utorak, 31.03.2009.

Innocent Blood (1992)

Nevina Krv (1992)

Photobucket

Produkcija: Warner Bros. Pictures
Redatelj: John Landis
Scenarij: Michael Wolk

Glume:
Anne Parillaud (Marie).......................Anthony LaPaglia (Joe Gennaro)
Robert Loggia (Sallie Macelli)............Chazz Palminteri (Tony)
Luis Guzmán (Morales).....................Angela Bassett (državna odvjetnica Sinclair)
David Proval (Lenny).........................Don Rickles (Emmanuel 'Manny' Bergman)


Film je izašao u kina 25. rujna, 1992 godine
Trajanje: 112 minuta
Zarada: 4 973 000 $
Foršpan filma


Photobucket Marie i Ajkula Macelli

SADRŽAJ:
"- Marie je prelijepa mlada žena sa mračnom tajnom. Naime ona je moderna vrsta vampira sa posebnim ukusom i apetitom, jer su njena hrana samo okorjeli kriminalci. Kad se jedne večeri odluči za 'talijansku kuhinju' (kako se ona sam zna izraziti) za metu odabere okrutnog mafijaškog šefa Salvatorea "Sala Ajkulu" Macellija.
Problem nastane kad se stari Sal pokaže pretvrd orah za vampiricu, koja jedva uspijeva pobijeći sa njegovog posijeda. Odmah potom i Sal postane vampir što u njemu probudi još veću žudnju za moći, jer je sad jedan od nemrtvih...a to mu daje nadljudske sposobnosti i snagu.
Marie se igrom slučaja sprijatelji s policajcem Joem Gennarom, koji također lovi starog mafijaša već par godina. Sad njih dvoje moraju zaustaviti pošast, jer Sal Ajkula počinje pretvarati svoje mafijaške kompiće u spodobe mraka...a ako policajac i lijepa vampirica ne uspiju na vrijeme spriječiti to širenje Pittsburgh će uskoro imati na grbači skupinu moćnih i okrutnih vampira mafijaša...."Photobucket Razroke leće malo kvare dojam


RECENZIJA:
- Nakon što je sada već daleke 1981 godine snimio jedan od najboljih filmova o vukodlacima "An American Werewolf in London" John Landis se nakon 11 godina vraća horor žanru, samo što ovaj put nije riječ o vukodlacima nego o vampirima.
Iako, je prvenstveno žanrovski vezan uz komediju ("Animal House" (1978), "The Blues Brothers" (1980),
"Trading Places" (1983)...) Landis je ujedno i jedan od starih meštara koji odlično kontaju filmove strave i užasa (kao recimo Dante ili Spilberg) i znaju što gledatelji vole kod tog žanra.

Imao sam sreće pogledati ovaj film netom čim je izašao na VHS-u tamo negdje 94' ili 95'. Mogu reći da i nakon 15 godina dojmovi o ovom filmu ostaju isti.
Prvo što sam primjetio u autorskom djelu kod Landisa jeste to što on nije želio izmišljati nešto novo u vampirskom podžanru (iako neki minorni detalji iz filma donose neke nove svježe stvari, koji su neki drugi filmovi i serije lijepo iskoristili) nego je želio nabaviti zabavan horor film koji ne prentedira na ništa suptilnije nego na čistu pop corn zabavu, a to je ono što većina američke publike obožava (što znači film nema nekih pre krvavih scena).
Još jedna dobra stvar kod Johna jeste to što zna dobro kombinirati horor i komediju (vidi Masters of Horror serijal epizodu - Deer Woman), a to malo današnjih redatelja uopće može.
Također je uspio okupiti respektabilnu glumačku ekipu, gdje uz poznata glumačka imena nenametljivo daje cameo uloge ljudima koji su mnogo doprinjeli našem omiljenom žanru - Tomu Savinijiu, Dariju Argentu, Samu Raimiju, Forrestu J. Ackermanu (urednik časopisa "Famous Monsters of Filmland"), te svom kućnom prijatelju Franku Ozu (koji se pojavljivao u svim važnijim Landisovim filmovima, a malo ljudi zna da je on upravo Yodi posudio glas, a bogme i Kermitu, te Miss Piggy).

Photobucket Frank Oz i Loggia vampir

Oni koju su mu nakon gledanja dali etiketu mafijaškog filma sa vampirima nisu lagali, jer je ovaj film upravo to, pa mu to i daje onu čudnu sepcifičnost koja je dosta dobro ispala (također i zahvaljujući solidnom kronologijskom scenariju a to znači da iako radnja nema neku osvježenu priču ona ipak slijedi dobro zacrtane smjernice koje se sigurno kreću od točke A do točke B bez imalo kakvog praznog hoda što je česta negativnost kod ovakvih filmova).
Neosporna zvijezda filma je legendrani karakterni (i jedan od mojih omiljenih glumaca) glumac Robert Loggija koji glumi glavnog negativca mafijaša Sallija Macellija zvanog Ajkula, koji se totalno uživio u tu ulogu tako da ga je milina gledati dok mu iz ustiju svaka riječ sadrži fuck sa gdje kojom primjesom inga.
Zanimljivo je spomenuti da se tu pojavljuju i sporedni glumaci iz Sopranosa Tony Sirico i David Proval (Sigfried iz "Four Rooms", 1995), te također imamo prilike vidjeti i jednog Kima Coatesa (Chet iz "The Last Boy Scout", 1991 tj. tip kojem Bruce Willis kaže: "- I'm gonna need a light. You touch me again, I'll kill ya.") ali i veterana Dona Ricklesa (Crapgame iz "Kelly's Heroes", 1970). Da ne zaboravim spomenuti da su tu epizodne uloge odglumili Angela Bassett, Chazz Palminteri i odličan tumač sporednih i epizodnih uloga Luis Guzmán (legenda!!).

Još jedna pozitivnost filma je odabir Anne Parillaud kao vampirice Marie, koja je opet pokazala jako dobar raspon glume (no ne u onoj mjeri kao što je to napravila u filmu "Nikita", 1990), te iznimnu dozu erotičnosti (koja tako fali u nekim drugim novijim vampirskim filmovima) i to ne samo u onim scenama gdje hoda kao od majke rođena.
Film ima odlične specijalne efekte (za ono vrijeme), a jedina mana kod inih je u potpuno pogrešnom dizajnu floroscentnih očiju/leća gdje svaki krupniji plan prikazuje razrokost i neprirodnu statičnost (iako cijenim Landisovu ideju da raznobojnom paletom boja leća prikaže raspoloženje vampira), te zvučni element glasanja vampira (obična rika velikih mačaka...pih), te njihovog govora (obična promjena tonaliteta glasa....uf).
Omanji minus filmu bih dao i zbog La Paglijine ukočene glume (mogao je on to mnogo bolje odraditi), te onog predugog monologa na kraju filma koji izrecitira Loggija dok gori (svaka čast kaskaderu na toj sceni).
Ovo je sigurno jedan od onih vampirskih filmova koji će neki mrziti, a neki voljeti (ja spadam u ovu skupinu) no iako nije na onom nivou kao recimo Landisov "Američki Vukodlak u Londonu" ipak je u gornjem vrhu najboljih vampirskih filmova ikad snimljenih (definitivno bolji nego vampirac snimljen iste godine koji se odaziva na ime "Buffy the Vampire Slayer". Gledati ako se želite zabaviti i pustiti mozak na pašu 112 minuta. E, onda je ovo pravi film za vas.

