LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.10.2007., srijeda

Etno-zbirka:Najava likovne kolonije i donacija

fosili iz Francuske
Ovih dana iz Francuske stigla je prekrasna donacija fosilnih predmeta i starih rukotvorina. Fosilni predmeti pronađeni su 70 kilometara sjeverno od Pariza u šumi Fontainebleau, a stare rukotvorine pripadale su obitelji Monique Castro tj. njezinoj baki koja ih je i izradila.
Prije dva mjeseca na etno imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama gostovale su i kampirale dvije obitelji iz francuskog grada Toulusea.
Gosti su bili oduševljeni prirodom i pejzažima oko Podravskih Sesveta i izgledom samog sela te fascinirani etno imanjem i eksponatima u zbirci.
Tom prilikom obećali su da će obogatiti zbirku fosilnim predmetima te tekstilnim rukotvorinama iz Francuske.Obećanje su ispunili te je ovih dana na adresu Josipa Cugovčana stigao paket sa prekrasnim predmetima i stvarima kojim će se njegova bogata zbirka još vise obogatiti. Ovo je prva donacija koja je stigla izvan granica hrvatske te je očiti primjer oduševljenja gostiju koji su razgledali zbirku i boravili u njezinim prostorima. Vlasnik zbirke od srca se zahvaljuje na ovoj prekrasnoj donaciji te se nada skorom susretu sa obitelji Monique Castro.
Udruga likovnih umjetnika Akademija-Art
Likovna kolonija varaždinske županije s međunarodnim sudjelovanjem 2007.
Od 09. do 11. studenog 2007.godine u Varaždinu, Hallerova aleja 5, Varaždin-dvorana 1, II. kat održat će se velika likovna kolonija Varaždinske županije s međunarodnim sadržajem.Na likovnoj koloniji sudjelovat će umjetnici iz Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije, BiH, Srbije, Bugarske te iz Hrvatske među kojima će biti i Josip Cugovčan poznati naivni umjetnik iz Podravskih Sesveta.Likovni umjetnici posjetiti će različite destinacije Varaždinske županije. Prehrana svih sudionika likovne kolonije bit će u restoranu Elektrostrojarske škole «ELEKTRON», a smještaj likovnih umjetnika koji dolaze izvan Varaždina organizirat će Elektrostrojarska škola.
Pokrovitelj likovne kolonije je Elektrostrojarska škola i Institut cjeloživotnog učenja i novih obrazovnih tehnologija u Varaždinu, a organizator je Udruga likovnih umjetnika Akademija-Art.Uz trodnevno ugodno druženje i gostoprimstvo na raspolaganju će biti likovni materijal za slikarske tehnike: ulje i akrilik na platnu te akvarel i pastel na papiru.
Po završetku likovne kolonije otvorit će se izložba nastalih radova u 15,00 sati.
Izvor: Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

- 17:42 - Isprintaj - #

30.10.2007., utorak

Priopćenje Općine Pitomača vezano za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području općine

Potaknuti današnjom tiskovnom konferencijskom HSS-a gdje je izneseno da je Državno odvjetništvo potvrdilo valjanost ugovora koje je Općinsko vijeće Općine Pitomača raskinulo na sjednici u 6. mjesecu ove godine, priopćujemo slijedeće:PROČITAJ VIŠE

- 18:08 - Isprintaj - #

Općinskom vijeću upućen prijedlog za raspis Javnog poziva za zakup državnog zemljišta

Nakon što je krajem proteklog tjedna kompletirana dokumentacija potrebna za dobivanje suglasnosti na novi Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Pitomača, te je ista predana u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, proteklog je tjedna na jednoj od svojih sjednica, Savjet za poljoprivredu donio zaključak prema kojemu predlaže Općinskom poglavarstvu da donese prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta sukladno članku 10a. Zakona o poljoprivrednom zemljištu na jedno vegetativno razdoblje, budući da do isteka sjetvenih rokova neće biti moguće provesti kompletan postupak natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na duži vremenski period.
Prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta prihvaćen je na 16. sjednici Općinskog poglavarstva koje ga je uputilo Općinskom vijeću na prihvaćanje. Sjednica Općinskog vijeća sazvana je za ponedjeljak 05. studenoga.
Paralelno s provođenjem ovog javnog poziva za zakup zemljišta, Općina Pitomača radi na pripremama za provođenje natječaja za zakup zemljišta na duži vremenski period (minimalno 5 godina).
Pitomača.hr

- 18:07 - Isprintaj - #

Održana 16. sjednica Općinskog poglavarstva

U ponedjeljak je u prostorijama Općine Pitomača održana 16. po redu sjednica Općinskog poglavarstva naše općine, a iz opširnog dnevnog reda izdvajamo nekoliko točaka o kojima su raspravljali Općinski poglavari: podržan je prijedlog Savjeta za poljoprivredu o raspisivanju javnog poziva za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, raspravljano je o problematici vezanoj uz sakupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada, donesen je prijedlog nove odluke o općinskim stipendijama, te odluke o raspisivanju natječaja za izradu geodetskog elaborata sanacije odlagališta komunalnog otpada «Klisa», kao i za nabavu i postavu nadstrešnica za autobusna stajališta uz magistralnu cestu D-2.
Pitomača.hr

- 18:06 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Nogomet -pitoSport
Općinski četvrtoligaši u nedjelju su na rasporedu imali svoje utakmice 11. kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B, u kome su samo djelomično popravili dojam iz proteklog kola u kome su oba sastava doživjeli poraze. Nogometaši NK «Pitomača» na gostovanju u Đelekovcu, gdje ih je dočekala NK «Sloga» iz Koprivničkog Ivanca, poražena sa visokih 1:5, što je previsok poraz bez obzira na nenastupanje čak sedmorice igrača prvog sastava, dok je Grabrovnica na svom terenu kao domaćin sa 4:1 pobijedila posljednje plasiranu ekipu lige NK «Daruvar», čime je prekinula crni niz od tri uzastopna poraza. Idućeg vikenda u Pitomači gostuje vodeći sastav loge NK «Kamen» iz Sirača, a NK «Croatia» gostuje u Velikim Zdencima kod nogometaša NK «Zdenka». Najmlađi pitomački nogometaši, pioniri, u subotu su u utakmicama 11. kola IV. HNL sjever, skupina B, trebali biti domaćini vršnjacima NK «Sloboda» iz Varaždina. Iako su gosti doputovali na odigravanje utakmica, iste nisu odigrane budući su Varaždinci suspendirani iz natjecanja do izmirenja dugovanja prema nogometnoj organizaciji, tako da će sve tri utakmice pionira biti bez igre registrirane sa po 3:0 u korist pitomačana.
Pitomački kadeti i juniori u nedjelju su na gostovanju u Križevcima poraženi od domaćih nogometaša istoimenog kluba, u utakmicama 11. kola IV. HNL sjever, skupina A, za kadete i juniore, kadeti sa 0:8, a juniori sa 0:2.

Rukomet -pitoSport
U subotu je svoju utakmicu 6. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar odigrala druga ekipa ŽRK «Pitomača», koja je u pitomačkoj školsko-sportskoj dvorani ugostila i sa visokih 42:27 pobijedila mlade rukometašic ŽRK «Tvin-Trgocentar 3». Za drugu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, H.E.Habijanić (8), B.Lovrin (6), Filipović (1), Begović (1), Kapitan (4), Petković (9), Janeš (4), Veličan, I.Lovrin (4), Siladić (4), Mioč (1) i Sabolić, dok je u nedjelju svoj prvenstveni nastup, u utakmici 5. kola III. HRL sjever, također na domaćem terenu, imala i prva ekipa pitomačkih rukometašica. Pitomačanke su također, sa uvjerljivih 40:27 pobijedile svoje gošće, rukometašice ŽRK «Daruvar». Za prvu ekipu pitomačanki nastupile su: Kovačić, Šimić (9), M.Habijanić (3), H.E.Habijanić (3), B.Lovrin (4), Filipović, Begović (1), Kapitan (1), Petković (2), Janeš (4), I.Lovrin (4), Siladić, Mioč (9) i Sabolić,
Idućeg vikenda, prva ekipa pitomačanki ponovno je domaćin, ovoga puta u subotu, drugoj ekipi ŽRK «Bjelovar», dok je druga ekipa odgodila gostovanje u Lipiku zbog nastupa na 2. turniru 1. Hrvatske mlađe kadetske rukometne lige za žene (igračice rođene 1992. godine i mlađe), što se održava u nedjelju u pitomačkoj školsko-sportskoj dvorani s početkom u 10,00 sati, a na kojem osim ŽRK «Pitomača» sudjeljuju mlade rukometašice ŽRK «Tvin-Trgocentar» iz Virovitice, ŽRK «Ivanec» i ŽRK «Petrijevci».

Kuglanje - kuglanje
U Pitomači su u nedjelju kuglači KK «Pitomača» u utakmici 7. kola III. Hrvatskelige, zona Požega, odigrali neodlučeno 4:4 sa gostima, kuglačima KK «Hvidra» iz Požege. Za domaćine su nastupili Rakijašić, Tot, Uremović (1), Kolar, Kovačić (1) i Filipović, a pitomačani su bod, uz dvije pojedinačne pobjede osigurali boljim ukupnim rezultatom od 3007:2909.

KARATE
28. listopada u Velikom Grđevcu održano je I kolo lige sjeverozapadne Hrvatske za karataše, na kojem su sudjelovali i članovi Karate kluba Pitomača.U B ligi u kojoj sudjeluju natjecatelji početnici nastupili su:- u kategoriji cicibanki Sara Blatarić osvojila je drugo mjesto, Nikolina Šubić treće mjesto- u kategoriji cicibana David Blatarić osvojio je drugo mjesto- u kategoriji mlađih učenica Sara Špiranec osvojila je treće mjesto- u kategoriji mlađih učenika do 30 kg Filip Mikolaš drugo mjesto, kategorija mlađi učenici +38 kg Neven Kirin drugo mjesto, Josip Šubić treće mjesto. Rezultati A lige:
- u kategoriji cicibanki do 30kg Saška Blatarić osvojila je prvo mjesto, a Erika Čižmar drugo mjesto
- kategorija cicibanke + 30 kg Erika Čižmar treće mjesto
- u kategoriji mlađih učenika do 30 kg Veron Hrvoić osvojio je treće mjesto, a u kategoriji mlađih učenika + 30kg Goran Štefanić osvojio je prvo mjesto.
Rezultati u katama:
- cicibani :Dominik Prtenjača treće mjesto
- mlađi učenici: Veron Hrvoić drugo mjesto
Ekipno su djevojčice osvojile drugo mjesto, dok su dječaci s dvije ekipe osvojili prvo i treće mjesto.

JAHANJE
Član Konjičkog kluba "Zlatni Klas" iz Otrovanca, Branko Tkalčec, uspješno je sudjelovao na posljednjoj utrci natjecanja za državno prvenstvo u daljinskom jahanju koje je održano prošlog vikenda na obroncima Bilogore kod Bjelovara, osvojivši veoma dobro deseto mjesto. Prvo prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju organizirali su Udruga «Bilogora Papuk 1991.», Konjička udruga «Konji gizdavi” iz Velike Pisanice, Konjički klub «Veliko Trojstvo” i Hrvatski konjički savez - Odbor za daljinsko jahanje, a državno prvenstvo rezultat je osam ovogodišnjih utakmica u toj konjičkoj disciplini, od kojih je prva utakmica održana u Otrovancu, 14. travnja, u organizaciji Konjičkog kluba «Zlatni klas”.
Pitomača.hr

- 18:03 - Isprintaj - #

29.10.2007., ponedjeljak

Bivši policajac pijan bježao pa napao bivše kolege

foto:24Sata
Pijani I. Antoljak (28) u golfu s dvojicom prijatelja pola sata je bježao od policije. Unatoč pucnju upozorenja, bjegunci su napali policiju i vrijeđali ih


Igor Antoljak (28) prije tri godine dobio je otkaz iz policijske službe zbog sumnje da je opljačkao benzinsku stanicu i kladionicu u Pitomači. Antoljak se u nedjelju opet sukobio s bivšim kolegama.
Foto:24Sata,M.Šantoši
Pio je s prijateljima u Virovitici. Kad su krenuli kući, zaustavljala ih je patrola, no oni su krenuli u bijeg. Potjera kroz Viroviticu i Pitomaču trajala je pola sata.
- Nisam se zaustavio jer sam bio pijan i platio bih 1000 kuna kazne. Policija me sustigla u dvorištu mojih prijatelja. Brutalno su nas pretukli, a ja sam sa slomljenim rebrima završio u bolnici - izjavio je I. Antoljak.
Policija je potvrdila da su primijenili silu kod privođenja. Objavili su i videozapis potjere optužujući Antoljaka da je pokušao pregaziti policajca. Sva trojica su udarali i vrijeđali policajce. Kod Antoljaka su pronašli i marihuanu pa će dobiti niz prijava, od napada na službenu osobu do zloporabe opojnih droga.

Piše: M. Šantoši
24 sata

- 19:51 - Isprintaj - #

Policijska potjera za 'golfom' završila slomljenim rebrima bjegunca

Ulice Virovitice i Pitomače u ranim jutarnjim satima u nedjelju bile su poprište polusatne policijske potjere za trojicom muškaraca koji su 'golfom' probili dvije policijske blokade, no na kraju su uhvaćeni i svladani u dvorištu kuće u Pitomači.
Sve je počelo oko 3,30 sati u Virovitici, kada je policajac u službenom vozilu s uključenim rotacijskim svjetlom krenuo za 'golfom' koji je suludom vožnjom ugrožavao promet. No, kako se 'golf' nije zaustavio, policajac je pozvao pojačanje koje je u mjestu Stari Gradac na državnoj cesti D2 postavilo blokadu, izvijestila je PU virovitičko-podravska.Došavši blizu blokade vozač 'golfa' je ugasio svjetla i u mraku krenuo prema policajcu koji se spasio skokom u stranu. 'Golf' je potom produžio prema Pitomači, gdje ga je čekala druga blokada, no, i tu se ponovio isti scenarij. Policajci su izbjegli nalet automobila koji je nastavio bježati.U potjeru poljskim putevima prema mjestu Brestić uključio se i presretač koji je stigao iz Virovitice.
Fotografija:24Sata,M.Šantoši
No, policajci nikako nisu uspjeli zaustaviti 'golf' koji im krivudavom vožnjom nije dozvolio da ga preteknu.Potjera se potom 'preselila' na sporedne ulice Pitomače, a u policiji kažu kako su bjegunci vozili brže od 140 kilometara na sat.Opasna potjera završila je u dvorištu obiteljske kuće u Pitomači u koju je 'golf' naglo skrenuo. Iz automobila su izašla trojica muškaraca koji su, tvrde u policiji, počeli vrijeđati i omalovažavati policajce od kojih je jedan ispalio i hitac u zrak.No, kako ni to, kažu u policiji, nije smirilo bjegunce, policajci su primijenili silu, a jedan od njih i tzv. interventnu palicu 'tonfa' kojom je jednom bjeguncu slomio tri rebra. U PU virovitičko-podravskoj tvrde kako je policajac taj teži oblik sredstva prisile primijenio sukladno zakonu.U 'golfu' je policija pronašla vrećicu s tragovima marihuane, a sva trojica bjegunaca od ranije su poznati policiji. Vozač je 28-godišnjak koji je bio prijavljivan za razbojništvo na benzinskoj postaji i kladionici uz uporabu vatrenog oružja, a njegovi suputnici su 24-godišnjak, u više navrata prijavljivan zbog zlouporabe droga te 19-godišnjak koji je do sada iza sebe imao jednu prijavu. Vozaču prijeti prijava zbog napada na službenu osobu, a zajedno s ostalom dvojicom i za kazneno djelo prijetnje, kažu u policiji.
Dnevnik.hr(Hina)

- 18:19 - Isprintaj - #

28.10.2007., nedjelja

Područni ured DUZS-Virovitica

112


POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 29.10.2007. g. zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači:
- u Otrovancu od 08,30 do 10,30 sati dio od broja 29 do 73,
- u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati dio ulice M.P. Miškine od broja 23 i 48 do 233 i 90,
- u Sedlarici od 11,30 do 14,30 sati dio od broja 91 i 106 do 111 i 128, a od 12,00 do 13,00 sati dio vinogorja Aršanj.
U slučaju loših vremenskih uvjeta, radovi se odgađaju.

