LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

20.10.2007., subota

Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta

Predstavljamo vam danas novi blog Etnografska zbirka Josipa Cugovčana velikog podravskog zaljubljenika u etnologiju,arheologiju,paleontologiju,naivnu umjetnost te skupljača narodnog blaga Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta.Na njegovom blogu može se saznati o povijesti našeg dijela podravine,Hrvatskom folklornom društvu "Sesvečice",možete pogledati izbor iz velike etnografske zbirke koju je godinama sakupljao te posjetiti starinsko seosko imanje obnovljeno vrijednim rukama starih sesvečkih majstora i samog Cugovčana.

cugi700


Na linkovima sastrane nalaze se tekstovi o HFD"Sesvečicama" čiji je voditelj Josip Cugovčan,te tekstovi o etnologiji (gdje se može saznati i o stariom podravskom muzičkom instrumentu "dudama"),paleontologiji (jeste li znali da smo u podravini imali mamute i nosoroge?),arheologiji (još nisu otkrivena značenja čudnih tajanstvenih pločica prenađenih na rijeci Dravi),starinama i umjetninama te o Etno imanju sa kućom,stajom,kovačnicom i ambarom-kojeg danas predstavljamo kako se izgradio.
Postavljanje "ambara"

ambar


noseći stupovi-"poceki"
"ambar"(hambar),-spremište u kojem se čuva žito,gospodarska zgrada za držanje žitarica poslije žetve;žitnica
perzijski»turskianbar-skladište
drveni klinovi
Nakon postavljanja betonskih temelja i izolacije protiv vlage, krenulo se sa postavljanjem nosećih i temeljnih greda i stupova ili po sesvečki «poceka».
Slijedi pričvršćivanje stupova sa pantima na «poceke».
Nakon toga postavljaju se na stupove grede ili «nastenje».
Slijedi postavljanje dasaka u utore na stupovima koje se drže samim gredama i stupovima bez upotrebe čavala, eventualno se postavljaju drveni klinovi.
Nakon toga na «nastenju»dolazi postavljanje veznih greda i rogova i slijedi postavljanje letava na koje dolazi starinski crijep "biber" koji je za ovu priliku
nabavljen sa jedne stare kuće iz 1864.god. koja je bila u fazi rušenja.

Tokom cijelog postavljanja strogo se pazilo da se navedenim radovima ne ošteti postojeće
drveće- starinska kruška te grm lješnjaka koji su se nakon postavljanja savršeno uklopili u
cjelokupni dojam izgleda "ambara".

ambar


Iskusni majstor starinskog načina gradnje gospodarstvenih objekata.
ambar240 ambar240
Starinski način mjerenja ravnine pomoću utega na špagi.Crijep "biber" je građevinski crijep zaobljen s jedne strane,s izbočenjem kojim sedrži za krovnu konstrukciju.

ambar


Zainteresirani posjetioci mogu vidjeti ovaj ambar koji se nalazi u sklopu imanja Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama,Trg kralja Tomislava 24.

- 12:20 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.