subota, 21.02.2009.

Blade (1998)

Photobucket

Produkcija: Amen Ra Films / Imaginary Forces / Marvel Enterprises / New Line Cinema
Redatelj: Stephen Norrington
Scenarij: David S. Goyer


Uloge:
Wesley Snipes (Blade).................................Stephen Dorff (Deacon Frost)
Kris Kristofferson (Abraham Whistler)............N'Bushe Wright (Dr. Karen Jenson)
Donal Logue (Quinn).....................................Udo Kier (Elder Dragonetti)
Sanaa Lathan (Vanessa Brooks)....................Traci Lords (Racquel)


Film je izašao u kina 21. kolovoz, 1998 godine
Trajanje: 120 minuta (110 Njemačka cut verzija)
Budžet: oko 45 milijuna $
Zarada: 70 milijuna $ (SAD); 42 600 000 $ (Svjetska zarada bez SAD-a)
Zarada u prvom vikendu: 17 074 000 $
Foršpan filma
Nagrade:
1999 godina - osvojio: ASCAP Award (Mark Isham), Blockbuster Entertainment Award (najdraži horor glumac W. Snipes i najdraži negativac S. Dorff), MTV Movie Award (najbolji negativac S. Dorff)
nominiran za: nagradu Saturn u kategoriji najboljeg horor filma i najbolje šminke (Greg Cannom i Michael Germain), Blockbuster Entertainment Award (najdraži sporedni lik K. Kristofferson), Golden Trailer (najbolja montaža i akcija), MTV Movie Award (najbolja borba - Blade vs. Vampiri u klubu), Golden Reel Award (najbolja montaža zvuka i zvučni efekti)

Photobucket Blade u akciji...

SADRŽAJ:
"- U današnje doba vampiri su se infiltrirali u moderno društvo i njihov suživot sa ljudima je samo nekolicni odabranih znan, unatoč tome što ostatak svijeta misli da su noćne krvopije samo plod mitologije i ljudske mašte.
Pojavom buntovnog Deacona Frosta, vampira koji nije rođen kao vampir, mlade frakcije u vampirskoj zajednici žele velike promjene, koje uključuju i svjetsku dominaciju nad ljudima. No, da bi Frost uspio u svom naumu, unatoč protivljenju aristokratskih vampira čiste krvi, mora odgonetnuti drevni spis La Magru sa kojom bi probudio drevnog boga krvi, kojeg su u prošlosti svi vampiri štovali.
Na tom tom Frostovom snu stoji Blade, koji je pola čovjek pola vampir. Pravim imenom Eric Brooks Blade je lovac na vampire, koji se zarekao ubijati vampire sve dok je živ. U toj misiji mu pomaže njegov stari prijatelj Abraham Whistler uz čije spravice Blade tamani vampirsku gamad. Frost uspijeva odgonetnuti drevni spis, no za dovršenje samog rituala oživljavanja boga krvi treba nabaviti posebnu Bladeovu krv. No, kako uhvatiti opasnog ubojicu vampira kad on sam ima sve vampirske prednosti (nadljudska snaga, brzina, faktor zacijeljenje rana), a niti jednu njihovu manu (osjetljivost na sunce i češnjak), a uz sve to može šetati po danjem svijetlu...?"


Photobucket Blade vs. Frost

RECENZIJA:
- 1998 godina je bila vrlo važna ne samo za našu zemlju (treći na Svjetskom prvenstvu u nogometu) nego i za filmsku industriju, jer je tad započela nova i vrlo važna revolucija u specijalnim efektima - bullet time. Iako ćete čitati kako je za razvoj ovakvih efekata zaslužan "Matrix" (1999) braće Wachowski, prava je istina da se prvi put započelo sa takvom vrstom eksperimentiranja upravo na ovom filmu (iako je već Argento tako nešto pokušao 1996 godine sa svojim "The Stendhal Syndrome").

