31

petak

kolovoz

2012

POSTELJA - DAJANA DIVERNO


Noćas me takni jednim šaptom samo
Pre nego što mi izgužvaš postelju
Pre nego što se jedno drugom damo
Zarobimo jedno drugo sve do kostiju.

Noćas me takni pogledom mekim
Pre nego što na postelji planeš
Činiš mi se bliskim a tako dalekim
Ko kap znoja niz grudi mi kaneš.

Pusti da strast u grudima sniva
Telo sad pružam usnama tvojim
Toliko čežnje sad duša mi skriva
Da sebe se od te čežnje sad bojm.

Noćas me takni pogledom mekim
Pre no me uzmeš, sasvim - do kostiju
Činiš mi se bliskim a tako dalekim
Dok gledam kako nežno mi gužvaš postelju.

29

srijeda

kolovoz

2012

PRIPREME ZA MEĐUNARODNA NATJECANJA

Biti sportskog i takmičarskog duha, nije teško, pogotovo ako se takmičimo u onm aktivnostima u kojima smo najbolji. Dajana Diverno je mnogo vremena provela u posvećenom radu, gde je pisala romane, poetska ostvaranja, scenarije i predstave. Piše o svemu. Na pitanje par ljudi o tome - kako može da se posveti toliko različitim temama, na toliko različitim mestima? - Rekla je: ''Ako bih pisala samo jedno, nikad ne bih došla do savršenstva''.
Ovih dana polako stupa u kontakt s svojim saradnicima, analizira koja dela će ići na međunarodna natjecanja. Da se ne bunimo - kad bismo opisivali Diannu Diverne kao pisca, najbolji izraz za nju bi bio planetarna književnica, ali ukoliko odlazite na takmičenje kao što je recimo Nobelova nagrada - tada u zagradi iza vašeg imena mora postojati i zemlja koju predstavljate.
Dve osobe su u proleće 2010 godine znale za Dajaninu preusmerenost prema ovoj nagradi, ali to ne znači da će Dajana i uspeti doći do nje. Međutim ona nikad ne odustaje. Možemo se samo nadati kako će Dajana napraviti najbolji odabir dela i da će s zadovoljstvom predstaviti Hrvatsku, jer ipak i borba za tako prestižnu nagradu je kao za sportistu odlazak na Olimpijadu.

24

petak

kolovoz

2012

KO KRALJICA NA ŠAHOVNICI

Šahovska tabla... borba dva suparnika, a neko će sigurno biti pobednik. Pioni ne mogu mijenjati kraljicu, a opet ništa bez kraljice u ovoj staroj, društvenoj igri...
Šalu na stranu, ali Dajana Diverno bi trebala skoro da ode u Biograd koji se nalazi na Jadranskom moru i koji se smatra najlijepšim biserom ove obale. Ovdje ima daljnje rodjake i nadamo se kako će joj prijati boravak u ovom gradu. Slike posjete Hrvatskoj, Biogradu i otočju ćemo svakako prikazati na ovom sajtu. Nadamo se kako će tada napraviti i neku lijepu promociju gdje će svakako prezentirati svoj rad.
Da se podsjetimo Dajana Diverno želi preuzeti hrvatsko državljanstvo i dobiti domovnicu, a takođe planira da nastupi na međunarodnim konkursima predstavljajući na taj način Hrvatsku. Želimo joj golem uspijeh u svemu što je naumila, jer ona je jedna i jedina i neponovljiva, poput kraljice koja se nikad, ni sa jednim pionom ne može zamijeniti. I da ako uspije Hrvaskoj donijeti zlato - da će to biti nešto što vrijedi slaviti!

Dakle kraljice koji je tvoj slijedeći potez?

23

četvrtak

kolovoz

2012

LEOPARD BROJ 39 Odlomak romana

IGRA NAMEŠTENIH MEČEVA
Dianna Divernoe u još jednom fascinantnom romanu. Poznata po tome da povremeno voli da se predstavlja u sporednim likovima, u ovom delu se pedstavlja u liku ruske bogatašice Dijane Lazarovne.