- 20:19 - Isprintaj - #

Produbljivanje zajedništva dekanatskih svećenika

Svećenici Đurđevačkog dekanata odazvali su se u utorak 23. listopada jednodnevnom mjesečnom organiziranom druženju i izletu u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. U Višnjici pokraj Podravske Slatine posjetili su jedinu ergelu arapskih konja u Hrvatskoj, a zatim biser Zlatne doline - Veliku s crkvom sv. Augustina, gdje ih je dočekao župnik vlč. Josip Klarić, koji je nekima od njih bio i vicerektor u Bogosloviji. Putovanje je nastavljeno prema Kutjevu gdje su posjetili župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije i kutjevačke podrume. Na povratku s druženja zadržali su se u mjestu Orahovici u kojoj su posjetili crkvu Našašća Svetog Križa.
Želja je da takvim druženjima svećenici svakog mjeseca upoznaju jedan dio svoje domovine, njene običaje i sakralne objekte, te da prodube zajedništvo i bolje se međusobno upoznaju i povežu. Takvo zajedništvo rezultira zajedničkim donošenjem prijedloga i projekata za napredak župa i dobrobit vjernika u župama Đurđevačkog dekanata, što se najbolje vidi po sve aktivnijoj mladeži, vraćanju 'izgubljenih' vjernika, obnovi sakralnih objekata, te sve većem razumijevanju i zajedništvu župnika i župljana.
Na posljednjem druženju ujedno je razmatran prijedlog pripreme mladeži za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu 26. i 27. travnja 2008. godine, sa željom da se što više mladih potakne ne samo na sudjelovanje, nego i da budu duhovno organizirana mladež spremna za upijanje novih spoznaja na takvim susretima. Bilo je riječi i o idućem dekanatskom susretu ministranata i ministrantica Đurđevačkog dekanata u došašću, te je potaknut zajednički odaziv svećenika dekanata župnim proslavama - proštenjima.
Nenad Erdelec
web stranica Varaždinske biskupije

- 13:22 - Isprintaj - #

Projekcija filmova FVK-a u Grabrovnici

Učenici nižih razreda u područnoj školi u Grabrovnici 25.10.su sa svojim učiteljicama imali priliku upoznati rad Foto video kluba "Mirko Lauš", na projekciji filmova koja je održana u
Muzeju Petra Preradovića. U publici je bilo i roditelja kojima se vjerovatno najviše svidla komedija "Štefina i Ivina" dok su djeca osim komedije uživala i u animiranom filmu što je
i razumljivo. Projekcija je održana s ciljem popularizacije amaterskog filma, ( posebno dječjeg ) u našem kraju a plan je održati bar jednu projekciju u svakoj područnoj školi do kraja ove godine.
FVK"Mirko Lauš"

- 13:19 - Isprintaj - #

26.10.2007., petak

Berba kasnih usjeva i jesenska sjetva na području županije je pri kraju

Zlatni Klas d.o.o. tvrtka za proizvodnju, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam
U pitomačkoj tvrtki Zlatni klas, županijski agrarci, članovi Strukovne grupe agrara Županijske gospodarske komore naglasili su da je berba kasnih usjeva u Virovitičko-podravskoj županiji pri kraju. Urodi su kod većine kultura, osobito soje i kukuruza, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, primarno suše, znatno smanjeni.
Vađenje šećerne repe je u tijeku, ali dosadašnji rezultati pokazuju, da su urodi, zbog suše, oko 10% manji nego prošle godine.
Berba duhana je završena i na polju je, zbog mraza ostalo oko 3% neobranog duhana.
Zbog ovogodišnjih elementarnih nepogoda (suša i tuča), koje su zahvatile Županiju na poljoprivrednim kulturama su nastale velike štete, što se osobito odrazilo na visinu uroda, pa je po visini šteta, Virovitičko-podravska županija treća u Hrvatskoj.
Na području Županije jesenska sjetva je obavljena na oko 70% površina, a organizatori proizvodnje su osigurali sav potreban repromaterijal za sjetvu.
Županijski agrarci su se osvrnuli i na problematiku raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, istakavši da bi raspodjelu zemljišta trebalo obavljati na razini županije, te da bi zbog velikog rasta inputa u poljoprivrednoj proizvodnji trebalo uskladiti visinu poticaja i visinu inputa za pojedine proizvodnje.
Županijski agrarci će organizirati poslovna izaslanstva koja će ponuditi tržne viškove, zemljama u regiji.
Virovitica Online

- 15:10 - Isprintaj - #

Pitomačke fotografije

mačka


- 10:08 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

Kalendar predizbornih događanja HDZ-a u 4.izbornoj jedinici-lokalni dio
Prvi post Ivice Kirina i Josipa Đakića
Željko Pecek: Čudi me izjava Zlatka Kramarića
Kiro i Jopa pišu blogove
Kramarić: neću se kandidirati za Sabor ako Pecek bude nositelj liste
Tko su SDP-ovi kandidati kod nas?
Cho najbolje komunicirao s javnošću - Kirin najgore

- 09:06 - Isprintaj - #

24.10.2007., srijeda

Branko Tkalčec 10.na državnom prvenstvu u daljinskom jahanju

kkzk


Konjički klub "Zlatni Klas" iz Otrovanca sudjelovao u natjecanju za državno prvenstvo u daljinskom jahanju koje je održano 20.i 21.listopada 2007.godine na obroncima Bilogore kod Bjelovara.
Ovo prvo prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju organizirali su Udruga Bilogora Papuk 1991.,Konjička udruga ''Konji Gizdavi'' iz Velike Pisanice,Konjički klub ''Veliko Trojstvo'' i Hrvatski konjički savez-Odbor za daljinsko jahanje.Državno prvenstvo utakmice rezultat je osam ovogodišnjih utakmica u toj konjičkoj disciplini koja je prva u ovoj godini održana u Otrovancu,14.04.2007.u organizaciji KK"Zlatni klas".
Zbog nedavnih prinova u štali nismo imali na raspolaganju više grla pa je sudjelovao samo Branko Tkalčec na grlu Indy.Ovo je inače prvo državno prvenstvo u spomenutoj disciplini koje se ikad održalo u Hrvatskoj.Domaćini udruge Bilogora-Papuk su doista ozbiljno shvatili ovo natjecanje pa smatramo da zaslužuju svaku pohvalu.O samoj ljepoti u jesenske boje okićenoj Bilogori ne mora se posebno govoriti,tako da o samom odabiru i uređenju staze već ovo predhodno sve govori.Ipak smatramo da i vidljivi trud ljudskih ruku treba naglasiti.
Staza se od starta na Kamenitovcu kretala put Šandrovca do sela Ribnjačka gdje se na kontrolnim vratima -na imanju obitelji Vlajnić u vrijeme predviđene pauze od pola sata moglo zaista uživati u prekrasnim prizorima jesenskog krajolika.Od ukupnih 84 km koliko je u ovom dvodnevnom natjecanju staza bila duga,ovdje se brojilo prijeđenih 18 km.U nastavku natjecanja stazom koja prolazi kroz šumu i livade do sela Bačkovice pa dalje preko Čađavca,Velike Pisanice do šumskog kompleksa Kukavica gdje se završio prvi dan natjecanja sa prijeđenih 42 km.
Veči dio natjecatelja je uspješno završilo prvi dan pa je topla večera i malo zabave koje su domaćini pripremili izvrsno sjelo nakon prilično napornog dana.Drugog dana jahalo se istom stazom ali u obrnutom pravcu.Konkurencija je bila vrlo jaka pa deseto mjesto koje je osvojio Branko Tkalčec ispred kluba "Zlatni klas" potpuno zadovoljava.
Atmosfera na samoj utakmici i što se tiče svega oko nje je bila prijateljska i može se slobodno reći da je ovo vrsta sporta u kojem je prijateljstvo važnije od rezultata.Zahvaljujemo mladim logističarkama Lidiji i Klari koje će nadamo se vrlo skoro i same okusiti slast natjecanja i tko zna...i pobjede.Zahvaljujemo i ostalim logističarima koji su bili od velike pomoći...Carmen ,Ante i Alenu.
Endurance
Endurance ili daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu a da pri tome ne iscrpljujete konja. Začetak enduranca smatra se natjecanje između beduinskih plemena. U Evropi je začetak u vojno obuci, a prva utrka održana je 1852. godine između časnika Njemačke i Austrije na udljenosti Beč - Berlin. Kasnije se ovaj oblik jahanja razvio u sportsku disciplinu, a FEI prihvaća daljinsko jahanje pod svoje okrilje 1981. godine. U Hrvatskoj prva endurance utrka održana je 10. 06. 2006. godine na Petrovom vrhu pored Daruvara. Prvenstveno je endurance namijenjen rekreativnim jahačima koji imaju svog konja i bave se terenskim jahanjem.
U 2007.godini održano je osam utakmica širom Hrvatske(Otrovanec,Lipik,Daruvar,Medulin,Jastrebarsko,Rakov potok,Istra 100 km i Bilogora 2007.-prvi dan) te je 21.listopada održano prvo prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju Bilogora 2007. gdje je zbrojem svih rezultata utakmice određena bodovna tablica za Croatia Cup.
CROATIA CUP
Po prvi puta održati će se Croatia cup u daljinskom jahanju. Što to znači? Tijekom 2007. godine održati će se 8 utakmica. Prijedlog je da se rezultati utakmica zbrajaju natjecateljima kako bi se dobila godišnja rang lista i godišnji prvak Hrvatske u daljinskom jahanju. U Croatia cup ulaze one utakmice koje se ne boduju za Državno prvenstvo (u 2007. godini to su sve osim Istre 100 km), a svakom natjecatelju boduje se 5 najboljih plasmana.
Dakle, ako sudjelujete na svim utakmicama, boduju vam se onih 5 u kojima ste imali najbolje plasmane, ako sudjelujete u 3 utakmice onda vam se boduju plasmani na tim utakmicama. U Croatia cup-u boduje se par, znači jedan natjecatelj i njegov konj (uvijek isti). Ako mijenjate konja, tada činite potpuno novi par. Prijedlog sistema bodovanja potrebno je razmotriti sa sucima, tako vam ga ovdje još nećemo iznositi. Prijedlog Croatia cup-a mora verificirati Skupština HKS-a koja će se održati početkom travnja.
Postoji razlika u pobjedniku Croatia cupa i u pobjedniku Državnog prvenstva. Kroz Croatia cup moći će se vidjeti kontinuirani rad, dok je za Državno prvenstvo odabrana najteža utakmica i pobjednik te utakmice.
Branko Tkalčec i grlo Indy je na Croatia Cup osvojio 14 mjesto dok je na državnom prvenstvu osvojio 10 mjesto.


BILOGORA – 2007.DRŽAVNO PRVENSTVO U DALJINSKOM JAHANJU 20. i 21. 10.2007.
ORGANIZATORI:Udruga Bilogora Papuk 1991.,Konjička udruga ''Konji Gizdavi'',Konjički klub ''Veliko Trojstvo'',Hrvatski konjički savez-Odbor za daljinsko jahanje
Dužina staze: 42 km + 42 km
Tehnički delegat: Jozef Markič,Suci: Ivan Mandić, Ivan Kuna, Smiljka Selanec, Milošević
Veterinari: Ivan Đureković
20.10.2007.
Start:Planinarski dom ''Kamenitovac'' – selo Maglenča kod V. Trojstva
Cilj:ŠRC ''Kukavica'' u selu V. Pisanica
21.10.2007.
Start:ŠRC ''Kukavica'' u selu V. Pisanica
Cilj:Planinarski dom ''Kamenitovac'' – selo Maglenča kod V. Trojstva
REZULTATI:
1 Milan Palčić,2 Darko Kirinčić,3 Zoran Uravić ,4 Viktoria Bulić,5 Sandra Prevendar,6 Midhet Hasić,7 Martina Vajdoher,8 Gordan Šebalj,9 Alen Barić,10 Branko Tkalčec,11 Mirela Vračić
12 Milan Jurković,13 Petar Benčić,14 Branko Kovačić,15 Zrinka Bilen
NAJAVA DOGAĐANJA:1.Sajam sportskih konja i konjičke opreme
U organizaciji Konjičke udruge “Konji Gizdavi” iz Velike Pisanice u Sportsko rekreacijskom centru Kukavica od 26. do 28. listopada 2007. godine održava se prvi Sajam sportskih konja i konjičke opreme koji će okupiti stručnjake i ljubitelje konja i konjičkih sportova.VIŠE O SAJMU

- 18:38 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš" na stručnom predavanju

U utorak 23.10. u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu prisustvovali smo stručnom predavanju "Planiranje zaštite fotografija" na primjerima iz zbirki fotografija grada Pariza.
Predavačica, dr. sc. Gđa. Anne Cartier-Bresson, inače glavni kustos i ravnateljica Atelier de restauration et de conservation des photographies de la ville de Paris (ARCP), te vodeći stručnjak za konzervaciju u Institutu za nacionalnu baštinu Francuske, govorila je o zaštiti fotografije odnosno prikupljanju trenutnih podataka o stanju oko 10 milijuna prikupljenih fotografija grada Pariza, njihovoj preventivnoj zaštiti, konzervaciji, restauraciji, te na njihovoj digitalizaciji kao krajnjem postupku.
VIŠE:FVK"Mirko Lauš"

- 18:34 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 25.10.2007. g. zbog radova na elektro postrojenjima bez električne energije biti će potrošači u Pitomači od 12,00 do 12,30 sati ulica M. Gupca, te u Kladarama predio od broja 1 i 2 do 57 i 12.
Dana 26.10.2007. g. zbog radova na elektro postrojenjima bez električne energije biti će potrošači u Grabrovnici od 09 sati do 09,30 sati predio od broja 121 do 177.

- 18:30 - Isprintaj - #

23.10.2007., utorak

Branje jabuka na starinski način

mackaJC


U Podravskim Sesvetama su se nekad jabuke obirale ručno.
branje jabuka na starinski način
Obično su to radili muškarci a u izuzetnim prilikama žene koje su bile spretne u penjanju po drveću. Koristila se "lojtra" ljestve za deblja, starija i visoka stabla jabuka. Nekad su se uzgajale stare sorte jabuka i one koje su mogle dugo stajati nakon što su se pobrale. Najpoznatije su "barilci" u nekim mjestima znane kao "pogačoni", "kotačice" ili "božićnice" te se obično sa njima kitio bor za Božić.
Muškarac bi si obično zavezao "tkanu ponjavu" te se popel na stablo i lagano obiral barilce.
Kad je nabrao punu ponjavu istresal ih je na jednu hrpu. Poslije su žene prebrale jabuke te ih nosile u "trap" gdje su se zatrpavale sa slamom i zemljom te se u zimskim mjesecima u trapu napravila mala rupa iz koje su se jabuke mogle vadit i upotrebljavati sve do proljeća!
Izvor: Josip Cugovčan


jabukeJC jabukeJC
U nas je sve više prisutan trend potražnje voća koje je ekološki proizvedeno i nije uopće ili je u manjoj mjeri prskano. Obnavljaju se stari travnati voćnjaci i sade se stare sorte voćaka, koje su otporne i visokog rasta. Dugoročni cilj takvog trenda jest očuvanje starih i autohtonih sorti voćnih sadnica. Takvo očuvanje ima značajnog utjecaja i na mnoge ostale biljne i životinjske vrste, a značajno je i u ekološkom smislu zbog smanjenja zagađivanja okoliša.
jabukeJC jabukeJC
Tako je prisutan i trend potražnje za starim sortama jabuka. Stare sorte jabuka traže se kako za konzumaciju, tako i za pripravljanje soka, jabučnog octa, rakije, te sušenje.
Štajerski pogačar : Ima i nekoliko sinonima: kolačara, božičnica, tanjirača, koturača, krugla i drugo. Plodovi su srednje debeli do debeli, splošteni, odnosno oblika pogače, rebrasti i grbavi. Kožica je glatka, ponekad mrežasto smeđkasta, zelenkasto žuta, na sunčanoj strani prekrivena smeđe crvenom do tamno crvenom zagasitom bojom, koja u klijeti dobiva voštanu presvlaku. Meso je zelenkasto bijelo, sočno, vinsko kiselog prijatnog okusa. Dozrijeva u prvoj polovici listopada.(www.vinogradarstvo.com)
jabukeJC
Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

