Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Novi etno sadržaji u dvorištu Zlatnog klasa

U nastojanju da se postigne atmosfera starinskog prostranog dvorišta bogatog starim drvečem i sadržajima koji nisu samo mrtva dekoracija već u funkciji koju u stvarnosti imaju,upustili smo se u avanturu traženja od šiblja pletenog koša za spremanje kukuruza. U našem narječju „virjan“ .
U ovim krajevima Podravine dolnje bili su rijeđi ovakvi pleteni od svibovog šiblja a do današnjih dana ih u ovom dijelu Podravine uglavnom više nema .Najviše sam ih viđao u Torčecu te Novom Virju i okolnim selima zatim u prekodravlju i selima oko Đurđevca i Bjelovara.

virjan


Ako promatrate način na koji su ovi objekti građeni ne možete se sigurno oduprijeti dojmu da su to zapravo umjetnička djela autohtone narodne gradnje.Građeni su uglavno na hrastovim temeljnim gredama i ukrutama a pleter koji je savršeno pleten gotovo kao niti podravskih tkalja, bio je od svibovog pruća.

virjan


Ovog smo našli u Ferdinandovcu,nije baš u idealnom stanju ali čovjek koji ga je gradio je bio dobar majstor.Da bi se sačuvale temeljne grede potrebno je betonsko postolje koje se treba što više sakriti da se ne naruši izgled ovog „starog ljepotana“.
Krovište također zahtijeva promjenu ali svakako sa starim biber crijepom.Ako ga još dobro operemo možda i impregniramo šilje ostaje nada da će još dugi niz godina krasiti dvorište „Zlatnog klasa“ ovaj stari podravski ljepotan.

virjan



Zlatni Klas Otrovanec


Post je objavljen 11.10.2007. u 20:06 sati.