petak, 31.05.2013.

Curtains (1983)




Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Šestoro glumica pozvano je na audiciju za novu renomiranu predstavu u kojoj će jedna od njih dobiti glavnu ulogu. U vili u kojoj odsjedaju polako počinju nestajati glumice jedna po jedna, a terorizira ih misteriozni ubojica...




Vjerojatno sam godinama iščekivao da mi u ruke padne ovaj slasher film iz odličnih osamdesetih. Na jednom portalu postojale su kategorije slashera i sve ubojice koje su se pojavljivale u horrorima. Za oko mi je zapeo film Curtains, jer kad sam vidio ubojicu i njegovu masku (slika ispod) nisam mogao odoljeti a da ne pogledam taj film. U kategoriji zaboravljenih slashera ovaj kanadski film zasigurno je zaposjeo jedno od vodećih mjesta, jer se nigdje o njemu ne priča i uopće nije poznat, a u to je doba bio poprilično neugodan i pamtljiv. Izgubivši se u moru novih i popularnijih slashera koji su počeli nizati nastavke, Curtains je pao iza zastora i ostao je čučati. Drago mi je što sam ovaj film na neki način oživio i što ću vas podsjetiti ili vas uputiti na pravi pravcati prikaz slashera iz onog doba. Nekoliko ubojstava, odličan ubojica, misterija, par monotonih i sporih scena i imamo pun pogodak!
Očekivao sam nešto više od ovog filma, ali mogu reći da nisam ostao nezadovoljan. Iako je u nekim trenutcima prespor i zahtijeva jako dobar vid da ga se gleda pošto nije baš kvalitetno snimljen, nekako sam uživao gledajući ga te ne mogu biti previše objektivan prema ovom filmu jer sam ga toliko dugo čekao i općenito najviše volim slashere.




Curtains ipak nije nešto posebno dobar ili kvalitetan film, ali za sve ljubitelje horrora ne bi trebao biti loš i treba mu svakako dati priliku.Sve odlike horrora nalaze se ovdje: ubojica s odličnom zastrašujućom maskom (dugo nisam vidio tako dobru masku), pet-šest žrtava, potencijalni krivci i atmosferične i mračne scene. Većina pravih horrorljubaca pamti dosta poznatu scenu ubojstva na zaleđenom jezeru, koja je bila poprilično creepy i svakako jedna od boljih u tadašnjim horrorima. Sva zavrzlama oko razloga ubijanja pametno je napravljena unatoč nekim pomalo nerealnim razvojem priče, a gluma u filmu sasvim je solidna, nemam na to nikakvih pritužbi. Ono što odlikuje ovaj film svakako je atmosfera, koja je cijeli film nekako nemirna i sablasna, od ludare na početku pa sve do eskalacije glavnih događaja u velikoj kući. Tijekom filma ne davaju se nikakve naznake tko je who-done-it, a na kraju sam se lijepo iznenadio kada se otkrilo tko stoji iza skoro, napominjem skoro svih ubojstava.




Drago mi je da sam ga konačno pogledao, makar sam očekivao nešto više sudeći po samom traileru i slikama, ali svoju sam davnu želju ispunio. Curtains je baš pravi slasher film za ljubitelje horrora, a one koji ih ne vole, neka se ni ne upućuju u gledanje istog. Dobar slasher koji će mi ostati u pamćenju.

13:47 | Komentari (0) | Isprintaj | #

subota, 25.05.2013.

Dark Skies (2013)




Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Obitelj koja živi mirnim životom u predgrađu ubrzo počinje nazočiti neobičnim i izrazito neugodnim događajima koji počinju utjecati na njihov život, da bi na kraju otkrili kako je riječ o jako velikoj i zastrašujućoj sili koja nije s ovog svijeta...




