OPSA blog

05.06.2009., petak

Bramertz povoljno o suradnji Hrvatske, izuzev predaje topničkih dnevnika

Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u četvrtak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska u posljednih šest mjeseci "prikladno i pravodobno" odgovorila na većinu zahtjeva za suradnju, ali da Tužiteljstvo već dulje vrijeme bezuspješno potražuje neke ključne dokumente iz operacije Oluje.

"Kada je riječ o Hrvatskoj, preostalo izvanredno pitanje je zahtjev Tužiteljstva da Hrvatska osigura određeni broj ključnih vojnih dokumenata iz operacije Oluje 1995. Neuspješni napori mog ureda kroz dulje vrijeme da pribavi te dokumente traže da Tužiteljstvo iznese taj predmet pred Vijeće", rekao je Brammertz u obraćanju Vijeću sigurnosti.

Na zahtjev ICTY-a Hrvatska je provela više istraga i podnijela nekoliko izvješća, dajući dodatne informacije o istragama i o "lancu držanja nestalih dokumenatata", kazao je Brammertz.

Naglasio je kako je "ključno da Hrvatska preda te ključne dokumente", dodajući da je o tom nedavno razgovarao u Hrvatskoj s najvišim dužnosnicioma te da će ostati u bliskom kontatku s hrvatskim vlastima kako bi se u skoroj budućnosti ostvario napredak.

Brammertz je na sjednici zahvalio premijeru Ivi Sanaderu na pokazanom "osobnom interesu i odlučnosti da riješi to pitanje".

"U moj ured je stiglo izvješće o tome tko posjeduje te dokumente, ali velika većina tih dokumenata još nije dostavljena Tužiteljstvu", naveo je tužitelj.

Izvješće glavnog tužitelja Brammertza znatno je povoljnije od onoga što se očekivalo, i očito su mjere koje poduzimaju hrvatska vlada i pravosuđe, razgovori koje je Brammertz vodio tijekom posjeta Hvatskoj, te diplomatska kampanja premijera Sanadera u New Yorku, povoljno utjecali na ublažavanje oštrine izvješća.

Uoči sjednice Vijeća sigurnosti premijer Ivo Sanader susreo se s američkim veleposlanikom Clintom Williamsonom, koji je u State Departmentu zadužen za tematiku ratnih zločina.

Vijeću sigurnosti UN prvi se obratio Patrick Robinson, predsjednik ICTY-a.

Sanader: Hrvatska u cijelosti surađuje s Tužiteljstvom ICTY-a

Premijer Sanader u četvrtak je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN izrazio zadovoljstvo ocjenom glavnom haaškog tužitelja Sergea Brammertza o "ukupno dobroj suradnji" Hrvatske i ICTY-a, te izrazio neslaganje s Brammertzovom ocjenom vezanom uz izostanak predaje dijela vojnih dokumenata, odnosno tzv. topničkih dnevnika iz Oluje.

"Drago nam je da je tužitelj potvrdio ukupno dobru suradnju Hrvatske s ICTY-em. Obzirom na pojedinačni slučaj dostave dokumenata, Hrvatska ima različito stajalište od procjene tužitelja", kazao je.

Naglasio je da je zbog tog neslaganja s ocjenom tužitelja, koji je stranka u postupku, Hrvatska "u skladu s pravilma postupka ICTY-a zatražila da raspravno vijeće potvrdi ispunjavanje hrvatskih obveza dostave traženih dokumenata ili utvrđivanja u čijem su se posjedu nalazili ili nalaze".

Hrvatska će po njegovim riječima nastaviti u cijelosti surađivati s tužiteljem ICTY-a, te i dalje aktivno podupirati Haaški sud u ostvarenju njegovih ciljeva, kao članica Vijeća sigurnosti UN i NATO-a, te buduća članica Europske unije.

Sanader je u svom istupu izrazio žaljenje što su još uvijek na slobodi haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić, počinitelji nekih od najtežih zločina u Europi nakon Drugog. svjetskog rata, kao što su pokolji u Srebrenici i Vukovaru. Također ja kazao kako žali što Slobodan Milošević nije dočekao presudu, jer je bi ona razjasnila genezu njegove politike agresije i sustavnih ratnih zločina.

Hrvatski je premijer također izrazio priznanje i potporu naporima predsjednka Haaškog suda Patricka Robinsona, da osigura pravodoban dovršetak rada ICTY-a, na kojem bi do kraja 2012. godine trebali biti pravomoćno dovršeni svi postupci.