- 16:41 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Karate
Mlada pitomačka karatašica, članica KK «Pitomača», Erika Čižmar, prošlog je vikenda nastupila na dva međunarodna karate turnira na kojima je postigla zapažene rezultate. U kategoriji mlađih učenica, Erika je u subotu, na Međunarodnom karate turniru «Cup Zameta» u Rijeci osvojila treće mjesto, a u nedjelju je isti uspjeh ponovila i u susjednoj Mađarskoj, na VIII Međunarodnom karate turniru «Suzuki Barcs 2007.».
Rukomet -pitoSport
U subotu je svoju utakmicu 5. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar odigrala druga ekipa ŽRK «Pitomača», koja je igrački oslabljena na gostovanju u Ivanskoj poražena od domaćih rukometašica ŽRK «Ivančice» sa 22:29. Za drugu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Grgačić, H.E.Habijanić (3), Šipek, B.Lovrin (5), Filipović (2), Begović (4), T.Petković (7), I.Lovrin, Siladić (1), Mioč i Sabolić. U nedjelju je svoj prvenstveni nastup u utakmici 4. kola III. HRL sjever imala i prva ekipa pitomačkih rukometašica na gostovanju u Virovitici, kod druge ekipe ŽRK «Tvin-Trgocentar». Pitomačanke su bile uspješnije od mladih Virovitičanki sa 33:22. Za ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Šimić (6), M.Habijanić (2), H.E.Habijanić (3), Šipek, B.Lovrin (4), Filipović, Kapitan (4), T.Petković (2), Janeš (11), Veličan, I.Lovrin (1), Siladić i Sabolić.
Nogomet pitoSport
U subotu su u utakmici 10. kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B, nogometaši NK «Pitomača» na svom igralištu ugostili nogometaše NK «Mladost» i Kloštra Podravskog, te su iznenađujuće poraženi od gostiju sa 1:3.Drugi općinski predstavnik, NK «Croatia» iz Grabrovnice u ovom kolu u nedjelju također poražen i to sa 0:2 na gostovanju kod NK «Mladost», što je grabrovčanima treći uzastopni prvenstveni poraz.
Najmlađi su pitomački nogometaši, pioniri, u subotu u utakmicama 10. kola IV. HNL sjever, skupina B, gostovali u Đurđevcu kod vršnjaka NK «Graničar». Pitomačani su odigrali neriješeno u kategorijama pionira U-10 – 2:2 i U-12 – 1:1, dok su prvi poraz u ovogodišnjem natjecanju doživjeli pioniri U-14 koji su od domaćina poraženi sa minimalnih 0:1. Pitomački kadeti i juniori u nedjelju su bili domaćini nogometašima NK «Koprivnica», u utakmicama 10. kola IV. HNL sjever, skupina A, za kadete i juniore. Obje su ekipe poražene od svojih gostiju sa 0:5, a utakmica juniora obilovala je nesportskim ponašanjem igrača obje ekipe, te je sve na kraju završilo dodjelom šest crvenih kartona, po tri na svakoj strani. U II.ŽNL Virovitičko-podravske županije na rasporedu je bilo 9. kolo u kome su nogometaši NK «Mladost» iz Starog Graca kao domaćini sa 2:1 pobijedili nogometaše NK «Domus».
Pitomača.hr

- 16:19 - Isprintaj - #

22.10.2007., ponedjeljak

Pitomača dobila glazbenu školu

skola
Danas je u Pitomači održana svečanost otvaranja Osnovne glazbene škole Jan Vlašimsky, Podružnica Pitomača.
Područnu osnovnu glazbenu školu u Pitomači, prigodnim riječima otvorio je državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić.
Svečanosti su nazočili ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnici Virovitice, Slatine i Orahovice te domaćin, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.
zelja
Pitomača.net

- 20:37 - Isprintaj - #

Položen temeljni kamen za područnu školu

U Otrovancu je održana svečanost obilježavanja početka izgradnje i polaganja kamena temeljca za novu zgradu Područne škole Osnovne škole 'Petra Preradovića' Pitomača. Vrijednost ove investicije je 1,65 milijuna kuna. Završetak radova na izgradnji zgrade očekuje se za 100 radnih dana. Prema najavi Josipa Đakića, uskoro se može očekivati početak izgradnje Područne škole i u Velikoj Črešnjevici.
Virovitica Online

- 20:36 - Isprintaj - #

Općina Pitomača ima najveću stopu nezaposlenosti u županiji – 29,4%

Prema zadnjim službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na dan 30.09.2007. na području Virovitičko-podravske županije bilo je ukupno osigurano 24.628 osoba.
U Gradu Virovitica je 10.519 zaposlenih osoba, u Gradu Slatina je 4.487 zaposlenih osoba, Gradu Orahovica su 2.994 zaposlene osobe i u Općni Pitomača je 1.958 zaposlenih osoba.
U odnosu na isti period prošle godine na području Virovitičko –podravske županije došlo je do povećanja broja zaposlenih za 1.097 osoba.
Većina stanovništva Županije zaposlena je kod pravnih osoba (69,9%) i kao poljoprivrednici (12,6%).

Stopa registrirane nezaposlenosti (na dan 30.09.2007.)
Stopa registrirane nezaposlenosti na dan 30.09.2007.godine na području Virovitičko-podravske županije iznosi 24,4%.
Na području Grada Virovitice stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 13,4%, na području Grada Slatine 25,0%, na području Grada Orahovice 12,6% i na području Općine Pitomača 29,4%.
U odnosu na isti period prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti na području Virovitičko-podravske županije bilježi pad od 3,2 postotna boda.

Nezaposlenost
Evidentirana nezaposlenost u prva tri kvartala 2007. godine u odnosu na prosječni broj nezaposlenih osoba u istom periodu prošle godine godine, bilježi smanjenje od 8,1%.
Broj nezaposlenih bio je manji tijekom svih devet mjeseci 2007.godine u odnosu na prošlu godinu.
Prema administrativnim statističkim izvorima podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom prvih devet mjeseci 2007. godine u Područnoj službi Virovitica prosječno je mjesečno registrirano 8.768 nezaposlenih osoba.
Tijekom devet mjeseci 2007.godine na području Virovitičko-podravske županije broj nezaposlenih je pao za 15,8 % ili 1492 nezaposlene osobe u odnosu na kraj (31.12.) 2006.godine.
Smanjenje broja nezaposlenih osoba (od 1492 osobe ) tijekom devet mjeseci 2007.godine; rezultat je razlike između broja osoba koje su se prijavile Zavodu za zapošljavanje ( 4997 novoprijavljenih osoba) s jedne strane , te broja osoba koje su brisane iz evidencije (6.489 osoba). Najvećim dijelom (66,9%), osobe su brisane zbog zapošljavanja.
U devet mjeseci 2007. godine prosječno su mjesečno evidentirane 5.162 nezaposlene žene, što u ukupnom prosječnom broju čini 58,9%. U odnosu na isto razdoblje 2006. godine, došlo je do povećanja udjela u ukupnom broju nezaposlenih osoba od 1,7 postotna boda.
U strukturi nezaposlenih osoba prema razini zanimanja najveći udio u prvih devet mjeseci 2007. godine imaju osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja do 3 godine i školom za KV i VKV radnike, njih 3.085 ili 35,2%. U odnosu na isto promatrano razdoblje 2006. godine ta skupina bilježi pad udjela u ukupnom broju evidentiranih nezaposlenih osoba za 0,8 postotnih bodova.

Potražnja za radnom snagom i zapošljavanje
Tijekom devet mjeseci 2007. godine HZZ - u, Područnoj službi Virovitica prijavljeno je ukupno 2.567 slobodnih radnih mjesta od strane poslodavaca , što je za 206 slobodna radna mjesta više ili 8,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Najviše prijavljenih slobodnih radnih mjesta došlo je iz prerađivačke industrije (1,109 ili 43,2%), zatim, poljoprivrede,lova i šumarstva (434 potrebe) i trgovine (324 potrebe).
Tijekom devet mjeseci 2007. godine zaposlilo se s evidencije ukupno 4.166 osoba, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja porast od 97 osoba ili 9 %.
Na neodređeno vrijeme zaposlilo se 376 ili 9% zaposlenih osoba.
Najviše se osoba tijekom devet mjeseci 2007. godine zaposlilo u prerađivačkoj industriji (1,110 ili 26,6%), zatim u poljoprivredi,lovu i šumarstvu (687 zaposlenih) i trgovini (632 zaposlena).
Pitomača.net

- 18:25 - Isprintaj - #

Pitomača dobiva uređaj za kondicioniranje vode vrijedan 1,6 milijuna kuna

Danas su potpisani ugovori o bespovratnoj potpori Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave s područja Virovitičko – podravske županije. Ugovore su potpisali predstavnici Općina Crnac, Sopje, Čađavica, Nova Bukovica, Pitomača, Suhopolje, Voćin i Zdenci, te gradova Virovitica i Slatina.
Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 6.919.963,00 kuna, odnosno pojedinačno: Crnac (vodoopskrbni sustav 300.000,00 kuna), Sopje (vodoopskrbni suatav 380.433,66 kn), Čađavica (vodoopskrbni sustav 400.000,00 kn), Nova Bukovica (vodoopskrbni sustav 400.000,00 kn), Pitomača (uređaj za kondicioniranje vode 1.654.529,34 kn), Suhopolje (vodoopskrbni sustav 500.000,00 kn), Voćin (vodoopskrbni sustav 585.000,00 kn), Zdenci (vodoopskrbni sustav 700.000,00 kn), te gradovi Virovitica (komunalna infrastruktura 1.500.000,00 kn) i Slatina (kanalizacijska infrastruktura 500.000,00 kuna).
Potpisivanju su nazočili gradonačelnici i načelnici općina, Danijel Žamboki, predsjednik Uprave Fonda za regionalni razvoj, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, te saborski zastupnik Josip Đakić.
Pitomača.net

- 18:23 - Isprintaj - #

Prijetio pitomačkim plavcima

Pitomački policajci jučer su za vrijeme službe u mjestu Pitomača zamijetili osobni automobil virovitičkih registarskih pločica kako krši prometne propise nakon čega su su isto vozilo pokušali zaustaviti na što se vozač oglušio i nastavio s vožnjom. Nakon kraće vožnje i parkiranja vozila na putni most policijski službenici pristupili su vozaču i zatražili vozačku i prometnu dozvolu na uvid, da bi vozač počeo vrijeđati i omalovažavati policajca R.G..
Poslije izdane zapovijedi i upozorenja da prestane, vozač je i dalje nastavio sa omalovažavanjem, vrijeđanjem, te prijetnjom ubojstvom policijskom službeniku R.G., nakon čega su policijski službenici nad vozačem primijenili sredstva prisile, te ga uhitili, nakon čega je vozač doveden u prostorije PP Pitomača, gdje je nastavio sa vrijeđanjem, omalovažavanjem i prijetnjom.
U PP Pitomača utvrđeno ja da se radi o 24 – godišnjem vozaču Ž.B. iz Pitomače, te mu je zatim ponuđen alkotest, koji je isti odbio, iako je bio pod vidnim utjecajem alkohola. Nakon kriminalističke obrade protiv počinitelja, slijedi podnošenje Kaznene i Prekršajne prijave nadležnim sudovima.
Pitomača.net

- 18:22 - Isprintaj - #

Općina Pitomača dobila financijsku pomoć za sanaciju odlagališta komunalnog otpada „Klisa“

Danas je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava s područja Virovitičko-podravske županije u prostorijama virovitičke gradske uprave potpisao šest novih i dva dodatka već postojećih ugovora za sanacije odlagališta otpada, nabavu kanti i kontejnera za komunalni otpad, izgradnju poslovnih građevina te rekonstrukciju javne rasvjete ukupne vrijednosti 11.865.095 kuna.Najveći iznos odnosi se na povećanje udjela Fonda za sanaciju odlagališta komunalnog otpada u Virovitici u iznosu od 8.993. 352 kune. No, što je za grad Viroviticu najznačajnije, to je što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost komunalnom društvu Flora dao status Centra za gospodarenje PET ambalažom, a Flora će uskoro s Fondom potpisati i ugovor o dobivanju koncesije za sakupljanje elektroničnog otpada. (Z.C.)
zelja
Radi se o sljedećim projektima:
• povećanju udjela Fonda za sanaciju odlagališta komunalnog otpada „GO Virovitica“ s Gradom Virovitica u iznosu od 8.993.352,00 kn (financijska pomoć)
• sanaciji odlagališta komunalnog otpada „Klisa“ s Općinom Pitomača u iznosu od 1.200.000,00 kn (financijska pomoć)
• povećanju udjela Fonda za sanaciju divljeg odlagališta s Općinom Sopje u iznosu od 593.523,65 kn (financijska pomoć)
• nabavci kanti i kontejnera s Općinom Lukač u iznosu od 200.000,00 kn (donacija)
• osnivanju privremenog centralnog skladišta za PET ambalažu s tvrtkom Flora VTC d.o.o.
• „Rekonstrukciji javne rasvjete na području Općine Čađavica“ s Općinom Čađavica u iznosu od 38.220,16 kn (financijska pomoć)
• „Izgradnji vanjske rasvjete školske sportske dvorane u Gradini“ s Općinom Gradina u iznosu od 476.000,00 kn (financijska pomoć)
• „Izgradnji poslovne građevine“ koja će se graditi po načelu održive gradnje s Općinom Gradina u iznosu od 364.000,00 kn (financijska pomoć)

Izvor: Virovitica Online

- 18:16 - Isprintaj - #

21.10.2007., nedjelja

Aktivnosti FVK "Mirko Lauš"

međunarodni uspijeh FVK"Mirko Lauš"
DIPLOMA S POHVALOM U MARIBORU
Na međunarodnom filmskom festivalu u Mariboru pod nazivom 8. TOTI MEDNARODNI VIDEO FESTIVAL MARIBOR 2007., naš Foto video klub "Mirko Lauš", imao je uspjeha. Filmovi "Majstori za pet" i "Serenada" koje su snimili članovi "Filmske grupe" dobili su "Diplomu s pohvalom".
"Majstori za pet" je snimljen ove a "Serenada" prošle sezone.

"Štefina i Ivina" kupe nagrade
"ŠTEFINA I IVINA" OSVOJILI TREĆE MJESTO
Na Gastro film fest-u u Osijeku, film "Štefina i Ivina" koji su snimili odrasli članovi FVK "Mirko Lauš", 13. ovog mjeseca osvojio je treće mjesto.
Zbog kriterija festivala film je bio prije slanja ponovno montiran kako bi zadovoljio traženu maksimalnu dužinu od 15 minuta.




fotogalerija radionice
FOTO RADIONICA “ŠODRANA”
Jedna u nizu planiranih foto radionica u kojima se praktično snimanje fotografija odvija na terenu je bila i današnja, za koju je izabrana lokacija poznata našim ribičima a to je Šodrana. Niske temperature ipak nisu spriječile članove “Filmske grupe” da snime planirane pejzaže i portrete
iako se na početku dana činilo da će se ova aktivnost morati odgoditi. U planu je još puno foto i video snimanja koje se odvija u okviru “Male škole dječjeg amaterskog filma i fotografije”, a mali filmaši neumorno rade da bi vratili nekadašnji sjaj Pitomači i okolici, naravno u svijetu filma i fotografije.
FVK "Mirko Lauš"

- 15:10 - Isprintaj - #

Otvoren novi prostor PUZS Virovitica

Dana 19.listopada 2007. godine svečano je otvoren novi prostor PUZS Virovitica na Trgu bana Josipa Jelačića 18 . Otvaranju su prisustvovali mnogobrojni gosti , svečanost je govorom otvorio pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica Dražen Rengel nakon čega su govore održali i gradonačelnik Grada Virovitice Zvonko Kožnjak , ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugać , saborski zastupnik Josip Đakić i ministar unutarnji poslova RH Ivica Kirin .

puzs


fotografija i tekst:PUZS Virovitica

- 15:01 - Isprintaj - #

20.10.2007., subota

Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta

Predstavljamo vam danas novi blog Etnografska zbirka Josipa Cugovčana velikog podravskog zaljubljenika u etnologiju,arheologiju,paleontologiju,naivnu umjetnost te skupljača narodnog blaga Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta.Na njegovom blogu može se saznati o povijesti našeg dijela podravine,Hrvatskom folklornom društvu "Sesvečice",možete pogledati izbor iz velike etnografske zbirke koju je godinama sakupljao te posjetiti starinsko seosko imanje obnovljeno vrijednim rukama starih sesvečkih majstora i samog Cugovčana.

cugi700


Na linkovima sastrane nalaze se tekstovi o HFD"Sesvečicama" čiji je voditelj Josip Cugovčan,te tekstovi o etnologiji (gdje se može saznati i o stariom podravskom muzičkom instrumentu "dudama"),paleontologiji (jeste li znali da smo u podravini imali mamute i nosoroge?),arheologiji (još nisu otkrivena značenja čudnih tajanstvenih pločica prenađenih na rijeci Dravi),starinama i umjetninama te o Etno imanju sa kućom,stajom,kovačnicom i ambarom-kojeg danas predstavljamo kako se izgradio.
Postavljanje "ambara"

ambar


noseći stupovi-"poceki"
"ambar"(hambar),-spremište u kojem se čuva žito,gospodarska zgrada za držanje žitarica poslije žetve;žitnica
perzijski»turskianbar-skladište
drveni klinovi
Nakon postavljanja betonskih temelja i izolacije protiv vlage, krenulo se sa postavljanjem nosećih i temeljnih greda i stupova ili po sesvečki «poceka».
Slijedi pričvršćivanje stupova sa pantima na «poceke».
Nakon toga postavljaju se na stupove grede ili «nastenje».
Slijedi postavljanje dasaka u utore na stupovima koje se drže samim gredama i stupovima bez upotrebe čavala, eventualno se postavljaju drveni klinovi.
Nakon toga na «nastenju»dolazi postavljanje veznih greda i rogova i slijedi postavljanje letava na koje dolazi starinski crijep "biber" koji je za ovu priliku
nabavljen sa jedne stare kuće iz 1864.god. koja je bila u fazi rušenja.

