nedjelja, 28.01.2007.

Wolfen (1981)

Wolfen (1981)

Produkcija: Richard Sylbert. Production Company/A King-Hitzig Production/Orion.
Redatelj: Michael Wadleigh

Albert Finney..................Dewey Wilson
Diane Venora..................Rebecca Neff
Edward James Olmos.......Eddie Holt
Gregory Hines................Whittington
Tom Noonan...................Ferguson
Dick O'Neill......................Warren

Photobucket - Video and Image Hosting pogled Wolfena

Film je pušten u kina 26. lipnja, 1981 godine.
Trajanje: 115 minuta
Zarada: 11 miliona $
Nagrade:
1982 godina - nominacija za nagradu Saturn za najboljeg glumca (Albert Finney), redatelja (Michael Wadleigh) i najbolji scenarij (David Eyre i Michael Wadleigh), te osvojena nagrada " Golden Reel Award" za najbolju zvučnu montažu

Photobucket - Video and Image Hosting Dewey Wilson...

SADRŽAJ:
"- Policajac Dewey Wilson istražuje par okrutnih ubojstava koja su moguće djelo životinja. No, ipak kako što više istražuje slučaj saznaje da su tu veće stvari na djelu, a moguće je da će žrtava biti i još. Zato Dewey uz još par prijatelja pokušava dokučiti tajnu misterioznih smrti..."

RECENZIJA:
"- Prvo da kažem za sve one koji bi mogli pomisliti po plakatu filma ili po radnji da je ovo možda film o vukodlacima - e pa nije.
Štoviše usudio bih se reći da bih ovaj film okarakterizirao kao paranormalni triller sa primjesom horor elemenata koji za radnju filma ima duhove vukova. Da dobro ste čuli duhove i to ubojite (iako je na početku film izgledao kao "animal attack" film).

Photobucket - Video and Image Hosting Gregory Hines

Što je pozitivno u filmu:
- ugođaj, pojave E. J. Olmosa (tada još nepoznat) i Gregory Hinesa (u svojoj tek drugoj ulozi na velikom ekranu), zvuk i zvučni efekti, par vrlo začuđujućie odličnih 'gore' scena (otkinuta glava, ruka...), POV (point of view) pogled u negativu, te zasigurno gluma glavnoga glumca Alberta Finneya kao policajca Deweya Wilsona (izvrsno odglumljeno naočigled scenariju)...

Što je negativno u filmu:
- ponajprije vrlo vrlo slab scenarij (totalno izgubio poantu knjige što je bilo vrlo važno za radnju) koji nema niti ono malo karakterizacije da bi nam likovi bili zanimljivi (iznimka je ovdje samo na Finneyu koji je unatoč svemu izvukao maksimum iz svojeg lika i to prvenstveno svojom markatnom glumom), kemije između Venore i Finneya uopće niti nema, film je predug (sat i 45 minuta, moglo se pola sata samanjiti), film nije niti animal attack niti werewolf movie iako ga većina kritičara spominje kao dijelom tih podžanrova...

Photobucket - Video and Image Hosting Oh, da u filmu ima krvi...

Sve u svemu film bi ipak trebalo pogledati, ali poslije toga ćete ga brzo zaboraviti. Za hard core ljubitelje filmova poput Landisova "Američkog Vukodlaka u Londonu" ili Danteovog "Urlikanja" film uopće neće biti nešto što će vas zadiviti. Uglavnom stekoa sam dojam da je film mogao i bolje funkcionirati...

21:46 • Komentari ( 2 ) • Print#

srijeda, 17.01.2007.

Watchers by Dean R. Koontz

Čuvari Dean R. Koontz

Nakladnik: Mladinska Knjiga Zagreb
Urednik: Jadranka Petrčević
S engleskog preveo: Tomislav Pisak
Stranica: 406 stranica (izdano 1993)

SADRŽAJ:
"- Travis Cornell na svoj 36 rođendan gubi volju za životom i razmišlja čak o samoubojstvu, no susret sa jednim nadasve neobičnim zlatnim retriverom će mu zauvijek promijeniti život, jer mu taj pas spašava život od nekog nepoznatog bića.
Ubrzo saznaje da je slatki čupavac pobijegao iz obližnjeg vladinog laboratorija Banodynea, gdje su se vršili tajni genetički pokusi na životinjama iz kojeg je pas kojem je dao ime Enstein i pobijegao.
Nedugo potom pas ga čudnim događajem upoznava sa povućenom Norom Devon, koju uznemirava jedan sileđija...
Kako se njih dvoje s vremenom upoznavaju, tako i saznaju da Einstein nije običan pas, nego da posjeduje ljudsku inteligenciju. Sam Einstein im pomoću znakova i drugih naznaka objašnjava kakve je sve eksperimente vlada vršila u tom tajnom projektu. Nora i Travis se žene, ali isto tako znaju da moraju sakriti psa jer je tražen od strane vladinih agenata, ali ne znaju da su im životi ugroženi od strane smrtonosnog i psihotičnog plaćenog mafijaškog ubojice.
No, ono što znaju da je vani nešto opako...nešto nezemaljsko...biće životinjskih i krvožednih nagona koje je posebnim telepatskim vezama vezano za psa i kojem je jedina želja ubiti Einsteina...biće koju znaju pod imenom Samac..."


RECENZIJA:
"- Uz "IT" S. Kinga moj najdraži roman novijeg datuma. Za Koontza sam čuo tek kad sam pogledao film "Fantomi" (1988) i iako je film bio nekako nedorečen pitao sam se kakva bi knjiga bila, pa sam otišao do knjižnice vidjeti imaju što od njega i iznenadih se kad sam vidio njegove Čuvare (znao sam za film jer iako je bio dosta slabašan zapamtio sam ga...).
Dean ima mnogo dodirnih točaka sa Kingom što se najviše vidi u karakterizaciji likova.
Knjigu nemojte gledati kao produkt čistokrvnog horor elementa (mnogo krvi i krvoprolića), jer je u njoj više naglašena dramaturgija (čitaj odnosi likova, njihovi unutrašnje borbe sa samim sobom ali isto tako i sa okolinom) dok se paralelno taj ugođaj jeze i straha ne gubi nego pronosi cijelim romanom no ipak to nije glavna tema romana.
Sama tema romana jeste - samoća i vjera u bolje sutra, a to će vjerovatno iznenaditi mnoge.

