subota, 25.11.2006.

THE DESCENT (2005)

The Descent (2005)

Produkcija: Celador Films/Northmen Productions.
Režija i scenarij: Neil Marshall
Izrada maski i šminke: Tanya Lodge

Glume: Shauna Macdonald……..Sarah
Natalie Mendoza……….Juno
Saskia Mulder………….Rebecca
Alex Reid………………Beth
Nora-Jane Noone………Holly
MyAnna Buring………..Sam


Film je pušten u kina 08. 07. 2006 godine.
Trajanje: 100 minuta
Buđet: 3, 5 miliona $
Zarada: 22, 320 000$
Nagrade:
2005 godina
- osvojio nagrade Britanskog nezvisnog filma (najbolji redatelj – Neil Marshal i za najbolja tehnička dostignuća (montaža – Jon Harris), te dobio nominaciju za najbolji britanski nezavisni film
- nominiran za IFTA nagradu u kategoriji najbolje sporedne glumice (Nora-Jane Noone)
2006 godina
- osvoji nagradu Empire (UK) za najbolji horor film; nominacija za nagradu Empire (UK) u kategoriji najboljeg britanskog filma i scene godine (napad ljudožderskih stvorova)

Photobucket - Video and Image Hosting s lijeva nadesno - Juno, Sarah, Beth, Samantha, Holly, Rebecca

SADRŽAJ:
''- Grupa od šest mladih žena u ranim tridesetima odlaze na planinarenje u još neistražene dijelove šumske divljine, te se isto tako daju u avanturistički poduhvat – istraživanje slabo istražene i vrlo duboke jame za koju mnogi ne znaju.
Nakon početne euforije i zabave ulaz na koji su ušli se urušava, pa ih tako novonastala situacija primorava da potraže novi izlaz koji se nalazi daleko ispred njih. Iako im bojazan da bi se mogli dogoditi i novi odroni daje hitrost i brzinu da prolaze vrlo uskim prolazima, nešto im drugo privuče pozornost – stvorenja koja žive u mraku i hrane se ljudima, pa tako trka sa vremenom i isto tako trka prema spasonosnom izlazu započinje. No, istim tim momentom počinje i smrtonosna igra – borba za vlastiti život i preživljavanje najsposobnijih, pa bilo to u svim mogućim kombinacijama i prema vrlo nemilosrdnim pravilima…''

Photobucket - Video and Image Hosting Juno i Sarah u akciji

RECENZIJA:
''- Nije puno trebalo da se mislim što dalje da recenziram i opet na našu radost dolazi djelo Neila Marshalla (tek drugo po redu) po znamenitom imenu ''The Descent'' koje je svoj pohod u kinima imao u Velikoj Britaniji, pa je tek onda na red došla Amerika, pa i veći dio Europe (naravno naši glupi distributeri nisu se potrudili da ovaj odličan pogledamo u kinu) i svugdje gdje je bio pobrao je odlične kritike.
''What Waits Below'' (1984) je prvo na što me Marshallov film podsjeća po nekim segmentima, no opet on sam je otišao u neke nove hemisfere koje nam govore da nije sve izgubljeno u našem omiljenom žanru i da on sam ima puno ponuditi (ali sve dok su tu nadareni redatelji poput gore imenovanog ili Eli Rotha i sličnih mladih i vrlo nadarenih ljudi, koji obožavaju raditi u takvom okruženju).

Photobucket - Video and Image Hostingoni dolaze iz mraka....(leđa pazi LEĐAAA!!!)

Pa da se osvrnemo na samo djelo.
Sam film je psihička studija o čovjeku i to nam daje lijep primjer koliko malo treba da se čovjek pretvori iz civilizirane osobe u nešto primitivno i vrlo neugodno kad je u pitanju preživljavanje. Marshall je opet okupio vrlo odličnu ekipu na čelu sa isto tako profinjenom i fenomenalnom glumačkom postavom (koja je relativno nepoznata, ali glumački vrlo potkovana) isto kao što je napravio u svom prvijencu ''Dog Soldiers'', dok je ovaj put buđet znatno povećan što se i vidi iz priloženog u filmu.
Pohvala redatelju ide i na pametno napisanom scenariju. Režija kao sama je briljantno odrađena, jer se film izdvaja prirodnom rasvjetom (Marshall je inzistirao na scenama gdje je jedina rasvjeta baterijska lampa, baklja ili floroscentni štapovi, što je naglašivalo sjene i davalo napetosti filmu), dobro izvaganim intenzitetom akcije i uzbudljivosti, vrlo uvjerljivom maskom.

Ovaj vrlo brutalan (Juno i Sarah doslovce kolju stvorove) i krvav (ne toliko tradicionalni horor) film zamamnih prizora ima onu finu magiju što više od pola filmova nema danas (a imaju 20 puta veći buđet), a to je što je vrlo mračan i svojim klaustrofobičnom prizorima u većini scena budi naše primarne strahove (maloprije spomenuta klaustrofobija te strah od nepoznatog, a to se nije vidjelo u tako izraženim crtama još od ''Aliena'').
Ono što krasi Neila jeste što se on uopće ne libi prikazati odvratne 'gore' scene (otvoreni prijelom noge kod Holly, smrskane lubanje, kopanje očiju i puno puno krvi), a ne robuje tipičnim navikama većine američkih redatelja a to je da odmah otkrije sve adute filma (mnogi su tako odlične filmove prema scenariju pretvorili u sraćke).
To vidimo po tome što se stvorovi vide tek u 50-toj minuti filma (točnije 49min : 52sec), a sve do tada je izgrađivao da se bolje upoznamo sa likovima (da ne spominjemo i povečavanje napetosti). Vrlo pametno i napeto.

Photobucket - Video and Image Hosting Juno vs. dva stvora otimaju se oko povrijeđene Holly

Što se tiče glumica sve same pohvale na uvjerljivoj glumi. Posebno Shauna Macdonald kao Sarah, koja glumi osobu bez samopouzdanja (kasnije se pretvara u odlučnu ženu koja želi preživjeti pakao i strahote) i koja ima krizu identiteta, i isto tako Natalie Mendoza kao hrabra Juno (lijepo ju je vidjeti kao heroinu, iako ima par mračnih tajni).
Ostatak ženske postave je isto tako uvjerljiv i dobar (no nažalost nisu se baš puno uspjeli okarakterizirati). Čak je i sam kraj filma lijepo napravljen (ovdje mislim na UK mračnu i mističnu verziju, a ne na užasnu i veseliju US).
Za kraj mogu reći (jer vidim da sam se opet raspisao) da je ovo jedan od najboljih filmova u zadnjih 10 godina, a još jedan veliku plus tome zaključku daje što svatko može na svoj način uživati u filmu (a ne samo oni koji vole horore).


p. s. – lijepo je vidjeti pa makar i na kapaljku da se ponekad pojavi film koji ima jaku heroinu (a ovdje ih ima čak i dvije, pa bih se usudio reći i više), a ne da kukamo kako više nema ženskih heroina poput poručnice Ripley ili Sarah Connor

p. s.2 - ah skoro zaboravih film je slične teme (znanstvenici ispituju pećine da bi odnmah nakon toga naišli na monstruozna čudovišta) kao "Cave" koji je izašao iste godine, no Pećina se nikako ne može uspoređivati sa ovim filmom (čitaj obična američka produkcija, sa možda pokojom solidno napravljenom scenom), i za kraj čovjekolike zvijeri u "The Descentu" su nevjerojatno nalik na Orke iz Mordorskih planina (vidi LOTR: Dvije Kule, scena kad budu Gandalf i ostali okruženi orcima, baš prije nego dođe Balrog...tim Orcima sliče :-)


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Film se diči vrlo raznolikom ženskom glumačkom postavom u pogledu porijekla: Natalie Mendoza je Filipinsko/Kineske krvi, Saskia Mulder je Nizozemka,, Nora-Jane Noone je Irkinja, a Shauna Macdonald je iz Škotske.
- lokacija gdje je sniman film je Škotska, a 'pećinske' scene su snimane u studiju
- maske i kostimi stvorova su čuvani kao tajna pred glumicama, pa kada su snimale scenu gdje se prvi susreću sa njima zbilja su bile preplašene

THE SCENA:
- nažalost ovaj put je bez slike, jer kad bih ju prikazao slikom film bi izgubio svu čar, a da vam pomognem mogu samo reći da - Juno čini pogrešku i to veliku tijekom svoje prve borbe sa stvorovima (dogodila se ista stvar "Divljem Billu" Hitchocku...). Jadna Beth....

05:07 • Komentari ( 4 ) • Print#

srijeda, 22.11.2006.

