Pogled u dušu



Zatvorih umorne oči od zurenja u prazno
i pogledah u dušu,
za koju nedavno saznah da je uopće imam,
nakon dugo dugih praznih dana odlučih se za to,
nisam se ni nadao što bih vidjeti mogao,
a to što sam vidio, prestravilo me skroz.

Gomila slomljenog porculana
od kojekakve skupocjene vaze u rukama
Izmrcvaljenog Čovjeka,
a rane mu bijahu otvorene.
Oko njega crvljivi plodovi na osušenim granama,
uvenuli cvjetovi smrada poput ustajalog leša
i ugnojena gnjizda mrtvih golubića..

A taj Čovjek Boli, svojom krvlju taj ukleti vrt zaljeva...
...i sve uskrisava

Slavici,
28.03.2010, Split, Z.Ć.


Često sagledam svoju situaciju i položaj gdje se nalazim, trenutak u kojem živim, izdignem se iznad sebe i gledam se nekim duhovnim očima sa svih strana. Što vidim u zadnje vrijeme jest baš situacija opisana u pjesme, moj trulež i Božje oživljavanje.

Priznajem se grešnim jer to jesam od početka, sva su moja djela bila na krivu nakanu, dok sam izigravao prije nekoliko godina čupavog intelektualca iz provincije koji mislio da je iznad sviju sa svojim genijalnim prenaprezanjima i nekim kvaziutopističko-komunističko-liberalističkim idejama o slobodi i sa bolesnim uživanjem u melankoličnim stanjima i crnjacima, a ustvari sam bio obična sebična kukavica koja nije znala promijeniti sebe, nije htjela, nego je prilagođavala svijet svojim potrebama i najnižim strastima i ubrzo dotakla dno jer vidila da su se sve te stvorene iluzije o nekakvom pseudoindentitetu gdje niti sam domoljub niti vjernik (jer me se tobože nije pitalo da biram nacionalnost i vjersku pripadnost) splahnule u tren oka, kada je došla prava nevolja u moj život. Danas je ta prošlost zabetonirana i ostaje vazda u Božjim rukama gdje On sada liječi rane na mojoj duši, uzrokavane grešnim životom zbog neprihvaćanja Njegova autoriteta.



A naš Bog?

Naš Bog sve uskrisiva, čini novim, čini nešto ljepše od nas, nešto više, ostvaruje u nama ono božansko.
Ali kršćanski život nije sreća, nije uživanje, nije lagan, nego je trpljenje, patnja, progonstva, razapinjanja, bičevanja, pljuvanja, poniženja, tu smo da umremo s Kristom za Istinu i bit će nam kao Njemu, jer nije učenik veći od učitelja. Nema širokog puta koji vodi do Neba, ne, ne, samo radikalni put ljubavi i življenja Evanđelja, radikalno za Kristom, ostalo je sve ispraznost i laž i trebamo se pripremiti da umremo zajedno s Njim, da umremo sebi i živimo Bogu. Svatko od nas treba proći svoj Getsemani, bičevanja i Križni put, jer jedino tako možemo se sjediniti s Kristom i po tome smo mu najsličniji, po patnji koja nas prati kroz ovaj bijedni život. Ali imamo svoju nagradu, ako odaberemo vrštiti Njegovu Volju, Život Vječni, Vječnu Radost, jer mi nismo primili svoju plaću...

Pa sjedinimo se zajedno s Kristom u ovom Svetom Tjednu, razmatrajući Njegovu Muku, Patnje i Boli koje je on podnio iz Ljubavi prema svima nama....



BVB
Vaš Defton!

28.03.2010. u 11:35 · Ostavi komentar (26) · Isprintaj · #

Primavera


Fotografija Defton

Zima polako odlaže svoja oruđa,
polagano se sprema utoniti u san,
dok je Sunce ponove ne pozove,
da umrtvi nam svaki dan..