PLUS:
Priča je vrlo napeta i što je još važnije ima vrlo uvjerljivu radnju i živopisne likove. Posebice bih naglasio kako se čitatelj brzo uživi u živote likova romana. Sama knjiga ima jednog od najoriginalnijih književnih likova - Samca, biće tako jako i zlobno za koje je vlada SAD mislila da bi mogla biti vojnik budućnosti (predivno napisan lik, za kojeg na kraju knjige imate i najviše sažaljenja...). Isto tako i sekundarni likovi djeluju vrlo uvjerljivo. Iako je većina romana vrlo ozbiljna (obuhvaća se teme da li je kloniranje moralno...) postoje one male scene koje razbijaju veliku napetost poput:

"- Smrdiš kao krepana svinja" : reče Tell Parker svom partneru.
"- Da?" - odvrati Ken Dimes - "- A, ti ne samo što smrdiš kao krepana svinja, nego tako i izgledaš..."


Uz sve gore navedeno roman obiluje vrlo napetim i jezovitim scenama (Samac ubija ljude vrlo krvavo i čupa im oči), pa tako svi koji misle da je ovo neki dramski roman varaju se....

MINUS:
"- Kako je ovo jedna od najboljih knjiga koje sam čitao, tako ona im vrlo malo mana. Jedna od njih je da je roman mogo biti kraći za kojih 50 strana i da ponekad Koontz upada u male zamke gdje priča počinje malo usporavati i pomalo bivati patetičnom. Isto tako kraj je nekako preblag (kao da Dean nije bio načistu što da dalje napravi, a da bude efektivno, tako se ipak pitam koja je uloga bila Vinca Nasca mafijaškog plaćenog ubojice, jer mu je jedinom uspio razvodniti krakterizaciju lika - od promišljenog hladnokrvnog ubojice na početku pretvorio se u običnog ludog ubijicu sa amaterskim greškama)...."


ZA KRAJ :
Definitivno ovu knjigu preporučam za ljubitelje pasa, romana Stephena Kinga i one koje vole romantičarske priče o ljubavi...

THE SCENA romana:
(razgovor između Samca (nakosi text) i dr. Yarbeck (normal text) u laboratoriju Banodynea znakovima gluhonijemih)

"- Išćupat ću ti oči!"
"- Želiš mi išćupati oči?"
"- Svima išćupati oči!"
"- Zašto?"
"- Zato da me ne vide."
"- Zašto ne želiš da te vide?"
"- Ružan."
"- Misliš da si ružan?"
"- Vrlo ružan."
"- Otkud ti ta pomisao da si ružan?"
"- Od ljudi."
"- Kojih ljudi?"
"- Svih koji me prvi put vide."
"- Kao čovjek koji je danas s nama? (pokazuje agenta Lema Johnsona)
"- Da. Svi misle ja ružan. Mrze me."
"- Nitko te ne mrzi."
"- Svi."
"- Nitko ti nije rekao da si ružan. Kako znaš da baš to misle?"
"- Znam."
"- Kako znaš?"
"- Znam! Znam! Znam!" (pojuri kavezom, trese rešetke, vrišti, a onda se vrati doktorici)
"- Želim sebi išćupati oči!"
"- Tako da se ne moraš gledati?"
"- Tako da ne moram gledati ljude koji me gledaju..." - odgovori stvorenje.

05:47 • Komentari ( 3 ) • Print#

ponedjeljak, 08.01.2007.

M (1931)

M (1931)

Produkcija: Seymour Nebenzal
Redatelj: Fritz Lang
Scenarij: Fritz Lang i Thea von Harbou

Glume: Peter Lorre............Hans Beckert
Otto Wernicke.......Inspektor Karl "Tubby" Lohmann
Theodor Loos........Inspektor Groeber
Friedrich Gnaß........provalnik Franz
Inge Landgut.........Elsie Beckmann

Film je pušten u kina: 11. svibnja, 1931 godine
Trajanje: 118 minuta

"-There are more police on the street tonight than whores..."
Photobucket - Video and Image Hosting paranoja vreba gradom

SADRŽAJ:
"- Ranih 30-tih godina, prošloga stoljeća. U Berlinu se pojavljuje neuhvatljivi serijski ubojica koji vreba djecu. Djeca nestaju i kasnije ih se pronalazi ubijene. Gradom se širi paranoja i panika, a sama policija, na čelu sa inspektorom Tubbyem, koristeći najnovije tehnike (otisci prstiju i analiza rukopisa) i razne racije ne pronalazi načina kako da uhvati nemilosrdnog ubojicu.
Uskoro se i samo stanovništvo daje u hajku za ubojicom i svaki sumjivac može vrlo loše proći ako ga razljućena rulja uvati....Hoće li policija uhvatiti ubojicu ili će ubojica opet ubiti?"



RECENZIJA:
"- Možda će se mnogi od vas iznenaditi ali "M" je najbolji film o serijskom ubojici koji sam gledao (nemojte miješati slahere sa filmovima o serijskim ubojicama). E, sad se vi pitate zašto?

Pa ne samo zato jer je film klasik ili da je recimo dobio možda neki veliki kredit što je iz tako davne godine, nego zbog toga što film pogađa svojom atmosferom, vrlo gorkim ugođajem koji ostavlja od početka do kraja i gracioznim prikazom društva tj. tadašnjeg vremena, te nikad bolje pogođenim prikazom profila nekog ubojice i načina djelovanja policije.
Ne samo što je "M" bio jedan od prvih noir filmova (i zasigurno je jedan od njaboljih) nego je bio i jedan od najboljih izdanaka ekspersionstičke njemačke škole (uz "Nosferatu" ili recimo "Der Golem") koja je vladala 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća i koja je oblikovala kasnije nastale filmove u Hollywoodu ("Malteški Sokol", "Noć Lovca"...).

Photobucket - Video and Image Hosting Scena zbog čega film nosi naslov "M"

Redatelj Fritz Lang (jedan od redatelja ikad...a za laike bih rekao da je on bio tada ono što je sada recimo S. Kubrick približno rečeno) je bio vizionar svog doba što se vidi u svakom njegovom filmu, a pogotovo u "M" (da ne zaboravim i "Metroplois").
Kadrovi u filmu govore više od bilo koje riječi (kamera Fritz Arno Wagner), pa tako imamo mnogo tih malih remek djela u jednom kadru (ništa se ne vidi, ali opet se sve zna) od kojih bi današnji redatelji mnogo mogli naučiti (ovo se ne odnosi samo na redatelje horor žanra) npr.
kad se balon vuče po tel žicama - znak da je djevojčica ubijena....

