nedjelja, 05.06.2011.

Species (1995)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

1993. godine tvrtka S.E.T.I. dobiva poruku iz svemira da se vanzemaljski DNK može pomiješati sa ljudskim. Napravili su taj čin, i rezultat svega je Sil, lijepa ali opasna žena vanzemaljac koja se može transformirati iz lijepe žene u krvoločnog monstruma. Doktor Xavier zapošljava tim znanstvenika i plaćenih ubojica da jednom zauvijek unište to stvorenje i da ju spriječe da ne nastavi parenje sa jačim spolom...



Tražio sam po netu neku poslasticu iz malo drukčije ere horror filmova, a to su nekako slabije 90-te. Hoću reći, 70-te i 80-te su za horrore bile idealne godine, mnogo se toga napravilo i gotovo svi horrori su klasici upravo iz tog razdoblja. 90-te pružaju lagani pad, a u novom tisućljeću horror se ponovo uzdiže. No, da se vratimo na temu ovog filma...Species je djelo Rogera Donaldsona, redatelja koji iza sebe ima uspješnice poput The World's Fastest Indian sa Hopkinsom i The Bank Job sa Jasonom Stathamom, a ostale filmove manje više ste čuli. Okrenuo se horroru sredinom devedesetih snimeći ovaj film koji ima podžanr tematike sa vanzemaljcima. Da je baš pokušaj za horrorima bio uspješan, ne bih rekao preko ovog djela. Iako je kvalitetno snimljen (u film se uložilo preko 30 milijuna dolara), nisam uopće dobio ono što sam tražio od tolikih novaca. Na nesreću, gotovo je duplo više zaradio i tako su se počeli redati nastavci, pa tako serijal Species ima zasad 4 nastavka. Za ostale ne vjerujem da ću tako uskoro pogledati, nakon što me u prvom pokušaju jedinica uspješno smorila. Species je manje-više bedast i prosječan film.



Ne vjerujem da je išta pretjerano valjalo, film je na trenutke bio dobar, na trenutke totalno banalan. No bilo bi dobro da krenemo od svjetlih točaka kojih je manje.
Svakako su glumci dobro odradili svoj dio, kada gledate film prepoznat ćete dosta njih koji su glumili po raznim uspješnicama, za glumu nemam toliko zamjerki koliko imam za određene karaktere. Lovac koji glumi frajera, glupi doktor i glupi zavodnici. Ubojstva su me pozitivno iznenadila, dosta su raznolika i nekako netipična za takvo čudovište, a valjalo bi pohvaliti i radnju koja je onda bila dosta inovativna, danas imamo dosta filmova na sličnu temu. Nije ipak toliko specifičan da ne vuče pomalo korijene iz Aliena, ili iz Thinga :). Jedan od temeljnih problema je svakako nedorečenost radnje. Hrpa rupa u scenariju, dosta nemogućih i glupo napravljenih scena, a čak su i dijalozi mogli biti puno bolje realizirani. Nekako kao da se cijela filmska ekipa pošteno napušila i da su ovo radili sa 5% interesa. Jedan od također rijetkih dobrih dijelova je vidjeti lijepu Natashu Henstridge u transformiranju u stvorenje, koje u oba oblika izgleda dosta impresivno napravljeno.



I sami možete zaključiti da mi je mišljenje podijeljeno, stvarno ne znam kako bi drugačije ocijenio film osim sa debelim prosjekom ili sa 50% uspješnosti. Ima dobrih dijelova, ali ima i urnebesno nepotrebnih i pomalo monotonih. Nećete ništa propustiti ako ne pogledate ovo, ali ako ste malo veći ljubitelj znanstvene fantastike, naići ćete na film koji je unio nešto novo, ali to je loše prikazao. Na žalost, nepotreban film.

18:45 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>