Popis filmova prema knjigama STEPHENA KINGA...

Evo spiska knjiga prema kojima su rađeni filmovi i serije jedne od književnih legendi - Stephen Kinga:

70-te godine
1976 - Carrie
1979 - Salem's Lot (TV miniserija)

80-te godine
1980 - The Shining
1982
- Creepshow (sadrži pet kratkih priča: "Father's Day," "The Lonesome Death of Jordy Verrill," "Something to Tide You Over," "The Crate," and "They're Creeping Up On You")
-The Boogeyman (kratki film prema kratkoj priči iz "Night Shift)

1983
- Cujo
- The Dead Zone
- Christine
- Disciples of the Crow (rađen prema priči "Children of the Corn")(kratki film)
- The Woman in the Room (kratki film Franka Darabonta)

1984
- Children of the Corn (kratki film prema kratkoj priči iz "Night Shift")
- Firestarter

1985
- Cat's Eye (sadrži tri filma: "Quitters, Inc.," "The Ledge," and "The General")
- Silver Bullet (based on Cycle of the Werewolf)
- Stephen King's Nightshift Collection (sadrži dva kratka filma: "The Woman in the Room" i "The Boogeyman" (i neke edicije - "Strangehold" ali priča nema veze sa Kingom, inače ovo vrijedi samo za VHS)
- Word Processor of the Gods (epizoda iz serijala "Tales from the Darkside")

1986
- Gramma (episode of The Twilight Zone based on story from Skeleton Crew)
- Maximum Overdrive (based on "Trucks" from Night Shift; directed by King)
- Stand By Me (based on "The Body", novella from Different Seasons)

1987
- Creepshow 2 (sadrži tri kratke priče: "Old Chief Wood'n'head," "The Raft," and "The Hitchhiker")
- A Return to Salem's Lot (sequel "Salem's Lota")
- The Running Man (potpisao se kao Richard Bachman)
- The Last Rung on the Ladder (kratka priča iz "Night Shift")
- Sorry, Right Number (epizoda iz "Tales from the Darkside")
1989 - Pet Sematary

90-te godine
1990
- The Cat From Hell (kratki film u "Tales From The Darkside - The Movie")
- Graveyard Shift (priča iz "Night Shift")
- It (TV Miniseries)
- Misery
- The Moving Finger (Monsters episode based on story from Nightmares & Dreamscapes)

1991
- Golden Years (original tv mini-serija){Stephen King se pojavljuje u cameo ulozi kao vozač autobusa}
- Sometimes They Come Back (short story from Night Shift)

1992
- The Lawnmower Man (King se odrekao filma)
- Sleepwalkers (pisan direktno za film)

1993
- The Dark Half
- Needful Things (pušten od 3 sata kao"Director's Cut"-version)
- The Tommyknockers (TV miniserija)

1994
- The Shawshank Redemption (novela "Rita Hayworth and Shawshank Redemption" iz "Different Seasons")
- The Stand (TV miniserija)

1995
- The Langoliers (TV miniserija prema noveli "Four Past Midnight")
- The Mangler (priča iz "Night Shift")
- Dolores Claiborne
- Stephen King's Nightshift Collection (sadrži tri priče, only the first of which has anything to do with King: "Disciples of the Crow" (temeljeno na "Children of the Corn"), "The Night Waiter," and "Killing Time;"
- The Outer Limits (TV serija - epizoda "The Revelations of Becka Paulson" temeljena na njegovoj priči)

1996
Thinner (novela potpisao kao Richard Bachman)

1997
- The Shining (TV miniserija)
- Ghosts (muzički video)
- The Night Flier (HBO Film)
- Quicksilver Highway (segment "Chattery Teeth" temeljen prema priči "Nightmares & Dreamscapes")
- Trucks (TV Remake "Maximum Overdrive" filma)

1998
- Chinga (epizoda "The X-Files")
- Apt Pupil (novela "Different Seasons")

1999
- The Green Mile
- The Rage: Carrie 2 (sequel "Carrie")
- Storm of the Century (originalna TV miniserija)
- Llamadas (Španj. verzija "Sorry, Right Number")(kratki film)

2000-ta
2000 - Paranoid (rađen prema pjesmi, kratki film)
2001
- Hearts in Atlantis ("Adapted Low Men In Yellow Coats" prvi dio)
- Strawberry Spring (kratki film rađen prema priči iz "Night Shift")

2002
- Rose Red (originalna tv mini-serija)
- The Dead Zone (TV Serija)
- Night Surf (kratak film prema kratkoj priči iz "Night Shift")
- Rainy Season (kratak film rađen prema kratkoj priči iz "Nightmares & Dreamscapes")
- Carrie (TV remake)

2003
- Dreamcatcher
- The Diary of Ellen Rimbauer (TV film)
- Autopsy Room Four (kratki film)
- Here There Be Tygers (kratki film prema priči iz "Skeleton Crew")
- The Man in the Black Suit (kratki film)

2004
- Secret Window (novela "Secret Window, Secret Garden" iz "Four Past Midnight")
- Kingdom Hospital (TV serija)
- 'Salem's Lot (TV miniserija remake)
- Luckey Quarter (kratki film)
- The Secret Transit Codes of America's Highways (kratki film temeljen prema "All That You Love Will Be Carried Away")
- All That You Love Will Be Carried Away (kratki film)
- Riding the Bullet

2006
- Desperation (TV Mini-Serija)
- Nightmares and Dreamscapes: From the stories of Stephen King
- (najavljen) 1408 (based on short story from Everything's Eventual)
- (pre-produkcija)The Girl Who Loved Tom Gordon
- (najavljen) Black House
- (pre-produkcija) From a Buick 8
- (pre-produkcija) Creepshow

2007
- Bag of Bones
- (najavljen) Cell

2007
- (u produkciji) The Talisman

23:59 • Komentari ( 2 ) • Print#

petak, 17.11.2006.

Stephen King's CAT'S EYE (1985)

Mačje Oči (1985) (omnibus od tri priče)

Redatelj: Lewis Teague
Produkcija: Dino De Laurentiis/MGM
Film je izašao u kina: 12. travnja, 1985 godine
Trajanje: 94minute
Buđet: 7 miliona $
Zarada: 13, 1 milion $

Priča I: "Quitter's Inc."
Glume: James Woods....Richard 'Dick' Morrison
Alan King..........Dr. Vinnie Donatti
Mary D'Arcy......Cindy Morrison

Sadržaj:
"- Otac i odani muž Dick Morrison odlazi kod uglednog doktora Donattija, da bi se podvrgnuo kuri odvikavanja od pušenja. Iako je mislio da će odvikavanje biti teško, nije ni mogao zamisliti koje sve metode doktor provodi da bi njegovi pacijenti bili izliječeni. Tako Dick dobiva više nego što je očekivao i borba između želje za pušenjem i odvikavanjem započinje na novom i zastrašujućem nivou...jer u slučaju da zapali i samo jednu cigaretu dovodi u opasnost svoje najmilije - svoju obitelj."

Photobucket - Video and Image Hosting Dick krši pravilo

Recenzija:
"- Vrlo solidna epizoda (nažalost ništa više od toga) i mogu reći vrlo ugodna za gledati. Pošto je Jamesa Woodsa uvijek užitak gledati neću puno trošiti riječi nego mogu samo reći da je pošteno obavio ulogu Dicka (ipak nemojte očekivati jednu od njegovih glumačkih interpretacija), dok je gluma Alana Kinga skoro pa za zaborav. Osim samog kraja filma izdvojio bih odličnu sekvencu Dickove halucinacije (scenu kao da je snimio i to u blažoj verziji Terry Gilliam, koji će sličnu i hard core verziju snimiti za 13 godina u svom odličnom i po meni najboljem djelu "Strah i prijezir...") gdje mu se priviđaju svakojake lude stvari a sve uz pjesmu grupe The Police - Every Breath You Take (koja kao da je upravo napisana za tu scenu)..."


Priča II: "The Ledge"
Glume: Robert Hays............Johnny Norris
Kenneth McMillan......Cressner

Sadržaj:
"- Johnny Norris teniski učitelj i gubitnik ševi ženu opakog milijunaša i strastvenog kockara Cressnera, kojem ne treba puno da sazna svo stanje stvari. Kad ga otkrije i otme, dovodi ga u svoj apartman u na vrhu zgrade. No, iako je bijesan na njega ne ubija ga ako njih dvojica odigraju okladu - Norris će napraviti krug oko vanjskog dijela zgrade po malom ulubu i ako uspije ne samo što će biti slobodan, nego će dobiti lovu i Cressnerovu ženu sa kojom može otići bilo gdje. Primoran Norris prihvaća opasnu okladu i upušta se u avanturu svog života..."

