Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

THE DESCENT (2005)

The Descent (2005)

Produkcija: Celador Films/Northmen Productions.
Režija i scenarij: Neil Marshall
Izrada maski i šminke: Tanya Lodge

Glume: Shauna Macdonald……..Sarah
Natalie Mendoza……….Juno
Saskia Mulder………….Rebecca
Alex Reid………………Beth
Nora-Jane Noone………Holly
MyAnna Buring………..Sam


Film je pušten u kina 08. 07. 2006 godine.
Trajanje: 100 minuta
Buđet: 3, 5 miliona $
Zarada: 22, 320 000$
Nagrade:
2005 godina
- osvojio nagrade Britanskog nezvisnog filma (najbolji redatelj – Neil Marshal i za najbolja tehnička dostignuća (montaža – Jon Harris), te dobio nominaciju za najbolji britanski nezavisni film
- nominiran za IFTA nagradu u kategoriji najbolje sporedne glumice (Nora-Jane Noone)
2006 godina
- osvoji nagradu Empire (UK) za najbolji horor film; nominacija za nagradu Empire (UK) u kategoriji najboljeg britanskog filma i scene godine (napad ljudožderskih stvorova)

Photobucket - Video and Image Hosting s lijeva nadesno - Juno, Sarah, Beth, Samantha, Holly, Rebecca

SADRŽAJ:
''- Grupa od šest mladih žena u ranim tridesetima odlaze na planinarenje u još neistražene dijelove šumske divljine, te se isto tako daju u avanturistički poduhvat – istraživanje slabo istražene i vrlo duboke jame za koju mnogi ne znaju.
Nakon početne euforije i zabave ulaz na koji su ušli se urušava, pa ih tako novonastala situacija primorava da potraže novi izlaz koji se nalazi daleko ispred njih. Iako im bojazan da bi se mogli dogoditi i novi odroni daje hitrost i brzinu da prolaze vrlo uskim prolazima, nešto im drugo privuče pozornost – stvorenja koja žive u mraku i hrane se ljudima, pa tako trka sa vremenom i isto tako trka prema spasonosnom izlazu započinje. No, istim tim momentom počinje i smrtonosna igra – borba za vlastiti život i preživljavanje najsposobnijih, pa bilo to u svim mogućim kombinacijama i prema vrlo nemilosrdnim pravilima…''

Photobucket - Video and Image Hosting Juno i Sarah u akciji

RECENZIJA:
''- Nije puno trebalo da se mislim što dalje da recenziram i opet na našu radost dolazi djelo Neila Marshalla (tek drugo po redu) po znamenitom imenu ''The Descent'' koje je svoj pohod u kinima imao u Velikoj Britaniji, pa je tek onda na red došla Amerika, pa i veći dio Europe (naravno naši glupi distributeri nisu se potrudili da ovaj odličan pogledamo u kinu) i svugdje gdje je bio pobrao je odlične kritike.
''What Waits Below'' (1984) je prvo na što me Marshallov film podsjeća po nekim segmentima, no opet on sam je otišao u neke nove hemisfere koje nam govore da nije sve izgubljeno u našem omiljenom žanru i da on sam ima puno ponuditi (ali sve dok su tu nadareni redatelji poput gore imenovanog ili Eli Rotha i sličnih mladih i vrlo nadarenih ljudi, koji obožavaju raditi u takvom okruženju).

Photobucket - Video and Image Hostingoni dolaze iz mraka....(leđa pazi LEĐAAA!!!)

Pa da se osvrnemo na samo djelo.
Sam film je psihička studija o čovjeku i to nam daje lijep primjer koliko malo treba da se čovjek pretvori iz civilizirane osobe u nešto primitivno i vrlo neugodno kad je u pitanju preživljavanje. Marshall je opet okupio vrlo odličnu ekipu na čelu sa isto tako profinjenom i fenomenalnom glumačkom postavom (koja je relativno nepoznata, ali glumački vrlo potkovana) isto kao što je napravio u svom prvijencu ''Dog Soldiers'', dok je ovaj put buđet znatno povećan što se i vidi iz priloženog u filmu.
Pohvala redatelju ide i na pametno napisanom scenariju. Režija kao sama je briljantno odrađena, jer se film izdvaja prirodnom rasvjetom (Marshall je inzistirao na scenama gdje je jedina rasvjeta baterijska lampa, baklja ili floroscentni štapovi, što je naglašivalo sjene i davalo napetosti filmu), dobro izvaganim intenzitetom akcije i uzbudljivosti, vrlo uvjerljivom maskom.