A Proljeće već se budi i zijeva,
razgrće zastore i umiva hladnu zemlju,
svježim proljetni daždom svojim,
miris peludi već se osjeti

Vraćaju se ptice izbjeglice,
a i one što ostale u svojim skrovištima,
Polako izlaze na vidjelo,
Božanskim pjevom pozdravljaju zrake Sunca

Cvijeće se svugdje ukazuje,
i blagi povjetarac mije obraze
cijela zemlja se ponove rađa,
i sve stvorenje slavi Proljeće..

Semiramidi, da se bolje osjeća..
17.03.2010, Split, Z.Ć.
--------------------------------------------
Da, evo nam proljeća dragi moji blogeri, meni najljepšeg godišnjeg doba. Sve se nanovo rađa i sve biva novo opet, nakon turobne i kišovite zime (barem ovdje u Splitu). Uvijek sam volio proljeće i taj ponovni osjećaj života, cvrkut ptica koji zamre u hladnoći sada opet čujem i vraća mi se sav optimizam i dobro raspoloženje. Zelenilo smiruje oči, boje proljetnog cvjeća daju neku svježinu i Sunce grije baš onoliko koliko je dovoljno. Bog utkao i Uskrs u prirodu.

Vrijeme Uskrsa se bliži i tako naše duše opet se raduju slavlju uskrsnuća našeg Gospodina i one kao priroda bi trebale procvati dobiti novo Svjetlo i obojati se raznim bojama, ali prije toga se trebaju dobro oprati kasnozimskim kišama, što većina i izbjegava. Treba se približiti najprije Isusu u Njegovoj zimi, strašnoj Muci i tu ga susresti, trebamo izvršiti pokoru za grijehe kojima smo ga doveli do toga, do te strašne Muke koju je On podnio iz Ljubavi prema nama, Vječne Ljubavi, koju mi jadnici ničim nismo zaslužili niti ćemo je ikada zaslužiti.

Trebalo bi iskreno pristupiti sakramentu Ispovijedi i očistiti dušu od smrada i korova, pripremiti plodno tlo za Uskrsnu Pričest da Gospodin posije sjeme Vječne Ljubavi koja bi nas trebala izmijeniti i nanovo roditi. I nakon toga trebalo bi se pripremati za dolazak Duha Svetoga žarkom molitvom po uzoru na Apostole i Mariju.

Prije toga bi možda trebali malo bliže pristupiti i pokušati dokučiti Presveti Oltarski Sakrament - Euharistiju, razmatrati o Ljubavi koja je nagnula Isusa Sina Božjega da nam se daruje u komadiću kruha i o ustanovljenju toga sakramenta na Posljednoj Večeri. Možda bi i trebali se upoznati s Judom, da vidimo jesmo li na putu da ga izdamo kao i On, za sitno novca prodamo svoju vjeru i sve što nam je ona donijela. I malo bi trebali se možda susresti i s Tomom, jer imamo Gospodina uvijek prisutna među nama, a uvijek sumnjamo.
Trebali bi se oprati Kišom koja liječi, natopiti zemlju naših duša i pustiti Isusa da načini proljeće, tada ćemo spoznati Njegovu Veličinu, Snagu Presvetog Trojstva i osvjedočit ćemo se u riječima koje On govori po Izajiji proroku u današnjem Prvom čitanju:

Evo, činim nešto novo;
već nastaje. Zar ne opažate?
Da, put ću napraviti u pustinji,
a staze u pustoši.
Slavit će me divlje zvijeri,
čaglji i nojevi,
jer vodu ću stvorit' u pustinji,
rijeke u stepi,
da napojim svoj narod,
izabranika svoga. (Iz, 43, 19-20)


Da, On sve čini novo za nas...

