Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

9. Fotosafari Foto kino kluba Drava

Ove godine je u okviru 9.Podravskog salona umjetničke fotografije organiziran i 9. fotosafari za autore i goste Salona. Polazak autobusa je kao i uvijek bio ispred Starog grada u 9 sati, a povratak neposredno pred otvaranje izložbe. Na dosadašnjih 8 fotosafarija sudjelovalo je oko 400 autora i gostiju koji su snimili preko 10.000 fotografija Podravine od Jegeniša do Križnice. Naših redovnih 12 gostiju iz Kranja i Jesenica i ove godine su zanoćili i u nedjelju nastavili snimati. Inače u akciji su sudjelovali kolege iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice, Rijeke, Celja, Slatine, Ferdinanda i drugih mjesta, a povremeno i iz Đurđevca. Naravno na vlastiti trošak.

Do prije dvije godine Turistička zajednica grada Đurđevca je ovaj turistički zanimljiv Safari sponzorirala s tisuću Kuna za troškove autobusa. Prošle godine je naša zamolba odbijena, a ove godine nismo ni tražili. Djelomično sponzoriranje su preuzeli Pitomačani gdje smo po povratku i ručali, a naši gosti su prenoćili u novom hotelu AIDA. Domaćin nam je bio Foto video klub Mirko Lauš čiji su članovi počastili goste s odličnim aršanjskim vinom. Čazmatrans-prijevoz d.o.o. PJ Đurđevac nam je oprostio dio cijene prijevoza. Kako smo u prvih 8 safarija obišli Podravinu,( a dobrim ručkom su nas počastili prijatelji u Molvama,(2x) Kalinovcu, Helbinama, Goli, Pitomači i Čambini) ove godine smo naše goste odveli u Pečuh gdje je poznata hrvatska dijaspora koja ima svoje Hrvatskog narodno kazalište, Gimnaziju Miroslav Krleža i Hrvatsko društvo August Šenoa. Sam grad Pečuh je neobično fotogeničan tako da je doživljaj bio izvanredan. Izložba «8 fotosafarija Fkk Drava» pokazala je kako naši gosti vide Podravinu.

Na žalost ove godine Organizatori «Legende o Picoku» nisu odstranili materijal scenografije i ako je od priredbe prošlo 3 mjeseca pa je opet bilo teško snimati naš Stari grad, a da se ne vidi hrpa dasaka i greda. To naravno ostavlja loš dojam o nama i ružnu uspomenu. Na isti prizor naišli su i autori i gosti koji su došli na otvorenje Salona. To što Turistička zajednica grada ne shvaća turističku vrijednost akcije i ne želi pomoći s minimalnim izdatkom od tisuću kuna, a imala je na raspolaganju ove godine preko 300 tisuća, nije tako bitno, no nevjerojatno je da treba u sred turističke sezone, kada dolazi najviše turista u Đurđevac, tri mjeseca da se demontira ta scenografija i preveze u Borik. Tako se ne čuva spomenik prve kategorije koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture.

Ovaj problem očito ne spada ni u nadležnost komunalnog redara ni u djelokrug Društva Roda ni u brigu Galerije Stari grad.
Nadamo se da ćemo slijedeće godine našim gostima i svim turistima pokazati Stari grad u punom sjaju bez letava i dasaka pred ulazom.

Kruno Heidler,Predsjednik Fkk Drava


Post je objavljen 03.10.2007. u 05:29 sati.