Glumci su vrhunski odradili posao (bili samo statisti bilo gl. glumci) što samo poboljšava jaku relanost i skoro dokumentaristički pristup (prikaz racije) cijeloga filma, a pogotovo bih pohvalio iznimnu glumu Petera Lorre kao serijskog ubojice (kasnije je napravio respektabilnu karijaru u Hollywoodu i poznatiji je po tim ulogama nego po ovoj koja mu je najbolja u karijeri) i Otta Wernickea kao inspektora Tubbya.
Lorre je svojom vrlo izražajnom karakterizacijom iskazao sve probleme koji more njegov lik u filmu (unutarnje demone koji ga progone, staloženost dok vreba djevojčicu, panika i strah, želja da bude uhvaćen...) da gledatelj iako zna da je monstrum najgore vrste može shvatiti da je on samo osoba bolesnog i napaćenog uma, pa tako u nekim momentima dobivamo čak i osjećaj sažaljenja prema toj groteski u ljudskom obliku. Ne samo da je prikaz ili da se bolje izrazim profil ubojice u filmu doveden do savršenstva (sjetimo se samo onog dugog monologa na kraju koji završava vrlo efektivnom i vrlo upitnom rečenicom: "- Tko to zna kako je biti ja?", nego je uspiješno dobivne prikaz vremena u kojem su ljudi tada živjeli (opće siromaštvo, a osijeća se i nadolazak skorašnjeg rata...).

Za kraj bih spomenuo da je Lang uspio odličnom montažom prikazati i djelovanje policije i kriminalaca oko uspiješnog hvatanja serijskog ubojice.
Zato za one koji vole odličan (bilo u koloru ili crno-bijelog), napet i nadasve uznemirujući film (koji je dug skoro 2 sata, niti u jednoj sekundi nije dosadan) moraju pogledati ovo iznimno djelo.
Također film preporučam svim onima koji su voljeli filmove Alfreda Hitchcocka (vjerujte mi da Lang ne zaostaje u prikazu napetih scena). Ovo je još jedan za kojeg morate naći vremena da ga pogledate....

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):

- pjesmica koju Hans pjevuši u filmu (pjevuši ju Fritz Lang) je "Le Halle du Roi de la Montagne", "Peer Gynt Suite No.1, Op.46" (1876) autora Edvard Grieg
- Lorre (židov) i Lang (polužidov) su pobijegli iz Njemačke zbog sve jačih Nacističkih napada
- alternativni naslov filma je bio "Ubojice među nama", a Lang je među narodni sud stavio prave kriminalce
- F. Lang je bio poznat po tome da nije štedio glumce (kao i S. Kubrick), pa je jadni P. Lorre više puta morao ponoviti svoj pad niz stube (da ono je on pao!!!)
- Nacisti su film zabranili u srpnju 1934 godine
- sam film se bazira na stvarnom serijskom ubojici Peteru Kuertenu koji je znan i kao "vampir iz Duesseldorfa"
- Thea von Harbou je F. Langova žena već tada bila

THE SCENA:

Photobucket - Video and Image Hosting
Kad Lorre pjevuši "In the Hall of the Mountain King" koja ovdje jezivo označuje vrebanje djevojčice...
(isto je kao poznati score u "Raljama" kad bijela psina napadne prvi put po danu)

23:59 • Komentari ( 2 ) • Print#

petak, 05.01.2007.

NIGHT OF THE LIVING DEAD (1990)

Noć Živih Mrtvaca (1990)

Produkcija: 21st Century Film Corp/Menahem Golan
Redatelj: Tom Savini
Scenarij: George A. Romero (John A. Russo)
Muzika: Paul McCollough
Šminka: Everett Burrell i John Vulich

Glume: Tony Todd............Ben
Patricia Tallman......Barbara
Tom Towles...........Harry Cooper
William Butler.........Tom
Kate Finneran........Judy Rose Larson
McKee Anderson.....Helen Cooper
Bill Mosley..............Johnnie Todd

Trajanje: 85 minuta (95 minuta uncut verzija)
Film je pušten u kina: 19. listopad, 1990 godina
Buđet: 4, 2 miliona $
Zarada: 5 840 000 $ (prvi vikend 2 884 679$)
Nagrade:
1992 godina
- nominacija za nagradu Saturn u kategoriji najboljeg horor filma i najbolje šminke (E. Burrell & J.Vulich)

Photobucket - Video and Image Hosting Zombi iza će dobiti po glavi...
Photobucket - Video and Image Hosting najdojmljivija 'gore' scena

SADRŽAJ:
"- Brat i sestra imenom Johnny i Barbara dolaze posjetiti majčin grob. No, dok stavljaju svježe cvijeće na grob bivaju napadnuti od strane živog leša.
Braneći sestru Johnny pogiba u žestokoj borbi sa oživljenim lešom, a Brabara jedva preživljava te bježi. Bježeći onoliko koliko su je noge nosile, stiže na prividno napuštenu farmu.
Nedugo potom u toj istoj farmi se nađe još šest ljudi, neznanaca, koji spoznaju da vani vlada neka čudna epidemija u kojoj oživljuju nedavno preminuli. Ti isti oživljeni leševi napadaju žive ljude i hrane se njihovim mesom. Polako se spušta noć, a sedmero ljudi se dobrano zabarikidira u farmi, koju polako sve veći broj živih mrtvaca opkoljuje i opsjeda. Samo se jedno pitanje pojavljuje svim protagonistima u njihovim glavama : «Tko će živ dočekati jutro?"

Photobucket - Video and Image Hosting vrlo žestoka scena borbe

RECENZIJA:
- Povodom prikazivanja ovoga filma na RTL televiziji danas u 23.55 sati odlučio sam vam malo bolje predstaviti njegovu prezentaciju na ovom blogu.
Kako većina vas horor fanova znate ovo je prvi od dva remaka (drugi je izašao prošle godine pod imenom "Night of the Living dead 3D") originalnog crno bijelog kultnog-klasika tate zombi podžanra Georgea A. Romera iz sada već vrlo daleke 1968 godine.

