu paranoju i neizvjesnost. Dodajte uz sve to odlične Carpenterove soundtrackove i dobili ste pravi primjer odličnog horror filma. Rijetko ste u osamdesetima mogli vidjeti primjer inteligentnog splatter filma koji je toliko ozbiljan da se čovjek niti jednom ne može nasmijati na scene ubojstava, upravo zbog skučenosti i nepoznatih događaja koji slijede. Kurt Russell glumi pilota helikoptera koji je u središtu radnje postavljen kao svojevrsni vođa ekspedicije, nakon što se prva nevolja dogodi. Osim što se sprema jaka oluja, znanstvenici su morali biti spremni suočiti se sa Stvorom. Referenca na film događa se i u jednoj epizodi X Filesa pod nazivom Ice, također brutalno dobroj epizodi, jednoj od najboljih od Dosjea X. Što reći, Thing je all-time klasik i nevjerojatno horror iskustvo za svakog filmofila koji drži do sebe.



O djelu se praktički nema što kritizirati; odlična gluma kvalitetno okupljene ekipe, odlični kadrovi i scene, atmosferična pozadina, odlični audio zapisi i naposljetku - odlične scary scene. Ovakvi se filmovi razlikuju od filmova sa serijskim ubojicama prvenstveno zato što od serijskih ubojica znate što očekivati, dok je ova živina potpuno nepredvidljiva te se ne može točno razaznati njezin izgled, utoliko što se neprestano ''presvlači'' u svoje žrtve. Scene kada se stvor pojavljuje su naravno najbolje i najzanimljivije, efekti su stvarno na mjestu i dobro su odrađeni, splatter scene su dosad neviđene i interesantno realizirane te su odnijele apsolutnu pobjedu u cijelom filmu. Pametni dijalozi, nadmetanja znanstvenika i gorke svađe ostavljaju utisak na konačan razvoj priče, no kulminacija između protagonista dodatno je pogoršana od strane nesnosnih uvjeta, što je ispalo veoma autentično i specifično. Kraj filma također je veoma zadovoljavajuć i misteriozan, gotovo da vam padne u vodu svaki mogući završetak i stvori se potpuno novi. Vjerujem da su mnogi kritičari, čak i oni koji su popljuvali, rekli kako nisu ostali ravnodušni na ovako posebne i briljatne efekte koji se odvijaju kroz cijeli film, a to govori i uspješnost filma u kino dvoranama kada je bio paralelno sa Spielbergovim E.T.-jem i Scottovim Blade Runnerom.



Smatram da je veoma bitno da se ovaj film spomene na blogu, tako da sam spojio ugodno s korisnim. Fantaziju koju pruža omogućuje vam ugodno gledanje i opuštanje, a istovremeno i konstantnu psihičku napetost i morbidnost u scenama ubojstava. Fantastičan balans, fantastičan Carpenter, fantastičan horror...zbog ovoga se horrori gledaju i proučavaju.

15:49 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>