Komentari

defton.blog.hr

Dodaj komentar (28)

Marketing


  • Tamo gdje je srce

    Čitajući tekst iz knjige Postanka, sjetih se rečenice koju je izgovorio jedan sudionik na duhovnim vježbama. Dok je šetao jednim prelijepim mjestom (koje se nalazi na jednom slavnom škojiću) i divio se ljepoti stvorene prirode, oduševljeno je rekao: "Kako je tek lijep Onaj koji je sve to stvorio?!"
    Navedena rečenica je bila toliko upečatljiva da su kasnije neki, diveći se nekim drugim stvarima, govorili isto. Tako se i ja divim slavnom škojiću (za sad na temelju fotki), ali uvjerit ću se i osobno u njegove ljepote.
    Svaka posljedica ima svoj uzrok pa tako i stvorene ljepote. Netko stvarno jest sve isplanirao i stvorio na veličanstven način.
    Stvarno je naš Bog veličanstven!

    avatar

    03.03.2010. (09:43)    -   -   -   -  

  • tignarius

    mali,
    ti ćeš stvarno evoluirat od eugenija u pravog genija...
    svaka ti čast...
    post ti je odličan, malo ću @bartija nagovoriti na koji komentar, makar je rekao da će se malo odmoriti..
    meni je Postanak fascinantan i ona dva iz Biblije nisu verzije, oni su stvarni...

    avatar

    03.03.2010. (16:33)    -   -   -   -  

  • emanuel59

    Tvoj zadnji post me potaknuo da izreknem misli koje sam htjela za tvoj rođendan.a to je:da sam mislila da imaš puno više godina i bila sam iznenađena kada sam shvatila koliko si mlad.to je zbog tvojih postova koji su mi odisali zrelošču.neka i dalje Duh SV.oblikuje tvoj mentalitet da bi tvoja mladost bila magnet za one koji ne vjeruju.Isto tako mislila sam za Emu da je starija.Razigranost njenog duha me ponukala da je zamišljam skoro pa djevojčicom. Eto kako tko Gospodinu daruje sebe u NJemu i postaje.ostanite i dalje sve više i više. Mir i blagosov.

    avatar

    03.03.2010. (17:18)    -   -   -   -  

  • emanuel59

    ops..vidim da sam pogrešno napisala za Emu.mislila sam da je mlađa,puno,da je skoro malo više od djevojčice. Pozdrav i blagosov.

    avatar

    03.03.2010. (19:00)    -   -   -   -  

  • geomir

    Deftone, ti si pametan čovik i osim što si vjernik pripadaš i krugu znanstvenika (i tignarius to vidi!!), zato ne bi smio izražavati zaključke za koje nemaš potvrde.
    Alat ZNANOST to ne dopušta!
    Princip neodređenosti je detektiran na subatomskoj razini, a ti odmah zaključuješ da to vrijedi svugdje, jer smo mi sastavljeni od elektrona!!???
    Neozbiljno je ako dani alat upotrebljavaš na taj način!
    Znanost ne priznaje tvrdnje autoriteta!

    A Crkva priznaje Big Bang samo zato što je to "mračno" područje za ljudski mozak na ovom stupnju razvoja, a tu je Crkva kao riba u vodi. Takvo stanje je dušu dalo da možeš kombinirati po volji, a da ti nitko ne može argumentima to pobiti. I tako ona ispada poštena i pravedna jer sve što priča eto može biti da je tako, ne možeš dokazati ni da jeste ni da nije!

    Tako je bilo i do sada, a kad su se stvari razotkrile Crkva reterira i traži načina kako se uklopiti.
    Pa tako i ti pričaš o evoluciji , o eksperimentalnim dokazima, rupama u tome, i "IPAK" se može prihvatiti.......!?

    Uz ponuđene knjige ja predlažem Carl Saganov "Kozmos" i "Plava točka u beskraju", zatim Stephen Hawkingov "Svemir u orahovoj ljusci" (Kratka povijest vremena) i Einsteinov "Moj pogled na Svijet".
    Sva trojica u ovim svojim knjigama se dotiču i Boga!

    avatar

    03.03.2010. (23:17)    -   -   -   -  

  • Neverin

    zanimljivo mi je što vjeruješ u evoluciju a opet smatraš da je Crkva ovakva kakva jest sada osuđena da potraje vječno.. malo su u sukobu te dve stvari.

    avatar

    04.03.2010. (01:42)    -   -   -   -  

  • vjeraufanjeiljubav

    Sto se tice znanosti i religije sve vise vidim da ide u istom pravcu i da znanstvenici najvise postuju "kreatora" jer vide veze izmedju svega i vide tu dubinu povezanosti svega. Jos je interesantno sto znanstvenici istrazivaju pojam "sjedinjenja sa svim" i proucavaju mistike i ljude koji dugo godina meditirau i usporedjuju to sa svojim saznanjima o funkzijam mozdanih valova. Cekam iduci post, pozdrav

    avatar

    04.03.2010. (13:01)    -   -   -   -  

  • Defton

    @srce... Knjiga Mudrosti puno toga govori o Stvoriteljevoj ljepoti...