NARUČENO UBISTVO



Dugi prilaz koji je vodio do kuće gospodina Mihaila Grigorijeva, već neko vreme sada je bilo obavijeno zlatnim bojama jeseni. Žuto lišće koje je počelo da opada stvaralo je prekrasan umetnički akvarel sve do tog prilaza, ponegde je poprimalo crvenkaste boje koje se pri jesenjem suncu tog miholjskog popdneva presijavalo na neobičan, bakaran način.

Muškaraca tridesetih godina koji je na sebi nosio belu jaknu je nekoliko trenutaka stajao ispred prilaza s rukama koje je držao u svojim džepovima. Imao je lepo lice, s srcolikom bradom. Nekoliko trenutaka je potom izvukao levu ruku iz džepa u s njom počeo da gladi lepo oblikovane brčiće i tanku bradu. Svojim smeđim očima je nekoliko trenutaka posmatrao prilaz koji je vodio do te kuće. Delovao je kao da se premišlja po pitanju toga da svakako pozvoni i najavi svoj doazak. A onda se okrenuo i otišao malo dalje.

Osećao se slab vetar koji je po najavama meterologa svakako pretio da već tokom te večeri preraste u ledenu mećavu, a muškarac je navukao na svoju obrijanu glavu belu kapuljaču. Odmakao je niz ulicu. U trenutku kad je mlad muškarac nestao iza ugla, crni mercedes koji je bio parkiran nedaleko odatle, i koji kao da je očekivao trenutak kada će muškarac u beloj jakni da ode odatle, parkirao se pred ulazom. Dvojica muškaraca u crnim kaputima i jedna žena koja je nosila jedan takav kaput su izašli iz automobila.

– Vreme je – rekao je jedan muškarac kom je bilo preko četrdeset godina, imao je prosedu retku kosu i ćelu na glavi. Drugi muškarac je bio višlji s kovrdžavom kosom, nosio je kicošku bradu i tamne naočare na svom licu. Nekoliko trenutaka je posmatrao natpis ''Izdaje se'' koji je bio pred ulazom, a onda su oni bez zvonjenja krenuli prema kući.

Delovali su upravo sablasno i loše odeveni u crninu dok su se kretali prema ulazu u prostranu kuću koja je još pripadala Mihailu Grigorijevu, bogatom ruskom veleposedniku.

Žena je išla napred i njena crvenkasta kosa se na trenutak spojila zajedno s onim crvenkasto bakarnim lišćem koje se videlo na pojedinim drvima. Nekoliko trenutaka su gledali kuću, kao da su želei da je obiđu i razgledaju. Međutim nije bilo vremena za to.

Žena koja je išla napred je s svojom karticom otključala vrata i tada su poput strpljivih provalnika krenuli unutra, osluškujući. U prvih nekoliko trenutaka se nije čuo apsoltuno nikakav zvuk, a onda se začuo zvuk klasične muzike. Na stereo uređaju je svirao Štraus i pesma ''Na lepom plavom Dunavu''

U kaminu koji je stajao pravo malo bogatstvo je gorela vatra i začuo se pucketaj, a pred prozorom kao da gleda beskrajan zalazak sunca i lišće koje je treperilo na tom jesenjem suncu, sedeo je jedan starac pogrbljenih leđa koji je udobno zavaljen, ljuljajući se čitao dnevne novine. Nosio je naočare s crnim okvirima i debela stakla na njima, i zvučao je kao da zviždi u taktu pesme koja se čula.

- Rik, da li si to ti? – upitao je, i podigao glavu s teksta u onom trenutku kad je crvenokosa žena iz svog džepa izvukla automata kog je uperila prema starcu.

- Ne – osmehnula se, a svojim ledenim plavim očima je gledala ispred sebe. – Šalje vam zaista mnogo, mnogo pozdrava! – dodala je i prezrivo se osmehnula. Ispalila je dva pucnja.

Nije napravila nikakvu grimansu dok je gledala kako meci pogađaju u čelo starog čoveka, ali nikakav se zvuk nije čuo pri tome. Okrenula se prema dvojici muškaraca koji su nemo posmatrali prizor ispreed sebe.

