petak, 05.08.2011.

Nightmare on Elm Street (2010)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U Ulici Brijestova izgleda da nikada neće biti pravog mira. Prošlo je 25 godina od stvaranja klasičnog horrora koji nosi isto ime kao ovo djelce, tako da smo suočeni sa još jednim remakeom iz filmske kuće koja ih šalta redovito. Radnja se puno ne mijenja od originala...



Freddy Krueger, glavni negativac i najpoznatija horror ikona napada svoje žrtve u snu te ih tamo i ubija, a preživjeli moraju naći poveznicu između smrti i naći način da se riješe Freddya pod svaku cijenu. Remakeovi (ovisno o kvaliteti) mogu gledatelju ponuditi nešto novo i nametnuti se čak i kao novi dio serijala. Primjerice, to bi bio Friday the 13th remake, koji slobodno može izgledati kao novi nastavak serijala. NOES remake se dijeli pola - pola, dio toga je nov, poput nekih snova, likova, a dio je star jer na veoma sličan kalup obrađuje radnju jedinice. Odmah po gledanju postera i trailera dao sam zaključiti da ću doživjeti razočarenje, jer Freddyev dobri stari izgled kojeg je utjelovio Robert Englund mijenja čudna faca Jackieja Haleya, s čijim se novim izgledom negativca nikako ne mogu složiti. Obleka je ista, crveno-crni pulover, šešir, krem hlače i četiri noža na desnoj ruci. Lice je totalno nebulozno, prije izgleda kao Voldemort iz Harrya Pottera nego kao izgoreni lik. Kad već poprimamo osobine slavnih fiktivnih likova, rekao bih da mu je glas nešto svjetliji od Batmana kojeg je iste godine utjelovio Christian Bale. Veliko razočarenje na Freddya.



Veliku negativnost mu daje i to što svaka njegova pojava uopće nije toliko zanimljiva koliko je bila pojava originalnog Freddya u starim nastavcima. Smijeh mu je iritantan, a fore i smiješne scene su znatno nezanimljivije od originala. Što se tiče Freddya, totalno razočaranje. Snovi su pak, isto dosta lošiji i nemaštovitiji, iako je to sve uobličeno dobrim efektima, oni ipak nisu toliko inovativni, a u par trenutaka su i zamorni. Gluma je, nažalost, također ispod prosjeka, nije mi jasno kako neki glumci koji se pojavljuju ovdje u prijašnjim filmovima budu vrlo dobri, a onda npr. ovdje totalno krahiraju. Očito je falilo nekog poticaja, novaca sigurno nije. Film je jedan od remakeova koji je utrostručio zaradu od svog uloga u sam projekt. Film je, nakon ovako loših kritika, ipak dobio prosječnu ocjenu jer sam se u tih sat i pol prisjetio na neki 'ofrlje' način starih Freddyevih pothvata i njegove prošlosti. Da, to što se tiče Freddyeve prošlosti, mislim da su izazvali preveliku buku oko toga u filmu, tako da se film u većini scena i minutaže bavi tom nekom retrospekcijom. Bez veze.



Nightmare on Elm Street me, kako sam i očekivao, razočarao. Nisam gajio nikakve velike nade u ovo, kao ni u jedan remake, tako da sam nekako ostao na istom nivou. Ništa novo nisam dobio, samo sam dao svoje vrijeme. Dosta loš remake.

14:31 | Komentari (1) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>