Ovaj film je još jedna filmska strip adaptacija koja je nastala prema Marvelovom strip junaku Bladeu, a koji je stvoren na početku 70-tih godina prošlog stoljeća. Iako, nije bio jedan od glavnih junaka izdavačke kuće Marvel uspio se nekako probiti na filmskom platnu i to sa velikim uspjehom.
Za svega 45 milijuna dolara (što je sasvim solidan budžet za ovakvu vrstu filma) film je uspio sakupiti dosta kvalitetnu glumačku postavu, te filmsku ekipu na čijem su vrhu bili redatelj Stephen Norrington (njegov debi na američkom tlu) i jedan od boljih Hollywoodskih scenarista David S. Goyer (scenarij "Batman Begins", 2005 i "The Dark Knight", 2008, te "Dark City", 1998). Glavna odlika filma u glumačkom smislu jeste Wesley Snipes, čiji je lik Dnevnog Šetača kojeg glumi njegova uloga života, sa kojim je uhvatio stripovsku bit junaka (plus što je Snipes bio i jedan od producenata ovog filma, pa je imao nesputane ruke u razvoju, kontroli i prezentaciji samog lika). Doduše uz eleganciju veliki plus samom liku je donijelo to što Snipes zna borilačke vještine (ima crni pojas 5 stupnja i uz put vježba Capoeiru) što i dovodi do najboljeg dijela filma - borbe.
Sama koreografija borbi je jedna od najboljih ikad viđenih na filmu i što je najvažnije scene ne sadrže neke krupne planove ili slična izbjegavanja, gdje se gledatelju sakrivaju nedostatci prilikom brzih izmjena fiktivnih udaraca. Tu je Snipes u svom elementu i jednostavno ga je uživancija gledati u akciji dok maklja krvopije.

Sam "Blade" ima dosta sličnosti sa "Matrix" trilogijom (cvike, kožni mantili, borbe, bullet time), no ipak je bliži filmovima poput - "Spawn (1997) i "The Crow" (1994) u onom svom mračnom opredjeljenju (većina filma se događa po noći, gotički ugođaj, tamno siva slika).
Moram spomenuti da je jako dobar glumački izbor bio Kris Kristofferson, koji u filmu glumi Abrahama Whistlera, što filmu daje realističniji izgled, jer kad imaš kvalitetnog glumca kao što je Kris, onda znaš da će on od sporednog lika napraviti pamtljivo lice.
Da ne bi film spao na puko hvaljenje spomenut ću neke negativne stvari filma:
- filmu fali dubina i bolja karakterizacija sporednih likova, te u nekim trenutcima film izgleda površno napravljen i to najviše u onom scenarističkom dijelu (odmah se sjetim da je Goyer bio također scenarist filmova poput - "Death Warrant" (1990) i "Nick Fury: Agent of Shield" (1998)
- CGI efekti nisu toliko loši i mogu proći, no neke scene (npr. odsjecanje Frostove ruke) nisu trebale biti prikazane u kompjuterskoj (koja je zasigurno mnogo lakša za napraviti zar ne?) tehnici nego u opipljivijoj varijanti (Tom Savini i recimo Giannetto De Rossi bi mnogo mogli pokazati današnjim kompjuterskim mladićima) sa efektima koji zahtijevaju lažnu krv, silikon i gumu
- koliko odličan bio početak filma toliko je kraj razočaravajuć (ovdje mislim na finalnu borbu Bladea i Frosta/La Magre), jer se upravo na tom kraju vidi da i redatelj i producenti nisu baš bili sigurni kakav kraj treba biti (po meni veliko finale gdje bi se Blade borio sa Frostom bogom, a to znači ovaj bi ipak trebao biti neka vrst čudovišta...pa barem imao samo rogove i crvene leće)