Photobucket - Video and Image Hosting napucani golub (u krugu)

Recenzija:
"- Iako napeta ova epizoda je po mom sudu i najslabija, te vrlo očigledna glede samog kraja (iako ga je dojmljivo vidjeti). Ovdje je scenaristički dio vrlo tanak i jednoličan. Gluma je opet sasvim solidna (posebo je lijepo vidjeti vječitog 'bad guya' Kennetha McMillana) pa se nema baš što posebo istaknuti.
Napomenuo bih scenu za pamćenje kad Norrisu dosađuje golub kljucajući mu članak do krvi, a ovaj se bori da ne padne sa velike visine i sve tako dok ne dođe do jednog udubljenja gdje je napucao goluba nogom i sve uz riječi: "- Flying shit house"..."

Priča III: "The General"
Gluma: Drew Barrymore......Amanda
Candy Clark............Sally Ann
James Naughton......Hugh

Sadržaj:
"- U kući djevojčice Amande počinju se događati čudne stvari, no u istom tom trenutku usvaja mačku koju je prihvatila sa ulice. Mačka se tu našla da bi djevojčicu obranila od čudnog malog bića koje djeci krade dah u kojoj je životna sila. Slijedi epska bitka goblina i mačke..."

Photobucket - Video and Image Hosting mali prgavi goblin licem

Recenzija:
"- Najbolja priča u svim segmentima. Vrlo zanimljiva i dinamična. Efekti su (posebice odlična scena kad goblin oduzima dah maloj Amandi, jednostavno se ne vidi odmak realnog i prividnog tj. one plave crte koja se pojavljivala u filmovima o "Supermanu" kad se vidi kad je slika umetnuta u pozadinsku sliku) vrlo lijepo uklopljeni u akcione scene i sam intezitet napetosti je prisutan u svakom kadru dok priča traje."

Cjelokupna recenzija:
"- Sve u svemu jedan od boljih filmova (iako scenarij nije baš bio tako bajan pa iako ga King sam pisao) koji je rađen prema nekom Kingovu romanu. Tipični film za djecu, jer takoreći film nema nekih jakih horor elemenata (čitaj puno nasilja, sexa ili 'gore' efekata). Ako ne radi prve dvije onda radi zadnje epizode. Mogu reći da mačka u filmu je lijepo odradila 'glumački' dio posla. Što se tiče zadnje epizode, netko će reći da možda previše baca na "Gremline", ako je tome i tako opet prema meni to nije nikakav minus."

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- reference na druge Kingove radove:
James Woods gleda "The Dead Zone" (1983) i iznerviran kaže: "tko je napisao ovo smeće?"
Mačku ganja na početku filma Bernardinac (u najgorem stadiju) isti kao onaj filmu u "Cujo" (1983)
Istu mačku dok ju 'Cujo' još ganja skoro zgazi Plymouth Fury, a na zadnjem dijelu stoji naljepnica "Pazi se mene. Ja sam čisto zlo. Ja sam Christine!" što očigledno aludira na "Christine" (1983), film koji je režirao John Carpenter
Amandina majka čita Stephen Kingovu knjigu "Pet Semetary" u krevetu.
- King je pisao scenarij za malu Drew imajući samo nju u vidu za ulogu Amande (sve zbog odlične glume u "Firestarter" (1984)
- Cressinger obećava liku Roberta Haysa u njhovoj opkladi da će dobiti - djevojku, zlato i sve, što opet aludira na TV film u kojem je Hays glumio "The Girl, the Gold Watch & Everything" (1980)
- na početku filma je trebao biti prolog koji objašanjava mačije motive za Amandu, ali su glavonje u Hollywoodu mislili da je objašnjenje preglupo, što je na kraju ostavilo neku prazninu i pitanje kakve veze mačka ima sa te tri priče (a uz kakva je točno Amandina uloga između mačke i goblina)
- dok Cressner moli za svoj život baca na stolić časopis "Penthouse" iz srpnja 1976 godine u kojoj se pojavljuje priča "The Ledge".

THE SCENA:
Photobucket - Video and Image Hosting epska borbe mačke i goblina

22:23 • Komentari ( 1 ) • Print#

utorak, 14.11.2006.

The Fearless Vampire Killers (1967)

Bal Vampira (ili Oprostite, ali vaši su zubi na mojem vratu) (1967)

Produkcija: Cadre/Filmways/MGM.
Redatelj (i jedan od dvojice scenarista): Roman polanski

Jack MacGowran.......Professor Abronsius
Roman Polanski........Alfred, Abronsiusov pomoćnik
Alfie Bass................gostioničar Shagal
Jessie Robins...........Rebecca Shagal
Sharon Tate............Sarah Shagal
Ferdy Mayne............Grof von Krolock
Iain Quarrier............Herbert von Krolock
Terry Downes.........sluga Koukol

Film je izašao u kina krajem 1967 godine.
Trajanje: 103 minute (iako u nekim zemljama varira od 91 (SAD) do 107 (UK) minuta)
Buđet: 2 miliona $

SADRŽAJ:
"- Potkraj 19. stoljeća eksentrični profesor Abronsius i njegov vjerni (i jedini) pomoćnik, mladi Alfred putuju Europom u potrazi za vampirima. Tako negdje u najhladnijoj oblasti Transilvanije završe u jednoj gostionici. U njoj dobivaju naznake da u blizini djeluju vampiri te tako odluče ostati i istražiti cijelu stvar. Uskoro se počinju dešavati čudni nestanci i umorstva, za koje seljani govore da su krive divlje zvijeri, no dobri profesor zna da su za nestanke krivi vampiri. Kada nestane lijepa kćer gostioničara Shagala Sarah, a u koju se zaljubio mladi Alfred, on i profesor odluče istražiti obližnji dvorac u kojem gospodari tajanstveni grof von Krolock.
Došavši u jezivi dvorac naš dvojac doznaje da je u njemu vampirsko leglo kojem je grof vođa, ali saznaju da je i tu Sarah. Alfred i Abronsius odluče ju spasiti na godišnjem balu koju organiziraju krvopije. No, da li će taj odvažni i pogibeljni podhvat i uspijeti...?"

Photobucket - Video and Image Hosting naši smjeli junaci - lovci na vampire Alfred i profesor Abronsius
"Imam neki čudan osjećaj da smo promatrani."

RECENZIJA:
"- Svi mi znamo danas za Polanskog preko njegovih drama i Oskarom nagrađenog "Pijanista", no ono što nas zanima jeste njegova ranija djela (horor naravno). Nakon vrlo depresivnih ("Repulsion" i "Rosemary's Baby") i uz to čudnih ("Tenant") spomenimo i jedno njegovo djelo sigurno u vrhu njegovih najboljih ostvarenja, a to je "Bal Vampira", koje je njegovo treće ostvarenje na engleskom jeziku.
Kad sam ga prvi put gledao (a bilo je to prije sigurno 20 godina) bio sam očaran svim njegovim djelovima. Danas ta očaranast nije nimalo spala nego i dalje tinja.
Sam film je posveta Hammerovim gotičkim vampirskim filmovima (ovdje prvenstveno mislim na "Brides of Dracula" (1960) i "Kiss of the Vampire" (1962)), te isto tako i vampirskom mitu kao takvom. Polanski svoje djelo ipak diže na malo veću razinu nego što je to slučaj sa većinom Hammerovih filmova i to u mnogo detalja. Prvo čega se sjetim jeste bolji i živopisniji interijer i pozadina (Fred Carter je zadužen za to), no isti tako ima vrlo dobru i kompaktibilnu odličnih glumaca (Alfie Bass mi prvo pada na pamet, uz naravno fenomenalnog Jacka MacGowrana), a sam scenarij je bez nekih velikih rupa i besmislica.

Da kažemo nešto i o glumcima. MacGowran je fenomenalan kao lulavi i smotani profesor, koji unatoč svim tim svojim izraženim manama iskazuje vrlo veliku, ali skrivenu veliku dozu znanja i mudrosti (vidjeli smo njegov mali nezaboravni preformans u "Exorcistu" pa nam je jasno kakv je veliki glumac bio). Sam Polanski je opet na nivou (ne na najvećem ali pri vrhu) i lijepo je što je sebi namijenio ulogu sidekicka) i vidljiva je odlična kemija između njega i MacGowrana.
Sharon Tate neću spominjati jer ona nije nikad bila bogzna kakva glumica, ali ju je Polanski lijepo uklopio kao lijepu Sharon (istini za volju nije ni imala baš puno sekvenci da se razmaše u glumi) i kao takva odlično funkcionira u samoj radnji priče. Ono što je mene samoga zadivilo ako u stranu stavimo prezentacija Romana i Jacka, jeste Alfie Bass koji je prokleto dobro odglumio gostioničara Shagala (inače on je već tada bio veteran britanskog glumišta), za kraj bih spomenuo i Ferdya Maynea (u filmu je svojom glumom iskazao i eleganciju i svu okrutnost lika kojeg tumači) koji je dostojna konkurncija najboljem Christopheru Leeju.
"Bal..." se diči i jednom od najboljih soundtracka tog razdoblja (nevezano bili ti filmovi horori ili neki drugi žanr) za što je zaslužan poljski konpozitor Krzysztof Komeda (istakao bih "main titl" kompoziciju, koja je ujedno i naj jezivija u cijelom opusu). Da ne zaboravimo i vrlo solidnu šminku za to vrijeme (tu je zaslužan Tom Smith).