Photobucket Joe I Marie

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- iako je cijeli film tematski vezan za vampire, ta riječ nikad nije spomenuta u filmu
- filmovi koji se u nekim scenama mogu vidjeti na televiziji - "Phantom of the Rue Morgue" (1954), "Dracula" (1958) i "Strangers on a Train" (1951)
- kameo pojave legendarnih filmskih faca su sljedeće - Dario Argento, Frank Oz, Sam Raimi, Michael Ritchie; montažer "Famous Monsters of Filmland" Forrest J Ackerman i Tom Savini
- na odjavnoj špici piše:
Priča, sva imena, likovi i događaji prikazani u ovoj produkciji su fiktivni. Svaka slučajnost sa stvarnim osobama, vampirima, mjestima, zgradama i produktima je namjerna ili će biti zaključena
- ponegdje će te kao naslov ovog filma pronaći i "A French Vampire in America" što aludira na Landisovog "An American Werewolf in London" (1981), no sva krivnja ide na distributore, jer Landis nije ništa znao o takvoj reklamaciji svoga filma
- ovo je (po mom osobnom sudu) vampirski film u kojem je riječ fuck najviše puta izrečena


THE SCENA:
- raspadanje Emmanuela 'Mannyja' Bergmana nakon što ga kao vampira obasja sunčeva svjetlost....odlična scena i efekti (velika posveta filmovima 50-tih i svim kraljicama vriska), a nemojte ne primjetiti plavokosu bolničarku u YouTube isječku jer je glumi ntko drugi nego slatka Linnea Quigley (koji vrisak i smješna scena u jednom kadru)

Photobucket

00:47 • Komentari ( 2 ) • Print#

srijeda, 25.03.2009.

Horror Express (1973)

Vlak Užasa (1973)

Photobucket

Produkcija: Benmar Productions / Granada Films
Redatelj: Eugenio Martín
Scenarij: Arnaud d'Usseau i Julian Zimet (kao Julian Halevy)


Uloge:
Christopher Lee (Sir Alexander Saxton).....................Peter Cushing (Dr. Wells)
Alberto de Mendoza (otac Pujardov)..........................Silvia Tortosa (grofica Irina Petrovska)
Julio Peńa (Inspektor Mirov).......................................Telly Savalas (kapetan Kazan)

Film je izašao u kina u siječnju, 1974 godine
Trajanje: 90 minuta
Budžet: 300 000 $
Stranica na kojoj možete vidjeti cijeli film
Horror Express (1973)
Nagrada: osvojena CEC medalja 1972 godine (Eugenio Martín)


Photobucket Saxton i Wells na djelu


SADRŽAJ:
"- 1906 godine ugledni engleski antroplog Sir Alexander Saxton u najhladnijem predjelu Mandžurije otkriva fosil/mumiju humanioda za kojeg vjeruje da je karika koja nedostaje u ljudskoj evoluciji. Svoje okriće sprema u dobro zaštićen drveni sanduk i ukrcava ga u Šangaju na Trans-Sibirsku željeznicu koja bi ga trebala odvesti natrag u Europu. U vlaku upoznaje i poznanika Dr. Wellsa sa kojim dijeli neka znanstvena uvjerenja.
Tijekom putovanja u zamrznutom fosilu/mumiji se budi vanzemaljski organizam koji odmah počne ubijati na jezovit način jednog po jednog putnika jurećeg vlaka. Kad saznaju tko je kriv za ubojistva Saxton i Wells kreću u potrgu za strašnim stvorenjem, no kad ga uspiju ubiti...užasna ubojstva ne prestaju što dovodi do pitanja - tko ubija putnike na isti način kao fosil/mumija ako je ono sada mrtvo da mrtvije ne može biti?"Photobucket Čudovište sa žrtvom


RECENZIJA:
- Nakon što sam dugo slušao o ovom filmu uspio sam ga nabaviti u rekordnom roku i baš prije par dana sam ga dobio poštom, pa sam ga tek danas u miru odlučio pogledati. Još jedna preporuka filmu je bila ta da ima mnogo sličnosti sa "The Thing From Another World" (1951), što i nije tako daleko nakon odgledanog.

Iako se u filmu govori engleskim jezikom on je ipak najviše španjolskih ruku djelo, jer su oni bili zaslužni za najveći dio budžeta filma. Najlješio dio filma jeste zasigurno impresivna glumačka postava, koja je iznenađujuće pristala glumiti u ovom filmu dosta niskoga budžeta.
Naravno glumci o kojima govorim su nenadmašne legende kinematografije - Christopher Lee, Peter Cushing i Telly Savalas, čija pojava spašava cijeli film, jer da njih nema on bi bio čisti prosjek u horor žanru.
Ostali glumci su ništa posebno (neki su čak ispod norme) no Lee i Chushing vladaju ekranom dominatno, zanimljivo i kvalitetno, baš kako se od njih i očekivalo. A i lijepo ih je vidjeti kao tim dok riješavaju problem sa vanzemaljcem, jer većinom su ta dva glumca bili protivnici u dosta svojih filmova iz Hammer ere (naglasak stavljam na Drakulu i Van Helsinga).
Što se tiče samog Savalasa koji iako često reklamiran kao jedan od glavnih glumaca ovdje ima omanju epizodnu ulogu pri kraju filma u ulozi kapetana Kozaka, no i njegova gluma odiše kvalitetom koju smo od njega naučili tako da njegova pojava zapovijednika kozačkih vojnika biva samo dodatni šlag na torti. Eto ovdje imamo Kojaka, Drakulu i Van Helsinga na jednom mjestu, dok se sama radnja filma mogla opisati kao Jeti u Orijent Ekspresu.
Zanimljivost filma je i ta da je cijeli sniman bez zvuka koji je tek u montaži nadosnimavan (Lee, Chusing i Savalas su sudjelovali sa svojim glasovima), te da je interijer vlaka (i sam model) koji je korišten u njemu ostao sa snimanja filma "Pancho Villa" (1972), gdje je sam Telly glumio naslovnu ulogu (odatle i njegov aganžman za ovaj projekt izgleda).

Photobucket Telly Savalas daje papra vanzemaljcu

Unatoč slabijem scenariju koji ima logičkih nejasnoća (pravoslavni pop nalik Rasputinu najprije je protiv Sotone, a onda mu želi biti sluga???) i bedastoća (mikroskop scena), ipak nije toliko loš da bih ga trebao poljuvati, a u nekim djelovima ima i dijaloga koji nasmiju gledatelja skoro do suza poput razgovora Wellsa i njegove asistentice tijekom večere:

Dr. Wells: "- Gospođice Jones, trebat ću vašu pomoć."
Gospođa Jones: [gledajući na Wellsovu lijepu pratilju za stolom]
"- Da, u vašim godinama nisam iznenađena."
Dr. Wells: "- Sa autopsijom!!"
Gospođa Jones: "- Oh, to je nešto drugo onda."

ili razgovora Mirova i Wellsa:

Inspektor Mirov: [gledajući u Wellsa i Saxtona]
"- Vas dvoje zajedno. To je dobro. Ali što ako je netko od vas dvojice čudovište."

Dr. Wells: "- Čudovište? Mi smo Britanci, znate."