Unatoč tih par negativnosti na film gledam kao uspijelu filmsku strip adaptaciju (tako ga i morate gledati...ovo ipak nije drama sa Oskarovskim pretendecijama) gdje je lijepu izmiksan horor (vampiri) sa izraženom dozom akcije (borbe, oružja, killovi), te u sam žanr uvodi i znanost (hematologija) kao jednu od bitnih činbenika u vampriskom filmu, a koji je uvod u samu trilogiju, gdje je drugi dio serijala i najbolji od tri (koliko ih je do sada snimljeno).
Pošto je Snipesu Blade zlatna koka i kad mu karijera padne na samo dno (a kako je krenuo sa filmskim aganžmanima u zadnje vrijeme i vrlo vjerojatno hoće) naš će se Blade kad tad vratiti u četvrtom dijelu...a ja jedva čekam (pa unatoč tome što je treći dio bio jako slab, no ipak gledljiv).

Photobucket

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- LL Cool J je bio prvi izbor za Bladea (dok su ostali bili Denzel Washington, Martin Lawrence i Laurence Fishburne), a Jet Li je trebao glumiti Deacon Frosta, no on je to odbio zbog uloge u "Smrtonosnom oružju 4" (1998), dok je za redatelja zamišljen David Fincher, no on je morao odustati zbog drugih projekata
- W. Snipes se vezao za ovaj projekt jer je sa izdavačem Marvel Comics pregovarao o ulozi Crne Pantere (Black Panther) jednog od zapaženijih iz tima Osvetinka (Avangers), pa kad je taj projekt na ostao na čekanju Snipes se prihvatio uloge o Dnevnom Šetaću
- cameo pojava redatelja Stephena Norringtona može se vidjeti kad Blade ganja policajca Kriegera, a Stephen je vampir koji na ulici grize djevojku za vrat
- lik Whistlera je uvršten u film zbog Bladeove cameo pojave u animiranoj seriji o Spider Manu, a koja se jako svijdela producentima i samim Marvelovcima
- broj ubijenih u filmu - 88
- vampiri na Frostovoj zabavi gledaju "Mortal Kombat" (1995)
- Donal Logue (Quinn) je u sceni otimanja sa N'Bushe Wright (dr. Karen Jenson) ozljedio čeljust
- neke scene su snimljene sa specijalnom kamerom koja ima anamorfični objektiv i tzv. single-unit sound - jedini takve vrste na svijetu
- legendarni Stan Lee (tvorac većine Marvelovih superjunaka, no ne i Bladea) je imao camo pojavu, koja je kasnije izrezana iz filma (scena kad policajci naiđu na Quinnovo tijelo koje gori, a Lee je trebao biti jedan od njih)
- u zadnjoj sceni borbe između Bladea i Frosta Deacon kaže "- Moj red..." što je očigledna referenca na jedan od najboljih vampirskih filmova "The Lost Boys (1987)"
- Blade u jednoj sceni tiho prošabće "- What... the... fuck?" što je još jedna izravna referenca na "A Fistful of Yen" segment iz filma "The Kentucky Fried Movie" (1977)
- Vampirska Biblija se zove "The Book of Erebus" (hrv. Erebusova Knjiga). Erebus je stari grčki bog tame iz grčke mitologije, a bio je jedan od prvih potomaka Kaosa; "La Magra" znači na talijanskom i španjolskom - rijedak (engl. the thin one)
- na prvom probnom prikazivanju pred publikom film je imao očajne kritike i bio je slabo prihvaćen, pa su neke scene morale biti nanovo montirane ili snimljene (najviše se to primjećuje kod scene mačevanja Bladea i Frosta, a koja u prvotnoj verziji uopće nije bila postojala)
- scena potjere u podzemnoj željeznici je imala metro sa kartonskim putnicima, među kojima je jedina živa osoba bio FX majstor koji je bio sakriven među njima
- snimljen je i alternativni kraj (Stephen Norrington opet imao cameo), te također ima snimka kako se Frost pretvara u La Magru, a sve to možete naći na prikladnom DVD-u filma


THE SCENA:
Blade vs. krvopije u disku

Photobucket


*Večeras na HTV-u 1 oko 23.20 sati

18:56 • Komentari ( 4 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.