Tokom cijelog postavljanja strogo se pazilo da se navedenim radovima ne ošteti postojeće
drveće- starinska kruška te grm lješnjaka koji su se nakon postavljanja savršeno uklopili u
cjelokupni dojam izgleda "ambara".

ambar


Iskusni majstor starinskog načina gradnje gospodarstvenih objekata.
ambar240 ambar240
Starinski način mjerenja ravnine pomoću utega na špagi.Crijep "biber" je građevinski crijep zaobljen s jedne strane,s izbočenjem kojim sedrži za krovnu konstrukciju.

ambar


Zainteresirani posjetioci mogu vidjeti ovaj ambar koji se nalazi u sklopu imanja Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama,Trg kralja Tomislava 24.

- 12:20 - Isprintaj - #

"Kostanjada" u Đurđevcu

U subotu poslijepodne, 20.10., održati će se 'Kostanjada' sa početkom u 16,00 sati. Organizator je Turistička zajednica Grada Đurđevca u suradnji sa đurđevačkom Strukovnom školom i Udrugom voćara i vinogradara.Dođite se družiti uz vrući čaj, mošt i pečeno kestenje, a program pripremaju đurđevački učenici, članovi brojnih udruga, čak je i političkim strankama dana mogućnost da pripreme neke zabavne sadržaje. U slučaju kiše druženje će se održati na Gradskoj tržnici.
Đurđevac.com

- 00:35 - Isprintaj - #

19.10.2007., petak

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

sitneRibe


HDZ-u 56, SDP-u 53 mjesta u Saboru
Glasački list svima! I Studena!
Vlada u posljednje četiri godine nije učinila ništa za prava radnika
Izvorna hrvatska karikatura
Predsjednik Mesić donio odluku o raspisivanju izbora
Šeks u jednom danu otvara četiri farme krava muzara
Autobus koalicije HSS/HSLS/PGS u Virovitici
Mladež HDZ-a Udruzi slijepih darovala glazbenu liniju
U ponedjeljak autobus HSS-a i HSLS-u u Virovitičko-podravskoj županiji
Spremni za sučeljavanje

- 22:14 - Isprintaj - #

18.10.2007., četvrtak

Sport u Pitomači

NogometpitoSport
U nedjelju je u utakmici 9. kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B, na rasporedu bio općinski derbi, u kome su nogometaši NK «Croatia» iz Grabrovnice na svom igralištu ugostili nogometaše NK «Pitomača». Iako i jedni i drugi ove jeseni postižu osrednje rezultate, posljednjih su godina susreti ovih dviju momčadi nudili dobar nogomet. Tako je bilo i ovoga puta. Prema prikazanoj igri svakoj je od ekipa pripalo po jedno poluvrijeme, ali pitomačani su u vrijeme svoje dominacije postigli dva, a domaćini samo jedan pogodak, te su sva tri boda otišla u Pitomaču. NK «Croatia» - NK «Pitomača» 1:2.
Najmlađi su pitomački nogometaši, pioniri, u utakmicama 9. kola IV. HNL sjever, skupina B, u subotu gostovali u Virju kod nogometaša NK «Podravac». Domaćini su bili uspješniji, savladali su pitomačane u kategoriji pionira U-10 sa 0:3 i U-12 sa 0:2, dok su jedini bod za pitomačane osvojili najstariji pioniri U-14 odigravši neodlučeno 2:2. Pitomački su kadeti i juniori u nedjelju bili domaćini vršnjacima NK «Sloboda» iz Varaždina, u utakmicama 9. kola IV. HNL sjever, skupina A, za kadete i juniore. Kadeti su poraženi sa 1:5, dok su juniori zabilježili pobjedu od 3:1 nad svojim gostima.
Rukomet pitoSport
Prošlog tjedna, svoj prvenstveni nastup u utakmici 3. kola III. HRL sjever, imale su i pitomačke rukometašice. U zanimljivom susretu odigranom u pitomačkoj školsko-sportskoj dvorani od pitomačanki su bile uspješnije mlade rukometašice ŽRK «Podravka 3» sa 24:27. Za ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Šimić (14), M.Habijanić (1), H.E.Habijanić (3), B.Lovrin (1), Filipović, Begović (3), Kapitan (2), T.Petković, Janeš, Veličan, I.Lovrin, K.Petković i Sabolić.
U subotu je svoju utakmicu 4. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar odigrala druga ekipa ŽRK «Pitomača», koja je kao domaćin savladala drugu ekipu ŽRK «Lonia» iz Kutine sa 35:18. Za drugu ekipu ŽRK «Pitomača» nastupile su: Kovačić, Siladić, H.E.Habijanić (4), B.Lovrin (12), Filipović (1), Begović (1), Kapitan (6), T.Petković (1), Janeš (2), Veličan, I.Lovrin (5), Mioč (3) i Sabolić. Prije početka utakmice mlade su pitomačanke primile pehar za osvojeno prvo mjesto u natjecanju ove lige prošle natjecateljske sezone.
Pitomača.hr

- 15:41 - Isprintaj - #

Prethodna rasprava o urbanističkom planu

Na temelju članka 83. Zakona o prostornom uređenju i gradnji («Narodne novine» Republike Hrvatske, broj 76/07), Općinsko poglavarstvo Općine Pitomača, objavljuje
PRETHODNU RASPRAVU o Urbanističkom planu uređenja dijela naselja Pitomača na temu «Korištenje i namjena površina i promet» (u tijeku izrade Nacrta prijedloga).
Prethodna rasprava održati će se dana 23. listopada 2007. godine, u 10,00 sati, u prostorijama Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1.
Na prethodnu raspravu pozivaju se:
- Zavod za prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije, Virovitica, Matije Gupca 53,
- Ured državne uprave, Upravni odjel za graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša, Virovitica, Trg Ljudevita Patačića 1,
- Hrvatske ceste, Sektor za upravljanje, građenje i održavanje državnih cesta, Zagreb, Vončinina 3,
- Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije, Virovitica, Matije Gupca 53,
- Hrvatske željeznice, Razvoj i investicije, Zagreb, Mihanovićeva 12,
- članovi Savjeta za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Pitomača,
- članovi Općinskog poglavarstva Općine Pitomača.
Pitomača.hr

- 15:39 - Isprintaj - #

Aktivnosti FVK "Mirko Lauš"

Video projekcije PETKOM
U sad već "redovitom" projekcijskom programu petkom s početkom u 19 sati, u prostoru FVK „Mirko Lauš“ (u starom dječjem vrtiću), prikazuju se filmovi nekad popularnog Kinokluba „Slavica“.
Ovog petka nakon filmova Slavice, zbog interesa publike prikazujemo pitomačku komediju "Štefina i Ivina".
Ovo je ujedno i poziv svim zainteresiranim mještanima Pitomače i okolice da nam se pridruže svakog petka u "Mikro kinu" našeg kluba.




Fotogalerija:FVK"Mirko Lauš"
"U POSJETI STARIM VREMENIMA 2007."
„U posjeti starim vremenima“, manifestaciji održanoj 14. listopada u „Zlatnom Klasu“ u Otrovancu, bili su i članovi “Filmske grupe” zajedno s nekoliko odraslih članova FVK „Mirko Lauš“.
Iako sunčan, dan je bio vrlo hladan, no mali filmaši su bili uporni u prodaji svojih unikatnih suvenira s motivima Pitomače i okolice.

Naravno i dokumentarno su snimili događaje na toj manifestaciji koju već tradicionalno organizira Turistička zajednica općine Pitomača.
Evo i nekoliko fotografija.
FVK "Mirko Lauš"


- 13:02 - Isprintaj - #

Policija pronašla pušku, streljivo i bombe

Policijski službenici PU virovitičko – podravske jučer su u suradnji sa poliacijskim službenicima PP Pitomača, temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, pretražili stan i druge prostorija 59 – godišnjeg I.G.-a s područja općine Pitomača. Pronađena je jedna automatska puška sa spremnikom i pripadajućim streljivom, te 20 komada streljiva raznog kalibra.

Temeljem istog naloga pretražena je dom D.Š.-a (33), takođe s područja općine Pitomača, kod kojeg su u dvorišnom prostoru u blizini staje, pronašli dvije ručne bombe.

Protiv oba počinitelja, slijedi podnošenje Kaznene prijave nadležnom sudu. Protiv I.G. slijedi podnošenje i prekršajne prijave nadležnom sudu.
Virovitica Net

- 12:24 - Isprintaj - #

16.10.2007., utorak

Fotogalerija:"U posjeti starim vremenima",2007.

klas


Mala galerija fotografija ovogodišnjih"starih vremena" održanih u nedjelju 14. listopada na imanju „Zlatni klas Otrovanec“ u Otrovancu.
klas klas
klas
Sudionici:
Josip Cugovčan-izrada bučinog ulja
Udruga starih sportova Podravske Sesvete
Luka Vlašić-lutkarski prikaz starih zanata
Rok Pintar- kovač
Mario Fluksi-lončar keramičar
Zlata Šokec-keramičar
Nenad Dijaković-drvotokar
FVK "Mirko Lauš"
Stjepan Oršoš-izrada drvenih zdjela
od vrbe-struganki





klas



Stjepan Ivanec- slikar-naivac
Zlata Šerbeđija-izrada kozjeg sira
KUD Otrovanec
KUD Kladare
Udruga vinogradara "Aršanj"
Marta Nemet-izrada lutki
Antun Oberan-pečenje rakije







klas




kočijaši-Branko Vranek,Branko Keserica,Goran Smiljanić
jahači i voditelji konja-Carmen Keber,
Klara Novaković, Lidija Keber,Petra Bajić,
Dora Franjić i Svjetlana Šelimber

kuhari-Strukovna škola Pitomača
pod vodstvom prof.Darka Baričevića
Marijan Franjić-gost kuhar
tamburaški sastav "Podravski mužikaši"





klas klas

klas klas

klas

Ugostitelji Srednje škole Pitomača za
denešnji nedeljni obed pripravili su:
- pijačnu kotlovinu z prilogom i
domačim kruvovom z krušne peči
-čurke i krumper z krušne peči
-gorični gulaš i domače trgance
Uz domači kruv i pogače z krušne
peči,a za desert domače digance
i druge fine kolače.

- 21:14 - Isprintaj - #

Novi koncept susreta mladih vjernika Đurđevačkog dekanata

U župi sv. Vida u Pitomači u subotu 13. listopada održan je prvi susret mladih vjernika Đurđevačkog dekanata u novoj školskoj i pastoralnoj godini. Na dekanatski susret mladih odazvali su se, kao i dosad, mladi iz svih župa dekanata. No, mjesečni dekanatski susret mladih donio je novost sa željom da se u duhovni odgoj mladeži preko Crkve uključe i druge strukture njihovog društvenog života, a ne samo svećenici.
Želja je u teme susreta mladeži uključiti zaštitu od droge i alkohola, te od osjećaja razočaranja, tuge i samouništenja, koji su sve prisutniji u mladih. Stoga će Crkva u taj sve potrebniji duhovni odgoj osjetljivih struktura mladeži uključiti profesore, vjeroučitelje, učitelje i pedagoge sa svih razina obrazovanja, te pisce pa čak i same članove mladeži iz pojedinih župa. Naime, zamjetno je da obrazovanje bez duhovnog formiranja mladih nije dostatno u današnje vrijeme za sretan i potpun život mladih. Stoga je na duhovni dekanatski susret mladih u Pitomači pozvan prof. Nikola Vuković, pedagog u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu.
Program susreta zbog listopadskih pobožnosti započeo je molitvom krunice u župnoj crkvi sv. Vida mučenika, koju je vodio župni vikar u Pitomači vlč. Ivica Puškadija ml. Nakon molitve krunice slavljena je svečana sveta misa koju je predvodio i propovijedao povjerenik za pastoral mladih u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Kozarevcu, a suslavili su župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st. i župni vikar vlč. Ivica Puškadija ml., koji su pripremili i organizirali domaćinstvo susreta.
U propovijedi, koju je posvetio mladima i njihovoj budućnosti, vlč. Leskovar podsjetio je na staru mudru izreku "Tko ima mlade, taj ima i budućnost", te na riječi Sluge Božjeg Ivana Pavla II. i sadašnjeg pape Benedikta XVI. koji su uvijek isticali da su mladi budućnost i nada Crkve i čovječanstva. Govoreći o nadama mladih za bolje sutra, naglasio je da je budućnost otvorena prema svima, te svatko može dati svoj doprinos u njezinoj izgradnji. Poručio je da se ne trebaju bojati budućnosti oni kojima je Krist život i put u budućnost, jer sam Krist je rekao: Ne bojte se, ja sam s vama. Svetu misu uzveličalo je pjevanje i sviranje zbora mladih iz Pitomače, praćeno sudionicima mladih iz svih župa.
Nakon misnog slavlja susret mladih nastavljen je u prostorijama župne kuće gdje je prof. Nikola Vuković uz multimedijalan prikaz i prigodnu radionicu održao predavanje i druženje mladih o temi "Razmišljanja o našem životnom putu", s podtemama: "Tko sam ja", "Vizija budućnosti", "Djelovanje pitanja", "Smisao života", "Životna misija", "Tko mi može pomoći", "Vrijednosti". Na susretu su obrađena mnoga pitanja koja su zajednička mladeži, kao što su svrha postojanja i djelovanja, te shvaćanje svojeg "Ja", svojih misli i stvarnih želja. Susret je zaključen druženjem uz pjesmu i okrjepu.
Nenad Erdelec
tekst i foto:web stranica Varaždinske biskupije

- 16:39 - Isprintaj - #

Prvi susret varaždinskog biskupa sa svećenicima Đurđevačkog dekanata

U Kalinovcu je u srijedu 10. listopada održan prvi susret varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka sa svećenicima Đurđevačkog dekanata. Svećenici Đurđevačkog dekanata na čelu s domaćim župnikom i dekanom preč. Mladenom Gorupićem zahvalili su biskupu na prvom zajedničkom susretu, na kojem su obrađene mnoge važne i aktualne teme današnje Crkve, mjesne Crkve te župa Đurđevačkog dekanata. Istaknuto je kako se na takvim susretima biskupa i svećenika po dekanatima Crkva nastoji na najbolji način približiti svećenicima u rješavanju postojećih pitanja u župama.
Tom prigodom biskup Mrzljak obišao je u Kalinovcu župnu crkvu sv. Luke, koja se nalazi u intenzivnoj obnovi, te novo suvremeno zdanje župne kuće koja sadrži sve potrebne prostorije za održavanje župnih skupova i sastanaka. Nakon župnih sakralnih objekata, biskup je obišao i povijesno zdanje stražarnice i uprave - tzv. štaciju, koja je jedno vrijeme u 20. st. bila u funkciji pučke škole, a danas se u tom preuređenom objektu nalazi muzej i galerija Kalinovca, te je razgledao Batinsku, rodno mjesto Ivana Lackovića - Croate, svog dugogodišnjeg prijatelja, i Croatinu galeriju u Batinskoj. Na kraju svog obilaska Kalinovca mons. Mrzljak obišao je i Molvice, gdje mu je umjetnica Ljubica Matulec darovala kip sv. Josipa kojeg je sama izradila u drvu. Iako je to bio susret na razini Đurđevačkog dekanata, taj će posjet ostati upisan kao prvi posjet novog varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka župi sv. Luke u Kalinovcu.
Nenad Erdelec
tekst i foto:web stranica Varaždinske biskupije