Kad je ovaj remake izašao prije 17 godina prošao je vrlo mlako kako kod jednog dijela fanova Romerove trilogije, tako i kod većine kritičara...
Vrlo cijenjeni filmski kritičar Roger Ebert je tad rekao u svojoj kratkoj kritici :"- Remake je tako blizu originalu da nemate razloga vidjeti oba..."

Danas je situacija vrlo izmjenjena (kao i sa većinom podcijenjenih filmva u svoje doba - Blade Runner,
The Thing...) pa se tako ploča okrenula u korist "NOTLD" 90'.
Sam film je imao jednu od najboljih prođa na VHS, a sada i na DVD tržištu (ovdje se također misli i na rental filma) tako da mogu reći da je film na tom planu uvijek imao svoju publiku.
Još ću samo spomenuti da sam veliki obožavatelj i originala i remaka, tako da oba filma mogu odvojeno pogledati a da ne mislim da su isti...ne nisu isti iako bi neki pesimisti rekli da je film preslikan kadar po kardar (to samo govori koliko ljudi poznaju ove filmove i ovaj žanr). Kad kažem da nisu isti mislim da filmovi imaju dosta toga zajedničkoga no razlikuju se u dosta važnih koncepata i karakterizaciji, te prikazu stanja društva da je ta moja izjava savim dolična.

Sam film odlično funkcionira na svim pozicijama (gluma, režija, scenarij, glazba, ugođaj, kamera...) a sve zahvaljujući impresivnoj ekipi ljudi koja je radila na ovom impozantnom dijelu. Tri ključna čovjeka su sigurno najzaslužnija :
- Tom Savini (Sexmashine iz "From Dusk Till Dawn") je zasjeo u redateljsku stolicu i samim time pokazao da se na njega kao redatelja može ozbiljno računati; uz to je jedan od najboljih 'make-up' majstora u filmskoj industriji
- George A. Romero kao misao vodilja projekta i kao mentor svom odličnom prijatelju Saviniju (Tom mu radio šminku zombija u "Dawn, Day i Land of the Dead..." filmovima), te uz sve to bio je najzaslužniji u vrlo bitnim promjenama scenarija
- te John A. Russo kojeg nikako ne smijemo zanemariti zbog njegovih zasluga u sudjelovanju kreiranja scenarija za originalni film iz 68' (uz sve to salužan je za scenarij "Return of the Living Dead" (1985)

Photobucket - Video and Image Hosting Ben i Barbara u dilemi

Uz sve nabrojano Tom i George su okupili odličnu glumačku ekipu :
- Patriciju Talman (o njoj znamo iz prošlog posta)
- Tonya Todda odličnog karakternog glumca, koji će kasnije postati poznatiji kao Candyman, iako je već prije imao odličnih i vrlo zapaženih uloga u nekim vrlo jakim projektima (npr. "Vod Smrti" Olivera Stonea)
- Tom Towles također vrlo priznati glumac (najpoznatija mu je uloga u Otisa O' Toolea u vrlo uznemirujućem i odličnom "Henry - Potret Serijskog Ubojice")
- William Butler je kao Towles već i tada bio veteran horor žanra

Uz abijent i klaustrofobični ugođaj, te naglašenu depresivnu atmosferu film obiluje odličnom pisihičkom karakterizacijom likova (isto kao kod "The Thing"), pa tako Savini uspijeva još više produljiti zanimljivost radnje na same ljude, tako da sami zombiji (u filmu ta riječ nije nikada spomenuta) padaju u drugi plan.
Zahvaljujući Romerovim malim preinakama scenarija glavna radnja filma je opet kritika društva, a kao i tako cijele naše 'civilizacije'. Uz sve to još je ljepše izraženo ponašanje pojedinaca u stresnim situacijima i te njihove jako ispoljene nesloge i međusobna neslaganja (ovdje prvenstveno mislim na jako nategnuti odnos Bena i Harrya).
Ben sam je opet staložen, djelotvoran, mirne glave, ali ponekad čak i uobraženo tvrdoglav, dok opet Harry Cooper je prikazan kao jedan vrlo problematičan lik (koji kako film odmiče postaje sve antipatičniji i ljgaviji), no najveća promjena je došla za lik Barbare koju utjelovljuje P. Tallman i koja se u toj ulozi fenomenalno snašla (uz S. Weaver i L. Hamilton u to vrijeme naj ženska heroina).

Što se tiče toga Romero je već sada mogao polako ispoljiti svoje zamisli koje nije mogao prikazati 68' (već to što je uspio staviti crnca za glavnog junaka nekog filma je bio veliki značaj), pa tako i lik
Barbare je ovdje prikazan kao mlade samo svjesne žene (dok je u originalu bila usplahirena i u nestabilnom psihičkom stanju zbog smrti brata) koja brzo prebrođuje i najgore probleme (feminizam u filmu je jako naglašen, te je tako prikazuje kao mladu ženu koja više nije samo kućanica nego sudjeluje u ravnopravnim poslovima sa prije tako nadmoćnim muškarcima), a to se najbolje ocrtava u vrlo moćnoj rečenici same Barbare kad joj je Ben rekao da se gubi:

"- Što god sam izgubila, izgubila sam to prije dosta vremena i ne planiram izgubiti ništa više. Možete mi govoriti o gubljenju kad prekinete vrištati kao gomila dvogodišnje dijece..."

Tako sama pokazuje koliko je psihički ojačala i pomirila se sa situacijom u kojoj ima svoje ideje kako preživjeti najezdu zombija, te postaje jaka i čvrsta što se isto ispoljuje sljedećim razgovorom:

Photobucket - Video and Image Hosting ovog je Ben dobro sredio

[zombiji prilaze kući]
Barbara: "- Tako su spori. Mogli bi samo tako proći pored njih, a ne bi trebali niti trčati. Samo bi prošli pored njih. Imamo puške. Ako budemo pažljivi mogli bi pobijeći"
[pogleda Bena]
Barbara: "- Rekao si mi da se borima. E, pa borim se. ovo mjesto nije sigurno niti gore niti dole. Trebali bi otći prije nego bude prekasno..."