Pa, braćo, otvorimo naša srca Ocu Nebeskom da nam dade sve potrebno da bi ga spoznali i svojim životom slavili, jer veće radosti od te nema, jer dok je Grcima (ateistima, agnosticima, raznim znastvenicima i filozofima) naša vjera ludost, a Židovima (svim ostalim religijama) sablazan, mi imajmo povjerenja u Njega jer traži od nas da budemo lude ovoga svijeta i tako će posramiti sve ove mudre koji se tope u svojim grijesima i opravdavaju lažnom slobodom.

Poslušajte djelo Duha Svetoga što čini po čovjeku, zar nije ovo božansko?


Joj, što volim proljeće...

Vaš Defton!
BVB

21.03.2010. u 10:48 · Ostavi komentar (27) · Isprintaj · #

Svetom Josipu - zaštiniku Hrvata



Skrovit, tih i ponizan bijaše čovjek ovaj,
radišan drvodjelja, vjeran i odan,
u očima svijeta on bijaše neznan,
al' Nebesima cijelim postade poznan

I svidje se Bogu izabrati njega,
Pravednog i čestitog slugu svoga,
Da štiti i prati Djevicu Onu,
Koju nam obećaše On od početka

Dade mu da skribi i brani jedinog Mu Sina,
Njega Samoga, Gospodara svemira,
da tajnu najveću čuva
dok ne bude vrijeme Spasiteljevih Čuda...

19.03.2010., blagdan Sv.Josipa - Zaštitnika Republike Hrvatske, Z.Ć., Split

Mt 1,16.18-21.24:

Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist.

A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih."


Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.



MOLITVA SVETOM JOSIPU ZA DOMOVINU

Sveti Josipe, glavaru svete Nazaretske Obitelji i čuvaru Crkve Božje, Tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svom zaštitniku i Tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod. Tebi povjeravamo sve obitelji hrvatskoga naroda, da dnevnom molitvom, nedjeljnom Euharistijom i poslušnošću volji Božjoj ispune svoje poslanje ljubavlju, slogom i mirom.

U ovim teškim vremenima izmoli hrvatskom narodu i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi! Zagovaraj nas pred Presvetim Srcem Isusovim da ostanemo vjerni Isusu Kristu i Katoličkoj Crkvi, te prolazimo zemljom čineći dobro! Amen!

Ovu molitvu sastavio je kardinal Franjo Kuharić, povodom obilježavanja 300 obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda.


II

Providnost nam je Božja darovala ovu lijepu zemlju Hrvatsku za domovinu i udijelila nam svjetlo vjere Kristove prije trinaest stoljeća. Ponosimo se svjetlim stranicama naše duge povijesti, a žao nam je za sve zlo što se ikada ovdje dogodilo. Mi žarko ljubimo našu domovinu i narod koji u njoj živi i vruće mu želimo napredak u svemu dobru: mir i red, slogu i ljubav: život po Evanđelju i blagoslov Božji; a kad završi zemaljsko putovanje, da svi prijeđu iz ove naše lijepe domovine u slavu neizrecivo ljepše nebeske domovine, koja je cilj svakog čovjeka.

Sveti Josipe, stoljetni zaštitniče hrvatskog naroda, ponizno i pouzdano te molimo brani nas, čuvaj nas, štiti nas i pomaži nas da tako bude! Amen.


Ova svetac doista čini čuda vremenita i duhovna..
E, da nam se ne bi možda ateisti i agnostici uvrijedili jer smo ih strpali pod krilog svetog Josipa, ha, što velite? ;)
BVB
vaš Defton!

19.03.2010. u 13:26 · Ostavi komentar (10) · Isprintaj · #

Dječiji koraci


fotografija Korana Džaja

Moji koraci prema Tebi,
Poput dječiji su,
A ja i jesam opet dijete,
Dijete sam Tvoje ljubljeno

Kad bih mogao naslutiti
Što mi u budućnosti skrivaš
I koliko li ću se približiti Tebi,
O da li ću Ti biti samo malo bliže?

Duša moja hrli u zagrljaj Tvoj
U Tvojim rukama Oče, želi biti
Molim Te prati korak moj,
Molim Te koračajmo zajedno..