Premijer Sanader izjavio je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN da je "općenito zadovoljan" izvješćima predsjednika Haaškog suda i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, podnesenim Vijeću, izuzev razlika u ocjenama tužitelja o suradnji Hrvatske i njegovog ukazivanja na "nedovršeni posao" dostave traženih vojnih dokumenata.

"Da bismo imali ocjenu za koju očekujemo i mislimo da treba biti objektivna, mi smo od raspravnog vijeća prije dva dana zatražili ocjenu suradnje Hrvatske s ICTY-em", rekao je Sanader hrvatskim novinarima u sjedištu UN-a.

"Ocjenjujem sve skupa dobrim. U jednom segmentu postoje različita gledanja između nas i tužitelja Sergea Brammertza i mi ćemo sačekati ocjenu raspravnog vijeća da li Hrvatska u potpunosti surađuje", dodao je.

Za raspravu na Vijeću sigurnosti, kazao je kako je "očekivana", te da je u njoj "većina članica vrlo zadovoljna izvješćem i suradnjom Hrvatske", ističući primjer istupa predstavnika Austrije.

Po njegovim su riječima, neke od članica Vijeća koje su u manjini, izrazile očekivanje da se ovo pitanje riješi na crti onoga što je rekao Brammertz.

Primjerice, britanski predstavnik u Vijeću sigurnosti je rekao da je "razočaran" izvješćem o suradnji Hrvatske, te izrazio punu potporu zahtjevu tužitelja za dostavom traženih dokumenata.

"Ni Brammertz nije bio negativan, on je rekao da tužiteljstvo nastavlja suradnju s Hrvatskom i očekujemo da se ovo pitanje u potonosti završi", kazao je hrvatski premijer dodajući kako je na sjednici Vijeća "Brammertz bio za ton blaži nego u pisanom izvješću".

Na upit o utjecaju Brammertzovog izvješća na otvaranje poglavlja 23. o pravosuđu i ljudskim pravima u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU, kazao je da će se to tek vidjeti jer je izvješće "jedno do onih koje će procjenjivati zemlje članice EU" bez obzira na preporuku Europske komsije za otvaranje tog poglavlja.

Na traženje da ocjeni dosege svoje diplomatske kampanje u New Yorku ovih dana u odnosu na izvješće i raspravu u Vijeću sigurnosti, te da komentira napise u hrvatskom tisku u kojime se osporava opravdanost te kampanje, uz navode da je bilo suprotnih preporuka u diplomatskim krugovima, Sanader je kazao da je sa susretima u New Yorku "vrlo zadovoljan", te da su ti napisi neosnovani.

"To je 'spin'. Nije bilo nikavih preporuka. Hrvatska je samostalna zemlja i samostalno donosi procjene. Kakvu politiku vodimo najbolje svjedoči činjenica da smo mi danas članica Vijeća sigurnosti UN, da smo u NATO-u i na pragu EU", odgovorio je Sanader.

"Ti komentari me ne zanimaju. Oni nisu točni, oni su rezultat nekih 'spinova' koji nemaju veze sa stvarnošću. Nisu dobro informirani", dodao je.

Ukazao je na važnost svojih newyorških sastanaka s povjernikom EU za proširenje Olijem Rehnom, glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, veleposlanicom SAD pri UN Susan Rice, sucem Robinsonom i tužiteljem Brammertzom, predsjedavajućim Vijeća sigurnosti UN i drugih susreta.

"Pokazali smo svima da Hrvatska ostaje odgovorna članica međunarodne zejdnice i da ćemo učiniti sve da pregovore s EU što prije završimo", naglasio je.

Premijer Sanader se nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN sastao s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Prije povratka u Hrvatsku, premijer će se danas u New Yorku sastati s guvernerom New Yorka Davidom Patersonom.
- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (12)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (28)
Studeni 2010 (25)
Listopad 2010 (14)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (40)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (30)
Ožujak 2010 (48)
Veljača 2010 (72)
Siječanj 2010 (38)
Prosinac 2009 (44)
Studeni 2009 (66)
Listopad 2009 (64)
Rujan 2009 (69)
Kolovoz 2009 (33)
Srpanj 2009 (51)
Lipanj 2009 (56)
Svibanj 2009 (53)
Travanj 2009 (71)
Ožujak 2009 (96)
Veljača 2009 (86)
Siječanj 2009 (59)
Prosinac 2008 (72)
Studeni 2008 (46)
Listopad 2008 (53)
Rujan 2008 (60)
Kolovoz 2008 (46)
Srpanj 2008 (41)
Lipanj 2008 (78)
Svibanj 2008 (69)
Travanj 2008 (91)
Ožujak 2008 (130)
Veljača 2008 (35)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (8)
Listopad 2007 (6)

OPSA blog

Poveznice

Kontakt

O nama