Za kraj... mnogi će za taj film reći da je previše djetinjast i prepun isforsiranih gegova, no za mene ti gegovi vrlo lijepo izražuju svu čar slapstick humora, koji je naglašen u filmu (čitaj preteča "Evil Dead", "BrainDead", "Evil Aliens"...i sličnih primjera slapstick humora u filmovima strave i užasa).
Iako je film ocrtavan kao više komedija nego horor tome nije baš tako u cijelosti, jer on sam ima onu crtu jeze (kad sluga Koukol ubija vuka, kad grof napada Sharon u kadi ili sam kraj filma) koja je spostvena za Polanskog (ovaj put bez onih depresivnih nota, izuzev samog kraja) pa tako uz soundtrack i pejzaž hladnog i prostranog dvorca to se i jasno vidi.
Da ne bih rekao kako toplo preporučavam film (što se iz recenzije i vidi) mogu reći da je ovaj film i poseban u jednom svom dijelu (kad to kažem mislim na vampirske filmove) a to je da film po prvi put ima gay vampira (Herbert von Krolock daje više pažnje Alfred nego prelijepoj Sharon; Iain Quarrier koji ga glumi namjerno sliči Davidu Peelu u "Brides of Dracula") i židovskog vampira (Alfie Bass) koji u jednom trenutku kad napadne mladu sobaricu a ona se počne braniti križe on kaže: "- Ayaah, you got the wrong vampire." Jednostavno predivno.

Photobucket - Video and Image Hosting uvijek instančan vampirski ukus i ovdje je jak

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- u uvodnoj špici MGM-ov lav se transformira u vampira
- producent Martin Ransohoff je otkrio Sharon Tate na setu "The Beverly Hillbillies" (1962) i inzistirao je da ona uleti u ulogu Sharon umjesto Jill St. John, kojoj je prvotno bila namjenjena uloga prema izjavama samog Polanskog (kasnije je bilo i velikog sukoba između njih dvojice oko samog filma)
- na jednom od potreta stoji i potret ružne žene (inspiriran skicama Leonarda da Vincia) i od 18. st. je taj potret povezivan sa Margarete Maultasch (grofica Tirola 1318 - 1369)

Photobucket - Video and Image Hosting prekrasna Sharon tate

- u Americi je film toliko preuređen (na 91 minutu zahvaljujući pametnjakoviću Ransohoffu ponajviše) da je sam Polanski bio ogorčen i odrekao se te američke verzije
- potret na zidu Alfredove sobe u dvorcu je Richarda III kralja Engleske od 1483 do 1485
- murali u Krolockovoj dvorani prikazuju motive Peter Brueghelove starije verzije "Triumph of Death" (c. 1562).
- film je inspirirao Vampire Hunter D (1985), Dracula, Dead and Loving it (1995)

Pamtljive izjave (QUOTES):
Profesor: "- Drži me za budaletinu, taj nekrofiličar!"
---------------------------------------
Grof von Krolock: "- Ja sam noćna ptica. Nisam baš nešto od volje po danu."
---------------------------------------
Profesor: "- Totalno je poludio. Jesi li ga s nečim izazvao?"
Alfred: "- Ne. Uzbudio se sam od sebe."

THE SCENA:
Photobucket - Video and Image Hosting
Narator: "- Te noći, bježeći iz Transilvanije, profesor Abronsius nikad nije mogao zamisliti da sa sobom nosi isto ono zlo koje je tako silno želio unišiti. Zahvaljujući njemu, to se zlo sada može širiti diljem svijeta."

21:02 • Komentari ( 4 ) • Print#

ponedjeljak, 13.11.2006.

HororFilm Playground NEWS #11

Evo friških noviteta, a najprije počinjemo sa dobrim vijestima:

CREEPSHOW 3
- napreduje vrlo dobro, pa se sada zna da će biti čak 5 priča u ovom vrlo zanimljivom omnibusu, pa da ih redom predstavimo:

1) "Alice" - je priča o mladoj 16-njoj djevojci kojoj otac kupi čudni daljinski upravljać, i kad uvijek pritisne jedan od dugmeta na njemu mijenja svijet, a tako i svoju kćer (a sve ne gore)...

2) "Rachel the Call Girl" - Rachel iz naslova je sexy 'call-girl' koja je ujedno i serijski ubojica (tko joj plati za sex ona ga ubije), a onda se pojavljuje Victor sexy i krvožedan vampir, koji obožava isisati svu krv iz prostiutki. Borba titana može započeti... (ova priča je moj favorit)

3) "Professor Dayton's Wife" - Profesor Dayton, vječni neženja objavi svima da se uskoro ženi. No, nitko mu od studenata u to ne vjeruje (profa je vrhunski zajebant) iako im pokaže svoju buduću ženu stranog naglaska imenom Kathy. Dva najdraža profina studenta John i Charles odluče se našaliti sa svojim mentorom, no šlala ima drastične posljedice....

4) "The Haunted Dog" - Dr. Farwell je nemaran liječnik koji obožava partijati, bez obzira na svoje pacijente. Tako uslijed nemara jedan od njegovih pacijenata po imenu Cllifie umire. No, uskoro će se 'dobri' doktor susresti sa zaraženim psom koji će ga neprestano proganjati...

5) "The Radio" - Jerry je noćni stražar koji nema zanimaciju u životu i on sam mu je u totalnom kaosu. jedino što voli je dugo ispijanje piva i slušanje radija. No, kad mu se pokvari stari, on kupi novi i vrlo čudan radio. Uskoro mu radio postane 'prijatelj' jer mu počne objašnjavati kako da se na brzinu obogati. I tako se Jerry bogati sve više čineći čak i ogavne strašne stvari a sve radi bogatstva. A onda upoznaje prostitutku Evu i obrat dolazi do svog neočekivanog obrata...

Kao što svi znate redatelji su Ana Clavell i James Dudelson, dok je glumačka ekipa relativno nepoznata, jedini minus ovome ostvarenju jeste producentska kuća Taurus Entertainment koja stoji iza katrastrofe imena "Day of the Dead 2: Contagium".
Barem su F/X i make-up zagarantiranog viskog nivoa jer ih radi Greg McDougall (War of the Worlds, Seed of Chucky), a koji je jedan od instruktora u školi "Tom Savini Makeup School" u Pittsburghu.

Photobucket - Video and Image Hosting još jedan novi i ljepši poster za "Black Sheep"

Blood Vampire - za sada je sigurno da je Ronny Yu redatelj, a jedan od glumaca je južno korejska glumica Jun Ji-hyun. Film se temelji na 48-minutnim anima crtanim filmom autora Hiroyuka Kitakuboa iz 2000 godine. Buđet je oko 30 milijuna $, a kao glavni producent iza projekta stoji Bill Kong (House of Flying Daggers, Hero).
Premijera se očekuje 2008 godine, a sam film će biti sniman u Kini i Argentini (jezično će najviše biti Engleski zastupljen).

Wanted: Undead or Alive - kratki sadržaj filma jeste kauboji protiv zombija. Redatelj ovog zanimljivog djelca jeste Gladgow Phillips, dok iza svega stoji Odd Lot Entertainment.
Glume: Matt Besser, Chris Coppola, James Denton, Leslie Jordan, Chris Kattan, Cristin Michele, Christopher Allen Nelson, T. Jay O'Brien, Brian Posehn, Navi Rawat, Chloe Russell
Evi i dvije slikice da vas provesele:
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

i za kraj jedna vrlo vrlo loša vijest...udahnite...jeste li spremni...

BloodRayne 2 - da nije šala snima se nastavak ovog Uwe Boll proljeva (on je i dalje redatelj) dok samu glavnu junakinju više ne glumi slatka Kristanna Loken (pametno curo) nego Natassia Malthe. Radnja se odvija na Divljem Zapadu, dok je glavni protivnik nitko drugi nego glavom i očnjacima Billy the Kid (jest i on je povampirio)... ovaj projekt odmah osuđujem za propast....