- Nađite ga.

21

utorak

kolovoz

2012

OD 2010 GODINE PA SVE DO DANAS

Od Decembra 2010 godine pa sve do danas, u tišinu, u duhovnom miru, u trenucima koje je posvećivala sebi, Dajana Diverno je pisala jedan izuzetan, ljubavan, istorijski roman smešten pod suncem Sirije - Bahar. Istina dugo vremena je ćutala o njemu, niti je ikad skretala pažnju na to da ona tako nešto ili tome slično piše. Bahar koji nosi naziv po imenu glavne junakinje dela, nas vodi u Siriju kakva je bila nekad. Iako je podnaslov dela ''Put peska i zlata'', delo odiše i standardnom napetošću, a kroz strane se provlače i zla kob, ubistva.... Zaista je neobično da samo jednom, gotovo niotkuda, bez najave isplivljava na svetlost dana ovaj roman, obavijen peskom i zlatom, roman koji je samo uvod u ediciju na koju se sprema još od svoje 14 godine detinjstva.
Jedan od četiri romana koji će se objaviti, jeste roman Bahar za kog je danas jedan njen saradnik rekao: ''Da, sećam se kada si pričala o njemu. Bilo je to pre rata u Siriji''

KNJIŽEVNE PIRUETE NA KIŠI

Ne, ona se zaista zaista nikad ne zaustavlja, niti staje. Jedan nepoznati autor je jednom prilikom izjavio, a postoje i brojni zapisi ''Smisao života nije sačekati da oluja prođe, već naučiti plesati na kiši''. Dajana Diverno je odavno naučila da pod najvećim pljuskovima izvodi predivne plesove, koje sada vidimo kroz brojne romane s kojima dolazi. Na slici vidimo romane koji nas očekuju u nekoj skrorijoj budućnosti, a to su: Bahar, Komodo, Zečica u Beču, Ural, Leopard broj 39, Garetov cent, Žena iz muških snova, Rezarta, a ima i onih koji nisu naznačeni na slici. Svaki roman drugačiji na svoj način i Dajana nas kroz sve ove strane vodi kroz Rusiju, Italiju, Alžir, Siriju, Ameriku i Mađarsku. Dajana ni za jednog ne govori tačan termin izdavanja, tako da nadajte se iznenađenju. Na svim stranama je sama autorka. U svakom slučaju nakon kiše uvek dolazi duga i sunce, tako da se nadamo kako će uspeti, što zaista i zaslužuje, a ako ništa drugo uvek se možemo diviti svim njenim književnim piruetama na kiši

10

petak

kolovoz

2012

DEVOJKA OD PAR MILIONA DOLARA


DEVOJKA OD PAR MILIONA

U novinama često možemo naleteti na razne bankarske i ekonomske računice, mogućnosti, pretpostavke... Poslužimo se sada takvom ideologijom virtuelnog računanja i obratimo pažnju na nešto što će svakako biti deo njene karijere.
Dianna Divernoe - 11 romana - od 2006 do 2012god
Marljivi rad koji zaista treba da bude nagrađen. Na osnovu svakog romana ima scenario za film. Romani su (u zagradi piše virtuelna cena scenaria):

1. Marokanska princeza - (64.000 eura)
2. Vapaj orhideje - (34.000 eura)
3. Tajne strasti grofice Razaski - (57.000 eura)
4. Francuski poljubac - (48.000 eura)
5. Fatalna prismotra - (49.000 eura)
6. Divlja Džoana - (32.000 eura)
7. Poslednji sekund za Brašov - (78.000eura)
8. Trijanon (110.000 eura)
9. Leopard broj 39 - (22.000 eura)
10. Vilhelm Gustlof - (88.000eura)

Ako se poslužimo modelom kog svakodnevno srećemo po novinama, tako smo i mi napravili neku virtuelnu računicu od oko 582.000 eura odnosno 68.676.000 dinara

Dajana Diverno kao devojka od par miliona, a na prvi pogled, reklo bi se, osoba kao i svaka druga.
http://dianna-divernoe.webs.com/

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.