- 16:33 - Isprintaj - #

Alkoholizirana družina potopila čamac na Dravi

U nedjelju oko 12,30 sati na rijeci Dravi kod mjesta Križnica, dogodio se nesvakidašnji događaj. Naime, za vrijeme upravljanja i vožnje u neregistriranom čamcu dužine 4 metra od strane A.H. (30) iz Virovitice (pod utjecajem alkohola 1,41 promila), u kojem su se kao putnici nalazili D.P. (35) iz Virovitice (pod utjecajem alkohola 1,03 promila), B.Đ. (28) iz Virovitice (pod utjecajem alkohola (1,38 promila) i M.Č. (33) iz Virovitice (pod utjecajem alkohola 1,55 promila), zbog nepažnje i nestručnog upravljanja čamcem u jednom trenutku M.Č. se u vrijeme vožnje premjestio na pramac tj. prednji dio čamca u koji je zatim počela prodirati voda, te se isti odmah potopio. U prvom trenutku M.Č. je zajedno sa čamcem nestao pod vodom, dok su se ostala trojica uspjela spasiti plivajući prema desnoj obali rijeke Drave. Nakon što se ubrzo organizirala potraga i pretraga terena oko 500 metara nizvodno od mjesta potapanja na jednom sprudu, pronađen je nestali M.Č. koji je dozivao pomoć. Poslije spašavanja mu je pružena liječnička pomoć.
Virovitica Online

- 11:09 - Isprintaj - #

15.10.2007., ponedjeljak

VIDEO:"U posjeti starim vremenima"-2007.

klas


Ove nedjelje održana je 5.folklorno-glazbeno-gastronomska manifestacija na etno imanju "Zlatni klas Otrovanec" pod nazivom "U posjeti starim vremenima".

VIDEO 1-Ovo je Pepeljugina kočija kao što svi znate,no neznate odakle je došla ovdje. To ćete saznati uskoro na ovom blogu jer o tome slijedi cijela priča.Probne vožnje upravo izvode Branko Keserica i Goran Smiljanić
VIDEO 2-Vesele cure i dečki iz Otrovanca: Njihov nastup je zaista prekrasno gledati i slušati a vraća nas u prošlo vrijeme.Prava je sreća da se ova družina okupila u KUD Otrovanec!

VIDEO 3-Drvena stupa je služila za "včinjanje" heljdine kaše i tučenje bučinih koščica za pravljenje bučinog ulja ili tzv "koščičnog" ulja. U ovoj prilici Josip Cugovčan tuče koščice koje se zatim kuhaju , prešaju i tako se dobivalo to koščično ulje. Ostatak ili tzv. žufa je bila dobar dodatak nekim jelima npr. pogačama i zlevankama.
VIDEO 4-Majstor Vlašić ,majstor ili umjetnik? Bolje rečeno svestran čovjek kakvi su na selu uvijek bili dragocjeni.Ovo je njegov lutkarski prikaz života na selu . Lutke su u mehaničkom pokretu. Udruga starih sportova Podravske Sesvete u igri već zaboravljenih igri i sportova na selu . Izvanredno dobro dopunjavaju ovaj ambijent starih vremena.Udruga žena iz Kladara vrijedni su čuvari tradiconalnih vrijednosti svog kraja.Pjevaju i plešu odlično! Stjepan Ivanec jedan od najstarijih slikara Podravske naive također kladarec . Majstor Oršoš Stjepan iz vrbovog drva kopa teslom struganke tj.drvene zdjele, korita kuhače.To na ovaj način više nitko ne radi.

VIDEO 5-Majstor kovačije Rok Pintar je zaista majstor svog zanata.Na očigled prisutnih se iz komada željeza u njegovoj ruci stvara nekakav predmet. Nekad velik nekad mali poput kakve minijature ali uvijek savršeno obrađen.Sve to je još popraćeno zvukom čekiča i nakovnja , zvukom koji se proteže u davna vremena.Veseli dečki iz udruge "Aršanj " ali mislim da ih ima i iz Otrovanskog i Kladarskog brega,rado nude na kušanje svoja stara i nova vina "neznaš koja su bolja i onda neš" pil?
VIDEO 6-Ovog gospodina poznajemo još iz vremena davnih kad se Podravina nije spominjala u meteorološkim izvješćima i drago nam je da je bio naš gost(možda odtuda i lijep dan, ko zna?).Jahači i voditelji konja Konjičkog kluba"Zlatni klas Otrovanec"-Carmen Keber,Klara Novaković, Lidija Keber,Petra Bajić,Dora Franjić i Svjetlana Šelimber vodili su djecu i odrasle u obilazak imanja na konjima.


VIDEO 7-Majstor Nenad Dijaković čak i na ovom prastarom drepangu izrađuje predmete poput svijećnjaka ,raznih posuda a djecu i odrasle poseno vesele plesači koje tjeraju bičem a oni još i plešu.E da mu je tu barem njegov drepang!!! Mario Fluksi vrijedno mjesi glinu koja pod njegovim prstima na lončarskom kolu začas postaje zdjela,ćup ili vaza.Pravo uživanje je promatrati ga dok radi.(usput zahvaljujem g. Marijanu Ružman što nam je omogučio kontakt sa ovim izvanrednim čovjekom).U ovom lijepom ali prilično hladnom danu "Podravski Mužikaši" su nas uveseljavali cijelo poslijepodne. Bez njih atmosfera ne bi sigurno bila ista.Stjepan Oršoš izrađivao je drvene zdjele od vrbe-struganki.Na ovogodišnjim"starim vremenima"sudjelovali su i keramičarka Zlata Šokec,Foto video klub "Mirko Lauš",poznati podravski slikar naive Stjepan Ivanec,Zlata Šerbeđija sa izradom kozjeg sira,Marta Nemet sa ručno napravljenim lutkama,Antun Oberan koji je pekao rakiju,kočijaši Branko Vranek,Branko Keserica i Goran Smiljanić koji su vozili posjetioce po imanju i kuhari Strukovne škole Pitomača pod vodstvom prof.Darka Baričevića te Marijan Franjić kao gost kuhar.

- 21:04 - Isprintaj - #

Radionica AD Pitomača:Zašto se mijena klima?

Astronomsko društvo Pitomača
U subotu je astro grupa imala drugu po redu praktičnu nastavu u prostoriji udruge, ispod radio postaje. Prigoda je bila da se upoznamo sa Al Goreom, u petak odlikovan Nobelovom nagradom za mir 2007. Bivšem potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme Clintonova mandata i predsjednički kandidat na izborima. Danas vodeći aktivist u borbi protiv globalnog zatopljenja. Pogledali smo dokumentarac „Neuvjerljiva istina“ - An Inconvenient Truth, ove godine nagrađen Oscarom. Saznali smo kao CO2 nastaje i šteti atmosferi. Kako se povlače ledenjaci sa nekih kontinenata i mijenja klima. I kako možemo sami pridonijeti u zaustavljanju ove pojave i uštedjeti prirodne izvore. Svaki drugi petak kroz mjesec možete doći u naše prostorije, pogledati film uz korisne komentare i naučiti ponešto o našoj Zemlji i Svemiru.
Bivši američki potpredsjednik Al Gore i UN-ova Međuvladina komisija o klimatskim promjenama dobili su Nobelovu nagradu za mir za 2007. godinu u petak zbog njihovih napora na širenju svijesti o klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek i polaganje temelja za borbu protiv njih.
dokumentarni film"Neuvjerljiva istina"
Gore je ove godine dobio Oscara za svoj film "Neuvjerljiva istina", dokumentarac o globalnom zagrijavanju.
"Njegovo snažno obavezivanje, pokazano u političkim aktivnostima, predavanjima, filmovima i knjigama, osnažilo je borbu protiv klimatskih promjena. On je vjerojatno jedini pojedinac koji je učinio najviše na širem svjetskom shvaćanju mjera koje se trebaju usvojiti", navodi Nobelov komitet u obrazloženju nagrade.
Nobelov komitet je naveo Goreovu svjesnost o ranim fazama "klimatskih izazova s kojima se svijet suočava".
Komitet je naveo dvije decenije izvještavanja Komisije o klimatskim promjenama koje su "stvorile širi nego ikada potvrdu o vezi između ljudskih aktivnosti i globalnog zagrijavanja".
Klimatske promjene pomjerile su se visoko na listi međunarodnih prioriteta u ovoj godini.
Al Gore
UN-ova komisija je objavljivala izvještaje, lansirala razgovore o zamjeni Protokola iz Kyota i pripremila se da se nastavi rad na sjevernom rubu Europe, gdje Nobelov komitet djeluje, zbog rastućih problema oko topljenja Arktika.
Norveški Nobelov Komitet izvjestio je kako bi globalno zagrijavanje "moglo dovesti do migracija velikog obima i do natjecanja za prirodnim izvorima na zemlji. Mogla bi se povećati opasnost nasilnih sukoba i ratova unutar ili između država".
Jan Egeland, norveški mirovni posrednik i bivši podsekretar UN-a za humanitarna pitanja, također je nazvao klimatske promjene više nego ekološkim pitanjem.
"To je pitanje rata i mira. Već smo svjedoci prvih klimatskih ratova, u saharskom pojasu Afrike", izjavio je Egeland, koji je sada direktor Norveškog instituta za međunarodnu politiku u Oslu. Kazao je da su nomadi i pastiri u sukobu s farmerima jer je promijenjena klima donijela sušu i dovela je do nestašice obradive zemlje.

AD Pitomača
Pitomača.net

- 16:14 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 15.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 16.10.2007. g. zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošaći
- u Pitomači od 9,00 do 9,30 sati dio ulice Štrosmajerove od broja 15 i 22 do 63 i 80, a od 12,00 do 12,30 sati dio ulice M.P. Miškine od broja 23 i 48 do 233 i 90,
- u Velikoj Črešnjevici od 8,30 do 14,00 sati dio od broja 1 i 2 do 28 i 37.

Dana 17.10.2007. g. zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošaći:
- u Otrovancu od 09,00 do 09,30 sati predio od broja 120 do 134A i od 180 do 208.

- 16:12 - Isprintaj - #

14.10.2007., nedjelja

Fotoradionica u goricama

FOTO:sudionici fotoradionice
Danas je kao što je i planirano, druga, "mlađa" grupa naših malih filmaša provela radno poslijepodne u našim vinogradima u Otrovanskom bregu. Održan je drugi dio fotografske radionice s temom „Klijeti i bunari“, na kojoj su mali filmaši u poznatom vinogradarskom okruženju snimali portrete u kombinaciji s navedenim motivima.
Da podsjetimo - radionica se održava u okviru projekta „Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije“ koji se provodi uz pomoć Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog filmskog saveza i Općine Pitomača. Evo nekoliko foto zapisa sa radionice.
FVK"Mirko Lauš"

- 09:05 - Isprintaj - #

13.10.2007., subota

Srednja škola Pitomača na izložbi meda

Na 2. Županijskom ocjenjivanju, izložbi meda i pčelinjih proizvoda sudjelovala je danas i Srednja škola Pitomača sa svojim proizvodima.
"Zlatnu Zvonimiru žlicu", najvišu nagradu za najbolji med 2. županijske izložba meda i pčelinjih proizvoda Virovitičko-podravske županije koja je održana danas na Trgu kralja Tomislava, pod satom, dobilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Branka Tomšića iz Virovitice.
VIŠE:Virovitica net
fotografija:Virovitica net

- 21:38 - Isprintaj - #

Fotolov u šumama Podravskih Sesveta

airlivejku
Snimka fotolova u šumama Podravskih Sesveta od autora airlivejku.fotolov

- 16:01 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

sitneribe
Raspušten Sabor
Večeras party Mladeži HDZ-a u "Music Clubu"
Predstavljen program zdravstva HSP-a
Šimić dijelio novinarske blokove s crnim listovima!
Pučkoškolcima besplatna računala, a srednjoškolcima vozačke dozvole i ECDL diplome
Samoreklamerstvo gradonačelnika Kožnjaka ili ubijanje osobne taštine
HSPD izlazi na izbore
Predizborne aktivnosti mladeži HDZ-a Virovitičko-podravske županije
Hoće li ove izbore odlučiti činjenica da su političari uspjeli svoj crno-bijeli TV zamijeniti webom
Gradonačelnici, župani te općinski načelnici birat će se neposredno

- 15:53 - Isprintaj - #

12.10.2007., petak

Aktivnosti FVK "Mirko Lauš"

Prikazivanje filmova Kinokluba"Slavica"
Projekcije za 50 godina filma u Pitomači

Svakog petka s početkom u 19 sati, u prostoru FVK „Mirko Lauš“ (u starom dječjem vrtiću), prikazuju se filmovi nekad popularnog Kinokluba „Slavica“.
Ovo je ujedno i poziv svim zainteresiranim mještanima Pitomače i okolice da nam se pridruže svakog petka u "Mikro kinu" našeg kluba.
Za eventualne grupne posjete molimo prethodnu najavu i dogovor na
mob: 091 532 3165
- voditelj Zdravko Jakupec


fotografija:FVK"Mirko Lauš",radionica
Foto radionica

Prošlu nedjelju mali filmaši proveli su radno, u našim „goricama“ tj. u vinogradima u Otrovanskom bregu, održan je prvi dio fotografske radionice s temom „Klijeti i bunari“, na kojoj su mali filmaši u poznatom vinogradarskom okruženju snimali portrete u kombinaciji s navedenim motivima. Radionica se održava u okviru projekta „Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije“ koji se provodi uz pomoć Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog filmskog saveza i Općine Pitomača. Drugi dio planiran je za ovu subotu ako vremenske prilike budu dozvoljavale.


Aerodrom Pitomača,snimanje iz zraka
Snimanje iz zraka
“Filmska grupa” snimala je prije nekoliko dana materijal za drugu verziju filma „Učili smo letjeti“. U novoj verziji bit će upotrijebljeni inserti snimljeni iz zraka. Naime na model aviona ugrađena je minijaturna kamera koja snima za vrijeme leta modela. Dinamika koja se dobiva takvim načinom snimanja pridonosi podizanju adrenalina pri gledanju takvog filma pa mali filmaši vjeruju da će ova verzija biti još bolja od predhodne.