14:00 • Komentari ( 5 ) • Print#

nedjelja, 12.11.2006.

DOG SOLDIERS (2002)

Dog Soldiers (2002)

Produkcija: Kismet Entertainment Group/The Noel Gay Motion Picture Company...
Redatelj i scenarist: Neil Marshall
Šminka i maske: Image FX (Bob Keen nadgledao)

Sean Pertwee............Narednik Harry G. Wells
Kevin McKidd.............vojnik Cooper
Emma Cleasby...........Megan
Liam Cunningham......Kapetan Ryan
Thomas Lockyer........Kaplar Bruce Campbell
Darren Morfitt...........'Spoon' Witherspoon
Chris Robson............vojnik Joe Kirkley
Leslie Simpson..........vojnik Terry Milburn

Film je pušten u kina 12. svibanj, 2002 godine (zarada samo u UK je bila negdje oko 4 miliona $)
Trajanje: 105 minuta
Nagrade:
2002 godina - nominacija za najbolji film (N. Marshall) na međunarodnom festivalu Sitges (Katalonija)
- osvojio nagrade Golden Raven i Pegasus (nagrada gledatelja), te Veliku Nagradu (Srebrnu) Europskog Fantazi Filma (Cinénygma, Luxembourg) - N. Marshall
2003 godina - osvojio nagradu Saturn za nabolju DVD premijeru
- nominiran za nagrade: Međunarodnu fantazi filmsku nagradu (Fantasporto) u kategoriji najboljeg filma, nagradu Empire za najboljeg novpridošlog redatelja (N. Marshall), te Veliku Nagradu (Zlatnu) Europskog Fantazi Filma (Cinénygma, Luxembourg)

SADRŽAJ:
"- Grupa Britanskih teritorijalnih vojnika koji su na vojnoj vježbi u Škotskim planinama bivaju napadnuti od strane nepoznatih krvožednih životinja. Zahvaljujući zoologinji Megan bivaju spašeni pokolja, a od nje saznaju strašnu tajnu da ih je upravo napala obitelj vukodlaka. Noć je tek počela, a municije je vrlo malo, no hrabra grupica vojnika njenog veličanstva će se vukodlacima oduprijeti svim raspoloživim silama. No, hoće li to biti dovoljno?"

Narednik Wells:"- Sada se borimo protiv živih, neprijateljskih meta. Pa, ako se Mala Crvenkapica pojavi sa bazukom i lošim stavom. Očekujem od vas da zakucate kuju!"
Photobucket - Video and Image Hosting
Cooper: "- Ja još nisam uvjeren da te stvari nisu samo pobjegle iz lokalne ludare i zaboravile se brijati i odrezati nokte."

RECENZIJA:
"- Ne znam zašto tome tako ali većina odličnih filmova u zadnje vrijeme dolazi ne iz Amerike nego iz Velike Britanije (koja polako ali sustavno tuče amerikance u svim segmentima, spomenimo samo "28 Days Later" ili "The Descent") pa je isto tako i sa osvim velinčastvenim filmom.
Odmah moram reći da sam film ulazi među pet najbolje snimljenih vukodlak filmova ikad i isto tako sigurno među 10 naj horor filmova u recimo kojih zadnjih 10 - 15tak godina.

Prvo na što me ovaj film na početku podsjeća jeste odlična "Južnjačka utjeha" Waltera Hilla iz 1981 godine (baš ga pogledah prošle godine, netom prije ove filmske delikates), jer ovdje imamo umjesto Cajuga vukodlake (zanimljivo je spomenuti da u oba filma vojnici imaju ćorke umjesto pravih metaka).
no to ne znači da je Marshal samo kopirao temu, dapače ovo je bila samo mala dodirna točka, a sam film skreće u nešto novo i vrlo zanimljivo nama horor fanovima.
Redatelj Neil Marshall od samog početka ima sve konce u rukama, te se film ne gubi niti u jednom momentu (kao što se događalo Gulageru u "Feast"). Sekvence su odlično režirane (Sam McCurdy je bio zadužen za kameru, dok je montažu sam odradio Marshall) i uslijed malog buđeta film nema nigdje rupa niti u akcionim niti u FX djelovima, a sama priča funkcionira tako da se gledatelj vrlo brzo uživi u radnju i što je važnije u likove.

Photobucket - Video and Image Hosting Spoon vs. Werewolf
Spoon: "- Nadam se da ćeš dobiti proljev, jebeni slabić."

Što se tiče likova svi su iznimni no moram odvojiti odličnog karakternog (i dosta zanemarenog) glumca Seana Pertweea u ulozi Narednika Wellsa koji se odlično nadopunjuje sa relativno nepoznatim Kevinom McKiddom (tek sada kreće u glumački uspon) koji lijepo i vrlo toplo utjelovljuje Coopera (običnog vojnika koji silmo prilika postaje vođom ekipe i tako glavnim junakom). Tako dugo vremena nisam vidio 'cool' glavnog junaka još od Cillian Murphyevog Jima u "28 Dana Kasnije".
"Dog Soldiers" je prepun one-linera, žestoke akcije, smješnih situacija, jakih likova i odlične i vrlo pametne priče.
Pa tako ovaj nepretenzioni mix "Night of the Living Dead" (zbog situacije što su svi negdje na sredini filma zarobljeni u kući i bore se protiv zla koji ih želi ubiti i pojesti) i "Evil Dead2" (zbog izrazitog crnog humora, a jeben mu i jedan od likova se podsjeća na taj film) opet preporučam i to prije nego tko pogleda drugi Marshallov uradak "The Descent" (vrlo vrlo mračniji i bez ikakvog humora). Neil Marshalov prvjenaca je definitivno 'werewolf' film koji se treba pogledati što prije."

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- iako se radnja događa u Škotskoj, film je sniman u Luksemburgu
- komad koji Megan svira na glasoviru je Debussyev "Clair de Lune" (ugrubo prevedeno kao "mjesečeva zraka"
- jedan od vojnika se zove Bruce Campbell što je posveta legendi Evil Dead filmova (koji ej glumio Asha), čak je dio zapleta sličan kao u Evil Dead filmovima (reklama je glasila: da od Evil Dead filmova nije bilo tako doborg djela sa akcijom i odličnim humorom)
- u sceni kad Wells govori Cooperu da ga onesvijesti (poradi operacije na njegovim crijevima), Kevin McKidd (Cooper) zaozbiljno udara Seana Pertweea (Wells) u nos, no Pertwee nije osijetio udarac jer je stvarno bio pijan za tu scenu (to je glumac)
- Pertweeijev lik Narednika Harrya G. Wellsa je imenovan prema najdražem SF autoru Neila Marshalla Herbertu G. Wellsu (autoru "Rata Svijetova", "Vremenske Mašine"...)
- CGI efekti su vrlo malo upotrebljeni zbog toga što je ekipa koja je snimala film mislila da bi se trebali više uhvatiti ugođaja i same napete priče (kako su govorili da se danas više fokusira na CGI efekte nego na sam čin toka priče)
- Jason Statham je originalno trebao igrati lik Coopera no zbog prezaposlenoti drugim projektima morao je tu ulogu odbiti

THE SCENA:
Boks meč Spoona i Vukodlaka...
Photobucket - Video and Image Hosting Spoone teške ruke na djelu (izbio vukodlaku čak i zub)

Pamtljive izjave (QUOTES):

Wells: [Ryan se baš pretvorio u vukodlaka i Wells grabi štap i baca ga] "- Lovi!!"
Wells: "- Neću prekinuti radio tišinu samo zato što ste se svi prepali mrtve leteće jebene krave!"
-------------------------------------------
Megan: "- Došla sam da budem jedno sa prirodom, pa dobila sam ono što sam željela. Sada moram živjeti sa tim."
[Megan se pretvar u vukodlaka]
Megan: [Cooperu] "- Možeš misliti da su sve žene kuje...ali ja sam prava stvar."
"- To su oni mjeseci u godini."
-----------------------------------
[a la Aliens]
Cooper: "- Zapamtite - kratka, kontrolirana vatra."
---------------
[vukodlaku]
Spoon: "- Dođi i napadni ako misliš da si dovoljno tvrd."
--------------------------------------------
[Cooper se nalazi lice uz lice sa vukodlakom Ryanom]
Cooper: "- Ryan. Jesi li si već pokušao lizati vlastita jaja?"
[Ryan povuče Coopera bliže sebi ]
Cooper: "- Zaboravio sam. Ti ih jebote niti nemaš."
---------------------------------------------
Spoon: "- Znaš li na što me ovo podsjeća? Rourke's Drift.
100 ljudi iz Harlecha, čine očajnu obranu prema 10 000 Zulu ratnika. Brojno nadmašeni, okruženi, gledajući smrti u lice odustajući niti za moment. Muda od Britanskog čelika."

