OPSA blog

27.12.2007., četvrtak

Novogodišnja poruka glavnog tajnika NATO-a, Jaap de Hoop Scheffera

Novogodišnja poruka glavnog tajnika NATO-a, Jaap de Hoop Scheffera
"Na vrhuncu ovog blagdanskog razdoblja želio bih podijeliti s Vama misli o nadolazećim mjesecima.

Prije svega, želim se obratiti ljudima kojima najviše dugujemo u ovoj organizaciji, muškarcima i ženama u uniformama. Preko 60000 vas u okviru NATO vođenih operacija, u različitim dijelovima svijeta. Vaša posvećenost, hrabrost, profesionalizam i naporni rad pridonosi vašem osobnom i ugledu NATO-a. Rizici koje vi nosite izvršavajući opasne dužnosti u Afganistanu, na Kosovu, na Mediteranu, ali i vršeći obuku u Iraku i pomažući logistički Afričku uniju sa misijom u Darfuru – govori puno o vašoj angažiranosti prema ciljevima stabilnosti i sigurnosti. Takav angažman je cijenjen i utjelovljuje najviše standarde izvrsnosti povezane s našim savezom. U ovo vrijeme naše misli su povezane s obiteljima onih koji su u operacijama platili najvišu cijenu, vaša žrtva neće biti zaboravljena i nije bila uzaludna.

Slijedeća godina je obećavajuća glede aktivnosti kao protekla. Cjelokupna NATO zajednica – civilna i vojna, raditi će danonoćno kako bi pripremila ključni događaj na početku travnja, Summit NATO-a u Bukureštu.

Važne odluke čekaju lidere 26 savezničkih zemalja. Promišljat će se o budućem širenju NATO-a, strateškom vođenju koje oblikuje naše akcije na Kosovu i Afganistanu, kao i o svim ključnim projektima nužnim za suočavanje s glavnim sigurnosnim izazovima koji nas očekuju. Ovo uključuje raznorazne i različite teme poput borbe protiv terorizma, antibalističkog štita, novih sposobnosti organizacije, energetske sigurnosti i cyber-obrane.

Također, uvjeren sam kako će se u nadolazećim mjesecima proširiti i pojačati dijalog i suradnja NATO-a s partnerima. Težit ćemo prema poboljšavanju timskog pristupa sa Ujedinjenim narodima i Europskom unijom. Ujedno ćemo radit više u okviru Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative za suradnju. Nećemo štedjeti napor u pokušajima da razriješimo postojeća razilaženja sa Ruskom Federacijom, i podupiranju rada na reformama u Ukrajini.

Ovo je duga lista ciljeva. Međutim, NATO je zaposlen savez. Projektirajući sigurnost tamo gdje je potrebno. Gradeći globalno partnerstvo tamo gdje ono ima smisla. Stojeći kao jedinstven forum za transatlantske konzultacije o sigurnosnim pitanjima. Sve kao i uvijek kako bi očuvali sigurnost građana NATO zemalja i šire međunarodne zajednice.

NATO će nastaviti davati prilog međunarodnoj sigurnosti u 2008. Želim vama i vašim voljenim sigurnu i sretnu novu godinu. Još jedan puta, šaljem svoje najbolje želje, tople zahvale, vojnicima NATO-a i partnerskih zemalja udaljenima od svojih domova u ovo blagdansko vrijeme."

Glavni tajnik NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer


Prijevod: Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA)


Sve najbolje OPSA

- 14:01 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

Slovenija preuzima EU predsjedništvo

Slovenija preuzima EU predsjedništvo
Od 1. siječnja 2008. vođenje EU predsjedništva preuzet će Slovenija. Na stranicama Portugalskog predsjedavanja možete pronaći podatke o tomu što je sve učinjeno tijekom zadnjih 6 mjeseci 2007. godine dok na stranicama Slovenskog predsjedništva možete pratiti slijedećih prvih 6 mjeseci 2008. Do sredine 2008. godine očekuje se brži razvoj pregovora Hrvatske s EU pod Slovenskim predsjedavanjem, dok se završetak pregovora očekuje najkasnije do sredine 2009. godine.