    @tigar... ovo skromno i površno zbog toga me ovakvi kao geo pipkaju za svaku riječ.. hvala na komplimentu, ali čisto sumnjam da u meni leži genije nego samo jedno Božje dijete koje se divi svom Ocu...

    @emanuel.. sve je u Božjim rukama u svako slučaju.. hvala! :)

    @geo... nu taj zaključak nije proizašao od mene, o principu neodređenostinego od moga profesora koji inače je faca na CERN-u, teški ateist pravac apsolutni materijalist, pa kako se on kao tip vrhunskog znastvenika može tim koristiit?

    Manje više svi smo mi u mraku jer je Newtonova fizika se samtrala vrhuncem onda je došao Einstein, a tko znak koji će sada genije s nekom novom teorijo izaći koja će još nešto više donijet o spoznaji svijeta koji nas okružuje....

    Pa da, i pravo je to da Crkva nastoji to uklopiti u načela koja su sukladna s Božjom objavom i toje pozitivno..

    ovo IPAK je malo nezgodno, jer se odnosi na cijelokupnu znanost koja još nema jedinstvenu teoriju evolucije nego je ona puna frakcija i teži ka njihovom ujedinjenu.. ne postoji jedna teorija evolucije nego malo više.. a tome ćemo drugi put...

    Čitao sam Hawkingovu "Teoriju Svega" on je teistički nastroje i zbog toga je i omražen u nekim krugovima kao što i sam navodi...

    Hvala na preporukama..

    @neverin.. Božji zakoni su vječni, tako da nema potreba ka evoluciji u mjenjanju tih zakona, jer oni postoje i bez Crkve samo eto.. znam točno na što smjeraš...

    @vjeraufanjeiljubav... Sveci su čuda neobjašnjiva! :)

    Ovo je više kritika nama katolicima koji smo neinformirani o svojoj vjeri, Crkvi i znastvenim dostigunućima i svaki nas ateistički dečko može izbaciti iz takta je posjeduje više informacija..

    avatar

    04.03.2010. (13:31)    -   -   -   -  

  • geomir

    Je li to znači, glede neodređenosti, da taj tvoj profesor zaozbiljno govori i misli da i mi , kao i elektroni možemo- sad me vidiš, sad me ne vidiš??
    Da nije on to možda eksperimentalno utvrdio na don Sudcu, jer,navodno, on može bit na dva mista istovremeno. /valjda nema dvojnika!! :-)))/
    Ili i on samo špekulira?? Znaš ono; ako mogu elektroni, a zašto ne bi mogli i mi!!??
    Za Hawkinga ne bih rekao da je teistički nastrojen! Prije bih rekao da je pravi znanstvenik, i da se ne boji govoriti i o Bogu, ali samo kao o jednoj tezi u naučnim istraživanjima i proračunima.
    Nikako ne kao o Apsolutu, Istini.!
    On priča: ( "Kratka povijest vremena" 8. poglavlje - Podrijetlo i sudbina svemira, str. 130)

    "Katolička crkva je napravila veliku pogrešku s Galilejom, kad se samovoljno ponašala glede znanstvenog pitanja, izjavljujući da se Sunce giba oko Zemlje. Sada, stoljećima kasnije, odlučila je pozvati jedan broj stručnjaka da je savjetuju o kozmologiji. Na kraju konferencije učesnici su bili nagrađeni prijemom kod Pape. Rekao nam je da je u redu proučavati razvoj svemira nakon Velikog praska, ali da ne bi trebalo ulaziti u istraživanje samog Velikog praska, jer je to bio trenutak Stvaranja te je stoga Božje djelo.
    Bilo mi je tada drago da Papa tada nije znao sadržaj predavanja što sam ga upravo bio održao na konferenciji - naime mogućnost da je prostorvrijeme konačno,ali da nema granica, što znači da nije bilo početka, nije bilo trenutka Stvaranja.
    Nisam imao želju dijeliti sudbinu Galileja, prema kojem gajim jaki osjećaj zajedništva, dijelom i zbog podudarnosti da sam se rodio na dan točno 300 godina nakon njegove smrti."