Joe: "- Ti krvavo uživaš u tome, zar ne?"

*01. rujna, 2001godine, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo
Engleska je stvarno porazila Njemce sa 5 - 1 i to usred Minhena.
Njemačka: 01 (Jancker 6)
Engleska: 05 (Owen 13, 48, 66, Gerrard 45, Heskey 74)
I ta je večer stvarno bila večer punog mjeseca.*

20:52 • Komentari ( 3 ) • Print#

utorak, 07.11.2006.

Westworld (1973)

Zapadni svijet (1973)

Produkcija: MGM
Režija: Michael Crichton

Glume: Richard Benjamin.....Peter Martin
James Brolin............John Blane
Yul Brynner.............Android revolveraš

Film je pušten u kina 21. listopada, 1973 godine
Trajanje: 88 minuta
Nagrade:
1974 godna - nominacija za nagrade "Nebula" (M. Crichton) i "Hugo" (najbolja dramska prezentacija)
1975 godina - nominacija za nagradu "Golden Scroll" za najbolji SF film

SADRŽAJ:
"- U bliskoj budućnosti korporacija "Delos" nudi za 1000$ po danu turistički asortiman gdje se može proživjeti povijest (Divlji Zapad, Srednji Vijek ili Rimsko Doba), a sve zahvaljujući delikatno napravljenim androidima (isti su poput ljudi i jedino što ih odaje jesu dlanovi) koji vrlo realno oživljavaju ta davno zaboravljena razdoblja.
Dva prijatelja Peter i John odlučuju se za razdoblje Divljeg Zapada koji ih odmah očara svojom prezentacijom, no nakon početne zabave kad se par puta sukobljavaju sa odlučnim androidom revolverašom stvari počinju da budu sve ozbiljnije kad se na mnogobrojnim androidima počnu događati neobjašnjivi kvarovi ('central malfunction' kako bi rekao jedan od znanstvenika) koji dovode do toga da strojevi počnu vršiti pokolje u cijelom zabavnom parku.
Kad se opet pojavi android revolveraš i kad u dvoboju ubije Johna, Peter shvaća da se zabava pretvara u ozbiljnu stvar i da započinje nova vrsta igre u kojoj je on lovina, a hladni android - lovac..."


Photobucket - Video and Image Hosting

Peter Martin: "- Pričaš previše!"
Revolveraš android: "- Rekao si nešto, momče?"
Peter Martin: "- Rekao sam da pričaš previše!"
Revolveraš android: "- Pokušaj me ušutkati!"

Photobucket - Video and Image Hosting Igra postaje smrtno ozbiljna za Petera Martina

RECENZIJA:
"- Ovog filma se sjećam još iz djetinstva kad sam ga sa pozornošću gledao i tad još nisam shvaćao samu bit tog SF-a, a također i pouku koju on pruža u tih 88 minuta. Prije nego zavirimo u taj dio koji je vrlo bitan kako za sam film tako i za knjigu moram da napomenem da ono što me se lijepo dojmilo jeste uloga koju je perfektno odglumio Yul Brynner (zanemarimo to što je uloga koju glumi sad ili posveta njegovom liku Chrisa u "7 veličanstvenih" ili bezočna krađa; likovi su isto obučeni), te vrlo ugodna glazba za koju je zaslužan Fred Karlin.

Sad se vraćamo na onu osnovicu same priče...Crichton je vrlo dobro uspio uhvatiti duh svoje knjige i lijepo predočiti (za stvarno mizeran buđet) sve to u jedan vrlo zanimljivi SF i sada već kultni film. U jednoj rečenici bih mogao reći da je film (on sam bi mogao lijepo proći i kao film katastrofe) uhvatio bit opomene onoga što bi nam se moglo dogoditi u doglednoj i ne tako dalekoj budućnosti ako ne usporimo sa tehnologijom koja ima i dan danas nuspojave (sjetimo se milenijskog buga) sa kojima se još ne znamo nositi, te se kroz svaki kadar vidi pesimistična slika sada realne budućnosti u kojoj već sada kompjuteri vladaju svijetom (čitaj imamo previše povjerenja u strojeve koji upravljaju skoro svačim bilo to nuklearno naoružanje ili povezanosti u struji ili satelitima), a zabava ovdje dolazi kao mlaćenje love zahvaljujući što relanijoj izvedbi, koja ipak može kad tad doći glave tom istom pojedincu/potrošaću (koji uopće nije ni važan entitetu/korporacij nego samo kao onaj koji donosi lovu tj. isto što i krava čini seljaku kad mu daje mlijeko) što na kraju filma i biva kao dokaz kad Peter shvati u kojoj se kaši nalazi, a znastvenici se ne mogu nositi sa novonastalim problemom.

Da skratim za one koji me baš i nisu puno razumijeli film propagira vrlo pametnu poruku da ljudi previše brzaju sa tehnologijom i da će im se to jednoga dana odbiti o glavu.
Ukratko za sve one koji su voljeli "Terminatora" i "Blade Runnera" ovaj film je jedan od začetnika tog vala i same ideje, pa onima kojima nimalo ne smeta nadasve ciničan (kojim film odiše) pristup sasvim uvjerljivom SF uratku pisca Crichtona toplo preporučam u ovim sve hladnijim danima."

THE SCENA:
Photobucket - Video and Image Hosting
"Boy, have we got a vacation for you, vacation for you, vacation for you..."

23:59 • Komentari ( 3 ) • Print#

ponedjeljak, 06.11.2006.

#9 Scream Scena: "Oldboy" (2003)

Definitivno najbolji film 2003' godine i baš mi je zadovoljstvo predstaviti ovako odlično remek-djelo. Moralni pobjednik Canneskog festivala (dobio Grand Prix, ali ne i Zlatnu palmu) ovaj film je još jedan dokaz kakvi odlični filmovi dolaze sa Istoka (točnije J. Koreje).

Redatelj:
Park Chan-wook

Uloge:
Choi Min-Sik, Ji-tae Yu, Gang Hye-jung, Yu Ji-tae, Kang Hye-jeong...

Sadržaj: "- Mladom čovjeku Oh Dae-suu koji je sretno oženjen i koji ima malodobnu kćer na jedan 'čudan' način biva otet ispred policijske stanice (na kćerin rođendan) i bude zatočen slijedećih 15 godina u jednom stanu u kojem jedino ono što ga veže sa vanjskom civilizacijom jeste televizor. Nakon 15 godina patnje bude pušten i dobiva šansu da pronađe onoga tko ga je zatočio, no putem osvete otkriva mračnu tajnu..."

Photobucket - Video and Image Hosting Scena: naživo vađenje zuba čekičem

Znam da dosta ljudi zazire od filmova koji nisu američki ili engleski (svaka čast istinskim fanovima filma) no u velikoj su zabludi kada propuštaju ovaj praznik za oči (slično mogu reći za primjer i za "Sumrak Samuraja") jer je ovo jedno pametno režiran film i itekako složen u svim segmentima priče (kako idemo prema kraju filma sve je tužniji i nema onoga kojeg kraj nije dirnuo u srce), ali isto tako moram napomenuti mračne i vlažne tonove (sve zahavaljujući legendarnom Park Hyun-Won koji je bio zadužen za fotografiju) vizualnog dijela koji su odlični dodatak cijelokupnom uratku te sa takvim pristupom obogaćuje pomalo osjećaj metaforičke klaustrofobije (čitaj izgubljenost glavnog lika u beznađu i besmislu života koji ga je snašao).

Photobucket - Video and Image Hosting Fenomenalni Choi Min-Sik u sceni odsjecanja jezika škarama

Jednostavno ako želite vidjeti pravi film o osveti (a ne recimo neku razbibrigu poput "Kill Bill vol.1 i vol.2"), koji ima i pametnu priču i odlične glumce, te isto tako pametnu i sofisciranu režiju preporučam ovaj jedinstveni uradak (zanemarimo sada one 'gore' scene)....

*BONUS* - (jednostavno sam morao spomenuti i ove dvije scene...bez toga nije moglo)
Nekima će i ova scena biti gadljiva:
Photobucket - Video and Image Hosting jedenje žive hobotnice

a za one koji vole hard core tučnjavu (snimljena u jednom kadru):
Photobucket - Video and Image Hosting Oh Dae-su & čekič Vs. njih 20 sa letvama i palicama i noževima

Hvala Bogu što je za sada (nadamo se i u buduće) stopiran remake "Olboy" sa Nicholasom Cageom u glavnoj ulozi (strava...ovdje bih jedino mogao zamisliti Lee Marvina i nikog više)

23:59 • Komentari ( 2 ) • Print#

subota, 04.11.2006.