I ova scena pokazuje koliko postaje psihički jaka, dok se Ben (do tada glavni junak) koleba i muče ga sumnje, pa tako se Barbara vrlo brzo pretvara u glavnog lika.
Sam kraj filma je vrlo crn tako da mi je najsvjetlija točka bila to što Barbara preživljava sve....a prikaz kako se 'seljačine/rednecki' iživljavaju na obješenim zombijima je toliko slikovno dojmljiv da Barbarina rečenica: "- Oni su mi. Mi smo oni i oni su mi."
govori više nego bilo koja moja objašnjenja (jake političke i civlizacijske poruke). Uz sve to osvrnuo bih se na vrlo depresivno atmosferičnu glazbu (Paul McCollough) koja je vrlo melodična, te odlične i najrelanije, najbolje zombijevske maske koje sam vidio u nekom horor ili zombi filmu (Everett Burrell i John Vulich su učenici Toma Savinija, pa se ne treba puno čuditi). eto pa sad se nadam da ćete pogledati film i da oni koji su gledali slučajno original znati propznati te vrlo bitne razlike koje su od ovoga filma načinili nešto novo a ne samo običnu reciklažu za koju je cilj bio zgrnuti na brzinu lovu (kao u slučaju remaka "Magle")...

Photobucket - Video and Image Hosting Barbara na kraju filma

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Barbara je pram originalnom scenariju trebala biti jedan od preživjelih likova u originalnom dijelu
- Ving Rhames, Laurence Fishburne i Eriq La Sall su bili razmatrani za ulogu Bena
- Scene linčovanja zombija na kraju filma su trebale biti u originalnom filmu (prema scenariju), ali se ipak nije išlo na tu realizaciju zbog rasnih problema u Americi tijekom 60-tih
- film je zabranjen u Njemačkoj
- neke od najjačih vizualno savršenih 'gore' scena su izbačene zbog jebenog MPAA (da film ne bi dobio X oznaku, istu koju dobijaju porno filmovi) ali su te scene izašle na DVD-u u sklopu dokumentarca
- Savini je želio da film započne kao crno-bijel, koji bi se potom polako pretvaro u boju
- natpis na kući M. Celeste jeste referenca na brod "Mary Celeste" koji je pronađen kako pluta na pučini bez putnika i bez posade
- Autopsy zombi je dodatak T. Savinija (nije bio u scenariju), a njegov je i automobil koji Johnny vozi u filmu
- Bill 'Chilly Billy' Cardille igra reportera u remaku i originalu
- Tom nosi maijcu sa natpisom "Iron City" što je marka piva što piju lovci u "Dawn of the Dead" (1978)
- kad Sarah ugrize svoju majku za vrat, krv pošprica vrtnu lopaticu što je referenca na vrtnu lopaticu sa kojom kćer ubija majku u originalnom filmu
- Scena sa Barbarom gdje ona pogađa zombija u prsa (onaj ćelavi) i napokon u glavu nije se trebala snimiti, nego je scena trebala biti da Barbara vidi svoju majku, koja joj kaže "- Gdje je Johnny, Babara?" te je ona tek tada sa mukom upuca

THE SCENA:
Ima ih čak dvije....
Photobucket - Video and Image Hosting linč zombija i iživljavanje 'rednecka'

Photobucket - Video and Image Hosting Prgavi Harry Cooper
Definitivno šlag na torti i veliko iznenađenje za sve koji su gledali film. Da ne otkrijem previše Barbara i Harry Cooper sam kraj filma....scena za sva vremena

07:04 • Komentari ( 5 ) • Print#

četvrtak, 04.01.2007.

Kraljice vriska #3: Patricia Tallman

Patricia "Pat" Tallman
Photobucket - Video and Image Hosting

Poznata kao: Pat J. Tallman
Rođena: 04. rujna, 1957 godine
Mjesto: Glen Ellyn, Illinois (USA)
Muž: Jeffrey Willerth (od 28. kolovoza, 1999 godine)
Djeca: sin Julian (6 god.)

Zanimljivosti o Patriciji:
- prva uloga: u off-broadway predstavi "Big, Bad Burlesque"
- prva kaskaderska uloga: "One Life To Live" - pad niz stepenice (zaradila 200$)
- prva filmska uloga: "Knightriders" (1981)
- prva glavna uloga: "Knightriders" (1981) kao Julie
- najbolju ulogu ostvarila: Barbara iz "Night of the Living Dead" (1990)
- najbolje cameo pojavljivanje u nekom filmu: "Army of Darkness"(1993) kao 'opsjednuta Vještica' (She-Bitch)
- uloge po kojima je pamtimo: Barbara iz "NOTLD" 90' i kao Lyta Alexander iz SF serijala "Babylon 5"
- nagrada: "Carnegie Mellon University" nagrada za zadivljujuća dostignuća u glumi
- najbolja kaskaderska scena koju je obavila : "Geena Davis cliff fall" scena

Photobucket - Video and Image Hosting uloga koja bi joj najviše pristajala po mom mišljenju

Biografija:
"- Još dok je bila vrlo mala (2 god.) znala je što će biti u životu - glumica, a početni uspijeh joj je bio u radio-emisiji njenog oca Jerrya "Bicycle Built for Two."
Sve što je postajala starija ljubav za glumom i kazalištem nije jenjavala, pa tako već sa 15 godina ima svoju prvu kazališnu predstavu ("Red Barn Theatre" Saugatuck, Michigan, deset predstava u 11 tjedana) na ljetnoj pozornici.

Marljiva i vrlo uporna cijele svoje ljetne praznike je utrošila u usavršavanje glume u profesionalnim kazalištima, tako da je uspijela upisati "Carnegie Mellon University" (CMU) koji joj je bio glavna uzdanica za "BFA" (Bachelor of Fine Arts) koji joj je omogućavao da uđe u prestižne kazališne umjetničke programe. Tako dok su ostali čekali marljiva Patricija nije dangubila nego je kroz svoje koleđ godine glumila u čak 18 mjuzikla u "Pittsburgh Civic Light Opera".
Ta njezina upornost nije mogla proći nezapaženo, jer joj "CMU" dodjeluje nagradu za zadivljujuća dostignuća u glumi.
Odmah poslije koleđa odlazi u New York, gdje uskoro (nakon nekoliko manjih, ali vrlo pamtljivih kazališnih uloga) dobiva glavnu ulogu u off-Broadway hitu "Big Bad Burlesque" (Orpheum Theatre, NYC), ali ona sama ne staje na tome nego glumi i u drugim respektabilnim kazalištima diljem New Yorka ("As You Like It", Riverside Shakespeare Co., NYC gdje je glumila Rosalind).