10.03.2010, Split, Z.Ć.
Ivani, koja je malo dijete Božje...

---------------------------------
Da, kao dječica ponovno s Gospodinom hodimo u ovaj svijet pun nerazumjevanja, neshvaćanja i nepoštivanja Njega. On nas krijepi i daje nam nadu u bolje sutra, vodi nas neznanim prostranstvima Svoje Volje i ima za nas savršen plan i traži od nas da se u njega uklopimo potpuno da bi nas na kraju našega života mogao uzeti odmah k Sebi i da u Njegovoj Savršenosti mi prebivamo...

Tko zna što li On tamo za nas krije? Tračak toga nam daje već sada na Zemlji, mami nas Svojom Vječnom ljubavi, šapće nam: "Vječnom Ljubavlju ljubim te!" Ljubi i onoga mladića što je ga otpustio iz svoga života i odbio Njegovo spasenje, Njegov križ i svu Njegovu ljubav na križu, a tek mu je 17 godina. Nije ga upoznao, nije. Nije primijetio Njegov zov, nije čuo Njegove Riječi, kao da ga je odbacio, a tek mu 17 godina.. Što li si samo odbacio dragi dječače, da li znaš, o da li znaš? Veličat će ovaj svijet svoju pobijedu nad tvojim Bogom i hvalit će te svi poput tebe.. ali kad ostaneš sam na dnu, tko će te onda čuti?


Tko li samo ova današnja djeca? Izgubljena, kao da su iz crtića ispali, svi kao zombiji, beživotni, agresivni, nezainterisirani, bez ikakvog osjećaja za ljudsko i Božje ... A što li njihovi roditelji čine? O zar ne primjećuju svoga 16-godišnjaka mrtvog pijanog ili ukljukanog nekakvim tabletama, nečim još gorim? Što se ovo događa? Strah me za sve...


15.03.2010. u 13:07 · Ostavi komentar (13) · Isprintaj · #

Plač ratnika



Izdani ratnik svoje haljine razdire
jer oduzeše mu ono malo djedovine
radjeliše je izdajice,
bludnici i krvopije

"Vukovi u ovčijem ruhu
stado naše rastjeraše,
pastiri nemoćni se razbježaše
Dođe barbar s kumirima svojim
ote ono što pripada ocima mojim!

Za kog sam krv proljevao
za kog sam boj vojevao,
tko nas to zavadi sada,
tko nas razdjeli pa vlada?!

Izdajice prokleti bili,
svu krv ste nam popili
djecu ste nam otrovali,
srce starima povadili!

Zbog grijeha vaših gorjet ćete
vječnom smrću umrijet će te,
Pravednost će vam suditi
i sva vaša djela razokriti!"

Z.Ć., 2009, Split

Tignariusu

Zvuči kao nekakva ganga, mogao bih je ponuditi i Marku Perkoviću da je uglazbi! :)

Vaš Defton!
BVB

10.03.2010. u 14:20 · Ostavi komentar (12) · Isprintaj · #

Nanovo



Pokušati biti što nisam, ne mogu niti želim,
To što bijah do sada djelo je drugih,
Jer začet sam kao tabula rasa,
I ipak za mene, na svu sreću, ima spasa.

Razum me ograničava i sputaje,
Jer koliko je velik toliko je i konačan,
Ali duh sjedinjen s Bogom je beskonačan
I u njega mogu stati neograničene količine
Ono što jest od Njega i nažalost,
I onoga što nije

No, Bog je svemoguć i mogu se opet nanovo roditi,
Obrisati i biti čist kao u trenutku začeća,
Jer već u utrobi mi bijaše određeno ponašanje...

Z.Ć. 03.01.2010.god, Tomislavgrad

Blaženi Ivan Merz kaže:

Žrtvujmo sekundu ovoga života da uđemo u beskonačno nebo.
Upotrijebiti sve energije da spasimo naše duše i što više duša naših bližnjih

Pismo roditeljima iz Pariza, 9.X.1921.