HororFilm Playground NEWS #10

Evo friških vijesti za sve vas horor ljubce:

The Hitcher - remake napreduje tako dobro da se kino premijera očekuje ne u travnju nego u veljači (i to devetog), a evo i par slikica:
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

The Hills Have Eyes II - Zahvaljujući Fox Atomicu dobivamo eksluzivne slike, a uz to saznajemo da Derek Mears glumi mutanta Kameleona. (Film ide u kina 02. ožujka 07')
Evo i cijele glumačke postave: Jessica Stroup, Reshad Strik, Michael McMillian, Daniella Alonso, Lee Thompson Young, Ben Crowley, Eric Edelstein, Michael Bailey Smith, David Reynolds, Derek Mears, Tyrell Kemlo, Javier Nieto, Gáspár Szabó, Jeff Kober, Jay Acovone, Archie Kao, Philip Pavel, dok je redatelj i dalje - Martin Weisz. A evo i slika:
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

Cabin Fever 2 - nakon dvije godine projekt se opet pokreće, ali u redateljskoj stolici nije više Eli Roth (prezauzetost drugim projektima) nego Ti West (The Roost), koji prema Fangoriji West će unijeti puno svježine, a ne da replicira original.

Plane Dead - avion 747 koji putuje na relaciji LA - Pariz biva prijevoznikom tajanstvenog kovčega odbjeglog znanstvenika koji sadrži virus koji pretvara ljude u zombije. Naravno uskoro virus biva oslobođen i zarazi skoro sve u avionu, a preostala nekolicna se mora botiti za život i smrt...
Glume: David Chisum, Kristen Kerr, Kevin J. O'Connor, Derek Webster, Dale Midkiff, Erick Avari, Richard Tyson; a redatelj je - Scott Thomas, dok su scenaristi Scott Thomas, Mark Onspaugh i Sidney Iwanter (David Shoshan producira cijeli projekt)

Postoji mogućnost za snimanje SAW IV a izlazak ze već zakazan za 26. listopad 07' (Tobin Bell glumi o jes), no loša je vijest da Leigh Whannell i James Wan ne žele imati ništa sa projektom.

Hostel: Part II - kino premijera je pomaknuta na proljeće 07'.

Unearthed - za kraj možda i najbolji film u ovim vijestima, gledajući priču filma - a koja prati nepoznati oblik života koji pada na mali gradić i stvaran opako čudovište.
Govori se da će monstrum u filmu biti mješavina Aliena i The Thing (ako bude imalo dobar kao "Slither" imamo se ćemu radovati).
Matthew Leutwyler redatelja ste možda zapamtili po zombi flicku "Dead and Breakfast".

23:59 • Komentari ( 5 ) • Print#

petak, 03.11.2006.

#8 Scream Scena: "Freaks" (1932)

Ako pogledamo u daleku prošlost vidjet ćemo da horor žanr ima dosta dobrih filmova koje su mlađi gledatelji zaboravili ili nikada nisu čuli za njih, a bolji su od današnjih tzv. pop-corn horora aka remake "House of Wax" recimo. Svi znamo za "Draculu" Toda Browninga iz daleke 1931 godine, no malo tko zna da je on snimio i izvrsne "Nakaze".
Nakaze u koje je on sve uložio jer je vjerovao u projekt (a uspjehom "Dracule" mogao je po želji snimiti kakav god je film želio, a svi od producenata i glumaca su mu se ulizivali u guzicu) i koji mu je na kraju došao glave (poslije kraha filma jedva je uspio snimiti 4 filma u slijedećih 33 godine, a sve zato jer ga je Hollywood zgazio jer je film izazvao zgražanje...).
Sam film (64 min. trajanja) nije dobro primljen niti od pubilke niti od kritike, pa je krahirao (310,500 $ buđeta, a sniman za samo 32 dana) i tako na duže vrijeme ostaje zaboravljen dok ga današnja pubilka nije proglasila jedinstvenim klasikom (05' nominacija nagrade Saturn za najbolji kalsični film na DVD-u, a 94' ušao u nacionalni filmski registrij SAD-a).

Photobucket - Video and Image Hosting "One of us!!", "One of us!" viču članovi "Freak Showa"
*(inače ovo je zadnja sekvenca filma gdje se vidi posljedica onoga što su joj cirkusanti napravili, gdje su je iz lijepe žene pretvorili u neprepoznatljivog bogalja)*

Priča prati lijepu i gramzivu trapezisticu (Olga Baclanova) Cleopatru koja žudi za bogatstvom i slavom, pa se ženi vlasnikom perspektivnog cirkusa - patuljkom Hansom (Harry Earles), no kad joj popadne plan da ga otruje i kad otvoreno očijuka sa snagatorom Herculesom (Henry Victor) čalnovi "Freak Showa" joj se osvete tako što ju unakaze noževima...

*Film je zabranjen u Velikoj Engleskoj*

23:59 • Komentari ( 3 ) • Print#

četvrtak, 02.11.2006.

CELL by Stephen King

MOBITEL Stephen King

Nakladnik: Algoritam
Prijevod: Božica Jakovlev
Ilustracija naslovnice (hrvatska verzija): Igor Kordej
Stranica: 367

Sadržaj:
"- Prvog listopada u 15:03 sati po istočnoameričkom vremenu događa se prekretnica u ljudskoj povijesti. Preko misterioznog virusa po imenu Impuls bivaju zaražene sve mobitelske mreže u svijetu, koje preko mobitela odašilju ubitačnu poruku i tako svi oni koji se posluže njim polude.
Tako se cijela civilizacija odjednom nađe u rasulu, jer poludjeli ljudi počnu ubijati normalne, dok isto tako drugi poludjeli od Impulsa čine samoubojstva. Svijetom vlada kaos globalnih razmjera.

Samo oni malobrojni koji nisu imali mobitel uza sebe ili im se istrošila baterija su preživjeli Impuls, no isti ti 'preživjeli i normalni' će se morati boriti protiv 'mobitelaca' te tako pokušati preživjeti kataklizmu.
Clayton Riddell, mladi ctrač stripova, je jedan od preživjelih i glavni centralni lik, koji se samo želi izvući iz poludjelog i uništenog Bostona do gradića Maine u Novoj Engleskoj...do mjesta gdje mu je sada skoro bivša žena Sharon i njegov voljeni sinčić Johnny. Na opasnom putovanju će mu se priključiti i par ljudi koji su isto tako preživjeli i 'mobitelce' i sam Impuls, te tako kreće prava priča o putavanju poharanom Amerikom gdje će ta mala i odabrana grupica čak i uzvratiti 'mobitelcima' jak udarac..."


RECENZIJA:
"- Odmah da kažem da ovo nije najbolji Kingov roman, kao što su "IT", "Cujo", "Misery" ili "Fog", ali je isto tako vrlo značajan zbog same ideje.
Ideja da neki virus preko mobitela zarazi ljude ludilom i tako skoro uništi civilizaciju u samo dva tjedna je više nego genijalna, jer gledajući i knjige, pa čak i filmove nisam naišao na tako brzo uništenje svijeta i čovječanstva. Kingu se zbog toga treba skinuti kapa. Nakon toliko napisanih knjiga lijepo je vidjeti da King može osvježiti neke stare ideje sa nekim novim atribucijama.

Samu knjigu je podijelio na devet odjeljaka:
IMPULS (13 str. - 67 str.)
MALDEN (71 str. - 130 str.)
GAITENSKA AKADEMIJA (134 str. - 218 str.)
RUŽE VENU, OVAJ JE VRT DAO SVOJE (221 str. - 250 str.)
KENT POUND (253 str. - 274 str.)
MOBITELSKA TOMBOLA (277 str. - 289 str.)
CRV (293 str. - 308 str.)
KASHAWK (312 str. - 351 str.)
POHARANI U SUSTAV (355 str. - 366 str.)

Gledajući samu knjigu ona funkcionira kao upozorenje čitaocima o onome što bi se sve danas moglo dogoditi u jeku populizacije mobitela i ostale tehnologije, koje bi krive ruke poput terorizma mogle na neki način da iskoriste. Jednostavno knjiga govori o danas vrlo gorućim civilizacijskim problemima (možemo spomenutu i sada zanemarenu ptičiju gripu) vrlo realno i toliko stvarno da zaboraviš neke fikcijske situacije.
Za filmofile knjiga ima uzore u mnogim zombie filmovima (kako to popularno reklamiraju na netu, no meni najviše baca na "28 Days Later" ili "Warning Sign") što može biti samo po apokoaliptičnom kaosu (zato je King pametno posvetio knjigu Richardu Mathesonu i Georgeu A. Romeru od kojih je ako ćemo iskreno iscrpio barem 95% ideje).