Ovaj vrlo brutalan (Juno i Sarah doslovce kolju stvorove) i krvav (ne toliko tradicionalni horor) film zamamnih prizora ima onu finu magiju što više od pola filmova nema danas (a imaju 20 puta veći buđet), a to je što je vrlo mračan i svojim klaustrofobičnom prizorima u većini scena budi naše primarne strahove (maloprije spomenuta klaustrofobija te strah od nepoznatog, a to se nije vidjelo u tako izraženim crtama još od ''Aliena'').
Ono što krasi Neila jeste što se on uopće ne libi prikazati odvratne 'gore' scene (otvoreni prijelom noge kod Holly, smrskane lubanje, kopanje očiju i puno puno krvi), a ne robuje tipičnim navikama većine američkih redatelja a to je da odmah otkrije sve adute filma (mnogi su tako odlične filmove prema scenariju pretvorili u sraćke).
To vidimo po tome što se stvorovi vide tek u 50-toj minuti filma (točnije 49min : 52sec), a sve do tada je izgrađivao da se bolje upoznamo sa likovima (da ne spominjemo i povečavanje napetosti). Vrlo pametno i napeto.

Photobucket - Video and Image Hosting Juno vs. dva stvora otimaju se oko povrijeđene Holly

Što se tiče glumica sve same pohvale na uvjerljivoj glumi. Posebno Shauna Macdonald kao Sarah, koja glumi osobu bez samopouzdanja (kasnije se pretvara u odlučnu ženu koja želi preživjeti pakao i strahote) i koja ima krizu identiteta, i isto tako Natalie Mendoza kao hrabra Juno (lijepo ju je vidjeti kao heroinu, iako ima par mračnih tajni).
Ostatak ženske postave je isto tako uvjerljiv i dobar (no nažalost nisu se baš puno uspjeli okarakterizirati). Čak je i sam kraj filma lijepo napravljen (ovdje mislim na UK mračnu i mističnu verziju, a ne na užasnu i veseliju US).
Za kraj mogu reći (jer vidim da sam se opet raspisao) da je ovo jedan od najboljih filmova u zadnjih 10 godina, a još jedan veliku plus tome zaključku daje što svatko može na svoj način uživati u filmu (a ne samo oni koji vole horore).


p. s. – lijepo je vidjeti pa makar i na kapaljku da se ponekad pojavi film koji ima jaku heroinu (a ovdje ih ima čak i dvije, pa bih se usudio reći i više), a ne da kukamo kako više nema ženskih heroina poput poručnice Ripley ili Sarah Connor

p. s.2 - ah skoro zaboravih film je slične teme (znanstvenici ispituju pećine da bi odnmah nakon toga naišli na monstruozna čudovišta) kao "Cave" koji je izašao iste godine, no Pećina se nikako ne može uspoređivati sa ovim filmom (čitaj obična američka produkcija, sa možda pokojom solidno napravljenom scenom), i za kraj čovjekolike zvijeri u "The Descentu" su nevjerojatno nalik na Orke iz Mordorskih planina (vidi LOTR: Dvije Kule, scena kad budu Gandalf i ostali okruženi orcima, baš prije nego dođe Balrog...tim Orcima sliče :-)


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Film se diči vrlo raznolikom ženskom glumačkom postavom u pogledu porijekla: Natalie Mendoza je Filipinsko/Kineske krvi, Saskia Mulder je Nizozemka,, Nora-Jane Noone je Irkinja, a Shauna Macdonald je iz Škotske.
- lokacija gdje je sniman film je Škotska, a 'pećinske' scene su snimane u studiju
- maske i kostimi stvorova su čuvani kao tajna pred glumicama, pa kada su snimale scenu gdje se prvi susreću sa njima zbilja su bile preplašene

THE SCENA:
- nažalost ovaj put je bez slike, jer kad bih ju prikazao slikom film bi izgubio svu čar, a da vam pomognem mogu samo reći da - Juno čini pogrešku i to veliku tijekom svoje prve borbe sa stvorovima (dogodila se ista stvar "Divljem Billu" Hitchocku...). Jadna Beth....

Post je objavljen 25.11.2006. u 05:07 sati.