    Sliči li ti da je ovo priča čovjeka koji je tako "teistički nastrojen, i zbog toga je i omražen u nekim krugovima"????

    avatar

    04.03.2010. (23:24)    -   -   -   -  

  • Defton

    @geomir...

    Nije samo Sudac taj koji ima dar bilokacija, mnoštvo svetaca ju je imalo, nama bliski Padre Pio i Madre Esperanza, a da ovim drugim i ne pričam... Mnogo toga su sveci činili, a znastveno je neobašnjivo...

    Pa meni se u Teoriji Svega učinio kao teistički nastrojen, čak puno više mi se učinilo da govori o Bogu kao Apsolutu nego kao o samo jednoj tezi.. Naši su poglede na njega očito različiti :)

    Pa vidiš, taj moj profa baš nam je dao komentar kako Hawking nije popularan među znastvenicima čisto zbog tih nekih "maštarija" o Bogu iliti teza i zato što ga populariziraju.

    Pisao sam jednom već u Crkvi i Galileu i to uopće nije neki strašan slučaj bio kako su nam ga predstavili...

    Kao što navodi mogućnost da nije bilo Stvaranja. To je zapravo nemoguća, onda je sve ovo od početka i nikakve teorije ne vrijede čemu onda veliki prasak i evolucija da nije bilo stvaranja itd... to je isto kad oni filozofi tvrde da ovo oko nas ništa ne postoji da je to sve iluzija, da mi ne postojima i blabla..

    Ti si informiran čovjek uživaj u toj privilegij, a mi zatupljenici ćemo se i dalje moliti Bogu za vaše spasenje pa bilo ne bilo Stvaranja... :)

    avatar

    05.03.2010. (12:31)    -   -   -   -  

  • geomir

    ".....to je isto kad oni filozofi tvrde da ovo oko nas ništa ne postoji da je to sve iluzija, da mi ne postojima i blabla....."

    Upravo je i moja poanta ova tvoja misao!!! SVE, ama baš sve je bla, bla, bla.... , do onog trenutka dok se to ne dokaže, znanstveno potvrdi. Čak i tada to "drži vodu" dok neki novi majstori ne dokažu da to i nije tako, da to treba promjeniti ili nadopuniti, proširiti itd.
    To su principi i zakoni ZNANOSTI.

    Subjektivno, pojedinac ili grupa, može tvrditi i propovijedati što hoće i kako hoće, a da to ne podvrgava zakonima nauke, već i bez znanosti u tome naći smisao!
    To nije ZATUPLJENOST, već legitimno pravo svakoga da vjeruje.

    Zatupljenost je kada se taj subjektivni osjećaj i doživljaj pokušava prikazati objektivnim, važeći za svakoga, kao Apsolut.

    Očito, da su naši pogledi različiti, nije uopće interesantno da svi isto mislimo, zar ne?
    Tek razmjena različitih mišljenja može dati neke plodove.
    Tamburanje po jednoj tamburi nema baš punine, veličanstvenosti;
    tek orkestar s mnogo različitih instrumenata daje pravi doživljaj! :-)))

    Da li je Galilejev slučaj bi strašan ili ne trebalo bi pitati njega. Jedino on zna kako mu je bilo!

    A glede bilokacija, vjerojatno je da nisu znanstveno objašnjive. Pitanje je zbog čega nisu znanstveno objašnjive??
    Da nije to ono:
    Nikada ništa ne dobijam na loto! A jesi li ispunio listić? Nisam! :-)

    avatar

    05.03.2010. (15:49)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    Pozdrav starom blogprijatelju i osmjeh ostavljam :-)))

    avatar

    05.03.2010. (16:07)    -   -   -   -  

  • Moje pjesme i stihovi

    Evo i mene ovdje nakon jako dugo vremena, ne znam sjećaš li me se još. Drago mi je vidjeti da i dalje pišeš. :)

    avatar

    05.03.2010. (18:46)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ne pokušavam ja ništa.. znati da stvari evoluiraju znači znati da mjenja nikad ne prestaje i da ne postoji završni završeni cilj nekog razvoja..

    avatar

    05.03.2010. (19:56)    -   -   -   -  

  • Defton

    @geo

    slažem se s većinom i isto tako smatram da znanost nije apsolut i da nešto što znastveno nije teoritizirano i dokazono ne znači da ne postoji..