Iako cijeli roman odlično funkcionira (sam početak knjige kad započne kaos, ubojstvo ravnatelja Gaitenske akademije, ubojstvo Alice, postavljanje auto bombe među 'mobitelce'...) ipak mu se može pronaći dosta zamjerki...
Recimo karakterizacija likova nije baš najbolja (samo su tu opasku izbjegli Clay i Alice, te možda samo možda Tom), dok se u nekim situacijama King pomalo gubi kao da ne zna što dalje napisati ili kamo bi stavio svoje junake (recimo sredina knjige), isto tako bih naglasio da previše melodramatizira u nekim odlomcima pa se tako dodvorava onim čitateljima koji ne vole čistokrvni horor (hej zato i jeste popularan i rasprodan i svaka mu je knjiga best seller). Kraj je iako pesimističan nekako mlak i nedorečen.

Sve u svemu ovo je još jedan u nizu Kingovih srednjestrujaških romana (čitaj niti su remek djela, ali nisu niti proljev), taman za pročitati prije spavanja, a za one koji žele nešto čistokrvnije i žešće (bez melodramtiziranja i nedorečenosti) preporučam njegove ranije kratke romane - "Home Delivery" i "Fog"."

17:43 • Komentari ( 2 ) • Print#

srijeda, 01.11.2006.

Feast (2005)

Feast (2005)

Režija: John Gulager
Producenti: Ben Affleck, Matt Damon, Wes Craven, Bob & Harvey Weinstein (svi ekskluzivni producenti)

Glume: Clu Gulager.......Barmen
Jason Mewes.......kao on sam
Henry Rollins.......Trener
Krista Allen..........Tuffy
Balthazar Getty....Bozo
Chauntae Davies...Pijana cura
Duane Whitaker....Šef

Buđet: 3,200,000 $
Nagrade: - na Austin Fantastic Festivalu osvojio nagradu žirija za najboljeg redatelja (J. Gulager, 2005)

Photobucket - Video and Image Hosting krv u potocima

SADRŽAJ:
"- "The Beer Trap Tavern" je mirna gostionica sa vrlo malo posjetitelja, no jedne večeri ono malo posjetitelja će se susreti sa svojom najgorom noćnom morom. Negdje kasno uvečer bivaju napadnuti od strane kanibalističke obitelji monstruoznih spodoba koja žude za ljudskim mesom kao hranom. Da li će malobrojna ekipa na čelu sa Barmenom, Bozom i Tuffy preživjeti noć i oduprijeti se ogromnim i smrtonosnim beštijama, koje ih imaju namjeru sve silovati i pojesti? Jedino što se zna jeste da je noć duga, a nede je sve manje..."


RECENZIJA:
"- Vrlo zanimljivo djelo, koje zadivljuje svojom svježinom kao film, a isto tako donekle i samom pričom, te zasigurno ponajviše raznobojnom relativno dosta poznatom glumačkom postavom. Sam film je nastao zaslugom projekta Bena Afflecka i Matta Damona "Project Greenlight" (već treći projekt, kojim nagrađuju najbolji scenarij i prema kojem se sigurno snima film), pa je uz njihov blagoslov sve dobilo dobru priliku za realizaciju (čitaj dotok love i solidan buđet).
Što se tiče samog filma on je vrlo dinamičan (možda većina vas nije čula za ovaj film, no krivica je samo na tome što Dimension Films nije radila neku veću reklamu) i totalno nepredvidljiv kako tijek priče ide, pa bih stvarno mogao reći da je ovo jedan od rijetkih filmova u kojem nisi siguran tko će preživjeti kraj filma.

Photobucket - Video and Image Hosting ugly motherfucker!! Monster glavom i zubima.

"Feast" ima vrlo dobrih scena na pretek, i par vrlo smješnih 'onelinera', no u nekim djelovima rad kamere i montaže je prebrz za bilo što da bi se uspjelo vidjeti (čitaj da bismo do kraja uživali u krvoproliću) što se samo može pripisati tome što je Johnu Gulagheru ovo bio prvjenac, pa mu se može oprostiti. Zanemarimo li taj mali detalj naveden u prošloj rečenici možemo reći da je ova horor poslastica ipak zadovoljila sve moje kriterije kao ljubitelja žanra strave i užasa, jer imamo sve što pravi fan želi u takvoj vrsti filmova - jezu, crni humor, vješto napravljena i opaka čudovišta, zanimljive likove i mnogo krvoprolića. Za laike film bih opisao kao "Od Sumraka do Zore" sa donekle mješavinom "The Cave", dok za one koji teže žešćim usporedbama film nije bravurozan poput recimo "Evil Dead" Sama Raimia, "Dog Soliders" Neil Marshalla ili Peter Jacksonovog "BrainDead/DeadAlive", no ono što je važno da ima njihov duh, njihovu prezentaciju gore festivala. Zato ako nemate što drugo pogledati, a želite dosta dobar uradak ovo je film za vas (opet naglasujem da film nije remek-djelo horor žanra, ali je ugodna zabava), a za one koje ne vole previše krvi u filmovima definitvno zaobiđite "Gozbu", jer ovdje krv teće u potocima, a čak i djeca nisu sigurna od toga da ih beštije ne pojedu..."


Što je pozitivno u filmu:
- glumci (posebno Gulager, Mewes, Rollins, te posebno Eric Dane), početak filma kad se predstavljaju likovi (ala Tarantino đir), neki odlični kadrovi ('Harley Mama' ostane bez noge a krv šprica doslovce po ekranu, kad Heroj ostaje bez glave ili kad Monster ostaje bez zuba na kraju filma), ugođaj, gore scene (Beer Guy ostaje bez oka, gadljivo silovanje 'Harley Mame' ili proždiranje Codya), humorne scene (sex čudovišta, kad u najnapetijem trenutku dok se bore sa Monsterima Barmen doživljava srčani napad, kad vratima otkinu 'pišu' monsteru ili kad Mewesov lik ostane bez lica), dobre maske, nitko od likova nije siguran do kraja filma..

Što je negativno u filmu:
- Thomas L. Callaway (kamera) i Kirk M. Morri (montaža) su ponekad prebrzi, neke manjkave rupe u scenariju (zanemarivo male), John Gulager nema onaj 'gonzo' štih jednog Raimija ili Jaksona, kraj malo nedorečen, zvuk monstera previše običan (čitaj rikanje tigra i lava ponekad pomješano sa cviljenjem svinje, što je ipak previše puta korišteno u mnogim filmovima...)

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Clu Gulager koji glumi starog Barmena je otac redatelja Johna Gulagera, dok je Diane Goldner 'Harley Mama' (to je ona koka u kožnjaku, koja ostane bez noge) je Johnova žena
- Mark Wahlberg je trebao glumiti ulogu Heroja, no on je to odbio
- Vincent Gallo i Sage Stallone su trebali igrati likove dvojice braće, no producenti su to odbili
- Film je trebao imati još puno humornih scena, no zbog buđeta većina je izbaćena


THE SCENA:
Kad na scenu stupa Heroj....
Photobucket - Video and Image Hosting jednostavno legendarno!!!
Heroj: "- Slušajte me. Paklena oluja dolazi na ovo mjesto svake sekunde. Ne znam što su, ne znam odakle su došli. Jedino što znam da su ti jebači brzi, opaki i gladni...i ima ih četvero. Imaju kanđe poput ginsu noževa i više zubiju od motorne pile.
Oni dolaze...sada. Stoga moramo zatvoriti ovaj lokal. To znači vrata, prozore, rupe i rupice i to moramo učiniti sada.

Ti! (obrati se Beer Guyu)
Prema telefonu. Zovi policiju, Nacionalnu Gardu, bilo koga tko razbija guzice, i dovedi ih vamo.
Ima pitanja?"

Barmen: "- Aha. Tko si dovraga ti?"
Heroj: "- Ja sam momak koji će vam spasiti guzice!"
[monstrum se obruši iz prozora na našeg Heroja i odgrize mu cijelu glavu...krv šprica svuda uokolo, a oni vrište]

Pamtljive izjave (QUOTES):
Trener: "- Oh, Bože!"
Honey Pie: "- Što? Što on to radi?"
Bozo: "- Oni se ševe."
Beer Guy: "- Oj čovječe! Čudovišta to rade u psećem položaju!"
Hot Wheels: "- Čudovišni seks!"

23:56 • Komentari ( 2 ) • Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.