Foto video klub "Mirko Lauš"

- 05:34 - Isprintaj - #

11.10.2007., četvrtak

Savjet pregledao konačnu verziju idejnog projekta školskog kompleksa u Pitomači

Idejni projekt školskog kompleksa u Pitomači koji sadrži urbanističko rješenje, te idejne projekte nove srednje škole, nove osnovne škole i dvorane sa bazenom predstavljen je Savjetu kojega je imenovalo Općinsko poglavarstvo Općine Pitomača i koji čine: Vesna Bedeković, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, Katarina Šimić, ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača, Rikard Bakan, ravnatelj Srednje škole Pitomača, te Rajko Stilinović, član poglavarstva Općine Pitomača. Nakon što je Savjet pregledao ovaj prijedlog idejnog projekta sa uključenim izmjenama od prethodnog pregledavanja, isti je i prihvatio.
Postojeći prostor Osnovne škole Petra Preradovića premali je za broj učenika, a u srednjoj školi ne postoje nikakvi prostorni uvjeti za odvijanje nastave prema školskim standardima pa se nastava odvija u improviziranim prostorima. Ovaj projekt uklapa se u Plan razvoja sustava odgoja i obrazovanja 2005.-2010. u kojemu je jedan od ciljeva povećanje broja osnovnih škola koje rade u jednoj smjeni, a izrađen je prema uvjetima i standardima školskih objekata u Europskoj uniji.

skola


foto i tekst:Pitomača.hr

- 20:29 - Isprintaj - #

Novi etno sadržaji u dvorištu Zlatnog klasa

U nastojanju da se postigne atmosfera starinskog prostranog dvorišta bogatog starim drvečem i sadržajima koji nisu samo mrtva dekoracija već u funkciji koju u stvarnosti imaju,upustili smo se u avanturu traženja od šiblja pletenog koša za spremanje kukuruza. U našem narječju „virjan“ .
U ovim krajevima Podravine dolnje bili su rijeđi ovakvi pleteni od svibovog šiblja a do današnjih dana ih u ovom dijelu Podravine uglavnom više nema .Najviše sam ih viđao u Torčecu te Novom Virju i okolnim selima zatim u prekodravlju i selima oko Đurđevca i Bjelovara.

virjan


Ako promatrate način na koji su ovi objekti građeni ne možete se sigurno oduprijeti dojmu da su to zapravo umjetnička djela autohtone narodne gradnje.Građeni su uglavno na hrastovim temeljnim gredama i ukrutama a pleter koji je savršeno pleten gotovo kao niti podravskih tkalja, bio je od svibovog pruća.

virjan


Ovog smo našli u Ferdinandovcu,nije baš u idealnom stanju ali čovjek koji ga je gradio je bio dobar majstor.Da bi se sačuvale temeljne grede potrebno je betonsko postolje koje se treba što više sakriti da se ne naruši izgled ovog „starog ljepotana“.
Krovište također zahtijeva promjenu ali svakako sa starim biber crijepom.Ako ga još dobro operemo možda i impregniramo šilje ostaje nada da će još dugi niz godina krasiti dvorište „Zlatnog klasa“ ovaj stari podravski ljepotan.

virjan



Zlatni Klas Otrovanec

- 20:06 - Isprintaj - #

Od sutra 7.međunarodni dani Drave

'Rijeka Drava - zaštita za sadašnjost i budućnost' naziv je sutrašnje konferencije u koprivničkoj vjenčaoni kojom će započeti događanja 7. međunarodnih dana Drave. U ime organizatora, Ekološkog društva Koprivnica i Dravske lige, Helena Hećimović očekuje sučeljavanje i burnu raspravu, s jedne strane aktivista nevladinih ekoloških udruga okupljenih u mrežu 'Spasimo Dravu', a s druge predstavnika ministarstava i državnih tvrtki.
- Bit će tu i predstavnici Hrvatskih voda, koji na svoj način isto tako ulažu mnogo, doduše naših novaca, u zaštitu Drave, štiteći ono što oni zovu ljude i imovinu. Tu se u mišljenjima veoma razlikujemo pa će biti zanimljivo čuti na koji način to oni razmišljaju, a na koji način ekološki aktivisti, rekla je Helena Hećimović.

spasimoDravu


fotografija:Zelena akcija-Kampanja "Spasimo Dravu",Zagreb, 01.04.2005.
Naime, Ministarstvo kulture najavilo je proglašenje Drave rezervatom, regionalnim parkom prirode, postoji mogućnost da bude i međunarodno zaštićena, pojasnila je Helena Hećimović, a istovremeno izdaju se dozvole za vađenje pijeska iz njezinog toka i ograđivanje obala. To je, kaže Helena, ozbiljna prijetnja za opstanak žive Drave.
7. međunarodni dani Drave nastavit će se dječjom likovnom radionicom na Zrinskom trgu, a u nedjelju biciklijadom od Koprivnice do Gole, gdje će stići i čamci na vesla koji će krenuti sa Halas Čarde kod Legrada. Na vožnju biciklima pozvani su svi, start je u nedjelju u 10 sati sa Zrinskog trga, a u spustu čamaca sudjelovat će članovi Drava dokumentacijskog centra, Zajednice sportskih ribolovnih društava i koprivničkog Ekološkog društva - svi zajedno u znak sjećanja na prijatelja i velikog zaljubljenika u Dravu Davida Reedera, savjetnika u Svjetskom fondu za zaštitu okoliša. Kraj 7. dana Drave u ponedjeljak pripast će umjetnicima, otvorenjem izložbe njihovih radova pristiglih na 5. Drava Art Annale u galeriji Muzeja grada Koprivnice.
Radio Koprivnica

- 20:06 - Isprintaj - #

Natječaj za stipendije Općine Pitomača

Na temelju članka 61. Statuta Općine Pitomača ("Službene novine" Općine Pitomača, broj 4/06), članka 8. i 9. Odluke o stipendijama Općine Pitomača ("Službene novine" Općine Pitomača, broj 5/01), te članka 5. Pravilnika o dodjeli stipendija Općine Pitomača («Službene novine» Općine Pitomača, broj 2/06), Općinsko poglavarstvo raspisuje

NATJEČAJ za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2007./08.

faksi


1. Predmet natječaja je prikupljanje zahtjeva za dodjelu stipendija za akademsku godinu 2007./08.

2. Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti državljani Republike Hrvatske, koji imaju prebivalište na području općine Pitomača, ako im je prosjek ocjena u zadnje dvije godine srednje škole najmanje 4,0 (za prvu godinu fakulteta), odnosno ako im je prosjek ocjena u prethodnoj godini najmanje 3,0 (za drugu, i više godine studija).
Zahtjevi koji ne zadovoljavaju ovim uvjetima odbacit će se.

3. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije su :
- uspjeh u školovanju, odnosno studiju,
- izvanškolski rezultati (u športu, kulturi, znanosti i drugom).
Dodatni kriterij je socijalni status.

4. Stipendija se dodjeljuje u visini od 700,00 kuna mjesečno, osim za mjesec srpanj, kolovoz, rujan i listopad kada se ne isplaćuje.

5. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2007. godine.

6. Uz prijavu za natječaj kandidati trebaju dostaviti:
- dokaz o državljanstvu Republike Hrvatske
- dokaz da imaju prebivalište na području općine Pitomača
- uvjerenje o upisu na redovni studij
- dokumente o općem uspjehu prethodne godine obrazovanja za studente viših godina, odnosno trećeg i četvrtog razreda srednje školskog obrazovanja za studente prve godine studija,
- dokaze o ostvarenim izvanškolskim rezultatima u športu, kulturi, znanosti i drugom,
- potvrdu o dohotku za 2006. godinu za sve punoljetne članove kućanstva.

7. Prijave se podnose Komisiji za stipendije Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/I, 33405 Pitomača, s naznakom "ZA STIPENDIJU".

8. O rezultatima natječaja sudionici će biti obaviješteni u roku od 15 dana od isteka natječaja.
Pitomača.hr

- 11:14 - Isprintaj - #

Preusmjeravanje broja hitne pomoći 94 na broj za hitne pozive 112

112


PREUSMJERAVANJE BROJA "94" NA BROJ "112"
Dana 10. listopada 2007. godine u 09,00 sati održan je radni sastanak u novim prostorijama PUZS Virovitica kojemu su prisustvovali pročelnik PUZS Virovitica Dražen Rengel, Načelnik Županijskog centra 112 Josip Job, ravnatelj doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, Tomislav Boban i rukovoditelj hitne medicinske pomoći Filka Galešev na temu preusmjeravanja broja hitne medicinske pomoći "94" na jedinstveni europski broj za hitne pozive "112" na području Virovitičko-podravske županije, te je usvojen Prijedlog koji je upućen u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Služba za sustav 112 :

112


"Dom zdravlja Virovitičko – podravske županije, Djelatnost hitne medicinske pomoći i Područni ured za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112 Virovitica, ističu svoju opredijeljenost za razvijanjem i proširenjem dosadašnje suradnje, te stoga predlažu sve pozive, sa svih mobilnih i fiksnih mreža, upućene na broj za hitnu medicinsku pomoć 94, sa područja Virovitičko – podravske županije, da se preusmjere na broj za hitne pozive 112.
Dom zdravlja Virovitičko – podravske županije, Djelatnost hitne medicinske pomoći i Područni ured za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112 suglasni su da početak preusmjeravanja poziva sa broja 94 na 112 započne sa 01. prosincem 2007. godine.
Područni ured za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112 Virovitica, vršit će preuzimanje poziva, te nakon provjere njihove autentičnosti, sve pozive sa mobilnih i fiksnih mreža za hitnu medicinsku pomoć, prosljeđivati će Domu zdravlja Virovitičko – podravske županije, Djelatnosti za hitnu medicinsku pomoć za ispostave: Virovitica, Pitomača, Slatina i Orahovica. "
foto i tekst:DUZS Područni ured Virovitica

Dana 11.i 12.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 11.10.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će Velika Črešnjevica od 08,30 do 14,00 sati dio od broja 1 i 2 do 28 i 37.

Dana 12.10.2007. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će Velikoj Črešnjevici od 08,30 do 14,00 sati dio od broja 1 i 2 do broja 28 i 37.

- 05:39 - Isprintaj - #

10.10.2007., srijeda

Solidarnost na djelu 2007.

Tradicionalna akcija Hrvatskog Crvenog križa ,35 po redu "Solidarnost na djelu" ove godine provodi se u Republici Hrvatskoj dana 11.10.2007. godine pod motom "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija".
U akciji se prikupljaju novčani prilozi,odjeća,obuća, i prehrambeni proizvodi.
Rok za provedbu akcije za grad Viroviticu je do 11.10.2007. god., a za škole u Pitomači,Gradini,Špišić Bukovici,Gornjem Baziju i Suhopolju do 31.10.2007. godine.
I ove godine u akciji prikupljanja sudjeluju učenici osnovnih škola sa područja koje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica.

kriz


Sabirna akcija "Solidarnost na djelu" provodi se kao zajednička akcija svih društava Crvenog križa u Hrvatskoj od 1973. godine. Akcije prikupljanja različitih dobara za pomoć drugima organizirane su i ranijih godina ali pojedinačno u pojedinim društvima u različitim povodima.
Od 1973. godine do danas akcija se provodila u slijedu pa i tijekom godina Domovinskog rata.
Osnovna svrha akcije je bila i ostala prikupljanje materijalnih dobara koja se dijelom distribuiraju već tijekom akcije potrebitima a dijelom se odlažu u skladišta Crvenog križa kao zalihe za svaku iznenadnu potrebu.
Za prikupljeni novac u akciji uvijek se nabavlja određena unaprijed planirana roba, namirnice a nikad se ne dijeli "novac".
* Uz osnovnu svrhu prikupljanja dobara jednako važan cilj je razvijanje solidarnosti posebno među mladima od kojih se mnogi kroz ovu akciju i prvi put susreću s Crvenim križem. Danas u nekim društvima Crvenog križa akciju na primjeren način organiziraju već i u vrtićkoj dobi.
* Uključivanje što većeg broja građana, organa i institucija u akciju također je jedan od ciljeva jer oni svojim prilogom doprinose uspjehu akcije iako danas postoje i moderniji načini prikupljanja dobara i novca.
* Konačno jedan od ciljeva bio je u početku da Hrvatski Crveni križ provjeri sposobnost svojih društava da u kratkom vremenu provedu sabirnu akciju.
U godinama Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku prva humanitarna pomoć za zbrinjavanje velikog broja prognanih i izbjeglih bila je upravo iz ovakvih bezbroj akcija u kojima su prikupljena značajna materijalna dobra kojima se pomogalo velikom broju prognanih i izbjeglih.

Svi spomenuti ciljevi akcije bili su protkani od početka motom a to je "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija".
GDCK Virovitica

- 19:28 - Isprintaj - #

Vrijeme vrganja

Nedavna izmjena rujanskih kišnih i sunčanih dana itekako je obradovala poznavatelje gljiva. Šume na našem području ovih su dana pune, i gljiva i gljivara.
- Uz brojne druge vrste gljiva poznajem ukupno 18 vrsta vrganja, a već 40 godina berem vrganje po osunčanim rubovima Bilogore. Uvijek pritom, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, pronađem izuzetne primjerke. Ovaj tjedan pronašao sam pravog kapitalca. To je crni vrganj - Hajdinjak, gljiva izuzetne kvalitete. Jestiv je i znalci ga uspoređuju s teletinom. Težak je jedan kilogram, rastao je u hrpi od 10 vrganja, a svi su užitak za oko i nepce - kaže nam iskusni berač i ljubitelj gljiva Josip Orenda iz Kladara.

B. M
foto i tekst:Virovitički list

- 18:52 - Isprintaj - #

Osamdeset godina dinjevačkog DVD-a

Svečanom sjednicom Dobrovoljnog vatrogasnog društva koja je održana u Društvenom domu u Dinjevcu obilježena je 80. obljetnica humanitarnog djelovanja DVD-a Dinjevac. Izvještaj o 80-godišnjem radu na sjednici je podnio zapovjednik DVD-a Mato Bastalić. Najsvečaniji trenutak sjednice bila je posveta nove vatrogasne zastave, čiji je kum Antun Jakupec, dugogodišnji član i donedavni zapovjednik DVD-a Dinjevca, a posvetio ju je fra Ivan Široki.
- Osamdeset godina rada velika je obljetnica za članstvo koje nesebično daje sebe za pomoć drugima, najčešće u teškim uvjetima, ali upravo to znači biti vatrogasac. Općina je uz vas i koliko god možemo, pomoći ćemo - čestitajući slavljenicima rekao je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, izrazivši pritom zadovoljstvo što su prvi red na sjednici zauzela djeca-vatrogasci, a što je rezultat rada ovog DVD-a.
Predsjednik Mjesnog odbora Dinjevac Ivan Erhatić zaželio je svima ugodan boravak u mjestu i čestitao slavljenicima 80. obljetnicu. Naglasio je da je DVD Dinjevac ponos i sigurnost u mjestu, a to je spoznala i pitomačka općina. Posebno je čestitao mladima koji su ove godine u Zdencima osvojili prvo mjesto na županijskom vatrogasnom natjecanju, a naveo je i primjere nesebične pomoći vatrogasaca u gašenju požara i spašavanju imovine trima obiteljima, sumještanima, što je od neprocjenjive vrijednosti, te istaknuo da će s vremenom i oni dobiti suvremeniju i bolju vatrogasnu opremu.
Tajnik Županijske vatrogasne zajednice Ivan Kovačević također je čestitao slavljenicima, te podsjetio na tešku tragediju na Kornatima zbog koje su dva puta odgađali obilježavanje obljetnice.

Barica Mihoković
foto i tekst:Virovitički list

- 18:46 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 10.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektro postrojenjima dana 10.10.2007. godine bez električne energije biti će:U Starogradačkom Marofu od 08,30 do 11,00 sati od broja 1 do 32, a dana 11.10.2007. godine bez električne energije biti će: u Velikoj Črešnjevici od 08,30 do 14,00 sati dio od broja 1 i 2 do broja 28 i 37.

- 06:06 - Isprintaj - #

09.10.2007., utorak

Poginula 77-godišnja pješakinja

Devetnaestogodišnjak koji je vozio nepropisnom brzinom jučer je u Pitomači automobilom udario 77-godišnju pješakinju koja je od teških ozljeda preminula u bolnici, priopćila je danas Policijska uprava Virovitičko-podravska.
Policija navodi da je pješakinja prelazila cestu na mjestu gdje nije obilježen pješački prijelaz. Nakon udara odbačena je na bankinu, a vozač je izgubio nadzor nad vozilom, te skrenuo ulijevo, gdje je udario u parkirani osobni automobil.
Pješakinji je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Virovitica, gdje je zbog teških tjelesnih ozljeda - višestrukog prijeloma lijeve i desne potkoljenice, preminula.
(Hina)Večernji list

- 11:01 - Isprintaj - #

08.10.2007., ponedjeljak

Pitomačke fotografije-životinje

pitomača
Jedan od brojnih udomljenih pasa
pitomača
Sestrina magarica
pitomača
Moji mačići

- 20:23 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 09.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektro postrojenjima dana 09 10. 2007. bez električne energije biti će: u Sedlarici od 08,30 do 10,30 sati dio mjesta od broja 67 i 68 do 87 i 104. u Turnašici od 11,30 do 13,00 sati dio Podaršanja prema šumi. A dana 10.10.2007 bez električne energije biti će u Starogradačkom Marofu od 08,30 do 11,00 sati dio od broja 1 do 32.