Moram reći da mi se film svidio prvenstveno zbog Leeja i Cushinga i njihovih uloga pametnih znanstvenika, a tek onda zbog same radnje (koja nije nimalo dosadna), ali i jetijevskog bića sa crvenim očima koji se hrani memorijom ljudi, a koji je pobio hrpu ljudi u vlaku (nisam očekivao da će baš biti toliko mnogo žrtava). Kako sam rekao film ima neke sličnosti sa Hawksovim filmom (zamrznuto biće u ledu, napad na ljude) no tu svi ostali doticaji prestaju, a mišljenja sam da moderni gledatelji neće film baš tako olako prihvatiti i bit će prema njemu ravnodušni, no zato će ekipa koja obožava Hammerove filmove biti više nego zadovoljna, pa iako sam film nije u rangu najboljih njihovih gotičkih horora.
To što su dvije njhove zvijezde prisutne u ovom filmu to je dovoljan poziv da se on pogleda. Po meni najbolje dok još traje ova hladnoća...


THE SCENA:
- Kad kvazi Rasputin pobije tucet Kozaka u jednom odijeljku

Photobucket Kvazi Rasputin prije napada na Kozake

04:01 • Komentari ( 3 ) • Print#

nedjelja, 22.03.2009.

The Tribe (2009)

Pleme (2009)

Photobucket

Produkcija: Voltage Pictures
Redatelj i scenarist: Jorg Ihle

Uloge:
Marc Bacher.....................Ira
Justin Baldoni...................Peter
Nikki Griffin........................Lauren
Kellan Lutz.......................Jake
Jewel Staite......................Liz


Film izašao - 2009 godine
Trajanje: 100 minuta
Budžet: oko 4 milijuna $
Foršpan filma...


SADRŽAJ:
"- Pet prijatelja se odluče na vikend plovidbu jedrilicom do obližnjeg otočja, no putem dožive brodolom i završe na otočiću koji nije obilježen na niti jednoj pomorskoj karti. No, to što su zaglavili na naizgled nenaseljenom otoku je njihova najmanja briga, jer uskoro će se morati brinuti o onome što im je najvažnije a to su njihovi goli životi.
Svo petero prijatelja postaju ugodna lovina drevnoj humanoidnoj rasi koja ima izrazitu sklonost za mesom, a lov je ono u čemu su oni najbolji..."Photobucket Junaci ovog filma

RECENZIJA:
- Gledajući sadržaj ovog filma (film na svom početku nema naziv "The Tribe" nego "The Forgotten Ones") vidimo da nema ništa originalnog u njegovoj strukturi nego da je mješavina klasičnih elemenata mnogih horor filmova - brodolom, ekipa prijatelja, završavanje na nekom mjestu (otok, brod, platforma....i sl.). No, ono najvažnije u takvoj primjesi gdje je radnja već osmišljena i viđena mnogo puta jeste kako će to funkcionirati u dotičnom filmu i kako će se sva filmska ekipa ponašati na snimanju, te naravno kakvi će glumci biti u svojim glumačkim sposobnostima.

Prvi problem filma jeste taj što je njegova prva verzija već snimljena no producenti nisu bili zadovoljni (k vragu, a čuo sam po netu da je jako dobra...a film ima i Lancea Henriksena) pa su se odlučili za novu verziju (nadam se da ćemo vidjeti i prvu) koja je u potpunosti nanovo snimljena (kako su budžet uspijeli srediti za ovo?) i koju danas recenziram.
Drugi problem filma jeste taj što se fura na "Predatora" (1987) i to na onaj najgori način kopirajući scene iz McTiernanovog SF klasika (ima tu i velikih sličnosti sa "The Descent"), pa tako imamo osobu koja je gl. junak filma i koja se maže nekom vrstom peludske želatine ili nekog želatinskog soka od cvijeća tako da kreature ne mogu osjetiti miris ljudskog tijela, a tek pojava kanibalskih kreatura na stablima opet priziva Predatora...i td.
Treći problem filma jeste što ima netalentiranog redatelja Jorga Ihlea, koji ne samo da ne zna predočiti atmosferu u filmu nego ne zna urediti scene kako ih spada, a da ne govorimo o tome da mu je prezentacija kanibalističkih stvorova ogavna.
Uz to što je naš Jorg netalentirani redatelj on je i jedan od najgorih scenarista koji su radili na nekom horor filmu, a zašto? E, pa evo zašto:
- dijalozi su očajni i gori nego u nekim našim sapunicama
- scene se šablonizirane po onoj malo prikaz kako nešto šuška u šumi, pa bu scena, pa onda opet iznova, ali na onaj amaterski i nezanimljiv način
- isto tako većina scena koja imaju svrhu što bolju prezentaciju kanibalističkih bića i njihovu dojmljivu pojavu je ofrlje napravljena, tako da kad se na kraju pojave gledatelj nije zadivljen njihovom slikom i prilikom, ali ni kretnjom
- logički dio koji ima mnogo značaja za radnju napisan je tako da vrijeđa gledateljevu inteligenciju (primjer - ti kanibalistički ljudi majmuni žive u mračnoj pećini pa su čoravi ko netopiri, pa se oslanjaju na svoj miris i tako love....e sad ako su oni čoravi i imaju dobar njuh zar im i sluh ne bi trebao biti isto tako dobar kao njuh??...e vidite taj detalj scenaristu nije nimalo važan, ali baš ta mala pojedinost jest važna za zadnju trećinu filma i baš zbog tog malog detalja sve te scene padaju u vodu)

Photobucket Negativci ovog filma


Da ne zaboravim spomenuti kako je kamera nenormalna u nekim trenutcima (puno se trese i montaža je prebrza) tako da vas znaju zaboliti oči (sve scene gdje kao ljudi majmuni skaču po stablima i tresu drveće), a i montaža samog filma je jako slaba (neke scene se dva puta ponavljaju tijekom filma, baš oanko kako se to radi u porno filmovima da se uštedi na vremenu), dok ni zvučni efekti nisu ništa bolji (za glasanje kreatura korištena je obična lavlja rika). Pozitivna stvar filma je trud kaskadera i glumaca koji su glumili monstrume u filmu (no to teško dolazi do izražaja zbog krivog kuta snimanja kamere, ali i zbog toga što redatelj ne zna dati lijepo koridnaciju i upute glumcima što da rade i kako na koji način), te maske (nekakava mješavina šminke lica Grinča i onih majmuna iz filma "Kongo") koje i nisu loše za ovakvu vrst filma (bilo bi i bolje da kamerman nije svojim lošim kutevima kamere prikazao te maske u lošem svjetlu tj. vidi se da je čovjek ispod maske), te za kraj moram pohvaliti Jewel Staite koja je jedina pokazala kvalitetu glumice.
Neću dužiti nego ću reći - ovo je slab film koji je imao potencijala no kojeg su nedaroviti ljudi iz filmske ekipe zauvijek pretvorili u skoro negledljivo shajze, te me baš zato zanima prva verzija kojoj je redatelj bio Roel Reiné, a scenaristi Mark E. Davidson i Mohit Ramchandani, a koji mi se čini mnogo boljim filmom od ovog (nisam gledao foršpan koji je izašao prije nekog vremena....nažalost).

00:18 • Komentari ( 2 ) • Print#

nedjelja, 15.03.2009.