    Upravu si za zatupljenost, zato se nastojim informirati o Bogu koliko je moguće iz znastvenih saznanja i teologije i Crkveni naučitelja i onoliko koliko mi On dopušta kroz moj duhovni život u Katoličkoj Crkvi...

    Svakome njegovo, tražimo međujezik, to je mislim najbolje.. Savjetujem ti i knjigu od Collinsa - Božji jezik.

    A što se tiče neobjašnjivosti nekih fenomena pozivam se na Isusa: "Ljudima je to nemoguće,ali Bogu je sve moguće! :)

    Mrtvi bili pa vidjeli! :)

    @dida... pozdrav i tebi!

    @moje pjesme.. iskreno ne, iz viđenja tek, ali drago mi je što si se vratio! :)

    @neverin... zašto razvoj ne bi imao svoj konačni cilj? vjerujem da je sinusoidalan taj razvoj i da ljudska civilacija ima svoje minimume i maximume, sad je bliže minumumu...

    avatar

    06.03.2010. (10:58)    -   -   -   -  

  • Đus

    mislim da je jedna od najvećih karakteristika znanosti - arogancija.
    ali da ne bi odmah svi graknuli, za teologiju imam slično, ako ne i isto mišljenje.
    i egzaktna i ova druga znanost pokušavaju "vrapčjim" mozgom dokučiti stvari za koje nemaju kapacitete.
    i obje se busaju u prsa tvrdeći da su u pravu, iako nijedna nema pravo to tvrditi.
    a ona područja u kojima ima su toliko minorna da ih ne treba ni spominjati...

    smatram da jedino vjera može čovjeka odvesti u sfere van ovih ograničenih, umnih.
    sve ostalo su priče, rekao bi Bandić. :)

    avatar

    06.03.2010. (11:51)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @defton i minimum je stvar evolucije, nikad ne prestaje samim time što iz nečega se stvara nešto. Sama Biblija koju toliko citiraš je proizvod evolucije od Starog u Novi zavjet... Sam pogled na svijet di dokazuje da postoji samo putovanje prema napreijed sa mjenjom kao jedinom kostantom...

    avatar

    06.03.2010. (14:40)    -   -   -   -  

  • Defton

    @neverin...

    Ali sve ima svoj vrhunac, ti kao vrsni poznavatelj religija znaš da je Stari Zavjet ima svoj vrhunac u Isusu Kristu....

    Ja vjerujem da ovaj svijet deevolvira tako da će doći opet gdje i počeo...

    avatar

    06.03.2010. (15:08)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @defton, ja to vidim kao spiralu bez početka bez kraja..

    avatar

    06.03.2010. (15:25)    -   -   -   -  

  • Semiramida

    Hmmm pa gle, ovo što su tebi argumenti da bog postoji, meni su da ne mora postojati. Znanost ne mora biti u koliziji sa vjerom, ali problem je i sa vjernicima, a i onima koji ne vjeruju taj da ne poznaju prirodne znanosti. Svi se ponašaju kao da je sve to skupa neshvatljivo, što je naravno zabluda i onda se javlja strah od nepoznatog, a strah vodi u iracionalnost. I to je zatvoreni krug...

    Ne znam zašto govoriš da teorija evolucije ima dosta rupa, mislim da je dosta dobro razrađena i objašnjena, a bome i dokazana. A i prihvačena je od strane Crkve... Ne vidim tu problem...

    avatar

    06.03.2010. (15:38)    -   -   -   -  

  • Defton

    @đus... dobro si rekao i egzaktna i ova druga znanost pokušavaju "vrapčjim" mozgom dokučiti stvari za koje nemaju kapacitete.

    Vjera nam pruža puno više nego slijepog vjerovanja u znanost i zbog toga čovjeka uzdiže u daleka prostranstva. Mislim da su znastvenici i ateisti i još koje kakvi isti sami sebe zakinuli jer Boga odbacuju...

    @neverin...

    kako god.. na kraju ćemo vidjeti tko je bio upravu a tko ne...

    @semiramida...

    Rekao sam svakome svoje, svijet u kojem živimo nam nudi beskraj mogućnosti pa možemo i vjerovati i misliti bilo što i svakomu je njegova istina može biti samo jedina.. nema smisla nekoga uvjeravati u nešto dok to sam ne shvati, tako je i sa znanošću, vjerom i svime ostalim..

    Meni kao vjerniku, znanost donosi jasniju sliku Osobe Boga u koga vjerujem i čijim se Zakonima podvrgajem, stoga..