- 19:53 - Isprintaj - #

07.10.2007., nedjelja

Dobrodošli u "stara vremena"

klas


„Zlatni klas Otrovanec“-obiteljsko imanje Tkalčec ,ili „Naša hiža podravska“ ili možda samo „Klas“ kako mnogi zovu ,ovo mjesto priča je koja nije ispričana do kraja. Priča u koju su utkane niti nekih drugih priča i bajki iz davnih vremena,a opet priča koja živi danas u stvarnom opipljivom svijetu. Ovdje se isprepliću tradicija i svijet mašte utkani u suvremena zbivanja.

klas


Tradicija koja je više od starih predmeta sakupljenih po prašnjavim tavanima,tradicija mirnog i sretnog življenja u našim selima.U živom sjećanju mi je zvuk udarca klatna na tkalačkom stanu kojim me majka budila u rane jutarnje sate,zvonjava nakovnja iz susjedovog dvoišta,kukurikanje pijevca i kotljanje konjskih zaprega drumom ispred kuće.I sada čujem veselu pjesmu razdraganih berača grožđa koji su kao rijeka prolazili seoskim drumom do vinorodnog Aršanja.Mogao bi još dugo nabrajati sjećanja a ona bi uvijek izazivala ugodne osjećaje no sjećanja su sjećanja i ne znače mnogo ako iz njih ne naučimo kako je lijepo živjeti u sadašnjosti. Zbog toga u našem dvorištu pored svakodnevne tradicionalne ponude jednom u godini okupimo ljude koji rade stare zanate ili znaju nešto o tome pa se tako dočara „staro vrijeme“.
klas klas
Jesmo li uspjeli posjetitelju priuštiti lijepa sjećanja koja će se kod njega probuditi ako ih nosi iz davnina ili mu možda kao djetetu biti samo zanimljivi nije toliko važno jer važno je da smo se lijepo družili i dan proveli u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi.Zato vam iskazujemo dobrodošlicu „U posjet starim vremenima“ u nedjelju 14. 10. 07. u dvorištu Zlatnog klasa u Otrovancu.
klas klas
Branko Tkalčec,"Zlatni klas Otrovanec"

- 11:29 - Isprintaj - #

05.10.2007., petak

Mještani Podravskih Sesveta ogorčeni na fiksnog operatora

PODRAVSKE SESVETE - Sesvećani su se pobunili protiv odgovornih u Hrvatskom Telekomu jer ni nakon godinu dana kako su zatražili uređaj kojim bi se priključili na brzi internet, uslugu nisu dobili.

Neodgovornost
Pokušaji kako bi došli do odgovorne osobe u T-Comu ostali su tek pokušaji. Stoga su zaprijetili da će zazidati vrata koja vode do telefonske centrale smještene u općinskim prostorijama ako im se ne udovolji.
- Pokušali smo stupiti u kontakt kako bismo dogovorili ugradnju uređaja za ADSL u telefonsku centralu, za koju ne naplaćujemo najam. Time smo željeli da nam T-Com napravi uslugu i što prije osposobi kvalitetnu vezu na internet. Nisu se udostojali javiti ili doći u Općinu - žali se načelnik Ivan Derežić.
On, njegov zamjenik Stjepan Dergez te predsjednik Općinskog vijeća Vlado Škriljak i predsjednik Mjesnog odbora Podravske Sesvete Stjepan Jagić potvrdili su da već godinu dana traže ugradnju uređaja.
- Ovaj put T-Comu dajemo javnu opomenu jer nisu bili korektni. Ukoliko nam do studenoga ne ugrade ADSL, jednostavno ćemo im zabraniti ulaz u zgradu i pristup telefonskoj centrali. - kaže Derežić.
Dodaje da je sramota što mogu razgovarati samo s govornim automatom u T-Comu i s "nižim" službenikom. Revoltirana vlast i mještani kažu da u okolici ne postoji ni jedna općina koja nema ADSL i nije im jasno zašto su Podravske Sesvete iznimka.

Na ulicu
Razmišljaju o pozivanju Udruge za zaštitu potrošača, a, ističe Škriljak, boli ih činjenica da su telefonski priključak plaćali 2500 njemačkih maraka. Spremni su čak i održati akciju da se centrala iseli na ulicu.
Autor:Franjo Bartolić
Večernji list

- 21:32 - Isprintaj - #

Tjedni pregled političkih događanja u okolici

sitneribe
Evo ih opet...
Korotaj prešao u HSPD
Ako smo mi lopovi, onda su SDP-ovci ...(ono drugo)
Hrala tuži gradonačelnika Kožnjaka i HDZ
Građanima dosta nezaposlenosti,korupcije i lažnih obećanja
VIDEO:Petar Preradović u Saboru by:Ivo Sanader
Stranački rat na internetu
VIDEO:Zoranov govor u Virovitici
AUDIO:Ljubo Jurčić i Nada Čavlović Smiljanec na Pitomom radiju
Milanović: Na izborima očekujem pobjedu!
SDP predstavio tim za IV. izbornu jedinicu

- 19:14 - Isprintaj - #

Općina subvencionira preglede na trihinelozu

Općinsko poglavarstvo Općine Pitomača donijelo je Odluku o subvencioniranju troškova pregleda na trihinelozu počevši od 01. listopada 2007. godine.
Do kraja 2007. godine, svako domaćinstvo s prebivalištem na području općine Pitomača, moći će ostvariti pravo na subvenciju dva obavljena pregleda, uz uvjet da nema nepodmirenih dospjelih obveza prema Proračunu Općine Pitomača.
Sredstva za ovu namjenu mogu se podići u Općini Pitomača ( soba br. 9), srijedom od 10 do 13 sati. Potrebno je donijeti račun – uplatnicu koja se dobije u Veterinarskoj stanici po uplaćenoj analizi i na kojoj je upisan datum, ime i prezime te adresa domaćinstva.
Pitomača.hr

- 11:13 - Isprintaj - #

150 bežično povezanih članova!!!

Udruga PING sa današnjim danom broji 150 članova (ta brojka nije konačna jer svakim danom naš broj raste...)

ping


Kad smo krajem 12. mjeseca prošle godine na redovnoj godišnjoj skupštini predstavili plan za ovu godinu gdje smo predvidjeli broj od 150 članova i nama se činio jako ambicioznim. Velikim zalaganjem i interesu tada potencijalnih članova taj plan smo dostigli već u 10. mjesecu ove godine postavljanjem novih pristupnih točaka.
Tako danas djelujemo na području dvije županije (Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj) i 4 Općina (Pitomača, Đurđevac, Kloštar Podravski i Špišić Bukovica)
U nadi da na tom broju nećemo ostati i da nastavimo ovim tempom zahvaljujemo se svim članovima na ukazanom povjerenju. Ujedno se nadamo da će nas zamjetiti koji sponzor i pomoći da pružimo što bolju kvalitetu i jačinu našeg signala te usluge.
Popis svih članova možete vidjeti na našoj stranici
Danijel Begović, tajnik Udruge, 04/10/2007
PING

- 05:53 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 05.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 05.10.2007. godine bez električne energije biti će:
- Otrovanec od 12,00 do 12,30 sati dio mjesta od broja 136 i 178 do kraja prema V. Črešnjevici,
- Sedlarica od 08,30 do 10,30 sati dio mjesta od broja 67 i 68 do 87 i 104,
- Turnašica od 11,30 do 13,00 sati dio Podaršanja prema šumi

- 05:52 - Isprintaj - #

03.10.2007., srijeda

U posjeti starim vremenima

klas


U nedjelju 14. listopada na imanju „Zlatni klas“ u Otrovancu, po peti puta zaredom Turistička zajednica općine Pitomača organizira folklorno-glazbeno-gastronomsku manifestaciju posvećenu njegovanju podravskih tradicijskih običaja pod nazivom „U posjeti starim vremenima“. Manifestacija ima potporu Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.
Sve će započeti nedjeljnim seoskim ručkom u 12 sati,a moći će se vidjeti:
- stari obrti i zanati (izrada drvenih zdjela – struganki, izrada bačava, tkanje, kovanje, tokarenje drveta, izrada keramičkih posuda…),
- pečenje rakije,
- kuhanje bučinog ulja,
- prikaz nekadašnjih društvenih događaja i starih sportova,
- prikaz folklorne baštine,
- stvaranje umjetničkog djela - slike, tehnikom ulja na staklu,
i kušati:
- jela po tradicionalnim receptima,
- vina pitomačkog vinogorja,
- domaći med i kozji sir,
te slušati:
- podravsku glazbu „uživo“, sastava „Podravski mužikaši“ u kojem dominiraju cimbal i violine.
Biti će još i puno drugih sadržaja.
Dodatne informacije na brojeve telefona 033 782 860 (radnim danom od 8 do 14 sati) i 033 714 114 ("Zlatni klas" Otrovanec)
Pitomača.hr

- 19:46 - Isprintaj - #

Djeca iz Lipovljana u posjeti seoskom imanju"Zlatni klas"

Danas su u posjeti seoskom imanju «Zlatni klas» u Otrovancu bila djeca iz Lipovljana.Njih 130 provelo je ugodan dan na školskom izletu prepunom događanja.Poslije igre u dvorištu iskusili su jahanje na konjima te naučili o tajnama kovačkog zanata od iskusnog majstora.U sklopu ovog jednodnevnog izleta održana je i radionica pravljenja kiflica (od mješanja tijesta do pečenja u krušnoj peći).

- 19:36 - Isprintaj - #

Upisi u astronomsku grupu

U ovaj petak 05.10.'07. počinje nova Astronomska grupa u OŠ Petra Preradovića.
Na prvi sat grupe mogu doći svi zainteresirani učenici 4, 5, 6 i 7 razreda u 16:15 sati u učionicu br. 9.

astroGrupa


Astro grupu vodi prof. Milena Virovac
Grupa je besplatna.
Pitomača.net

- 19:32 - Isprintaj - #

I ovog petka slušajte VOX POPULLI!

Ovog petka, 5. listopada, u emisiji VOX POPULLI, s početkom u 17 sati, gost će biti dr. Dražen Saćer, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatolog i akupunkturolog. I vi možete sudjelovati u emisiji svojim pitanjima na broj telefona 060 367 367.

Slušajte nas i ovog petka u 17 sati na 93,5 MHz ili na www.pitomi.hr!

- 19:30 - Isprintaj - #

9. Fotosafari Foto kino kluba Drava

Ove godine je u okviru 9.Podravskog salona umjetničke fotografije organiziran i 9. fotosafari za autore i goste Salona. Polazak autobusa je kao i uvijek bio ispred Starog grada u 9 sati, a povratak neposredno pred otvaranje izložbe. Na dosadašnjih 8 fotosafarija sudjelovalo je oko 400 autora i gostiju koji su snimili preko 10.000 fotografija Podravine od Jegeniša do Križnice. Naših redovnih 12 gostiju iz Kranja i Jesenica i ove godine su zanoćili i u nedjelju nastavili snimati. Inače u akciji su sudjelovali kolege iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice, Rijeke, Celja, Slatine, Ferdinanda i drugih mjesta, a povremeno i iz Đurđevca. Naravno na vlastiti trošak.

Do prije dvije godine Turistička zajednica grada Đurđevca je ovaj turistički zanimljiv Safari sponzorirala s tisuću Kuna za troškove autobusa. Prošle godine je naša zamolba odbijena, a ove godine nismo ni tražili. Djelomično sponzoriranje su preuzeli Pitomačani gdje smo po povratku i ručali, a naši gosti su prenoćili u novom hotelu AIDA. Domaćin nam je bio Foto video klub Mirko Lauš čiji su članovi počastili goste s odličnim aršanjskim vinom. Čazmatrans-prijevoz d.o.o. PJ Đurđevac nam je oprostio dio cijene prijevoza. Kako smo u prvih 8 safarija obišli Podravinu,( a dobrim ručkom su nas počastili prijatelji u Molvama,(2x) Kalinovcu, Helbinama, Goli, Pitomači i Čambini) ove godine smo naše goste odveli u Pečuh gdje je poznata hrvatska dijaspora koja ima svoje Hrvatskog narodno kazalište, Gimnaziju Miroslav Krleža i Hrvatsko društvo August Šenoa. Sam grad Pečuh je neobično fotogeničan tako da je doživljaj bio izvanredan. Izložba «8 fotosafarija Fkk Drava» pokazala je kako naši gosti vide Podravinu.

Na žalost ove godine Organizatori «Legende o Picoku» nisu odstranili materijal scenografije i ako je od priredbe prošlo 3 mjeseca pa je opet bilo teško snimati naš Stari grad, a da se ne vidi hrpa dasaka i greda. To naravno ostavlja loš dojam o nama i ružnu uspomenu. Na isti prizor naišli su i autori i gosti koji su došli na otvorenje Salona. To što Turistička zajednica grada ne shvaća turističku vrijednost akcije i ne želi pomoći s minimalnim izdatkom od tisuću kuna, a imala je na raspolaganju ove godine preko 300 tisuća, nije tako bitno, no nevjerojatno je da treba u sred turističke sezone, kada dolazi najviše turista u Đurđevac, tri mjeseca da se demontira ta scenografija i preveze u Borik. Tako se ne čuva spomenik prve kategorije koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture.

Ovaj problem očito ne spada ni u nadležnost komunalnog redara ni u djelokrug Društva Roda ni u brigu Galerije Stari grad.
Nadamo se da ćemo slijedeće godine našim gostima i svim turistima pokazati Stari grad u punom sjaju bez letava i dasaka pred ulazom.

Kruno Heidler,Predsjednik Fkk Drava

- 05:29 - Isprintaj - #

02.10.2007., utorak

Na Reviji u Čakovcu

Na 45. reviji dječjeg filmskog i video stvaralaštva koja je u Čakovcu održana od 27. do 30. rujna 2007. godine sudjelovali su i mali filmaši iz Pitomače. “Filmska grupa” FVK “Mirko Lauš” prijavila je 5 filmova od kojih je u službeni program Revije ušlo tri. Konkurencija je bila vrlo jaka jer je prijavljeno bilo 135 filmova a u službeni program ušlo je 83 filma koje su prisutni mali filmaši odgledali u 7 revijskih projekcija. Osim gledanja filmova poslušali su i predavanje “Lice i naličje utjecaja medija na djecu” koje je održala zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc.Maja Gabelica- Šupljika, a nakon proglašenja nagrađenih razgovaralo se i s članovima ocjenjivačkog suda. Osim toga ekipa iz 1. programa Hrvatskog radija izabrala je upravo male pitomačke snimatelje, režisere i glumce za prigodni razgovor koji možete poslušati ovdje. Naravno ostalo je dovoljno vremena za nova poznanstva i druženje s vršnjacima koji su na Reviju doputovali iz svih krajeva naše zemlje. Kući smo se vratili bez nagrada ali puni nove pozitivne energije i ideja za nove filmove, i s lijepim uspomenama iz Čakovca te željom da se tamo pojavimo i slijedeće godine. Naravno, snimili smo puno video materijala i fotografija koje ćemo pokazati svim ostalim članovima “Filmske grupe” kako bi im dočarali događanja za vrijeme i oko Revije.

fvk


U Čakovcu su bili: Anja Dijaković, Klara Novaković, Marta Široki, Dominik Gregurek te voditelj Zdravko Jakupec. Odlazak na Reviju omogućili su Hrvatski filmski savez, ŠAF Čakovec, Općina Pitomača, KOGRAD d.o.o. te Jan - Spider d.o.o. Sponzorima zahvaljujemo.

fvk


Na projekciju naših filmova u goste su nam došli: Ivan Kovač, Nikola Jakupec, Zdravko Jakupec (Junior), Gordana Jakupec i Damir Bedeković.
Fvk"Mirko Lauš"

- 20:30 - Isprintaj - #

9.podravski salon umjetničke fotografije

Ove godine na izložbi je učestvovao 131 autor sa 898 radova iz 8 zemalja a na izložbi učestvovali su i članovi FVK “Mirko Lauš” iz Pitomače. Među izabranima bila je slika Tomislava Saića “Skriven”. Izložbu koju je organizirao FKK Drava iz Đurđevca, otvorio je Mladen Roštan gradonačelnik Đurđevca naglasivši da fotografijama čuvamo prošlost za budućnost, zaustavivši trenutke vremena, što čini izuzetnu vrijednost.Dio autora 9. Salona odazvalo se na foto safari ove godine u Pečuh, a domačin je bio FVK “Mirko Lauš” iz Pitomače.
foto i tekst: B. Mihoković
Fvk"Mirko Lauš"