Invasion of the Body Snatchers (1956)

Invazija Tjelokradica (1956)

Photobucket

Produkcija: Walter Wanger Productions
Redatelj: Don Siegel
Scenarij: Daniel Mainwaring i Richard Collins (nekreditiran)
Film rađen prema noveli Jacka Finneya (koja je izlazila u magazinu "Colliers", 1954 godine)


Uloga:
Kevin McCarthy (Dr. Miles J. Bennell)..................Dana Wynter (Becky Driscoll)
Larry Gates (Dr. Dan 'Danny' Kauffman)..............King Donovan (Jack Belicec)
Carolyn Jones (Theodora 'Teddy' Belicec)...........Jean Willes (Nurse Sally Withers)
Tom Fadden (ujak Ira Lentz)................................Kenneth Patterson (Stanley Driscoll)


Film je izašao u kina 05. veljače, 1956 godine
Trajanje: 80 minuta
Budžet: oko 417 000 $
Foršpan filma


Photobucket Miles i ekipa gledaju 'biljke'


SADRŽAJ:
"- Dr Miles Bennell se vraća u svoj maleni kalifornijski gradić Santa Miru da bi u njemu nastavio svoju liječničku praksu. Vrlo brzo u njegovom gradiću se počnu događati čudne stvari sa ljudima koje poznaje, jer izgleda da su neki od njih postali emocijonalno hladni i bezosjećajni. Stvarnost je još strašnija kad spozna strašnu istinu - u tijeku je invazija vanzemaljskih bića, koji svojim duplikatnim tijelima rade zamjene sa ljudima iz Santa Mire. No, ta potiha invazija je tek početak, jer njihova je namjera preuzeti cijelu planetu Zemlju i sve njegove stanovnike zamijeniti sa duplikatima. Sada je na Milesu i njegovoj djevojci Becky Driscoll da pokušaju upozoriti vlasti o invaziji...no hoće li im uštogoljeni i nepovjerljivi vladini službenici vjerovati na riječ i suludom im scenariju?"


Photobucket Boljka koja radi kopije


RECENZIJA:
- Nakon što sam se napokon dočepao DVD-a ovog klasika znanstvene fantastike rekao sam si da ću ga istog dana recenzirati. E, pa da ispunim svoje obećanje evo recenzije....

Svi znamo da su SF filmovi svoje zlatno razdoblje imali u 50-tim godinama prošlog stoljeća, no iako ih je hrpa snimljena samo nekolicna spada u istinska remek djela. Tako je i sa "Invazijom Tjelokradica" iz 1956 godine.
Nakon što smo mogli vidjeti razno razne vanzemaljske invazije gdje su došljaci iz svemira direktno i bez imalo milosti uništavali ljude i gradove (najbolji primjer takvog filma je "Rat Svijetova" iz 53') u ovom filmu viđamo sasvim drugačiji, tihi no isto tako opasan atak na ljudsku civilizaciju. Ovo je jedan od rijetkih filmova koji pokazuje tiho i bez puno buke preuzimanje planeta Zemlje od strane vanzemaljaca (sličan smo pokušaj već vidjeli u "The Thing From Another World" iz 51').
Činjenica je da i za današnje norme film izgleda odlično, osviježavajuće i mnogo bolje nego SF filmovi sa ogromnim budžetom, a kao najbolji primjer bih istakao baš "Invaziju" iz 2007 godine, gdje je glavnu ulogu igrala Nicole Kidman, a koji je rimjek ovog filma (ili ako vam je draže nova adaptacija novele Jacka Finneya).
Iako skromnog budžeta (pa za i ono doba) film ne prikazuje tu skromnost, pa tako nimalo ne zaostaje za ostalim filmovima iz drugih žanrova tog doba, a koji su se dičili mnogo većim novćanim ulaganjima u produkciju.

Primjetio sam da je dosta kritičara, ali i običnih gledatelja koji baš i ne prate znanstvenu fantastiku ovaj film proglasilo za najparanoidniji film ikad snimljen što je epitet sa kojim se u potpunosti slažem.
Za tu etiketu najviše je zaslužna sama radnja filma (obične ljude zamjenjuju njihove bezosječajne kopije, koje su produkt biljnog vanzemaljskog organizma), ali i sigurna režija Dona Siegela koji vrlo vješto komibinira detalje noir filma (igra sjenki, slabog osvijetljenja te izražavanje crno bijele tehnike) sa raznolikim kadrovima koji naglašuju paranoju i jezu, te na kraju strah.
Siegelov film je pravi produkt 50-tih godina prošlog stoljeća, koji u američkoj povijesti znamo i kao era američke paranoje od komunizma (ali i atomskog doba). Tako ovaj film gledaju kritičarske oči diljem svijeta - kao elegoriju na komunizam ("- They're here already! You're next!....), ali isto tako se može gledati i kao alegorija na McCarthyjev lov na vještice.
Iako, traje samo 80 minuta film ne pati od boljke da ne prikaže svu svoju lepršavost i zanimljivost. Velika zasluga ide i samim glumcima Kevinu McCarthyju (bio izbor nakon Giga Younga, Dicka Powella i Josepha Cottena) i Dani Wynter (bila izbor tek nakon što su uloge odbile Anne Bancroft, Donna Reed, Kim Hunter i Vera Miles), koji su svoje uloge odglumili kao veterani, iako su bili na početku svojih bogatih karijera.
Njih dvoje daju nam zaslugom svoje uvjerljive glume jedan od najboljih filmskih parova što su ih znanstvena fantastika i horor vidjeli.
Unatoč tome što je studio uredio film da sadrži strukturu prologa i epiloga koji bi trebao dati veseliji ton nego što su to redatelj Siegel i scenarist Daniel Mainwaring prvotno zamislili (film nije trebao imati ni prolog ni epilog, a trebao je završiti Milesovim paraničnim trčanjem po autocesti), on ima par stvarno jezivih scena - scena sa bebom ("- Is the baby asleep yet, Sally?") do prikaza još nepotpune kopije Becky Driscoll što filmu daje još jednu notu koja ga čini klasikom za sva vremena.
Ovo je inteligentan i odličan znanstveno fantastični film, koji ne samo da daje pogled na stanje povijesti američkog socialnog društva, nego gledatelja zabavlja svojom radnjom i vrlo ugodnim likovima. Ljudi ovo je obavezantno štivo...i onaj tko nije gledao ovaj film to bi trebao što prije učiniti, jer ovakvi se filmovi ne smiju propustiti ako volite SF.


Photobucket iles otkriva kopiju u podrumu kuće


Zanimljivost u vezi filma (TRIVIA):
- Sam Peckinpah je imao malu ulogu u filmu (meter reader), no veća zanimljivost govori da je on ponajviše zaslužan za scenarij što nije točno, jer je Daniel Mainwaring stvarni scenarist filma priprijetio Scenarističkim Udruženjem Amerike (Writers Guild of America), pa je prgavi redatelj odustao od prčkanja po scenariju
- scena u tunelu gdje Milesa ganjaju stanovnici Santa Mire je snimljena u pećini Bronson u Griffith Parku, poznatoj kao Bat Cave
- samo 15 000 $ je potrošeno na specijalne efekte
- rangiran kao #9 na listi Američkog Filmskog Instituta od njih 10 u žanru "Sci-Fi" u lipnju, 2008 godine
- i redatelj Siegel i scenarist Mainwaring su bili zadovoljni krajem (depresivni "You are next!!!") no na tipično američki način studiju je odgovarao vedriji kraj pa je snimljen onakakav početak u bolnici koji bi davao optimističniji osječaj na kraju
- producnet Wagner je također zamišljao da napravi prolog koji bi nas upoznao malo bolje sa Milesom (naraciju je trebao čitati Orson Welles, te također predstaviti filmu u foršpanu no ta je ideja ostala samo ideja, a isto tako je prošlo i sa tvorcem Star Treka Rayom Bradburyjem)
- prolog se mislilo započeti čuvenim govorom Winstona Churchilla no i od toga se an kraju odustaloTHE SCENA:
"- They're here already! You're next! You're next, You're next...!" : očajnički krik Dr. Milesa J. Bennellija na kraju filma je nezaboravna scena.

