subota, 25.05.2013.

Dark Skies (2013)




Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Obitelj koja živi mirnim životom u predgrađu ubrzo počinje nazočiti neobičnim i izrazito neugodnim događajima koji počinju utjecati na njihov život, da bi na kraju otkrili kako je riječ o jako velikoj i zastrašujućoj sili koja nije s ovog svijeta...




Ovaj novi horrorčić djelo je Scotta Stewarta, redatelja koji je svoju redateljsku karijeru započeo filmom Legija, fantastičnim akcijskim horrorom koji je više podbacio nego dobro prošao, a iza njega slijedio je Priest koji je također bio ništa više doli prosječan film. 2013. godine dobivamo Zamračenje, film koji je svojevrsna prekretnica u Stewartovom radu jer radnja postaje dosta skromnija i sa puno manje prostora i manje mašte. Duže vrijeme nisam pogledao neki kvalitetan film s izvanzemaljcima koji me uspio podsjetiti na po meni genijalan film sa Melom Gibsonom iz 2002. godine, Misterioznim znakovima. Ovo je jedan od horrora koji pokušava ostvariti onaj stari old school štih u modernom vremenu, znači ono doba kada je horror žario i palio kinematografima i kada je bio veoma atmosferičan i zabavan. Za ovaj film ne bih rekao da je namjeren za kino projekciju, ali je za samostalno gledanje dušu dao. U potpunosti sam uživao gledajući ga i uspio mi je zadržati pažnju do samoga kraja te unatoč nekim vidljivim manama, slobodno mogu reći, gledano sa scary stajališta, da je ovo jedan od boljih filmova s tematikom aliena što sam gledao u zadnjih nekoliko godina.




Radnja prati obitelj koja se sastoji od oca (Josh Hamilton), majke (Keri Russell) i dva sina, a zlo im počinje raditi probleme već pri početku filma kada se gledatelje upoznaje sa elementima koji bi se mogli pojavljivati u filmu. Radnja teče brzo i ometana je sa kvalitetno napravljenim uznemirujućim scenama. Općenito su filmovi s vanzemaljcima (oni kvalitetni) popraćeni nemirom jer ustvari nitko ne može znati kako će neki redatelj koncipirati svoj film o njima, kao što to recimo možemo vidjeti kod duhova gdje su skoro svi filmovi na istu shemu. Za veliko čudo, ovdje se vanzemaljci prilično dovoljno prikazuju i jako mi svidjelo kako su napravljeni. Iako film jako vuče na Misteriozne znakove (crteži vanzemaljaca, barikadiranje kuće, obiteljsko okupljanje, walkie talkie...) uveo je i dosta svojih noviteta. Roditelji su u priličnoj gabuli s novcima, djeca su uznemirena sa događajima u kući i izvan kuće i nevolje počinju kada Lacy (mama) počinje preko noći primjećivati pomicanje namještaja i ostalih stvari. Veoma zanimljiv uvod stvorio je na svu sreću još zanimljiviju radnju i film je do kraja tekao u vrlo dobrim linijama. Od optužbi ostalih susjeda kako roditelji nisu sposobni odgajati svoju djecu te kako ih zlostavljaju pa sve do brda ptica što im se počne zabijati po prozorima, gledatelj jednostavno počne suosjećati s glavnim likovima i očekuje da će kraj iznjedriti dobre rezultate. Kraj filma je zabavan i relativno neočekivan, makar sam očekivao bolji ishod i relativno manje dramatike.




Svakako se posvetite ovom filmu, prilično je napet i kod mene uživa visoko mjesto u horrorima sa tematikom vanzemaljaca. Gledajući ovakve filmove znam da horror žanr gotovo nikada neće izgubiti onaj svoj prvotni smisao: napraviti dobru atmosferu, ubaciti dobrog antagonistu te naravno - uplašiti.

14:37 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>