Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Osijek organizator je konferencije «Panonski turizam: Stručno osposobljavanje za kvalitetni panonski turizam» koja je održana od 24. do 27. rujna 2007. u Belom Manastiru.
Konferencija je okupila zavode za zapošljavanje, vlasnike seoskih obiteljskih turističkiih gospodarstava, stručnjake za seoski turizam, turističke zajednice, centre za poduzetništvo i druge dionike djelatnosti seoskog turizma u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske. Svrha konferencije bila je ispitati i utvrditi potrebe za stručnim osposobljavanjem vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava u prekograničnoj regiji Južnog Zadunavlja u Republici Mađarskoj i Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj. Zaključci usmjerene rasprave spomenutih dionika služili su kao temelj za izradu regionalno specifičnog programa stručnog osposobljavanja vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava.

panon


Sa područja Virovitičko-podravske županije na konferenciji u Belom Manastiru sudjelovali su slijedeći sudionici: Branko i Bernard Tkalčec (restoran Zlatni Klas, Otrovanec), Ksenija Plantak (Poljoprivredna zadruga ergela Višnjica), Nikola i Štefica Komljenović (NIK Orahovica), Biljana Frajhaut (Turistička zajednica Grada Slatine), Antun Mihoković (Služba za europske integracije Virovitičko-podravske županije), pročelnik Područne službe Virovitica Martin Lovretić i njegovi suradnici iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Blaženka Bajan i Ivan Šemper. U sklopu četverodnevne konferencije bio je organiziran rad u fokus grupama i posjet seoskim obiteljskim gospodarstvima s područja Osječko-baranjske županije i Južnog zadunavlja u Republici Mađarskoj. Posjećena su sela Palkonya i Vilány s Mađarske strane, a na strani Hrvatske obiteljska gospodarstva u selima Karanac i Bilje. Završni dan konferencije bio je rezerviran za iznošenje zaključaka proizašlih iz rada u fokus grupama te anketiranja vlasnika seoskih obiteljskih gospodarstava u svrhu ispitivanja potreba za stručnim osposobljavanjem vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava. Konferenciju je zatvorila ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah.
Provedena konferencija predstavlja jednu od aktivnosti u sklopu projekta « Panonski turizam » nositelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek, čiju provedbu s hrvatske strane granice u vrijednosti od 106.347 EUR sufinancira Europska Unija sa 74% ili 78.696,78 EUR u okviru programa Inicijative Zajednice Interreg IIIA Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska 2004-2006. Svrha projekta jest razviti i po prvi put provesti panonski, regionalno specifični program stručnog osposobljavanja za vlasnike seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava i tako omogućiti pružanje usluga seoskog turizma više razine kvalitete u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske. Očekivani rezultati Projekta su razvijen program obuke, podijeljen u deset zasebnih seminara u skladu sa cjelinama Europskog programa obuke za seoski turizam i prateći priručnik dostupan na zajedničkoj hrvatsko-mađarskoj web stranici i interaktivnom CD romu.
Tijekom provedbe projekta, sve do listopada 2008., planirano je osposobljavanje trideset vlasnika seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava iz Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije. Zainteresirani vlasnici imat će priliku već tijekom listopada 2007. godine prijaviti se za stručno osposobljavanje, ispunjavajući prijavnicu koja će biti poslana svim registriranim vlasnicima seoskih obiteljskih turističkih gospodarstava na području tri pogranične županije. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirat će se informativni sastanci vezano uz planiranu provedbu i program stručnog osposobljavanja u Virovitici, Križevcima i Osijeku. Prijavnice će se moći podići i pri područnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u navedenim županijama.
Početak osposobljavanja za kvalitetniji panonski turizam koji će se provoditi kao serija kraćih seminara očekuje u siječnju iduće godine.
Foto i tekst:Virovitica Online


Post je objavljen 02.10.2007. u 17:26 sati.