Photobucket Lice govori sve

23:18 • Komentari ( 1 ) • Print#

četvrtak, 12.03.2009.

Shivers (1975)

Drhtavica (1975)

Photobucket

Produkcija: Canadian Film Development Corporation / Cinépix / DAL Productions
Redatelj i scenarist: David Cronenberg
Producent: Ivan Reitman

Glume:
Paul Hampton (Roger St Luc)
Joe Silver (Rollo Linsky)
Lynn Lowry (Forsythe)
Barbara Steele (Betts)
Allan Kolman (Nicholas Tudor)
Susan Petrie (Janine Tudor)

Film je pušten u kina 10. listopada, 1975 godine
Trajanje: 87 minuta
Budžet: oko 179 000 CAN$
Foršpan filma...
Nagrade:
1975 godina - osvojio "Medalla Sitges en Oro de Ley" u kategoriji najboljeg redatelja (David Cronenberg)

Photobucket Početak epidemije

SADRŽAJ:
"- Dr. Emil Hobbes eksperimentira sa jednom vrstom parazita kako bi oni jednom u bliskoj budućnosti služili u operaciji trasplatacije organa kao nadomjestak bolesnim organima. No, kako njegovi privatni eksperimenti polaze ukrivo ubrzo se u zgradi gdje živi počnu događati vrlo čudnovate stvari sa stanarima.
Kućni liječnik zgrade Starliner Towers Roger St. Luc i njegov medicinski poznanik Rollo Linsky otkrivaju Hobbsove nezakonite eksperimente, no kasno, jer su neki stanari zaraženi dotičnim parazitom. St. Luc, njegova djevojka i bolničarka, te Linsky pokušavaju spriječiti epidemiju velikih razmjera. Ali hoće li oni uspijeti u svom naumu? Hoće li cijeli svijet podpasti pod parazitskim djelovanjem koje od normalnog čovjeka čini seksualnu zvijer?"Photobucket Film ima i ovakvih scena...

RECENZIJA:
- Većina vas koji pratite horor žanr poznajete opus kanadskog redatelja Davida Cronenberga - "Fly" (1986), "The Dead Zone" (1983), "Videodrome" (1983) i slične poznatije uradtke. No, današnja recenzija obuhvaća Cronenbergov prvjenac (prije toga je snimio samo dva art filma i proveo skoro 10 godina na TV-u).
Cronenberg je jedan od malobrojne nekolicne redatelja koje iznimno cijenim (Carpenter, Raimi, Jackson, Craven...) i za koje znam da će dati sve od sebe
da gledatelju prezentiraju što bolji i zanimljiviji film.

Što se tiče Shiversa, pa moram reći da je najvjerojatnije prvi film koji se ozbiljnije bavi parazitima (ako me pamćenje nije prevarilo). Štoviše ako se ne varam ovo je začetnik filmova o parazitima kao što je recimo "The Hidden" (1987) ili "Night of the Creeps" (1986) , a na ovog potonjeg je izraženo i upečatljivo utjecao.
Iako, ideja o parazitima nije nova (SF književnost je već imala Robert A. Heinleinov roman "The Puppet Masters" iz 51' ili "Needle" Hala Clementa, koji je objavljen 50'-te) novi je pristup samoj temi. Za ljubitelje horor i SF-a bih film opisao kao mješavina "Invasion of the Body Snatchers" (1956) i "Night of the living Dead" (1968), gdje seksulanost igra veliku ulogu u filmu.
Sam film odmah kreće žestoko i vrlo uznemirujuće sa scenom doktora i maloljetnice, gdje doktor vrši operacijski zahvat na nesretnici. Poslije te scene neprestano smo zapljusnuti u pravim intervalima nekim neugodnim scenama, bilo da su samo prikaz grafičkog nasilja (parazit topi lice, scena u kadi, napad na babu...) bilo da ima prikaz zabranjene seksualne ekspilcitnosti (pedofilija, incest...), koja je naglašena kroz cijeli film (kako znamo kod Cronenberga je to kasnije postalo zaštitni znak)..

Na film možemo gledati sa par gledišta - kao prikaz socialne apokalipse i represije modernog društva, kao socijalni komentar na tadašnje društvo i njegovu seksualnost (strah od homoseksuanosti, seksualni tabui poput swing kulture), ali ga možemo gledati i kao veliko upozorenje prije pojave AIDS-a (film se pojavio 6 godina prije pojave opake bolesti). Sva ta gledišta gledatelj vrlo brzo posvoji zahvaljujući baš toj seksualnoj metafori i njeznim određenim scenama gdje seksualnost igra glavnu ulogu.
"Shivers" nije savršen film, jer ima svoje male minuse - osim Barbare Steele i Joea Silvera, glumačka je postava ispod prosjeka no to ne znači da je gluma izrazito loša...ne....jednostavno su kao likovi slabašni i nemaju karizmu, jer gledatelj baš i nije zabrinut za njihove živote kad im budu ugroženi. Također, zadnja trećina filma je malo usporena (dok su one prve dvije odlične) i malo se tu film gubi. Ali, to su ipak mali minusi, jer već i tada je Cronenberg znao svoj posao, pa iako se tek učio i kalio (to je i sam izjavio u jednom razgovoru). I ovim filmom je pokazao gledateljima da se dobro razumije u medicinu i znanost (odlična scena gdje Linsky i Roger razgovaraju o parazitu a u obližnjem akvariju laboratorija pliva jedna druga vrsta parazita).
Cronenbergov film sigurno upada u najbolje hororce iz 70-tih, a uz sve to film ima svega pomalo - golotinje (full frontal, 'no silicone' dojke...), gore scena i jednu kultnu (scena u kadi). Ako želite vidjeti što je utjecalo na filmove poput "Slither" (2006) i "Night of the Creeps" (1986) onda vjerujem da zasigurno nećete propustiti pogledati ovaj film....

Photobucket

THE SCENA:
- Barbara Steele se kupa u kadi, kad iz vodovoda polako izgmiže parazit...ostalo znate (mogu samo reći krvav naćin ulaza)...ovo je također scena koja je inspiriala Jamesa Gunna da joj napravi odličnu posvetu u svom "Slitheru"

ali ni ovo nije loše....

Photobucket

13:04 • Komentari ( 3 ) • Print#

ponedjeljak, 09.03.2009.

War of the Worlds (2005)

Rat Svijetova (2005)

Photobucket

Produkcija:
Redatelj: Steven Spielberg
Scenarij: Josh Friedman i David Koepp
Prema knjizi Herberta Georgea Wellsa "War of the Worlds" (1898)


Uloge:
Tom Cruise (Ray Ferrier)...................Dakota Fanning (Rachel Ferrier)
Miranda Otto (Mary Ann)....................Justin Chatwin (Robbie)
Tim Robbins (Harlan Ogilvy)..............Rick Gonzalez (Vincent)