Ovaj novi horrorčić djelo je Scotta Stewarta, redatelja koji je svoju redateljsku karijeru započeo filmom Legija, fantastičnim akcijskim horrorom koji je više podbacio nego dobro prošao, a iza njega slijedio je Priest koji je također bio ništa više doli prosječan film. 2013. godine dobivamo Zamračenje, film koji je svojevrsna prekretnica u Stewartovom radu jer radnja postaje dosta skromnija i sa puno manje prostora i manje mašte. Duže vrijeme nisam pogledao neki kvalitetan film s izvanzemaljcima koji me uspio podsjetiti na po meni genijalan film sa Melom Gibsonom iz 2002. godine, Misterioznim znakovima. Ovo je jedan od horrora koji pokušava ostvariti onaj stari old school štih u modernom vremenu, znači ono doba kada je horror žario i palio kinematografima i kada je bio veoma atmosferičan i zabavan. Za ovaj film ne bih rekao da je namjeren za kino projekciju, ali je za samostalno gledanje dušu dao. U potpunosti sam uživao gledajući ga i uspio mi je zadržati pažnju do samoga kraja te unatoč nekim vidljivim manama, slobodno mogu reći, gledano sa scary stajališta, da je ovo jedan od boljih filmova s tematikom aliena što sam gledao u zadnjih nekoliko godina.




Radnja prati obitelj koja se sastoji od oca (Josh Hamilton), majke (Keri Russell) i dva sina, a zlo im počinje raditi probleme već pri početku filma kada se gledatelje upoznaje sa elementima koji bi se mogli pojavljivati u filmu. Radnja teče brzo i ometana je sa kvalitetno napravljenim uznemirujućim scenama. Općenito su filmovi s vanzemaljcima (oni kvalitetni) popraćeni nemirom jer ustvari nitko ne može znati kako će neki redatelj koncipirati svoj film o njima, kao što to recimo možemo vidjeti kod duhova gdje su skoro svi filmovi na istu shemu. Za veliko čudo, ovdje se vanzemaljci prilično dovoljno prikazuju i jako mi svidjelo kako su napravljeni. Iako film jako vuče na Misteriozne znakove (crteži vanzemaljaca, barikadiranje kuće, obiteljsko okupljanje, walkie talkie...) uveo je i dosta svojih noviteta. Roditelji su u priličnoj gabuli s novcima, djeca su uznemirena sa događajima u kući i izvan kuće i nevolje počinju kada Lacy (mama) počinje preko noći primjećivati pomicanje namještaja i ostalih stvari. Veoma zanimljiv uvod stvorio je na svu sreću još zanimljiviju radnju i film je do kraja tekao u vrlo dobrim linijama. Od optužbi ostalih susjeda kako roditelji nisu sposobni odgajati svoju djecu te kako ih zlostavljaju pa sve do brda ptica što im se počne zabijati po prozorima, gledatelj jednostavno počne suosjećati s glavnim likovima i očekuje da će kraj iznjedriti dobre rezultate. Kraj filma je zabavan i relativno neočekivan, makar sam očekivao bolji ishod i relativno manje dramatike.




Svakako se posvetite ovom filmu, prilično je napet i kod mene uživa visoko mjesto u horrorima sa tematikom vanzemaljaca. Gledajući ovakve filmove znam da horror žanr gotovo nikada neće izgubiti onaj svoj prvotni smisao: napraviti dobru atmosferu, ubaciti dobrog antagonistu te naravno - uplašiti.

14:37 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 20.05.2013.

Texas Chainsaw 3D (2013)




Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Heather je mlada djevojka koja odlazi u Texas kako bi naslijedila imanje od svoje nedavno preminule bake za koju nije ni znala...nije ni znala podatak da u podrumu kuće obitava masovni ubojica s motornom pilom i da dolazi zajedno s kućom...