    Bio sam na jednoj tribini o teoriji evoluciji gdje je predavač lijepo opisao razne vrste teorije evolucije i neke se kose jedna s drugom.. možda drugi puta budem o tome pisao, dosta je naširoko to...

    Katolička Crkva je davno prihvatila teoriju evolucije, ali većina fundametalistički protestanskih crkava je odbacuje, a predbacuju KC zbog prihvaćanja, pa nas optužuju kao heretike, sotoniste i tako.. Bože sačuvaj...

    avatar

    06.03.2010. (16:39)    -   -   -   -  

  • geomir

    @deftone (semiramida)

    "Katolička Crkva je davno prihvatila teoriju evolucije...."

    "A i prihvaćena (teorija evolucije) je od strane Crkve... Ne vidim tu problem..."

    Kako ne vidiš @semiramido problem???

    Jednostavno, nema kompatibilnosti između "teorije evolucije" i "teorije kreacije Adama i Eve"!!!
    Ako uzimamo Adama i Evu za ozbiljno!!
    Ako mislimo einsteinovski da je to priča za malu djecu, onda je sve jasno i onda nema problema! :-))

    Ne znam kako me itko može uvjeriti u kompatibilnost tih dvaju pristupa!!!????

    Nemam ništa protiv da netko vjeruje u Adama i Evu, ali ako se to vjerovanje vezuje na nekakav (bilo kakav) način s teorijom evolucije, javno, urbi et orbi, tada ja ne mogu a da ne izrazim neslaganje s takvim pristupom.
    Sam pojam evolucije meni znači da iz "nečeg elementarnog" vremenom, (puuuuuuuuuno vremena) se razvio čovjek.
    Da li je to elementarno stvorio Bog, ili je došlo iz Svemira ili je nastalo samo od sebe djelovanjem kemijskih i fizičkih reakcija od neživih čestica, ili ne znam kako, ne vidim načina gdje i kako utrpati Adama i Evu!!??'
    Jedino, na način da se "mislilo" da su Adam i Eva elementarne čestice, elektorni, neutrini, protoni, neutroni, bozoni,........!!!???
    Ili da Adam i Eva nisu to što mislimo, nego nešto drugo!!
    Ili ja nisam informiran, a Vatikan ima neko suvislo objašnjenje!
    Baš bi volio da mi netko to obrazloži!

    avatar

    06.03.2010. (22:00)    -   -   -   -  

  • geomir

    @đus, PRAVI znanstvenici nisu arogantni. Oni znaju da ne znaju!
    A isto važi i za PRAVE vjernike, oni su samozatajni i ne busaju se u prsa svojom vjerom!

    Za ljudski rod, koji je još u pelenama, je normalno da svojim "dječjim" mozgom pokušava dokučiti stvari. Upravo ta dječja radoznalost vodi napretku.
    Jedino valja vjerovati, nadati se i ne dozvoliti da znanost bude zloupotrebljena.
    Jedino znanost u kompaniji s pravom vjerom u sebe je, na taj način, ne zloupotrebljena, svjetlo na kraju tunela.

    avatar

    06.03.2010. (22:18)    -   -   -   -  

  • Defton

    @geo...

    Knjiga Postanka je simbolična knjiga. Neću ti je objašnjavati jer te ne smatram glupim. Biblijski je pisac tu samo naznačio zašto je stvoreno, 6 dana može znači 6 milijardi godina itd... A možda se i ja varam, možda je i ona istinita, ne znam.. mrtvi bili pa vidjeli! ;)

    Kao što rekoh Katolici su malo naprednji od Protestanata i nisu toliko fundamelistično nastrojeni, sola scripta... Vatikan je, geo moj, dosta uznapredovao, trebao bi se malo informirati...

    Zlouoptreba znanosti će nas upropastiti, pa koliko god se mi opravdavali dobrobiti za ljudskim rod...

    avatar

    06.03.2010. (23:19)    -   -   -   -  

  • Semiramida

    @geomir - mislim da je poprilično jasno Crkva dala do znanja da je ono što piše u Bibliji metafora, kao što i Defton kaže. Neke druge religije uzimaju Bibliju takva kakva je i ono što u njoj piše kao apsolutnu istinu. To je zatucanost...

    Nego Deftone (btw zašto si opet promijenio ime, taman sam se navikla na ono drugo :)), mene zanima malo više o tom predavanju i ako se može znati ime predavača koji je to držao?

    avatar

    07.03.2010. (12:21)    -   -   -   -  

učitavam...