Dnevnik toka misli

srijeda, 30.01.2019.

Female assassins

Ponekad bubnem glupost i ostanem živa. Ni prvo ni zadnje ljudsko biće koje se bavi takvim nepodopštinama. Međutim, mogu reći u svoju obranu, kasnije obično provjerim koliku sam glupost rekla, a ponekad dođem i do zaključka da možda i nisam rekla glupost.

Pa me tako moj komentar – Znaš ti da su najbolji plaćeni ubojice žene? (pri čemu sam se lukavo poslužila formom pitanja pa u slučaju da netko doista ima točan podatak, mogu reći - pa ja sam pitala, nisam tvrdila), potaknuo istražiti što doista internetska bespuća kažu o ženama plaćenim ubojicama.

Zapravo me iznenadilo koliko malo kažu. Lako je pronaći liste najboljih muških plaćenih ubojica, ali takve liste za žene nema. Oh, postoje liste, liste serijskih ubojica, i povijesnih žena koje su pomagale u ubijanju, a svima je poznata priča iz Biblije o Juditi. Međutim, to nije bilo ono što sam tražila.

Ipak, pronašlo se tu što kakvih zanimljivosti o ženama ubojicama.

1. Obične ubojice (u smislu jednom i bez naknade)

Dr. Lana Mužinić-Masle psihijatrica iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, napravila je istraživanje zašto žene ubijaju i kako to čine. Štoviše, 1999. godine napisala magistarski rad na temu “Usporedba forenzičko-psihijatrijskih obilježja ženskih i muških počinitelja kaznenih djela ubojstava i pokušaja ubojstava.”

Iz tog rada ugrubo proizlazi da žene najčešće ubijaju iz straha, hladnim oružjem, bračne partnere koji su ih zlostavljali i to u zajedničkom stanu i pritom su ubrojive i trijezne, a muškarci iz bijesa, vatrenim oružjem, na otvorenom i to poznanike ili slučajne žrtve, pod utjecajem alkohola.

Službeni podaci MUP-a govore da su u 2001. godini, u Hrvatskoj počinjena 74 ubojstva, od čega su 5 ubojstava počinile žene, a ostalo muškarci. Pokušaja ubojstava u prošloj je godini bilo 168, od toga je 18 ženskih počinitelja.

Lana Mužinić-Masle je kazala:

U literaturi ima vrlo malo podataka o ženama počiniteljima kaznenih djela ubojstva i pokušaja ubojstva i to je područje ostalo neistraženo. Kriminologija je općenito malo govorila o ženama, više se koncentrirajući na ponašanje muškarca, jer vladalo je uvriježeno mišljenje da je kriminal ponajprije muška pojava, odnosno fenomen svojstven muškarcima. Takvo shvaćanje nije bilo samo posljedica predrasuda vezanih za uloge muškaraca i žena u društvu, nego se temelji i na činjenici da su muškarci u svim povijesnim razdobljima, u svim zemljama svijeta počinili mnogo više kaznenih djela nego žene, naročito kaznenih djela nasilja. Ovim istraživanjem željela sam definirati specifična forenzično-psihijatrijska obilježja ženskih počinitelja, što se odnosilo na posebnosti afektivnog reagiranja, viktimološku dimenziju ženskog kriminaliteta, djelovanje stanja alkoholiziranosti na ženske počinitelje i drugo, a sve u svrhu objašnjenja zašto dolazi do takvih delikata kod žena.



Žene – trovačice odlaze u povijest

Žene najčešće, točnije u 68,6 posto slučajeva, kao sredstvo ubojstva koriste hladno oružje, a tek u 14,3 posto slučajeva koriste vatreno oružje. …… Ni jedna žena nije svoju žrtvu ubila ni pokušala ubiti gušenjem ili davljenjem, …... Sredstva kojima žene najčešće ubijaju zanimljiv su podatak i utoliko što je nekad jedna od najvećih predrasuda bila ona o ženama-trovačicama.



I da se malo vratimo na PMS….

Posebnu pozornost treba obratiti na promjene koje nastaju u pubertetu, zatim na one vezane uz menstrualni ciklus, trudnoću, porod, materinstvo i klimakterij”, kaže psihijatrica. Razdoblje menstruacije je važno, jer izaziva agresivne impulse, destruktivne misli, strah, napetost i depresiju. Često su ti problemi uspješno korišteni u obrani nakon počinjenja kaznenih djela ubojstva, no svi ti aspekti utjecaja predmenstrualnog sindroma na kriminalitet žena nisu još uvijek do kraja istraženi i može se reći da je u prošlosti precijenjena važnost PMS-a. Danas se smatra da u nekim slučajevima PMS može imati kriminogenu važnost, ali samo kao trigger, a ne kao temeljni uzrok kriminalnog ponašanja.



2. Serijski ubojice

Neka prijašnja istraživanja u SAD-u otkrila su da su žene ubijale kroz mnogo dulje razdoblje nego muški serijski ubojice, a čak 80 posto svojih žrtava su osobno poznavale, te da su gotovo sve te žene serijske ubojice, ironično, bile medicinske sestre.

Psihologinja Marissa Harrison sa svojim kolegom Tomom Bowersom s Fakulteta Penn State Harrisburg godinama proučavala zločine i karakteristike masovnih ubojica, 64 žene serijske ubojice koje su zločine počinile u SAD-u u razdoblju od 1821. do 2008. godine, s dva glavna cilja:

“Prvo, htjeli smo dokumentirati motive i metode ženskih serijskih ubojica i povijesti njihovih ubojstava na nekim novijim primjerima i na puno većem uzorku, jer što su uzorci veći, rezultati će biti vjerodostojniji. Nadalje, s obzirom da smo psiholozi, otkrili smo da nedostaju upravo psihološka istraživanja o ženama serijskim ubojicama”

5 najvažnijih rezultata studije:

1. Kao što je to bio slučaj i u prijašnjim istraživanjima, pokazalo se da je većina žena u istraživanju dolazilo iz višeg ili srednjeg sloja.