Film je izašao u kina 29. lipnja, 2005 godine
Trajnje: 116 minuta
Budžet: oko 132 mlijuna $
Zarada: 588 930 000 $ (od toga samo u SAD - 234 280 400 $)
Foršpan filma...
Nagrade:
2005 godina - osvojio: Golden Trailer (kategorija: najbolja akcija i najbolji blockbuster 2005 godine), Sierra Award (mlada nada - Dakota Fanning), World Soundtrack Award (za najbolji originalni soundtrack - John Williams)
- bio nominiran za: World Soundtrack Award (najboljeg kompozitora godine - John Williams), Teen Choice Award (izbor ljetnog filma), Satellite Award (iznimna filmska montaža - Michael Kahn, iznimni vizualni efekti - Dennis Muren, Pablo Helman, Randy Dutra, Daniel Sudick, iznimno cijelokupno izdanje DVD-a), Nagrada publike rskih nagrada za TV i Film (najbolja međunaordna glumica - Dakota Fanning)
2006 godina - osvojio: nagrada Saturn (najbolja preformansa mlade glumice - Dakota Fanning), BMI Film Music Award (John Williams), Critics Choice Award (najbolja mlada glumica - Dakota Fanning), COFCA Award (najbolji dizajn zvuka), Golden Reel Award (najbolja montaža zvuka u igranom filmu - zvučni efekti i ostalo), VES Award (kategorije: iznimne makete i minijature korištene u filmu, iznimna kompozicija u igranom filmu i najbolju scenu godine u kojoj su korišteni vizualni efekti - scena "fleeing the neighborhood")
- bio nomiran za: Zlatna Malina (najgori glavni glumac - Tom Cruise), Golden Reel Award (najbolja montaža zvuka - dijalog i zamjesnki automatski dijalog), MTV Movie Award (najbolji prikaz preplašenosti - Dakota Fanning), Empire Award (najbolji redatelj - S. Spilberg, najbolji film i scena godine - dolazak), C.A.S. Award (za najbolji zvučni mix), nagrada Saturn (najbolji SF film, najbolji glumac - Tom Cruise, najbolji redatelj - S. Spilberg, najbolja muzika - J. Williams, najbolji scenarij - David Koepp i najbolji specijalni efekti), nagrada Oskar (najbolje dostignuće u montaži zvuka - Richard King, najbolje dostignuće u miksu zvuka i najbolje dostignuće u vizualnim efektima)

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Ray Ferrirer je radnik sa doka i razvedeni otac, koji želi svojoj djeci biti što bolji roditelj, no to mu baš ne uspijeva. Kad mu se pruži prilika da poboljša svoje odnose sa svoje dvoje djece - mladom Rachel i tinejđerom Robbieom on tu priliku objeručke prihvača.
No, isto tog dana kad mu njegova trudna bivša žena Mary Anne ostavi djecu i sa svojim novim mužom Timom ode u posijet svojim roditeljima u Boston počne neobična oluja. Ray i Rachel se ispočetka dive nesvakidašnjem fenomenu, no kad iz zemlje počnu izlaziti ogromni strojevi stvari počnu izmicati kontroli, jer strojevima upravljaju vanzemaljci, koji za cilj imaju - uništiti čovječanstvo. Sad je na Rayu da zaštiti svoju obitelj kako god umije i zna, pa bilo to i ekstremnim sredstvima protiv svoje vlastite vrste, a ne samo protiv vanzemaljskih osvajača."Photobucket Tripod napada u daljini

RECENZIJA:
Nakon fenomenalnog SF klasika iz 1953 godine koji je rađen prema isto tako kultnom SF romanu jednog od najvećih (po meni i najvećeg) pisca znanstvene fantastike došao nam je 2005 godine spektakl nad spektaklima i to u režiji Stevena Spilberga (meštra za SF). Vjerujete li vi u ovih zadnjih par rečenica (krenite od spektakl nad...)?
Pa, blockbuster sigurno jeste, ali spektakl nad spektaklima baš i nije (sori Spilberg). A zašto...pa pogledajmo u sljedećim rečenicama zašto:

Što valja kod filma:
- Steven Spilberg je uvijek garancija za zanimljivu SF zabavu
- Rat Svijetova je uvijek neiscrpan materijal za pravi znanstveno fantastični spektakl ljudi vs. vanzemaljci
- početak filma i onaj ugođaj da će se uskoro nešto dogoditi
- film većinu događaja iz knjige vjerno prati (jedino što se radnja ne događa u 19. stoljeću, nego u 21)
- film se diči odličnim specijalnim efektima (na njih je većina budžeta otišla)
- nema onog prevelikog američkog patriotizma u filmu (jupi jaeee)
- zvučni efekti u filmu su neopisivo odlični (glasanje tripoda je No. 1 zvučni efekt...uz sve to je i sablasan)


Što ne valja kod filma:
- iako odlični specijalni efekti u drugom dijelu filma nemaju dubinu i oni vladaju njegovom većinom, pa tako nemamo mnogo vremena da se pobliže intimno do kraja zbližimo sa glavnim likovima (taj pristup je mnogo bolje odrađen u "Cloverfieldu", samo što tu glumci baš nisu bili na nekoj impresivnoj glumačkoj razini)
- film više aludira na post 9/11 i na Katrina katastrofu nego na onaj aspekt obračuna vanzemaljaca sa ljudima
- prebrz i anemičan kraj sa veselim završetkom gdje nitko od glavnih likova ne umire (da mi je znati kako je Robbie preživio napad vanzemaljaca dok se zajedno sa vojnicima borio i koje je sve vanzemaljski stroj sve spalio laserima?)
- iako mi to ne smeta u knjizi i originalu iz 1953 godine kod Spilbergovog filma mi itekako ide na živce - kako vanzemaljci sa tom svom svojom naprednom tehnologijom idu osvajati planet Zemlju (oni nas godinama promatraju i proučavaju, kaže Morgan Freeman na početku kao narator), a na njemu su bakterije smrtonosne po njih same i to oni nisu uspijeli svojim pomnim istraživanjima otkrit (od trenutka kad su napadači stigli udahnuli naš zrak i piti našu vodu bili su osuđeni na propast....opet nam to kaže Freeman na karaju filma)? ma dajte
- scenarij iako dobar na nekim mjestima jedan je od glupljih koje sam vidio, a njegovi najveći minusi su upravo - (vidi gore rečenicu o bakterijama i vanzemaljcima), veseli kraj filma i još jedna velika bedastoča kad obična sjekira može presjeći sondu napola kao da je od obične plastike?
- vanzemaljci su tjelesno dobro napravljeni no nekako mi facijalno previše sliče na one iz "Dana Nezavisnosti", no ovo ipak nemojte uzeti za neki preveliki minus, jer su možda ovi vanzemaljci u rodu sa onima iz Emmerichova filma, a i ti Sivi izgledaju nama ljudima isto zar ne?


