02

subota

veljača

2013

SLIČNOSTI I RAZLIKE ČUVENE TRIOLOGIJE

Dela koja će vremenom, na neki način zaći u tokove evropske i svetske književnosti jesu dela triologije Trijanon. Podeljena na 3 dela, ovi romani tvore jedinstvenu celinu nekadašnje Ugarske. Kroz njih Dajana polako i postupno obrađuje sve delove Ugarske i zemalja koje su nekad bile deo Ugarske. Svaki deo drugačiji na svoj način: prvi ''Trijanon'' (kao i naziv same triologije) prikazuje nam Veroniku Dunafalvi, pomalo drsku ženu koja se pokušava navići na život u Parizu, nezadovoljna svojim nametnutnim brakom i novim granicama svoje voljene Ugarske. Rođena mađarica, odrastala u Budimpešti, sve to je za nju vrlo stresno i teško. Čuvene su scene crtanja granica Ugarske kao i pomalo duhovit način, svojstven Dajani Diverno kojim obrađuje jedan deo Veronikine pariske svakodnevnice. Na kraju se glavna junakinja teškog srca susreće i s samim dvorcem Trijanon, mestom gde je potisan koban sporazum po njenu zemlju.
Drugi roman – Poslednji sekund za Brašov (inače autorkin najdraži) prikazuje nam ljubav između austrijskog grofa Romana Dinera i rumunkinje Roksane Marinesku. Nežna ljubav, biva ispresecana s svetlošću koju je širio dvorac Trijanon 4. Juna godine, koji ih delom razdvaja ali ipak na kraju ljubav pobeđuje sukobljene strane njihovih porodica i okruženja. Sve to biva dodatno zašećereno opakim nakitom Lerize, nekadašnjim skupocenim komadom madam de Montespan. Delo koje se svrstava u kriminalisitčki žanr(koji na taj način odstupa od druga dva dela), nema mnogo sličnosti s prvim delom, sem što se događaju za vreme potpisivanja sporazuma.
Poslednji u datom nizu Volela sam predsednika, neobjavljeni roman, o kom smo pomalo pisali i koji je svima poznatiji kao Memoari mrtve balerine, počinje od 1919 godine, i u vreme potpisivanja Trijnon.mirovnog sporazuma i nastavlja se nekih skoro desetak godina kasnije. Događa se u Budimpešti i Moskvi. U sebi sadrži sve elemente koji su bitni za jak i snažan ljubavan roman s tragičnim krajem. Glavna junakinja Aurora Janoš, iako potrešena onim što se dešavalo u njenoj zemlji, na kraju zbog svoje porodice, završava na tragičan način. Zaljubljena u ruskog predsednika, ona živi strastan, stresnan, ispunjen i život na ivici života i smrti.
Roman gde se pojavljuju glavom i bradom i Sergej Jesenjin i Josif Staljin, spada u izuzetne romane Dajane Diverno.

Sem po istorijskim datumima, raspadu Ugarske, novijoj evropskoj istoiji koja je s sobom donela uništenje četiri carstva, ova dela se po samom stilu pisanja i događanjima znatno razlikuju. Pomalo deluje kao da poslednje delo Volela sam predsednika, za nijansu odstupa od drugih dela, i da sem tog što je Trijanonski sporazum potpisan, što se Ugarska raspala, što vidimo u prvom delu i što zbog svoje porodice zbog koje glavna junakinja završava tragično, nema nekih većih spona s Ugarskom kao prva dva romana.
Ukusi čitalaca se bitno razlikuju, tako da od tri osobe sigurno bismo bili u prilici da čujemo i tri različita odgovora vezana za ova dela.
Dajanina želja jeste da sve romane ekranizuje, a u te ekraniazcije sigurno spadaju i ova tri dela. Do sada se delo Poslednji sekund za Brašov predstavljao nekoliko puta na pozornici u vidu predstave a na osnovu čuvenog (doduše izmišljenog) nakita Lerize od madam de Montespan, Dajana Diverno je napisala posebnu predstavu.
U dela triologije Trijanon je malo ko verovao. Dajana ih je silno želela predstaviti svetu, verovala je da imaju tu snagu i da budu prvi. Možda vremenom, kad se tok istorije malo promeni, a dotle ćemo ipak znati da postoje, da čekaju svoj pravi momenat, a tada ćemo i od ljudi i čitalaca saznati uočene i sličnosti i razlike čuvene triologije od koje, priznajte, ipak zastaje dah.

Oznake: triologija, Trijanon, poslednji sekund za brasov, volela sam predsednika

27

nedjelja

siječanj

2013

BIĆE ME NA SVIM FILMSKIM FESTIVALIMA

Svi govore o filmovima - vreme je i da Diksi bude u trendu



S NEKIM FILMSKIM PROJEKTIMA DO RUSKOG MINISTARSTVA KULTURE

PREMIJER ILI PREDSEDNIK - PITANJE JE SAD?

S pojedinim filmskim projektima Dajana Diverno će se obratiti Ruskom ministarstvu kulture već tokom proleća 2013 godine i pojedinim udruženjima u Moskvi.
Da se podsetimo tokom 2011 godine Dajana Diverno je dobila zahvalnicu srpsko-ruskog udruženja Sveti Aleksandar Nevski za ljubav prema Rusiji, ruskoj književnosti, ali i za delo Volela sam predsednika.
Pomenuto delo,inače delo mađarske književnosti, ima sve šanse da uskoro bude i u nekom drugom formatu sem književnog. Iako delo nije objavljeno, vode se pregovori po pitanju ekranizacije. Pregovori teku već više od pola godine, doduše dosta šturo smo (iz više razloga) izveštavali o tome.
Da se podsetimo u delu Volela sam predsednika je reč o mađarskoj balerini koja se zaljubljuje u ruskog, tadašnjeg predsednika.
Još jedno delo koje bi moglo videti svetlost dana u drugom fromatu sem književnog jeste delo Tajne strasti grofice Razaski, gde je reč o ruskoj grofici koja zavodi budućeg mađarskog premijera.

https://sites.google.com/site/diannadivernoe/home

Oznake: filmski festivali, filmovi dajane diverno, volela sam predsednika, grofica razaski, rusko ministarstvo kulture

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.