Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

#9 Scream Scena: "Oldboy" (2003)

Definitivno najbolji film 2003' godine i baš mi je zadovoljstvo predstaviti ovako odlično remek-djelo. Moralni pobjednik Canneskog festivala (dobio Grand Prix, ali ne i Zlatnu palmu) ovaj film je još jedan dokaz kakvi odlični filmovi dolaze sa Istoka (točnije J. Koreje).

Redatelj:
Park Chan-wook

Uloge:
Choi Min-Sik, Ji-tae Yu, Gang Hye-jung, Yu Ji-tae, Kang Hye-jeong...

Sadržaj: "- Mladom čovjeku Oh Dae-suu koji je sretno oženjen i koji ima malodobnu kćer na jedan 'čudan' način biva otet ispred policijske stanice (na kćerin rođendan) i bude zatočen slijedećih 15 godina u jednom stanu u kojem jedino ono što ga veže sa vanjskom civilizacijom jeste televizor. Nakon 15 godina patnje bude pušten i dobiva šansu da pronađe onoga tko ga je zatočio, no putem osvete otkriva mračnu tajnu..."

Photobucket - Video and Image Hosting Scena: naživo vađenje zuba čekičem

Znam da dosta ljudi zazire od filmova koji nisu američki ili engleski (svaka čast istinskim fanovima filma) no u velikoj su zabludi kada propuštaju ovaj praznik za oči (slično mogu reći za primjer i za "Sumrak Samuraja") jer je ovo jedno pametno režiran film i itekako složen u svim segmentima priče (kako idemo prema kraju filma sve je tužniji i nema onoga kojeg kraj nije dirnuo u srce), ali isto tako moram napomenuti mračne i vlažne tonove (sve zahavaljujući legendarnom Park Hyun-Won koji je bio zadužen za fotografiju) vizualnog dijela koji su odlični dodatak cijelokupnom uratku te sa takvim pristupom obogaćuje pomalo osjećaj metaforičke klaustrofobije (čitaj izgubljenost glavnog lika u beznađu i besmislu života koji ga je snašao).

Photobucket - Video and Image Hosting Fenomenalni Choi Min-Sik u sceni odsjecanja jezika škarama

Jednostavno ako želite vidjeti pravi film o osveti (a ne recimo neku razbibrigu poput "Kill Bill vol.1 i vol.2"), koji ima i pametnu priču i odlične glumce, te isto tako pametnu i sofisciranu režiju preporučam ovaj jedinstveni uradak (zanemarimo sada one 'gore' scene)....

*BONUS* - (jednostavno sam morao spomenuti i ove dvije scene...bez toga nije moglo)
Nekima će i ova scena biti gadljiva:
Photobucket - Video and Image Hosting jedenje žive hobotnice

a za one koji vole hard core tučnjavu (snimljena u jednom kadru):
Photobucket - Video and Image Hosting Oh Dae-su & čekič Vs. njih 20 sa letvama i palicama i noževima

Hvala Bogu što je za sada (nadamo se i u buduće) stopiran remake "Olboy" sa Nicholasom Cageom u glavnoj ulozi (strava...ovdje bih jedino mogao zamisliti Lee Marvina i nikog više)

Post je objavljen 06.11.2006. u 23:59 sati.