O.K., mislim da je kompletan filmski splet oko 'Teksaških masakrova' jedan od najkompliciranijih u filmskoj povijesti. Famu smo počeli davne 1974. godine sa odličnim originalom, zatim smo dvanaest godina poslije dobili drugi nastavak, treći je uslijedio četiri godine poslije, a četvrti, definitivno najtužniji od svih, 1994. godine. Zatim smo dobili i prvi remake 2003. godine, koji je serijal malo uzdigao te je opravdao status dobrog remakea. 2006. godine dolazi prequel vjerojatno originalu, gdje se upoznaje glavni negativac Leatherface i povijest njegove obitelji. Sedam godina poslije dolazi nam 3D oblik masakriranja, jednostavnog naziva 'Texas Chainsaw 3D', koji je stvari u potpunosti napravio kaotičnima. Naime, izgleda da je ovo nekakva vrsta nastavka na original i da dijeli težinu jednako kao i drugi dio. Koliko je to moguće pratiti, prosudite sami ako hoćete. Činjenica jest da se oko svih tim imena u toj psihotičnoj obitelji teško možete prisjetiti, pogotovo zato što su u remakeu dodatno promijenili prezimena i imena, a Leatherface je također promijenio nekoliko izvornih imena. U svoj toj kaotičnosti jednostavno nisam mogao probaviti još jedan Chainsaw Massacre film te sam odmah znao da se upućujem u gledanje potpunog promašaja. Očekivanja su mi se ispunila, dobio sam najgori film o toj poznatoj horror legendi odmah poslije uvjerljivo najgoreg četvrtog dijela.




Ima brdo segmenata filma koji su apsolutno loši, a nastojat ću nabrojati samo njih par da mi osvrt ne bude predugačak. Prvo, priča...teško je govoriti o nekom smislenom činu kada gledate Leatherfaceovu nećakinju, rođakinju ili što li već je kako se bori sa svojom lošom glumom, a pri samom kraju filma sa neuvjerljivim psihološkim obratom svog karaktera. Priča teče nevjerojatno nelogično, postoje neke nemoguće scene kada jednostavno ne možeš vjerovati kako netko može uopće snimiti takvo što, a da bude imalo realno ili dostojno. Zatim, scene sa lažnom krvi i neke scene ubojstva su jednostavno loše napravljene, gledatelj se teško može uživjeti u patnju nekog lika kada jednostavno ništa ne izgleda toliko uvjerljivo. Nadalje, 3D je opet pokazao status nepotrebnosti u nekom horroru pa se tako i ovdje pokazuje u potpunosti bespotrebnim. Postoje čak i neke scene koje se namjerno baziraju na tome, ali je to toliko ispalo slabo da sam se par puta lijepo nasmijao. Gluma me također nije zadovoljila, prvenstveno zato što su protagonisti užasno antipatični i ne pružaju mi nikakavu zabavu tijekom gledanja, Leatherface nije loš, nekako je slabiji, ali i dalje izgleda prilično brutalno. Da se ne kaže da film baš nema ni jednu dobru stvar, reći ću da su neka ubojstva napravljena u stilu Teksaškog masakra, znači brutalna s pravim gore scenama. Vizualno je film također neloš, makar je u toj kućerini imao puno više potencijala da se nešto kvalitetnije napravi, a još jedna dobra stvar je što ima i nekoliko trzavih scena, iako ne broje velike brojke, par puta se gledatelj može stresti na neko pojavljivanje Leatherfacea ili ostale jezive scene.




Vjerojatno priča oko teksaškog masakra ovdje neće stati, mnoge mlađe generacije nažalost će odrastati upravo na ovakvim lošim prikazima jedne okvirno genijalne i prave horror priče. Samo se pitam što je sljedeće: nastavak prvog remakea ili prequel trećem dijelu? Tko to zna, ostaje nam da vidimo gdje će se moći sljedeće namlatiti pare.

15:18 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 13.05.2013.

Evil Dead (2013)




Sve svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Petoro prijatelja odlazi u kolibu duboko u šumi gdje ubrzo otkrivaju tajanstvenu knjigu - knjigu Smrti, koja je prizvala demone iz šume. Oni ubrzo počinju opsjedati prisutne i ubijati ih na razne načine, a na jednoj je osobi ostalo da se suoči s njima i da uđe u borbu za opstanak...




