24

utorak

prosinac

2013

TREĆA KAPIJA - ZAGONETNA POPUT I SAME AUTORKE

Pred nama se prostire biserni ćilim smaragdnih poglavlja još jednog, novog dela DAJANE DIVERNO

TREĆA KAPIJA

Zagonetan i sam naziv knjige, kao što je i Dajana u veoma obilnom svom dosadašnjem radu.

Zaista ko je prati i čita njene radove, daće mi za pravo kada kažem da ide veoma strmom paraboličnom uzlaznom linijom u svom stvaranju.

Čitajući njene romane dobija se utisak kako se koji pojavi da joj je to najbolje do sada što je napisala. To je ono pravo kod pisca. Slobodno kažem za Dajanu i s pravom da je to, kada vidimo šta je već iza nje i šta je ostvarila.

Niti kojima ispreda i tka svoja dela su suština njenog senzibiliteta, šuma osećajnosti. Stvara impozantnom imaginacijom, bujnom maštom, zamišljanjem, velikom aktivnosti svog uma. A ipak sve to o čemu prede zlatnom pređom kao da se stvarno dogodilo, ili čak događa, sada i tu pored nas. Iako radnje i likove smešta u druga mesta, države, dajući im i nama tako daleka imena.

Dajanini likovi su živi i ranja traje, često i mi sami možemo u njoj učestvovati.

Suptilnost kojom stvara u opisu likova do te mere je izražena da je nosi vrhu znalačkog prikaza i stvaranja.

Elementi sa kojima slika, boji panoramu likova, toliko su brižljivo ukomponovani da zasenjuju, zadivljuju.

Svaki detalj na liku kojeg opisuje, njegova okolina, sve peva nijansama pboja, odista punog spektra.

Likovi Dajanine imaginacije su tu, pred nama, od krvi i mesa. Žive. Odnosi i radnje koje im zadaje stvaraju čitaocu toliku budnost i pažnju, da ne odoleva a da svim svojim bićem ne učestvuje do kraja samog dela.

Veoma duboko, znalački ulazi u psihologiju likova, da se možemo pitati u kom se ona nalazi i odakle joj tolika paleta saznanja, inspiracije, kao da ih je sve preživela u svom dosadašnjem kratkom životu. Među Dajaninim likovima toliko su komplikovani, a svakodnevni odnosi, kroz radnje: od istančanosti do šokantnosti.

I tako iz poglavlja u poglavlje vodi bezmerjem lepote reči i fabula da dovodi čitaoca u stanje budnosti i pažnje stalnog promišljanja i očekivanja.

Iako je Treća kapija deo tetralogije, može se posebno i nezavisno iščitavati kao i prethodna dva: Vapaj orhideje i Marokanska princeza, a isto tako u sklopu čine samosvojnu celinu.

Verujem kako će bti mnogo pisano o Dajani, njenim delima, a svakom čitaocu želim da uz budnu pažnju uživa u čitanju po meni ovog izvandrednog štiva, koje će siguran sam izboriti veoma visoko mesto u spisateljstvu novog milenijuma kod nas

U Subotici 17.12.2009god

Ratko Rale Belić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.