Photobucket - Video and Image Hosting kao 'She-Bitch' vještica u "Army of Darkness" (1993)

Nakon vrlo uspješne kazališne karijere ubrzo dobija i prve TV uloge i to u CBS-ovoj soap operi "Guiding Light".
1981 godina joj je postaje prijelomna za filmsku karijeru, jer se baš u to vrijeme prijavljuje na audiciju za novi film već tada legendarnog redatelja Georgea A. Romera koji je snimao svoj novi film "Knightriders". Dobiva ulogu Julie, a uz to što glumi sa tada vrlo malo poznatim Ed Harrisom, važnija je činjenica da se Romeru jako svidjela njena gluma, pa su tako od tada poslovno jako prvrženi jedno drugome (dobila je uloge u još dva njegova filma " Monkey Shines" (1988) i "Tales from the Darkside: The Movie" (1990), te su također surađivali na "Creepshow 2" (1987)).
Surađivanje sa Romerom joj donosi i poznanstvo sa njegovim odličnim prijateljem Tomom Savinijem (Romerov šminker zombija), koji joj 1990 godine odmah dodjeljuje glavnu ulogu Barabare u "Night of the Living Dead" (remake Romerovog filma iz 68').
Ne mora se posebno niti spominjati da je ulogu odlično odglumila i da zajedno sa još jednim odličnim glumcem - Tony Toddom (Candyman) čini i možda najbolji par koji je proparodirao u nekom horor filmu.

Photobucket - Video and Image Hosting Partricia kao opaka Barbara "NOTLD" 90'

No, slatka Patricija nimalo ne posustaje, jer sad ponude pljušte i za filmske i za prestižne TV uloge (tome je i pogodovalo preseljenje u Los Angeles). Uz svu glumu ona je i jedna od najcjenjenijih ženskih kaskadera koji se mogu naći u tom poslu, pa tako ju možemo vidjeti kako dublira neke od ženskih A zvijezda u vrlo opasnim scenama (o tome podrobnije ispod ovog teksta). Iako, se većina njene glume može vezati uz razne filmove (bilo horore, SF ili drame) ili TV produkciju (serija Babylon 5 (1994) gdje glumi Lytu Alexander najmoćnijeg telepata u svemiru; uz nju glumi i naša Mira Furlan) nikad nije zaboravila kazalište, pa tako i dalje glumi i na kazališnim daskama (odlične kritike dobila za "The Vagina Monologues", Northridge, Calif., veljača, 2001).
Kako joj sve ide na poslovnom planu još joj bolje ide u obiteljskom životu, gdje je već 8 godina udana za Jeffreya Willertha (znalcima poznat kao Kosh u "Babylonu 5"). Uz to poznata je humanitarka..."

Photobucket - Video and Image Hosting Patricia danas (na jednoj od filmskih konvencija)

Još neke zanimljive stvari o njoj:
- visoka je 1.75 cm, crvenokosa, zelenih očiju
- humanitarno pomaže Penny Lane - cenatar za zalostavljanu djecu
- član "The British Society of Fight Directors" ((B.H. Barry & Patrick Crean)
- diplomirala u "Carnegie Mellon University" 1979 godine
- maturirala 1975 godine u "Glenbard West High School", Glen Ellyn (Illinois)
- izrazito vješta u : dijalektima (Američkim/Europski), ples, pjevanje, jahanje, ronjenje (PADI član), scenske borbe (odlična u mačevalačkim tehnikama), kikboks...
- pohađa "Jackie Chan school of filmmaking", obožava više borbene scene da radi nego kaskaderske
- iako se ne pojavljuje kao glumica u "Jurassic Park" (1993) ipak se pojavljuje u jednoj sekundi (bila dubler Laure Dern) zbog gršeke snimanja gdje joj se vidi lice (kad je Laurin lik trebao pasti sa kostura T-Rexa, a u tom ju trenutku dublirala Patricija) u gro planu
- Charles Nelson Reilly (glumac tri puta nominiran za Emmy nagradu) joj je glumački mentor
- pojavljavala se mnogo puta u "Star Trek" serijalima
- Ekstermno atletična i nestrašivi član "Stunt Woman's Association of America" (Udruženje Ženskih Kaskadera Amerike)

Photobucket - Video and Image Hosting mali presjek njenih raznovrsnih uloga

Najbolja kaskaderska ostvarenja i dostignuća:
- kaskaderski dvojnica za Lauru Dern (Jurassic Park)
- kaskaderski dvojnica za Gates McFadden (Star Trek: Generations)
- kaskaderski dvojnica za Geenu Davis (The Long Kiss Goodnight)
- kaskaderska dvojnica za Hudson Leick (Chill Factor).

*Njenu najbolju ulogu možete vidjeti ovaj petak na subotu (RTL, 00.00) tj. 06. siječnja u filmu
"Night of the Living Dead" (1990)

03:58 • Komentari ( 4 ) • Print#

srijeda, 03.01.2007.

HororFilm PLayground "The Thing" NEWS

Evo i neke obavijesti za samo najveće fanove "The Thing" Johna Carpentera iz 82':
Photobucket - Video and Image Hosting

TF7: THING-FEST

Photobucket - Video and Image Hosting karta pokazuje gdje se nalazi London (ne onaj u Britaniji)

-TF7 jeste okupljanje vjernih fanova filma, gdje se razmjenjuju dojmovi, figure i sve ostale lijepe stvari vezane uz film; kruna večeri - 27. listopada, 2007 (subota) - jeste
Specijalno ponoćno kino prikazivanje prije "Noći Vještica" (na 35 mm filmu) filma "The Thing"
- festival se održava u Londonu (Ontario, KANADA) oko 2 sata od Detroita, MI ili jedan sat od Buffala, NY

Podaci o kinu- 375 sjedala, 35mm prikazivanje, Dolby DTS Digital Sound/4400 Wati (4,5 X 13,5 m platnu)

Photobucket - Video and Image Hosting
- 24. listopada, 2006 "The Thing" je izašao na HD DVD-u....