Ako naime vjerujemo u apsolutno Božanstvo, tada nema slučaja (Lk. 12,1-8). Moramo dakle činiti uvijek volju Božju i ako On hoće da gladujemo, gladujmo; ako On traži da damo sebi glavu otsjeći, recimo: hvala Bogu! Osim toga valja znati da dragi Bog nikada neće natovariti na čovjeka onaj teret koji ne bi mogao podnijeti.... Pošto smo tako sretni da znamo da je ovaj život vrlo kratka faza i da ćemo zatim biti u vječnome nebu, budimo junački, žrtvujmo sekundu ovoga života da uđemo u beskonačno nebo. Molim javite mi svaku opozicionalnu misao, da tako uzmognemo u međusobnom nastojanju za ovo dvadeset-trideset godina, što nam je možda biti na zemlji, upotrijebiti sve naše energije da spasimo naše duše i što više duša naših bližnjih... Ljubi vas vaš sin i brat u Isusu Kristu. Na dan sv. Dionizija Areopagita.


07.03.2010. u 16:55 · Ostavi komentar (3) · Isprintaj · #

Znanost i vjera - letimični pregled



Prvi izvještaj o stvaranju (Post,1,1-31;2,1-4)

U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.
I reče Bog: "Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!" I bi tako. Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom. A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi. I reče Bog: "Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i neka se pokaže kopno!" I bi tako. Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog da je dobro.
I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro. Tako bude večer, pa jutro - dan treći. I reče Bog: "Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama, i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!" I bi tako. I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje da vlada noću - i zvijezde. 17I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju, da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro. Tako bude večer, pa jutro - dan četvrti.
I reče Bog: "Nek' povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice nek' polete nad zemljom, svodom nebeskim!" I bi tako. Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro. I blagoslovi ih govoreći: "Plodite se i množite i napunite vode morske! I ptice neka se namnože na zemlji!" Tako bude večer, pa jutro - dan peti.
I reče Bog: "Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!" I bi tako. I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"
Na svoju sliku stvori Bog čovjeka,
na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.
I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!" I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu! A zvijerima na zemlji i pticama u zraku i gmizavcima što puze po zemlji u kojima je dah života - neka je za hranu sve zeleno bilje!" I bi tako. I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. Tako bude večer, pa jutro - dan šesti.
Tako bude dovršeno nebo i zemlja sa svom svojom vojskom. I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini.
To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.




Na svom Putu prema Vječnosti, nastojim spoznati Božja čudesa i ukorijeniti ih u svome srcu da im se mogu svagda diviti. A sve je čudo. I pokušavam shvatiti kako, zašto, zbog čega je s Njegovo Veličanstvo odlučilo na takav izbor. Tu mi mnogo može pomoći Biblija, ona da je odgovore zašto je stvoreno, ali ne govori kako. E, tu nastupa onaj alat koji se često suprostavlja vjeri i religiji, a često i samom Stvoritelju, a to je Znanost. Pišem s velikim slovom jer Znanost u meni izaziva veliko poštovanje prema svi dostignućima koja su postignuta u razjašnjavanja kako je nešto stvoreno. I stvarno sam ostao paf kada vidio zapravo što je Gospodin utkao sve u ovaj svijet i kuda se Njegov Duh prožima. Čovjeku je dao sva sredstva da Ga spozna u potpunosti iz ljubavi, ali eto čovjek je to nekako okrenuo protiv Njega i protiv sebe.
Vjerujem da svi znate što je elektron. Newtonova fizika je smatrana determinističkom što znači da se matematičkim proračunanima može predvidjeti svaka kretnja i događaji u bilo kojem sustavu. Složeni su to matematički proračuni koje vrše superračunala. No, oni su samo mislili da se mogu predvidjeti. Kada je na scenu stupile teorija relativnosti, kvantna fizika i kvatna mehanika, stvari su se drastično promijenile. Neću vam pokušati objasniti Einsteinovu teoriju relativnosti ili kvantnu mehaniku, samo ću vam reći da elektron ima valna i čestična svojstva, što znači da ima dualnu prirodu kao i sve čestice na toj razini, zapravo i mi imamo tu dualnu prirodu jer smo od njih sastavljeni, mada ona nije kod nas vidljiva niti izražena. Fazon je u tome što se pozicija elektrona ne može odrediti, ne postoji matematička formula kojom bi se odredila točna pozicija elektrona u nekom dijelu prostora, to je tzv. Heisenbergov princip neodređenosti. Znači nema stroge determiniranosti u prostor-vremenu, jer ako je nema na najnižoj razini nema je ni na najvišoj. Za mene kao vjernika, ovo je jedno veliko „ruganje“ Boga znastvenicima i potvrda Njegove uloge u svemiru. Sve je, dakle, Njegovim rukama i igra kako On želi. Od tuda Budi Volja Tvoja.



