Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Novi koncept susreta mladih vjernika Đurđevačkog dekanata

U župi sv. Vida u Pitomači u subotu 13. listopada održan je prvi susret mladih vjernika Đurđevačkog dekanata u novoj školskoj i pastoralnoj godini. Na dekanatski susret mladih odazvali su se, kao i dosad, mladi iz svih župa dekanata. No, mjesečni dekanatski susret mladih donio je novost sa željom da se u duhovni odgoj mladeži preko Crkve uključe i druge strukture njihovog društvenog života, a ne samo svećenici.
Želja je u teme susreta mladeži uključiti zaštitu od droge i alkohola, te od osjećaja razočaranja, tuge i samouništenja, koji su sve prisutniji u mladih. Stoga će Crkva u taj sve potrebniji duhovni odgoj osjetljivih struktura mladeži uključiti profesore, vjeroučitelje, učitelje i pedagoge sa svih razina obrazovanja, te pisce pa čak i same članove mladeži iz pojedinih župa. Naime, zamjetno je da obrazovanje bez duhovnog formiranja mladih nije dostatno u današnje vrijeme za sretan i potpun život mladih. Stoga je na duhovni dekanatski susret mladih u Pitomači pozvan prof. Nikola Vuković, pedagog u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu.
Program susreta zbog listopadskih pobožnosti započeo je molitvom krunice u župnoj crkvi sv. Vida mučenika, koju je vodio župni vikar u Pitomači vlč. Ivica Puškadija ml. Nakon molitve krunice slavljena je svečana sveta misa koju je predvodio i propovijedao povjerenik za pastoral mladih u Đurđevačkom dekanatu vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Kozarevcu, a suslavili su župnik iz Pitomače vlč. Ivica Puškadija st. i župni vikar vlč. Ivica Puškadija ml., koji su pripremili i organizirali domaćinstvo susreta.
U propovijedi, koju je posvetio mladima i njihovoj budućnosti, vlč. Leskovar podsjetio je na staru mudru izreku "Tko ima mlade, taj ima i budućnost", te na riječi Sluge Božjeg Ivana Pavla II. i sadašnjeg pape Benedikta XVI. koji su uvijek isticali da su mladi budućnost i nada Crkve i čovječanstva. Govoreći o nadama mladih za bolje sutra, naglasio je da je budućnost otvorena prema svima, te svatko može dati svoj doprinos u njezinoj izgradnji. Poručio je da se ne trebaju bojati budućnosti oni kojima je Krist život i put u budućnost, jer sam Krist je rekao: Ne bojte se, ja sam s vama. Svetu misu uzveličalo je pjevanje i sviranje zbora mladih iz Pitomače, praćeno sudionicima mladih iz svih župa.
Nakon misnog slavlja susret mladih nastavljen je u prostorijama župne kuće gdje je prof. Nikola Vuković uz multimedijalan prikaz i prigodnu radionicu održao predavanje i druženje mladih o temi "Razmišljanja o našem životnom putu", s podtemama: "Tko sam ja", "Vizija budućnosti", "Djelovanje pitanja", "Smisao života", "Životna misija", "Tko mi može pomoći", "Vrijednosti". Na susretu su obrađena mnoga pitanja koja su zajednička mladeži, kao što su svrha postojanja i djelovanja, te shvaćanje svojeg "Ja", svojih misli i stvarnih želja. Susret je zaključen druženjem uz pjesmu i okrjepu.
Nenad Erdelec
tekst i foto:web stranica Varaždinske biskupije

Post je objavljen 16.10.2007. u 16:39 sati.