KOLOVOZ 2009
POVRATAK U STEWART

Photobucket - Video and Image Hosting Google Earth Image nam pokazuje gdje je Stewart, B.C. i Outpost #31 lokaciju

Sigurno se većina vas pita što je to....e pa to je odlazak par vjernih fanova (velika većina ih je iz SAD) na lokaciju gdje se snimalo većinu filma "The Thing", a to znači sjeverno od Stewarta (Britanska Kolumbija), KANADA 2009 godine...
Dolazak - ide preko Vancouver (British Columbia), gdje se tu presjeda na avion sjeverno od gradića Terrace. Od tamo se vozi 4 sata do grada Stewart koji je na granici sa Aljaskom (nasuprto Hyderu). Fanovi mogu odsjesti u "Sealaska Inn" u Hyderu, gdje su i Carpenter, Rusell provodili svoje dane.
Lokacija gdje je sniman film je samo 45 minuta vožnje (sjeverno uz cestu Salmon Glacier), gdje je stara rudarska cesta Granduc.
Na samoj lokaciji se mogu naći ostaci stanice "OUTPOST 31", pa čak i zarđali dijelovi Norveškog helikoptera....

Photobucket - Video and Image Hosting GEI pokazuje "Outpost" lokaciju i Salmon Glacier cestu

Da ponovimo (ovo da se znaju troškovi):
- Avionom do Vancouver, B.C., Kanada
- Avionom iz Vancouvera do Terrace, B.C. (Hawk Air)
- Ujamljivanje vozila (ako bude trebalo i to na 2-3 dana) u Terrace
- 2 dvije noći u "Sealaska Innu" u Hyderu, Aljaska
- Povratak avionom iz Terracea u Vancouver
- Zrakom iz Vancouvera nazad kući
+ hrana, manji troškovi, suveniri....

Photobucket - Video and Image Hosting snimka iz 2003, planine iza kampa

Photobucket - Video and Image Hosting jedan od fanova na lokaciji kampa

Photobucket - Video and Image Hosting mjesto ostataka Norveškog helića

I za sam kraj....jedno malo iznenađenje za vas koji skupljate figurice ili se pasionirani kolekcionari:

- SOTA Toys su izdali 22. 12. 2006 dugo očekivani figure-pack (diorama) - McReady Vs. Kennel-Thing, a cijena je 24.99$ (pa ko voli neka izvoli)
Photobucket - Video and Image Hosting

- Njemci su izdali hvale vrijednu "DAS DING" Limited Edition Steelcase DVD i to samo u 10 000 komada (zamislite samo koju će vrijednost primjerak dobiti nakon samo par godina ufff) i što je ono najbolje...edicija je dostupna samo u Europi (jupi...)

S R E T N A V A M 25-TO GODIŠNJICA FILMA (1982 - 2007)......

13:37 • Komentari ( 0 ) • Print#

utorak, 02.01.2007.

HororFilm Playground NEWS #12

Nakon dugo vremena i prevelikog slavlja napokon gibamo dalje i dalje u ovom kutku jeze i strave. E, pa da najavimo najočekivanije naslove ove godine.....moja lista najočekivanijih naslova.....:


1) GRIND HOUSE - premijera 06. travnja

Poslastice koji ovaj jedinstveni film i projekt nudi su mnogobrojne (od glumačke ekipe, priče, redatelja...), ali ono najgore jeste to što ćemo na ovaj dragulj čekati cijela 4 mjeseca. Pa da ponovimo za one koji su zaboravili....
Film će se sastojati od dva zasebna filma (znači obmnibus) i to:
Photobucket - Video and Image Hosting

"Death Proof"
- Radnja se zbiva oko misterioznog psihotičnog serijskog ubojice koji ubija lijepe dijevojke svojim nabrijanim automobilom -
Photobucket - Video and Image Hosting Kurt aka Mike u opakoj makini
Photobucket - Video and Image Hosting ovako opakog Russella nismo vidjeli jos od Pliskena

Redatelj: Quentin Tarantino
Glume: Kurt Russell (kaskader Mike), Rosario Dawson (Abernathy), Zoe Bell (Zoe), Eli Roth (Dov) ....

"Planet Terror"
- Ovaj segment priče će biti posveta svim onim odličnim zombie filmovima (posebice su to spominje Romero i njegova djela), a radnja će se vrtjeti oko grupe ljudi koji se moraju boriti sa nadolazećom 'pošasti zaraženih' ljudi....-
Photobucket - Video and Image Hosting

Redatelj: Robert Rodriguez
Glume: Michael Biehn (Šerif Hague), Josh Brolin (Dr. Block), Jeff Fahey (J.T), Tom Savini (zamjenik Tolo), Quentin Tarantino (Silovatelj)....
Photobucket - Video and Image Hosting ekipa filma (Savini, Biehn i ostali)
Photobucket - Video and Image Hosting najžešća slika iz filma

Sve u svemu fenomenalna glumačka ekipa (naravno kakav bi to Q&R film bio da nema njihovog kućnog glumca Dannya Treje (Machete)) i uz to govori se da će film obilovati treilerima i drugim bonusima (između filmova)....ma već sada me ne napušta osjećaj euforije kakav će to fucking movie biti...
Kako prije par godina nisam pogriješio da će "From Dusk Till Dawn" biti odličan (što je i bio), no neki su ga tek sada prihvatili (prije svega tu mislim na kritku)....

2) BLACK SHEEP - već polako u nekim zemljama igra
Photobucket - Video and Image Hosting

- Radnja se odvija na Novom Zelandu gdje 40 miliona ovaca kreće u pohod na 4 miliona ljudi (zbog neke genetičke zavrzlame koje ovce pretvara u krvožedne mesoždere)....
Photobucket - Video and Image Hosting
Redatelj: Jonathan King (ujedno i scenarist)
Glume: Nathan Meister, Danielle Mason, Oliver Driver, Tammy Davis, Peter Feeney, Glenis Levestam

Nisam još uspio gledati trailer (HorrorHR jeste i kaže da je odličan), ali već sada mi instikt kaže da bi film mogao biti novi - Evil Alien, Feast ili čak Slither, a kako je jedan net kritičar rekao napokon je "Night of the Lepus" dobio dostojnog nasljednika (ma što mu to značilo), ali ja kažem Zajebi kritičare i uvjeri se sam u filmove koje misliš gledati (koliko su samo odličnih filmova tzv. kritičari usrali svojim kritikama - The Thing, Blade Runner... da je to zločin).
A ovo jeste film koji bi trebali pogledati što prije....