Najvećim uspjehom Portugalskog predsjedavanja smatra se potpisivanje Lisabonskog ugovora dogovorenog u vrijeme Njemačkog predsjedavanja. Pred Slovenskim predsjedavanjem nalazi se važno pitanje rješavanja statusa Kosova, uz najavu kako će Slovenija kao prioritet uzeti integraciju zapadnog Balkana u EU.

Stranica Slovenskog predsjedavanja: www.eu2008.si
Stranica Portugalskog predsjedavanja: www.eu2007.pt
Stranica Njemačkog predsjedavanja: www.eu2007.de
- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

19.12.2007., srijeda

Hrvatska otvorila pregovore s EU u dva nova poglavlja

Hrvatska otvorila pregovore s EU u dva nova poglavlja
Hrvatska je u Bruxellesu na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u još dva poglavlja europske pravne stečevine. Iz ove godine stoga izlazimo s ukupno 16 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Šef hrvatskog pregovaračkog tima Vladimir Drobnjak izrazio je zadovoljstvo otvaranjem pregovora u poglavljima Transeuropske mreže i Financijske i proračunske odredbe te najavio otvaranje nekoliko poglavlja u sljedećih nekoliko mjeseci. "Zadovoljni smo jer svako novootvoreno poglavlje predstavlja korak bliže našem konačnom cilju, a danas smo učinili još dva koraka dalje. Posebno smo zadovoljni dobrim ocjenama izrečenima u pogledu kvalitete i opsega posla koji smo obavili 2007. godine", izjavio je Drobnjak.

Međuvladina konferencija održana je na razini glavnih pregovarača.
- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

15.12.2007., subota

Potpisan Lisabonski ugovor

Predstavnici zemalja Europske unije potpisali su u četvrtak u Lisabonu novi reformski ugovor koji otvara put daljnjem proširenju i s kojim bi EU trebala izaći iz institucionalne krize, u koju je upala propašću europskog ustava.

Ugovor je potpisan na svečanosti u samostanu Svetog Jeronima u nazočnosti predstavnika zemalja članica EU i njihovih ministara vanjskih poslova, predsjednika Europskog parlamenta i predsjednika Europske komisije.

"Ugovor iz Lisabona ima vrlo posebno političko značenje. To je ugovor proširene Europe od Mediterana do Baltika, od Atlantskog oceana do Crnog mora", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Ovo je bio europski projekt o kojem su mnoge generacije sanjale", rekao je predsjedavajući Europskog vijeća, portugalski premijer Jose Socrates.

U novom ugovoru, koji uklanja institucionalne prepreke za proširenje i omogućava lakše funkcioniranje Unije, zadržana je bit rješenja iz propalog ustava, između ostaloga uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenje funkcije Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji će ujedno biti potpredsjednik Europske komisije, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.
- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

09.12.2007., nedjelja

Ivan Zvonimir Čičak za ulazak u NATO bez referenduma

Ivan Zvonimir Čičak za ulazak u NATO bez referenduma
U današnjoj emisiji Nedjeljom u dva, voditelja Aleksandra Stankovića na Hrvatskoj radioteleviziji, Prvi program, gostovao je Ivan Zvonimir Čičak, bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora i kolumnist u Jutarnjem listu. Na pitanje o NATO-u, Ivan Zvonimir Čičak rekao je kako smatra da Hrvatska u NATO treba ući što prije, i to bez raspisivanja referenduma. Obrazlažući svoje mišljenje, objasnio je kako smatra da se time ne ograničava suverenitet Hrvatske, te kako je stanje u regiji najveći razlog brzog ulaska u NATO.

- 14:29 - Komentari (4) - Isprintaj - # -

08.12.2007., subota

Stabilna podrška građana za ulazak u NATO

Tvrtka Valicon d.o.o. koja je provodila izlazne ankete za ovogodišnje parlamentarne izbore objavila je rezultate popratnih pitanja provedenih 25. studenog. Pitanja su se ticala podrške ulasku u Europsku uniju i NATO. Prema podatcima tog istraživanja pristupanje EU podupire 57 % anketiranih birača, dok je protiv pristupanja njih 32 %. Pristupanje NATO-u podupire 48 % anketiranih birača, dok je protiv njih 38 %. Anketa je provedena na uzorku od 1758 birača koji su glasali na glasačkim mjestima u Hrvatskoj 25. studenog.