Za one manje upućene u ovaj film, Evil Dead je film koji je na neki način 'oživio' istoimeni film iz 1981. godine. Iako se ne može reći da je ovo još jedan u moru remakeova, već je ovo na neki način 'reboot' filma preko kojeg su autori na svoj način odlučili prikazati što se u šumi izdogađalo, naravno, na temelju konkretnih situacija iz originala. Vjerojatno ni jedna prerada, obrada ili remake neće moći dostići legendarnost koju je postigao prethodnik, ali se ovogodišnji Evil Dead poprilično približio tom naumu. Iako je ovaj film ipak priča za sebe, može se reći da je vrlo dobro uspio ispričati priču staru trideset i nešto godina. Original je režirao Sam Raimi i film je iznjedrio jednog horror heroja, Asha Campbella koji je nastavio svoju sagu u još dva nastavka. Nova Zla Smrt ipak ne prati te trendove te se uopće ne čini kako će nastaviti s nastavcima, a govorkalo se kako će napraviti drugi nastavak filma Army of Darkness, svojevrsnog trećeg dijela Evil Dead-a. No, da ne zbunjujem dalje neupućene čitatelje, činjenica da se trebate zaputiti u kino ili pogledati općenito ovaj film svakako je potvrđena. Kritike su govorile kako je riječ o 'najstrašnijem' horroru svih vremena, što naravno uopće ne drži vodu, ali da se u jednom filmu uspjelo okupiti velikih količina krvi, splatter scena i jezivih trenutaka, to je istina.




Film kroz skoro cijelo svoje trajanje odiše brutalnošću. Otkako se počne događati akcija (već pri početku filma), neprestano se nešto događa te se film nikako ne može okarakterizirati kao dosadan ili monoton, jedino u tom pogledu da se nekoliko gledatelja može zgaditi na određene brutalne scene. U usporedbi s 'originalom', koji je bio morbidan i prilično mračan, ovdje možemo vidjeti puno veću dozu splatter i brutalnih scena koje su potpomognute s raznim inovativnim sredstvima. Mrak koji se odvija tijekom većine filma dodatno je upotpunjen sa turobnom i bezizlaznom atmosferom kojom su likovi okruženi, a ne smijem zaboraviti spomenuti ni sasvim solidnu glumu kojoj stvarno ne mogu pronaći nekih većih zamjerki. Demoni su nešto drugačiji, brutalniji, više nasilni i znatno opasniji. U periodu od pola sata našim su se junacima dogodila tolika nevjerojatna iskustva prema kojima se nikako ne može dati naslutiti da će itko od njih preživjeti sve do kraja, no međutim, to se ipak dogodilo. No, za razliku od prethodnika, ovdje imamo ipak nešto drugačije posložen kraj i osoba koja ostaje neočekivan je ishod, kao i sama motivacija dolaska u kolibu, naime, ovdje je riječ o djevojci koja se pokušava odviknuti od droge, a koliba će joj poslužiti kao nekakav oblik komune, dok u originalu nismo imali takav slučaj. Iako se govorilo kako nema specijalnih efekata te je sve ustvari hand-made, očite su neke scene u kojima se ipak služe računalom, makar je takva količina scena gotovo zanemariva.




Svakako sam uvjeren kako je ovo jedan od boljih reinkarnacija starijih horrora, no sudeći po svim najavama i kritikama koje su nas pratile godinu dana prije izdavanja filma, nisam se previše ni iznenadio, makar ovakvu brutalnost spojenu sa nemalim brojem scary scena dugo nisam vidio u kombinaciji. Vidi se da još postoje tvorci filmova koji pokušavaju oživjeti splatter horrore, a nadam se da će se tako i nastaviti. Evil Dead je svakako film kojeg biste trebali pogledati.

01:05 | Komentari (0) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 06.05.2013.