Završan riječ:
- Spilberg je veliki redatelj i njegov je film dosegao najveći mogući limit što predikat PG-13 dopušta, pa je zbog njega žrtvovao neke odlične i žešće scene (mračnije?), te također neke uznemirujuće scene iz Wellsovog romana.
Ali ne možemo ništa drugo niti očekivati za ovakvu vrstu filma (ljetni blockbuster za široku pop corn publiku). Za mene samoga Spilberg je sinonim za znanstvenu fantastiku još i dalje, pa i unatoč tome što je malo 'omekšao' i što je u svojoj karijeri imao slabijih filmova ("1941", 1979, "Hook", 1991, pa čak i četvrti Indijana Jones).
Rat Svijetova ipak ima dosta jako dobrih stvari kao što je socijalni komentar na samo društvo (spašavaj se tko može sistem, pa bilo to da moraš žrtvovati bližnjeg svog za svoj vlastiti spas) ili aludiranje na zvijerstva koja su ljudi sami sebi činili (rijeka puna mrtvih, laseri ljude pretvaraju u pepeo...očigledna podveznica sa Židovima i II svjetskim ratom). Dojma sam da je Steven također nekako dosta svojih prijašnjih filmova izmiješao u ovaj (E.T., Bliske Susrete Treće Vrste sa Shinlerovom Listom).
Što reći o glumcima, pa nisu ništa posebno pridonijeli filmu, a bogme nisu niti uvijerljivi (da niti mala Dakota nije uvjerljiva, jer se bez razloga preglumljuje u nekim scenama, no i ovako slabije glumački raspoložena uspjela je Cruisa pojesti za marendu...naravno u glumačkoj usporedbi). Cruiseovog Raya je mogao glumiti bilo koji drugi glumac i vjerujem da bi taj čak i bolji posao obavio, no Tom je tu da privuče masu, a ne da daje Oskarovsku prezentaciju.
Šteta da ta kemija Cruise / Spilberg u ovom filmu nije bila tako bezprijekorna i odlična kao u "Minority Report" (2002) .
Kad sve na kraju zbrojimo ovo je jedan od boljih filmova na temu izravne invazije vanzemaljaca, no po mojoj ocijeni niti približno dobar kao original iz 1953 ili jako slični "Mars Attacks!" (1996) (po meni je Burtonov film mnogo bolji), pa iako ima par stvarno nezaboravnih scena (vidi THE SCENA). Dobar SF film koji nikad neće dobiti epitet klasika znanstvene fantastike, baš zbog svoje scenarističke manjkavosti i slabijeg drugog dijela.


Photobucket Obračun na mostu

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- film počinje odmah nakon naslova i nema početnu špicu
- Miranda Otto je prvo odbila ulogu Mary Anne koju joj Spilberg ponudio jer je već bila trudna, no Steven je malo prepravio scenarij i tako je njezin lik postao trudan
- u podvodnim scenama Spilberg se našalio sa Cruisom i mladom Dakotom jer je na velikim zvučnicima puštao muziku iz Ralja
- riječ vanzemaljac nije korištena tijekom cijelog filma
- poster filma "Jaws" (1975) može se vidjeti na ziduu Rayevoj kući na samom početku filma, a poster"The Saddle Club" (2001) se može vidjeti u Rachelovoj sobi
- Gene Barry i Ann Robinson (glumci iz originala "The War of the Worlds", 1953) glume djeda i baku u filmu
- film ima dosta referenci na orginalni film iz 1953 godine, sa kojima se odaje počast odličnom SF klasiku (isto tako neke scene su slične onima iz originala)
- Tim Robbinsov lik je kombinacija tri lika iz Wellsovog romana, a onaj najvažniji Vojnika je baza za njegovu karakterizaciju i najvažniji dio filma
- Rachel pjevuši "Hushabye Mountain" iz "Chitty Chitty Bang Bang" (1968)
- prvi film koji prikazuje nove MARPAT uniforme Američkih Marinaca
- crveni korov, vanzemaljaska potreba za ljudima i opis vanzemlajskih strojeva tripoda je vijeran opisima iz Wellsove knjige
- film sadrži nešto više od 500 specijalnih efekata
- osim što je Ann Robinson glumila u originalu i Spilbergovom filmu, također je glumila i u seriji "War of the Worlds" (1988)
- barem 20 ljudi je ekipa za šminku sredila da imaju gadne opekline po tijelu i scene sa njima su snimljene, no zbog oznake PG-13 su morale biti izbačene iz završne montaže filme
- prvi film koji koristi prave M1 Abrams tenkove, također ovo je prvi film u kojem je Spilberg koristio Pre-Vis sistem storyboarda
- na početku organizam koji vidimo jeste Paramecium
- "Ulla" zvuk koji čine Tripodi jest instrument didgeridoo (puhački instrument sjevernih Aboriđina) i kompjuterskih efekata
- šesti Tom Cruiseov koji je prešao 100 mlijuna $ od 2000 godine i 13-ti uopće
- pri kraju snimanja kad su Spilberg i Cruise bili u Lexingtonu, Virginia, Dairy Queen Tom je vidio staklenku za pomoć Ashley Flint, koja je imala nesreću u go kart utrkama i koju su mućili bolnički računi. Cruise stavio 5 000$ u staklenku
- film je sniman u 72 dana baš kao "Raiders of the Lost Ark" (1981) i "Schindler's List" (1993)


THE SCENA:
- obračun na mostu između Cruisa i rulje zbog auta (slika gore)
- Cruiseov Ray 'utišava' Robbinsovog Harlana
- stravičan prizor - leševi u rijeci (slika ispod)

Photobucket

Ogilvy: "- Think about it. They defeated the greatest power in the world in a couple days. Walked right over us. And these were only the first. They'll keep coming. This is not a war any more than there's a war between men and maggots... This is an extermination."

* Večeras 9.3.2009 20:00 (RTL Televizija)

02:43 • Komentari ( 2 ) • Print#

nedjelja, 08.03.2009.

Blade: Trinity (2004)

Blade: Trojstvo (2004)

Photobucket

Produkcija: New Line Cinema / Shawn Danielle Productions Ltd./ Amen Ra Films / Marvel Enterprises / Imaginary Forces
Redatelj i scenarist: David S. Goyer
Kreatori Bladea: Marv Wolfman i Gene Colan


Uloge:
Wesley Snipes (Blade).............................Kris Kristofferson (Whistler)
Dominic Purcell (Drake)...........................Jessica Biel (Abigail Whistler)
Ryan Reynolds (Hannibal King)................Parker Posey (Danica Talos)
Paul Levesque (Jarko Grimwood)............James Remar (Ray Cumberland)


Film je izašao u kina 03. veljače, 2005 godine
Trajanje: 113 minuta / 122 minuta (američko unrated izdanje) / 105 minuta (njemačko cut izdanje)
Budžet: oko 65 milijuna $
Zarada: oko 63 milijuna $ (SAD, UK, Italija i Nizozemska)
Foršpan filma...
Nagrade:
2005 godina - nominacija za nagradu Saturn u konkurenciji najboljeg horor filma

Photobucket Blade i Night Stalkers Abigail i H. King


SADRŽAJ:
"- Nakon što mu vampiri smjeste ubojstvo Blade, Dnevni Šetač najtraženiji je čovjek na listi FBI-a. Uz probleme sa federalnom policijom Bladeu predstoji najsudbonosnija borba do sada - sa Drakeom, prvim vampirom, kojeg su probudili njegove sluge na čelu sa zlobnom Danicom Talos. Kao pomagače Blade dobija Whistlerovu kćer Abigail i Hanibala Kinga - Noćne Vrebače, dvojac vješto obučen za uništavanje vampira. No, hoće li Bladeova simonost i odvažnost zajedno sa njegovim vještinama biti dovoljna za svladavanje prvog i najjačeg vampira?"