Što je zapravo bio cilj ove priče? Moja zamjerka nama vjernicima je ta nezainteresiranost i neinformiranosti o znanosti, a isto tako o religiji kojoj pripadamo i tu padamo. Mislim da bi se katolici najviše trebali upućivati u ove znastvene sheme, jer naša Crkva je često okarakterizirana kao ona koja mrzi znanost što je naravno laž, npr. ideja Velikog Praska je došla od jednog isusovca. Kada malo pročačkate i pročitate štogod o Božjem stvaranju kako ga danas predočava suvremena znanost, možete samo produbiti svoju vjeru i diviti se na što je sve Bog mislio dok se pripremao za vrhunac svoga djela - Čovjeka. Po mom mišljenju, Božji alat je evolucija! Evolucija je divan mehanizam koji se Stvoritelj poslužio,jer Bog voli evoluciju, pogledaj sam sami sebe kako polako evolvirate u duhovnom životu ili kako vaše dijete evolvira prema adolescentu, ili pogledajte evoluciju vjere kod Izraelskog naroda i evoluciju odnosa Boga i čovjeka kroz Stari Zavjet pa sve do Isusovog Uskrnuća i dalje. Uzmimo samu teoriju evolucije koja počinje od prve samoreplicirajuće RNK, iako ima eksperimentalnih dokaza, ima i dosta rupa, ipak se može prihvatiti i nije protuvjerska kada se čovjek malo pozabavi njome. Ako se zaustavimo nad Velikim Praskom (za kojeg je Crkva rekla da je u skladu s Biblijom) opet može promatrati evoluciju kvarkova do elektrona, protona, neutrona, pa to atoma, stvaranja zvijezda, galaksija, nekih čudnih juha pa do gore navede RNK i dalje do nas, što nas do zaključka da je evolucija do čovjeka isto u skladu s Biblijom.



Moja je poruka, ne bojte se znanosti, ona vam sam potvrđuje vašu vjeru u Gospodina, Trojedinog Boga koji se utkao u najsitnije čestice. Mi znamo zašto je sve stvoreno, stvoreno je radi nas, jer nas Bog ljubi i zato nam je sve dano da spoznano Gospodina i Njegovu Ljubav, a uz to nam je poslao Samog Sebe Spasitelja da imam siguran Put do Njega i da s Njime živimo u vječnosti.. Savjetujem vam da malo otvorite znanosti i pročitate neke knjige koje se mogu naći u Verbuma (npr. Stvaranje i Evolucija ili recimo knjiga Valter Krajcar - Znanost i Vjera; Priroda i Bog odlična knjiga za laike) i ostalim katoličkim knjižarama.

Nastavit će se...

Vaš Defton! ;)
BVB

02.03.2010. u 11:49 · Ostavi komentar (28) · Isprintaj · #