The Lords of Salem (2012)




Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Heidi je DJ koja radi na lokalnom radiju i gdje zaprimi neobičan paket koji sadrži ploču na kojoj piše: 'The gift from the Lords'. Nakon što je pustila zvuk, počinje doživljavati neobične vizije i flashbackove o divljoj povijesti svog grada. Je li Heidi poludjela, ili su se Lordsi odlučili vratiti i osvetiti se Salemu?




Nakon nekoliko popularnih horrora pod redateljskom palicom Roba Zombie-ja kao što su House of 1000 Corpses, The Devil's Rejects ili pak remakeovi legendarnog Halloween serijala, Zombie nam se odlučio predstaviti sa novim uratkom početkom 2013. godine. Dosta se toga pisalo o najavama ovog filma, a činjenica je da je film trebao izaći i mnogo ranije, no zbog određenih razloga prebačen je na ovogodišnju premijeru. Lords of Salem je, može se reći tipičan robzombijevski film koji u sebi ima gore scena, scena nasilja, brdo bespotrebne golotinje, klasično dobre glazbe i pokoju nadnaravnu scenu. U ovom slučaju, Zombie se okrenuo gotovo u potpunosti nadnaravnoj priči, gdje možemo vidjeti vještičje rituale, salemske demone i ostale supernaturalne pojave. Makar sam kod Zombieja uvijek volio vidjeti vizualno odlično pogođenu sliku i raznorazne šarolike karaktere, mislim da se dugo nisam ovako razočarao u neki uradak za kojeg sam očekivao da će biti jednak, ako ne i mrvicu bolji od njegovih starijih filmova. Lords of Salem je film koji je po meni u potpunosti podbacio i izgubio je svu svoju čar već pri sredini svog trajanja. Velika šteta.




Film se od svoje prve minute kreće spuštati prema lošem, tek u nekoliko scena ponovno oživi te se opet strmoglavi. Već pomalo iritantno forsiranje Sheri Moon Zombie kao glavne ili glavne sporedne ženske uloge svima ide na živce, a ne moram ni podsjećati kako nije ostavila dobar dojma u Kući 1000 leševa ili u Đavoljim odmetnicima. Ovdje se stanje njene glume ipak malo popravilo, no i dalje je to gluma na bazi biljke. Ostali glumci uopće ni nisu toliko bitni, sva se priča uglavnom vrti oko nje i njenih problema. Običaj kod Zombijevih filmova je taj da se u nekoliko scena film sporo kreće do zapleta, no ovdje je slučaj još gori. Toliko je usporena radnja da sam film morao odvojiti na dva gledanja jer sam negdje pri sredini filma zaspao (a pritom nisam bio toliko umoran). Mjuza u filmu je jedna od svjetlih točaka, iako se ne može mjeriti sa prijašnjim soundtrackovima, ovdje imamo jednu melodiju koja se brzo uvuče pod kožu i koja vas prati do kraja filma. Efekti nisu loši, sotonistički obredi i mnoge nasilne scene djeluju snažno na gledateljevu psihu, ovo je vjerojatno najkompliciranije Zombiejevo djelo upravo po tome što se u rijetkim filmovima općenito može susresti tolika količina 'realnog' nasilja i upotpunjenog prikaza tih obreda, ili barem kakvim ih Zombie vidi. Mnoge kontroverzne scene koje se pojavljuju tijekom filma upućuju na to da Zombie svojoj publici želi utjerati strah u kosti kroz provokativne situacije s kršćanstvom i Crkvom, sotonizmom i vješticama, a jezive scene su, gledajući na prijašnje redateljeve uratke, mnogo učestalije.




Lords of Salem je sirov, brutalan i prilično loš horror film koji me nije očarao. Pati od mnoštva stvari koje su ga sustavno nazadovale, a krajnji rezultat je također ispao loš. Osim nekih standardnih redateljevih pozitivnih strana, sve ostalo što se moglo zamisliti da bude u redu ispalo je kompletan fijasko. U potpunosti nepotreban flick.

02:54 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>