- 20:26 - Isprintaj - #

Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek organizator je konferencije «Panonski turizam: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam» koja je održana od 24. do 27. rujna 2007. u Belom Manastiru.
Konferencija je okupila zavode za zapošljavanje, vlasnike seoskih obiteljskih turističkiih gospodarstava, stručnjake za seoski turizam, turističke zajednice, centre za poduzetništvo i druge dionike djelatnosti seoskog turizma u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske. Svrha konferencije bila je ispitati i utvrditi potrebe za stručnim osposobljavanjem vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava u prekograničnoj regiji Južnog Zadunavlja u Republici Mađarskoj i Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj. Zaključci usmjerene rasprave spomenutih dionika služili su kao temelj za izradu regionalno specifičnog programa stručnog osposobljavanja vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava.

panon


Sa područja Virovitičko-podravske županije na konferenciji u Belom Manastiru sudjelovali su slijedeći sudionici: Branko i Bernard Tkalčec (restoran Zlatni Klas, Otrovanec), Ksenija Plantak (Poljoprivredna zadruga ergela Višnjica), Nikola i Štefica Komljenović (NIK Orahovica), Biljana Frajhaut (Turistička zajednica Grada Slatine), Antun Mihoković (Služba za europske integracije Virovitičko-podravske županije), pročelnik Područne službe Virovitica Martin Lovretić i njegovi suradnici iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Blaženka Bajan i Ivan Šemper. U sklopu četverodnevne konferencije bio je organiziran rad u fokus grupama i posjet seoskim obiteljskim gospodarstvima s područja Osječko-baranjske županije i Južnog zadunavlja u Republici Mađarskoj. Posjećena su sela Palkonya i Vilány s Mađarske strane, a na strani Hrvatske obiteljska gospodarstva u selima Karanac i Bilje. Završni dan konferencije bio je rezerviran za iznošenje zaključaka proizašlih iz rada u fokus grupama te anketiranja vlasnika seoskih obiteljskih gospodarstava u svrhu ispitivanja potreba za stručnim osposobljavanjem vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava. Konferenciju je zatvorila ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah.
Provedena konferencija predstavlja jednu od aktivnosti u sklopu projekta « Panonski turizam » nositelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek, čiju provedbu s hrvatske strane granice u vrijednosti od 106.347 EUR sufinancira Europska Unija sa 74% ili 78.696,78 EUR u okviru programa Inicijative Zajednice Interreg IIIA Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska 2004-2006. Svrha projekta jest razviti i po prvi put provesti panonski, regionalno specifični program stručnog osposobljavanja za vlasnike seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i tako omogućiti pružanje usluga seoskog turizma više razine kvalitete u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske. Očekivani rezultati Projekta su razvijen program obuke, podijeljen u deset zasebnih seminara u skladu sa cjelinama Europskog programa obuke za seoski turizam i prateći priručnik dostupan na zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj web stranici i interaktivnom CD romu.
Tijekom provedbe projekta, sve do listopada 2008., planirano je osposobljavanje trideset vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. Zainteresirani vlasnici imat će priliku već tijekom listopada 2007. godine prijaviti se za stručno osposobljavanje, ispunjavajući prijavnicu koja će biti poslana svim registriranim vlasnicima seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava na području tri pogranične županije. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirat će se informativni sastanci vezano uz planiranu provedbu i program stručnog osposobljavanja u Virovitici, Križevcima i Osijeku. Prijavnice će se moći podići i pri područnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u navedenim županijama.
Početak osposobljavanja za kvalitetniji panonski turizam koji će se provoditi kao serija kraćih seminara očekuje u siječnju iduće godine.
Foto i tekst:Virovitica Online

- 17:26 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 03.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 03.10.2007. godine bez električne energije biti će:
- u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati dio ulice Dravske od broja 26 B i 31 do 87 i 76;
- u Velikoj Črešnjevici od 11,00 do 11,30 sati dio od broja 1 i 2 do 37 i 28;
- od 14,00 do 15,00 sati mjesta: Turnašica, Sedlarica, dio Velike Črešnjevice od broja 83 i 112 do 227 i 260.

- 17:08 - Isprintaj - #

Naši filmaši u radio emisiji HR1

fvkMLU subotu 29. rujna u 17:30 na prvom programu hrvatskoga radija, emitirana je emisija iz studija Čakovec, "Stigla je pošta". Cijela emisija bila je posvećena 45. reviji filmskog i video stvaralaštva djece.
Poslušajte razgovor sa našim filmašima OVDJE ili cijelu emisiju OVDJE.

FVK"Mirko Lauš"

- 16:48 - Isprintaj - #

Novouređena dvorana Karate kluba

U subotu 29. rujna 2007. održana je prigodna svečanost predaje na korištenje novouređene dvorane Karate klubu Pitomača. Dvorana je uređena uz pomoć općine Pitomača, lokalnih tvrtki i obrtnika, uprave, članova i njihovih roditelja i postala je mjesto okupljanja mladih sportaša na našu veliku radost.
Na obilježavanju ovog događaja gosti su bili predsjednik Hrvatskog karate saveza Stjepan Ćelan, glasnogovornik HKS-a Zlatko Škrinjar, donačelnik općine Pitomača Rikard Bakan, predsjednik Općinskog vijeća Pitomače Ivan Erhatić kao i mnogobrojni prijatelji kluba.
Gospodin Ivan Erhatić u ime kluba podijelio je poklone – sportske torbe onim članovima kluba koji su bili na najviše natjecanja u prošloj sezoni.
Pitomača.hr

- 16:44 - Isprintaj - #

Pitomačani planinarili na Strahinčicu

U nedjelju rano ujutro nakon ljetnje stanke nastavljene su aktivnosti Rekreacijskog društva „Zeleno srce“ na organizaciji izleta za svoje članove i ljubitelje prirode. Rekreativci su na rasporedu imali planinarski izlet, te su se uputili na Strahinčicu, planinu kod Krapine (846 m/nv).
Za iduću subotu u pripremi je jednodnevni biciklistički izlet na Kamenitovac, planinarski dom kod Velikog Trojstva. Polazak je u 10,00 sati ispred panoa društva na Trgu kralja Tomislava u Pitomači.
Pitomača.hr

- 16:42 - Isprintaj - #

Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača

Nakon što je u utorak 25. rujna, održana 14. sjednica Općinskog poglavarstva naše općine, na kojoj je najvažnija točka dnevnog reda bio prijedlog 1. Izmjena i dopuna Proračuna Općine Pitomača za 2007. godinu, a uz isti su vezane i 1. Izmjene i dopune Financijskih planova općinskih proračunskih korisnika, Knjižnice i čitaonice «Pitomača» i Dječjeg vrtića «Potočnica», u petak navečer održana je i 7. po redu sjednica Općinskog vijeća koja se bavila istim točkama. Općinski vijećnici, uz suzdržanost vijećnika HSS-a, prihvatili su 1. Izmjene i dopune općinskog proračuna koji uz planirano povećanje od 1.586.000,00 kuna, vrijednost općinskog proračuna podiže na 14,5 miliona kuna. Razlozi za povećanje leže najviše u povećanju prihoda od poreza na dohodak, te odobrenju bespovratnih sredstava Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske, namijenjenih za financiranje izgradnje uređaja za kondicioniranje vode na pitomačkom vodocrpilištu, kao i dobivanju sredstava iz državnog i županijskog proračuna, namijenjenih nabavi kanti i kontejnera za selektivno prikupljanje otpada, sanaciju skela u vlasništvu općine, te pomoći za podmirenje troškova ogrjeva. Među rashodovnim je stavkama izvršena preraspodjela između postojećih proračunskih pozicija zavisno od novog plana, a najveće je povećanje na stavci vodoopskrbe koja je povećana za 1.660.000,00 kuna. Otvoreno je i nekoliko novih pozicija iz kojih izdvajamo osiguranje 80.000,00 kuna za izgradnju nadstrešnica na autobusnim stajalištima uz rekonstruiranu magistralnu cestu D-2, 40.000,00 kuna za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije novog bolničkog centra u Virovitici, 20.000,00 kuna za naknadu liječničkim timovima koji će u Pitomači raditi na novonabavljenom color-dopller aparatu. Općinski vijećnici jednoglasno su prihvatili i prve izmjene Financijskog plana Knjižnice i čitaonice Pitomača, te Dječjeg vrtića «Potočnica», kao i Izvješće o stanju u prostoru i Program mjera za unapređenje stanja u prostoru Općine Pitomača za razdoblje 2007.-2011., kao temelj za donošenje Urbanističkog plana uređenja naselja Pitomača. Suglasnost je dana na Statut i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Dječjeg vrtića «Potočnica», te je prihvaćen zahtjev za promjenu cjenika «Komunalno Pitomača» vezan uz cijenu dopunske vrećice za odlaganje komunalnog otpada. Mnogo je rasprave bilo prilikom donošenja Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Općine Pitomača, koja je više bila usmjerena na korištenje zemljišta u nadolazećoj jesenskoj sjetvi nego na sam program.
Pitomača.hr

- 16:40 - Isprintaj - #

Sport u Pitomači

Nogomet pitoSport
U subotu je NK «Pitomača» na gostovanju u Orahovici odigrala svoju utakmicu 7. kola prvenstvenog natjecanja IV. HNL sjever, podskupina B. Nogometaši NK «Papuk» nisu bili previše gostoljubivi domaćini, te su savladali pitomačane sa visokih 0:3, nanijevši im tako drugi ovosezonski poraz.
Drugi općinski predstavnik u ovom rangu natjecanja, NK «Croatia» iz Grabrovnice u ovom je kolu bila domaćin nogometašima NK «Slatina» koje je pobijedio sa 4:1. Domaćini su bili bolji takmac i zabilježili treću uzastopnu pobjedu, koja ih podiže u sigurnu sredinu četvrtoligaške tablice.
Najmlađi su pitomački nogometaši, pioniri, u utakmicama 7. kola IV. HNL sjever, skupina B, u subotu bili gosti mladih nogometaša NK «Podravina» u Ludbregu. Pitomačani su poraženi u kategoriji pionira U-12 sa 1:2, dok su pobjede ostvarili pioniri U-10 sa 3:2 i U-14 sa 6:0. Pioniri U-14 vodeći su sastav lige nakon sedam odigranih kola. Pitomački kadeti i juniori gostovali su u Virovitici, kod vršnjaka istoimenog kluba, u utakmicama 7. kola IV. HNL sjever, skupina A, za kadete i juniore. Kadeti su od domaćina poraženi sa 0:2, dok su juniori upisali prve ovosezonske bodove pobijedivši domaćine sa 5:2.
Svoj nastup u 6. kolu II. ŽNL Virovitičko-podravske županije imali su i nogometaši NK «Mladost» iz Starog Graca, koji su gostovali u Rušanima, kod nogometaša NK «Napredak». NK «Mladost» je od domaćina poražena sa 0:4, a igrači iz Starog Graca ostali su jedini općinski predstavnici u ovom rangu natjecanja jer je NK «Sloga» iz Kladara odustala od natjecanja zbog problema sa odigravanjem utakmica njihovog pionirskog sastava, čime su slogaši izgubili status županijskog drugoligaša.
Rukomet pitoSport
Nakon što su prošloga tjedna, na gostovanju u Velikom Trojstvu, svoj prvenstveni nastup imale članice druge ekipe ŽRK «Pitomača» (igračice rođene 1991. godine i mlađe), ovoga tjedna započinje i prvenstveno natjecanje III. HRL sjever, u kome se natječe prva ekipa pitomačkih rukometašica. Tako je ovoga vikenda u Pitomači trebao biti dvostruki rukometni program no jučer zbog nedolaska druge ekipe ŽRK «Dragovoljac» iz Slatine nije odigrana utakmica 2. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar, čime je mladim pitomačankama odgođeno i uručenje pehara za osvojeno prvo mjesto u natjecanju ove lige u natjecateljskoj sezoni 2006./2007. godine. Prva ekipa pitomačkih rukometašica u školsko-sportskoj dvorani u Pitomači, u utakmici 1. kola III. HRL sjever, dočekala je rukometašice ŽRK «Mlinar» iz Križevaca i u dobroj utakmici pobijedila gošće sa 30:23. Pitomački sastav u prvenstveno natjecanje ulazi u dosta izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu sezonu, budući da je klub napustilo nekoliko igračica, nastupile su: Kovačić, Šimić (10), M.Habijanić, H.E.Habijanić (4), B.Lovrin (5), Begović (1), Kapitan (3), Petković (3), Janeš (3), Veličan, I.Lovrin (1) i Sabolić. Pitomačanke će status trećeligašica pokušati sačuvati uz pomoć nekoliko iskusnijih igračica koje proteklih sezona nisu nastupale, ali su odlučile pomoći mladom pitomačkom sastavu.
Kuglanjekuglanje
Pitomačka kuglana u nedjelju je bila mjesto odmjeravanja snaga kuglača KK «Pitomača» i KK «Ina», u susretu 3. kola III. HKL – zona Požega, a nakon početne domaće pobjede i gostujućeg poraza u prva dva kola, pitomačani su očekivano zabilježili drugu domaću pobjedu od 6:2 (3025:2906), nastavljajući tako nastavak dobrih igara na domaćim stazama. Za pitomačane su nastupili Rakijašić, Hencl (bod), Uremović (bod), Filipović (bod), Kovačić (bod) i Kolar.
Stolni tenisstenis
Pitomača je u nedjelju bila i mjesto odigravanja dva susreta III. stolnoteniske lige za muškarce, u kome su pitomačani prijepodne, u dvorani za male sportove, bili domaćini ekipi STK «Graničar» iz Slavonskog Broda, te su svoje goste pobijedili sa 4:0, dok su poslijepodne pobijedili ekipu STK «Brod», također iz Slavonskog Broda, sa 4:1.
Za pitomačke stolnotenisače nastupili su Valentić, Rešetar, Kaša i Mioč.
Pitomača.hr

- 16:32 - Isprintaj - #

01.10.2007., ponedjeljak

Vesna Bedeković imenovana privremenom dekanicom Visoke škole za menadžment u informatici

Odlukom Ministarstva prosvjete, Vesna Bedeković, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, imenovana je od strane ministra Dragana Primorca, privremenom dekanicom Samostalne visoke škole za Menadžment u informatici u Virovitici.
Prema riječima Vesne Bedeković, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, u Samostalnu visoku školu za menadžment u turizmu i informatici, Upisat će se 100 redovnih i 50 izvanrednih studenata. Od 100 redovnih, 50 će ih ići na teret Ministarstva, a 50 će samostalno plaćati školarinu. Iznos školarine još nije određen. Inače, izvanredni studenti će biti upisivani u veljači. Nastava na Samostalnoj visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici počinje ove godine. Dio nastave ostvarit će se gostujućim, a dio s domaćim predavačima, dok je cilj u budućnosti stvoriti vlastiti predavački kadar. Inače, za studij ima prijavljeno oko 250 budućih potencijalnih studenata, a o natječaju, upisu, ispitu, biti će obaviješteni putem medija, brojeva telefona koje su ostavili kada su se prijavljivali, te putem službene Internet stranice Samostalne visoke škole za menadžment u turizmu i informatici (www.vsmti.com), gdje će u budućnosti moći pronaći sve relevantne informacije vezane za studij.
Vpž

- 22:11 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


Dana 02.10. 2007. godine
POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 02.10.2007. godine u predvidivom vremenu od 08,00 do 08,15 i od 13,45 do 14,00 sati , neće imati električne energije naselja:
- M.Črešnjevica, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, dio V.Črešnjevice od broja 1 i 2 do 79 i 102,
- u Piromači dio ulice V.Nazora od broja 17 i 38 do 122 i 89, ulica D.Cesarića, Basaričekova,
Braće Radića od broja 40 i 47 do 154 i 157.
- Dinjevac od 08,00 do 14,00 sati ulica S.Radića od broja 1 i 2 do 41 i 52, i ulica Mirogojska
od broja 1 i 2 do 18.
- Pitomača od 12,00 do 12,30 sati dio ulice LJ.Gaja od broja 148 i 187 do 192 i 225.
- Velika Črešnjevica od 09,00 do 09,30 sati dio od broja 148 i 187 do 192 i 225..

- 18:33 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.