16

četvrtak

svibanj

2013

POKUŠAJ OBARANJA VISOVA


Dakle u današnjem svetu čovek mora biti spreman na sve!
Pokušan je tehnološki napad na ediciju Karpatski visovi. Na jednom flešu gde Dajana Diverno drži svoje slike, stvari i dela, pre nešto više od mesec dana, pokušano je da sve bude izbrisano.Dajana nije mnogo govorila o tome, probleme ko i uvek drži za sebe, ali je sve izregulisano jer ima kopije dokumenata.
Do sada je bilo raznih strka i smicalica kad se spomene bilo koji Trijanon (sve sreća po neka lica da ih ima samo tri), počnu razna previranja, pretnje i tom slično. Ništa novo. Ništa čudno ( i sajt www.dianna-divernoe.webs.com se sad npr teško otvara, možda se reguliše i taj sistem) Ali da se neko, kaže Dianna Divernoe, tako prestravljuje od istorijskih dela gde su akteri uglavnom izmišljeni, pa to je stvarno za čuđenje.
Uskoro možete očekivati Trijanon 2, ali i poslednji u nizu (Trijanon 3).

Oznake: Trijanon, teško otvara, napad na ediciju

02

subota

veljača

2013

SLIČNOSTI I RAZLIKE ČUVENE TRIOLOGIJE

Dela koja će vremenom, na neki način zaći u tokove evropske i svetske književnosti jesu dela triologije Trijanon. Podeljena na 3 dela, ovi romani tvore jedinstvenu celinu nekadašnje Ugarske. Kroz njih Dajana polako i postupno obrađuje sve delove Ugarske i zemalja koje su nekad bile deo Ugarske. Svaki deo drugačiji na svoj način: prvi ''Trijanon'' (kao i naziv same triologije) prikazuje nam Veroniku Dunafalvi, pomalo drsku ženu koja se pokušava navići na život u Parizu, nezadovoljna svojim nametnutnim brakom i novim granicama svoje voljene Ugarske. Rođena mađarica, odrastala u Budimpešti, sve to je za nju vrlo stresno i teško. Čuvene su scene crtanja granica Ugarske kao i pomalo duhovit način, svojstven Dajani Diverno kojim obrađuje jedan deo Veronikine pariske svakodnevnice. Na kraju se glavna junakinja teškog srca susreće i s samim dvorcem Trijanon, mestom gde je potisan koban sporazum po njenu zemlju.
Drugi roman – Poslednji sekund za Brašov (inače autorkin najdraži) prikazuje nam ljubav između austrijskog grofa Romana Dinera i rumunkinje Roksane Marinesku. Nežna ljubav, biva ispresecana s svetlošću koju je širio dvorac Trijanon 4. Juna godine, koji ih delom razdvaja ali ipak na kraju ljubav pobeđuje sukobljene strane njihovih porodica i okruženja. Sve to biva dodatno zašećereno opakim nakitom Lerize, nekadašnjim skupocenim komadom madam de Montespan. Delo koje se svrstava u kriminalisitčki žanr(koji na taj način odstupa od druga dva dela), nema mnogo sličnosti s prvim delom, sem što se događaju za vreme potpisivanja sporazuma.
Poslednji u datom nizu Volela sam predsednika, neobjavljeni roman, o kom smo pomalo pisali i koji je svima poznatiji kao Memoari mrtve balerine, počinje od 1919 godine, i u vreme potpisivanja Trijnon.mirovnog sporazuma i nastavlja se nekih skoro desetak godina kasnije. Događa se u Budimpešti i Moskvi. U sebi sadrži sve elemente koji su bitni za jak i snažan ljubavan roman s tragičnim krajem. Glavna junakinja Aurora Janoš, iako potrešena onim što se dešavalo u njenoj zemlji, na kraju zbog svoje porodice, završava na tragičan način. Zaljubljena u ruskog predsednika, ona živi strastan, stresnan, ispunjen i život na ivici života i smrti.
Roman gde se pojavljuju glavom i bradom i Sergej Jesenjin i Josif Staljin, spada u izuzetne romane Dajane Diverno.

Sem po istorijskim datumima, raspadu Ugarske, novijoj evropskoj istoiji koja je s sobom donela uništenje četiri carstva, ova dela se po samom stilu pisanja i događanjima znatno razlikuju. Pomalo deluje kao da poslednje delo Volela sam predsednika, za nijansu odstupa od drugih dela, i da sem tog što je Trijanonski sporazum potpisan, što se Ugarska raspala, što vidimo u prvom delu i što zbog svoje porodice zbog koje glavna junakinja završava tragično, nema nekih većih spona s Ugarskom kao prva dva romana.
Ukusi čitalaca se bitno razlikuju, tako da od tri osobe sigurno bismo bili u prilici da čujemo i tri različita odgovora vezana za ova dela.
Dajanina želja jeste da sve romane ekranizuje, a u te ekraniazcije sigurno spadaju i ova tri dela. Do sada se delo Poslednji sekund za Brašov predstavljao nekoliko puta na pozornici u vidu predstave a na osnovu čuvenog (doduše izmišljenog) nakita Lerize od madam de Montespan, Dajana Diverno je napisala posebnu predstavu.
U dela triologije Trijanon je malo ko verovao. Dajana ih je silno želela predstaviti svetu, verovala je da imaju tu snagu i da budu prvi. Možda vremenom, kad se tok istorije malo promeni, a dotle ćemo ipak znati da postoje, da čekaju svoj pravi momenat, a tada ćemo i od ljudi i čitalaca saznati uočene i sličnosti i razlike čuvene triologije od koje, priznajte, ipak zastaje dah.

Oznake: triologija, Trijanon, poslednji sekund za brasov, volela sam predsednika

12

srijeda

prosinac

2012

TRIJANON



ŠTA JE SLEDEĆE ŠTO NAS TEK ČEKA?

Očekuje nas triolgija TRIJANON, i to latinična verzija. Najavljivan više puta i prvi u triologiji napokon će videti svetlost dana. Dajana Diverno je žarko želela da ga pokloni parlamentu Budimpešte za Božić, ali na žalost, sticajem okolnosti sve je pomereno za narednu godinu.
Dajana Diverno sama stoji iza ovih triologija, nema ničiju pomoć u tome.
Kaže da se susretala i s odbacivanjem od strane nekim madjara i to smao zato što je ona mnogo, mnogo bolja od njih pa se plaše da istina ne izadje na videlo. Što se Trijanona tiče poručuje kako je to i njena istorija i istorija njenih predaka.
Dajana Diverno uprkos svemu neće uzeti mađarsko državljanstvo uz obrazloženje da, pored spskog i hrvatskog za kog je podnela molbu, ne vidi neku preku i veliku simboliku i značaj mađarskog državljanstva u Južnoj Americi gde će živeti neko vreme.
Mađarska dela će odraditi, filmove koje bude trebalo snimiti u Budimpešti (kao npr Tajne strasti grofice Razaski) će svakako snimiti svidelo se to nekom ili ne.
Takođe pozdravlja sve madjare u Vojvodini koji su se trudili da sabotiraju njen odlazak i uspeh u matici-Madjarskoj.

Oznake: Trijanon, film, sabotiranje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.