Ova anketa kao i sve prethodne ukazuju na podršku građana Hrvatske ulasku u NATO koja se kreće oko 50 %. Prethodne podatke o podršci građana Hrvatske ulasku u NATO pogledajte ovdje (svibanj 2007.) i ovdje (lipanj 2007.).
- 16:40 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

03.12.2007., ponedjeljak

Predsjednik Republike sastao se s glavnim tajnikom NATO-a

Predsjednik Republike Stjepan Mesić
Predsjednik Republike Stjepan Mesić u višednevnom je posjetu Bruxellesu gdje će razgovarati s vodećim dužnosnicima Europske unije, NATO-a te s predstavnicima briselske regije.

U sjedištu NATO-a Mesić se sastao s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. Scheffer je ocijenio kako je Hrvatska postigla značajan napredak na putu prema članstvu u NATO-u. "Hrvatska kuca na vrata NATO-a", izjavio je Scheffer nakon razgovora s Predsjednikom Stjepanom Mesićem. Poručio je kako se ovaj tempo treba zadržati jer je riječ o postupku koji se temelji na rezultatima, a pozivnice koje bi trebale biti upućene na summitu NATO-a u Bukureštu nisu ovjerene.

Hrvatska, Makedonija i Albanija, očekuju na NATO summitu početkom travnja u Bukureštu pozivnice za članstvo. Scheffer je međutim upozorio kako neće biti paketa i da će se svaka zemlja ocjenjivati pojedinačno. Scheffer je izrazio zahvalnost predsjedniku Mesiću, Vladi i građanima na aktivnoj ulozi Hrvatske u NATO-ovim operacijama, posebice u okviru misije ISAF-a u Afganistanu.

Mesić je istaknuo kako za Hrvatsku, kao zemlju koja je bila primatelj međunarodne pomoći kada joj je bio nametnu rat i agresija, predstavlja privilegij to što danas može pomagati drugima. Dodao je kako je s glavnim tajnikom razgovarao o tome što Hrvatska poduzima na ostvarenju dvaju strateških ciljeva - ulaska u NATO i EU.

Mesić je izjavio kako je sa Schefferom razgovarao i o stanju u regiji. Što se tiče Bosne i Hercegovine, "želimo da ta zemlja profunkcionira kao i sve dobro uređene pravne zemlje", rekao je Mesić. U pogledu Kosova, Mesić je istaknuo da se ne zna što misle kosovski Srbi, koji su iz Beograda dobili poruku da ne sudjeluju u institucijama i da ne sudjeluju na izborima.

Predsjednik će sutra sudjelovati na konferenciji pod nazivom "Balkanska raskrižja - predstojeći izazovi" koju organizira zaklada Konrad Adenauer, organizacija Prijatelji Europe, Institut za demokraciju Konstatinos Karamanlis i Galup Europa.

U srijedu, zadnjeg dana boravka, Predsjednik Republike sastat će se predsjednikom Europskog parlamenta Hansom Poeteringom, visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom te s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.
- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - # -

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (5)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (12)
Siječanj 2011 (11)
Prosinac 2010 (28)
Studeni 2010 (25)
Listopad 2010 (14)
Rujan 2010 (11)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (22)
Lipanj 2010 (40)
Svibanj 2010 (33)
Travanj 2010 (30)
Ožujak 2010 (48)
Veljača 2010 (72)
Siječanj 2010 (38)
Prosinac 2009 (44)
Studeni 2009 (66)
Listopad 2009 (64)
Rujan 2009 (69)
Kolovoz 2009 (33)
Srpanj 2009 (51)
Lipanj 2009 (56)
Svibanj 2009 (53)
Travanj 2009 (71)
Ožujak 2009 (96)
Veljača 2009 (86)
Siječanj 2009 (59)
Prosinac 2008 (72)
Studeni 2008 (46)
Listopad 2008 (53)
Rujan 2008 (60)
Kolovoz 2008 (46)
Srpanj 2008 (41)
Lipanj 2008 (78)
Svibanj 2008 (69)
Travanj 2008 (91)
Ožujak 2008 (130)
Veljača 2008 (35)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (8)
Listopad 2007 (6)

OPSA blog

Poveznice

Kontakt

O nama