2. Gotovo sve (92 posto) su poznavale svoje žrtve, gotovo sve su bile bjelkinje, najčešća metoda ubojstva bilo je trovanje, dok je najčešći motiv bio novac.

3. Većina tih žena bilo je fakultetski obrazovano, ili su imale završenu barem srednju školu. Zanimanja kojima su se bavile bila su vrlo raznolika, pa ih je tako bilo od vjeroučiteljica do prostitutki.

4. Većina žena iz istraživanja bila je udana. Ustvari, ove su ubojice bile čvrsto monogamne – udane, najčešće ipak dva puta, a rijetke od njih čak i po sedam puta. Za većinu onih čije su fotografije bile dostupne pokazalo se da su bile prosječno ili čak iznadprosječno privlačne. Također, sve su bile Kršćanke (tamo gdje su uspjeli iščitati podatke o vjeroispovijesti).

5. Gotovo dvije trećine njih bile su u nekakvom srodstvu sa svojim žrtvama, jedna trećina njih ubila je svoga muža, a čak 44 posto ovih žena ubilo je svoju biološku djecu.

I zaključak:

Prvo: Podaci (kao i podaci iz prijašnjih istraživanja) pokazuju da je glavni motiv za ubojstvo kod žena serijskih ubojica novac, dok je u ranijim istraživanjima dokazano kako je glavni motiv za ubojstvo kod muških serijskih ubojica seks.

Drugo: Ranija su istraživanja pokazala da su muški serijski ubojice često uhodili i ubijali potpune strance, dok su žene češće ubijale ljude koje su osobno poznavale. Stoga bismo mogli reći da su muški serijski ubojice ‘lovci’, a žene ‘sakupljači’. Iako je ovakav zaključak pomalo neobičan, on ustvari pokazuje da su aktivnosti naše psihe uvelike slične aktivnostima psihe naših davnih predaka.



3. Plaćeni ubojice – nedavno objavljen članak (2018.), govori o Kolumbijkama koje izvršavaju naručena ubojstava za lokalne bande, s obzirom se vjeruje da njihova anđeoska lica i status kućanice neće pobuditi sumnju.


4. VIC

CIA otvorila natječaj za plaćenog ubojicu.

Nakon provjere prošlosti, intervjua, testiranja sposobnost, tri finalista, dva muškarca i žena, idu na završni test.

Završni test treba provjeriti da li će izvršiti dani zadatak bez obzira na sve.

Odvedu prvog muškarca do metalnih vrata: Unutra je tvoja žena, evo ti pištolj, ubij ju.

Muškarac odgovara: Ne možete biti ozbiljni!! Ne mogu ubiti svoju ženu!

CIA: Nemate što je nama potrebno, uzmite svoju ženu i idite kući.

Priča se ponovila i s drugim kandidatom

Došao je red na ženu, odvedu ju pred vrata, unutra je njen muž, daju joj isti zadatak.

Ona uzima pištolj i ulazi unutra. Čuju se pucnjevi iznutra, potom vrištanje, razbijanje i lupanje o zid. Nakon nekoliko minuta nastupa tišina, žena izlazi van, i kaže:

- U pištolju su bili ćorci, morala sam ga zatući stolcem.


U konačnici zaključujem:

Žene su bolji plaćeni ubojice od muškaraca. Liste nastaju tako što su počinitelji ulovljeni i izvedeni pred sud pravde. Žene nisu ulovljene, jer su bolje pa zato nema listi. :))

30.01.2019. u 12:14 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< siječanj, 2019 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2020 (7)
Veljača 2020 (8)
Siječanj 2020 (6)
Prosinac 2019 (7)
Studeni 2019 (9)
Listopad 2019 (32)
Rujan 2019 (9)
Kolovoz 2019 (16)
Srpanj 2019 (16)
Lipanj 2019 (8)
Svibanj 2019 (12)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (10)
Veljača 2019 (6)
Siječanj 2019 (11)
Prosinac 2018 (5)
Studeni 2018 (8)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (2)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (3)
Svibanj 2018 (7)
Travanj 2018 (11)
Ožujak 2018 (14)
Veljača 2018 (13)
Veljača 2015 (3)
Siječanj 2015 (3)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (8)
Ožujak 2014 (8)
Siječanj 2014 (8)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (9)
Rujan 2013 (6)
Kolovoz 2013 (5)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (5)
Svibanj 2013 (11)
Travanj 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Pišem,
jer se ne želim izgubiti,
potonuti pod težinom misli,
zaboraviti.
Želim se prisjetiti,
ostaviti trag,
želim se izliječiti.

Pišem,
jer vjerujem u riječi,
u njihovu jetkost,
punoću,
nježnost,
britkost,
bogatstvo
i moć,

da pokreću,
gase,
tješe,
podižu,

mame osmjehe
i suze.

Pišem.
Postojim.





Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi. Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti. Jednostavno hodaj kraj mene i budi mi prijatelj.

Albert Camus

Ne boj se savršenosti - nikad je nećeš doseći.

Salvador Dali

Linkovi


dtokamisli@yahoo.com

Copyright ©
Sva prava pridržana.
Nije dozvoljeno korištenje materijala s bloga bez odobrenja autora