3) THE HOST - svjetska premijera (ograničena) 09. ožujak
Photobucket - Video and Image Hosting uz Black Sheep možda do sada naj poster

- U Seulu (Koreja) neko misteriozno biće iz rijeke Han terorizira cijeli grad. Kad jednu djevojčicu monstrum otme, njezina obitelj kreće u spasilačku misiju.... -
Photobucket - Video and Image Hosting panika u Seulu, an nije Gojira
Redatelj: Joon-ho Bong
Glume: David Joseph Anselmo, Du-na Bae, Hie-bong Byeon, Spencer Jay Kim, Ah-sung Ko

Azijski filmovi su već duže vremena vruća roba, jer nikako ne mogu omanuti...a ovaj film je definitivno jedan od najvećih filmova ove godine. Film je monster movie, i kako govori imdb 7.3/10 (1 630 glasova) ocijena da one koji su film gledali nikoga nije razočarao... ja sam jedav čekam da mi on dospije u ruke.

4)MY NAME IS BRUCE - prvi kvartal 2007 (negdje najkasnije travanj)

- Mještani jednog gradića otmu Bruce Campbella misleći da će ih on spasiti od demona koji ih opsjedaju, a sve zbog toga što su ga zamijenili sa njegovim likom Asha iz Evil Dead serijala -
Photobucket - Video and Image Hosting slika koja ne ohrabruje, ali...(možda tek probna??)
Redatelj: Bruce Campbell
Glume: Bruce Campbell, Ted Raimi, Dan Hicks....

Moram priznati da sam oko ovog filma skeptičan (neke slike sa seta me ohrabruju), ali pošto sam ja veliki fan Evil Dead serijala dat ću mu ovaj ogroman kredit....
Priča je odlična, ali nadam se da su efekti barem onakvi kakvi su bili u Evil Dead II....i znam da Bruce nije čarobnjak popt Raimija, ali se toplo nadam da je uz njega nešto naučio (u prijašnjem filmu "Man With Screaming Brain" je dao neke naznake odlične režije - pogledajte scenu tučnjave ili najžešću scenu kad se Bruce odmara kraj spomenika)....

5) UNERATHED - premijera 11. svibnja

- Stanovnici maloga gradića u New Mexicu postaju žrtvom nekog misterioznog izvanzemaljskog bića... -
Photobucket - Video and Image Hosting
Redatelj: Matthew Leutwyler
Glume: Emmanuelle Vaugier (Annie), Luke Goss (Kale), Beau Garrett (Caya)

Reklama filma govori da bi film trebao biti mješavina "Aliena" i "The Thing" što me je odmah privuklo ovom naslovu, ali čak mi i fotke sa filma daju nadu da bi ovo mogao biti film ravan "Slitheru" (po režiji), a po akciji nalika na "Feast" (čitaj krv do koljena) jer su vrlo mračne i napete, a što je dovoljno da mu dam prednost nad drugim naslovima (hej možda sam i pogješio ali redateljev film "Dead & Breakfast" mi daje nadu, a uz to režira treći dio "Creepshowa")....

6) DIARY OF THE DEAD - uskoro
Photobucket - Video and Image Hosting

- Studenti pokušavaju snimati zombi film, ali dogodi se da počnu snimati prave događaje gdje su zombiji stvarni.... -

Redatelj: George A. Romero
Glume: Joshua Close, Michelle Morgan, Shawn Roberts, Joe Dinicol, Phillip Riccio, Scott Wentworth
Photobucket - Video and Image Hosting

Mogu svi govoriti da se Romero počeo preseravati sa svojim zombi filmovima, ali ako netko zna snimiti odličan zombi film to je on - tata tog žanra...i zato samo tim pristup kod mene dobiva mjesto koje je zaslužio. Jer bolje je gledati i "Dnevnik..." nego recimo razno razne "Hood of the living dead" i ine pizdarije (sorry na jeziku). Što se tiče samoga filma kaže se da će biti mješavina Blair Witcha i onog dokumentarca na kraju remaka "Dawn of the Dead" što samo po sebi i nije loše (novi pristup...osviježenje).
Sigurno naj zombi film ove godine... (eh da čini se da film neće baš imati veze saRomerovom quadrologijom)

Eto ovo je pregled najvažnijih filmova, koje ja očekujem. A od onih za koje isto tako znam da će biti odlični su:

7) CELL - Eli Roth režira a sve prema najnovijem romanu S. Kinga
8) 28 WEEK LATER - nastavak uspješnice, nema ni Boyla niti glumaca iz prvjenca
9) I AM LEGEND - prema jednom od naj Sf književnih romana svih vremena, blockbuster + W. Smith
10) CABIN FEVER 2 - nastavak vrlo jezovitog filma daje naznake dobrog filma

i da ne zabroavimo:
FROSTBITEN (vampirski), 30 DAYS OF NIGHT (mora biti odličan vampirski film, sa zanimljivom radnjom, glumcima), DOG SOLDIERS: DEAD MEAT (nastavak jednog od najboljih vukodlak filmova ikad, jedini minus - niti isti redatelj niti isti glumci...slično kao i "28 Weeks.."), FIDO (potencionalni zombi konkurent Romerovu filmu, odlična glumačka postava), RESIDENT EVIL: EXTINCION (bolje i treći nastavak nego neko B smeće, ali se barem nadam da će biti bolji od drugog dijela), Children Shouldn't Play with Dead Things (Bob Clark radi remake svog prvjenca)

14:15 • Komentari ( 4 ) • Print#

ponedjeljak, 01.01.2007.

Čestitke....

Evo došao je i taj trenutak...pa ću biti kratak i zaželjeti vam:


SRETNA VAM NOVA GODINA!! wave

I da vam bude bolja nego ova prošla, sa puno odličnih filmova, sreće i zdravlja....bla...bla...kako to već ide smijeh

Nemojte se puno njami i party da ne bi prešli granice pa da kasnije bude puknucuburninmadbangheadbangzujo
Nego se umjereno smokin i party da bi sve bilo smokinthumbup

00:01 • Komentari ( 1 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.