Photobucket Abigail Whistler u "kick ass" akciji


RECENZIJA:
- Evo nam je na repertoar došao i treći dio iz trilogije o Bladeu sa kojom zaključujemo priču o neustrašivom ubojici vampira (za sada). Nažalost ovaj put nemamo za redatelja darovitog Guillerma del Tora (odbio režiranje zbog redateljskog stolca u filmu "Hellboy", 2004), nego scenarista Davida S. Goyera kojemu je ovaj film ujedno i redateljski debi.
Kako je ovaj nastavak prošao u mojim recenzijskim mislima pročitajte u slijedećim rečenicama:

Što valja kod filma:
- vraćanje korjenima i prikaz 'Vampirskog finalnog riješenja' (nakratko spomenuto još u prvom dijelu) je sigurno jedan od velikih pluseva samog filma
- pojava Noćnih Vrebača Abigail Whistler i Hanibala Kinga
- Kingov sarkazam mnogo nalik onom kojeg ima i Spiderman
- pojava novih oružja od strane Bladea i Night Stalkersa i njihova učinkovita upotreba
- soudtrack filma
- odlične reference na Marvelov strip serijal "Tombs of Dracula"
- koreografija borbi gdje se Blade i njegovi puleni bore protiv grupe običnih vampira i njihovih pomoćnika bilo zajedno bilo pojedinačno
- nije se previše petljalo sa CGI efektima
- neke scene su stvarno dobro odrađene (izdvajam - Bladeovu borbu na početku i kraju sa grupom vampira ili sam početak filma)


Što ne valja kod filma:
- film ima jednostavnu priču, a sam scenarij je letargičan i ponegdje zbrkan (ako se uspoređuje sa radnjom iz prošla dva filma), te Goyer kao da nema više inspiracije za serijal te reciklira neke najbolje stvari iz prošla dva dijela (borba mačevima na kraju filma, psi sa reaper ustima...)
- opet izvučen Drakula (da ne može niti jedan vampirski film bez njega?) što je znak da je Goyer stvarno bio u kreacijskog krizi
- Blade je dobio tri očajna negativca kojeg redom glume - Parker Posey kao Danica Talos, Paul Levesque kao Jarko Grimwood i Dominic Purcell kao Drake
- tuča sa glavnim negativcima je očajna, nezanimljiva, preblaga te nema nikakve dinamike i uzbuđenja / napetosti koja takva vrsta bitke zahtijeva
- kao glavni uber negativac Drakula (iliti kako ga zovu u filmu Drake) je previše mekan, previše manakensko nastrojen
- kraj filma je prebrz i nedorečen


Završna riječ:
- Kako vidimo iz priloženih dobrih i loših strana, ovaj treći dio nije niti tako približno dobar kao prva dva filma (pogotovo kao drugi dio). Pošto je Goyer ovdje prvi put u redateljskoj stolici mogu mu oprostiti što se previše navukao u filmu na borbe, CGI i spotovski način snimanja nekih scena (od kojih su neke jako dobre dok su neke stvarno nepotrebne) gdje non stop mjuza dere u pozadini.
Najveća dva minusa idu zbog kraja filma za kojeg sam siguran da stvarno nisu imali ideju kako da ga realiziraju (nisu htjeli ubiti serijal, no također svi su njime bili pomalo zasičeni, pa tako na DVD-u imamo tri verzije kraja, a od kojih niti jedan ne odiše kvalitetom), te očajnom izboru glavnih negativaca.
Parker Posey je od svojih muških kolega ipak talentirana glumice, te je morala svoju ulogu vampirice Talos mnogo bolje i ozbiljnije odglumiti a ne preglumljivati se do karikaturnog nivoa. Neću puno trošiti riječi na glumu Triple H-a kečera i prvaka WWE-a, jer sam mišljenja da onakva vampirska prezentacija može proći kod američkih 14-godišnjaka, koji briju na WWE-a (moglo se tu naći mnogo boljih glumaca...ali što ćeš kad izgleda da i Goyer brije na kečere).
Najveće razočarenje jeste upravo gl. negativac u liku Drakule kojeg glumi drveni Dominic Purcell. Gledao sam loših izvedbi Drakule, ali ovo je jedna od najgorih koje sam vidio - nikakve karakterizacije, nikakvog entuzijazma i bilo kakvih emocija ili iskaz zlobe. Drakula i kao već izlizan vampirski lik to nije zaslužio. Odlični aspekti filma su pojava dvoje mladih glumaca J. Biel (Abigail Whistler) i R. Reynoldsa (Hannibal King), koji su uveli novu svježinu u sam serijal (možda jednog dana vidimo i spin off).
Lik Abigail ne priča mnogo u filmu no zato je u borbi jako fleksibilna i ubojita (sa lukom i nožnim noževima), dok Hanibal King jest pričljiv i najzanimljiviji je od svih likova u filmu sa tim svojim humornim i sarkastičnim komentarima ala Spiderman (odlična scena kad se upravo riješio troje pasa i pokazao im srednji prst, a onda upadne u rupu u podu)...mogu samo reći da je u ovu ulogu Reynolds dao dašak svog Van Wildera iz istoimenog filma.
Ovo je solidan akcijski horor, kojeg će ponajviše cijeniti Blade fanovi, pa tek ostali. Moglo se mnogo toga bolje napraviti u ovom filmu, koji je uzgred i najlošiji od sva tri, no unatoč tome solidno je ostvarenje.

Photobucket Hanibal King u solo akciji


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- na početku je Goyer želio staviti radnju mnogo godina nakon drugog djela, gdje bi vampiri porobili čovječanstvo, a Blade bi bio zadnja nada ljudima, no netko od producenata je mislio da je takva vrst radnje premračna pa je ta ideja naposlijetku odbačena
- za redatelja se željelo uzeti Olivera Hirschbiegela, no on je bio vezan obavezama uz drugi projekt - "Der Untergang", 2004
- Ryan Reynolds je za ulogu Hanibala Kinga nabacio 12, 5 kg mišićne mase
- kad Hanibal King kaže Bladeu za povratak Drakule pokaže mu i Marvelov strip "Tomb of Dracula" br. 55, serijalu u kojem je i stripvni Blade imao svoju prvu pojavu i to u broju 10, dok se sam stripovni Hanibal King prvi put pojavo u broju 25 i otad je narazdvojni sudrug Bladeu
- Colinu Farrellu je bila ponuđena uloga Hanibala Kinga, no on ju je odbio
- Rachel Van Helsing je još jedan lik iz serijala "Tomb of Dracula" koji je trebao biti uvršten u film, no kako je te iste godine izlazio "Van Helsing" odlučio je staviti lik Abigail, Whistlerove kćerke; također je ovo prvi film iz trilogije koji na početu ima Marvelov logo
- Jessica Biel je tako dobro istrenirala svoje streličarske sposobnosti da je sa skoro 20 m pogodila u malu nebranjenu zaštitu od pleksiglasa, koje je štitilo kameru i tako je uspijela uništiti 300 000 $ skupu opremu (redatelj je sam rekao da cilja u kameru...lol)
- dok se oporavlja na brodu od ozljede Hanibal King gleda "Incubus" (1965) sa Williamom Shatnerom, prvi film snimljen na Esperantu, no taj jezik se provlači kroz cijeli film, jer u jednom trenutku i Whistler priča an Esperantu
- ime domaćina showa Bentleya Tittlea je referenca na horor pisca Bentleya Littlea
- Drake je ubijen na isti način kao i Isusu Krist (SPOILER: strela kroz donji dio llijevog pluća)
- jedan od vampira koji ganjaju Abby nosi majcu "The Lost Boys" (1987)
- set koji je predočavao vampirska jazbina i dan danas se koristi u SF seriji "Stargate: Atlantis" (2004)
- na dodatcima DVD-a može se vidjeti izbrisani kraj koji je trebao najavljivati četvrti dio (grupa lovi hibride vamipra i vukodlaka u kazinu)
- USKRŠNJE JAJE: u specijalnim dodatcima DVD-a kad se pojave vampirska slova kliknite na pristup i imat ćete na vidjelu skriveni film
- na kraju odjavne špice možemo na brzinu vidjeti Bladea kako juri u nove bitke, a na samom kraju se može vidjeti riječ "WORD"


Photobucket Danica Talos licem i bradom


THE SCENA:
- Ryan Reynolds vs. dvije džukele i jedan mali džukac

19:08 • Komentari ( 0 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.