Jednostavno - poklonimo Je. Bez životinja.

utorak , 31.10.2017.



Jednostavno - poklonimo Je. Il' dajmo Je na javnu dražbu. Lijepu našu. Ne znam je li pravilnije reći poklonimo JE ili JU. Pišem kako sam naučena, u neko drugo vrijeme.

U ovo vrijeme kada se države mrve da bi bilo bolje. Kad se ljude dijele na "one koji sisaju" i "one koji zarađuju". Ali, i u vrijeme kad se države tek ekonomski udružuju. Da bi uočljiviji bili "oni koji sisaju" i "oni koji zarađuju".

Poklonimo Je jer svi previše znaju a opet, većina ih zna bolje od onih drugih, oni drugi znaju više od ovih prvih, zna se više nego 45-e, 70-ih, 91-e, ima čak i internet, al' ne znamo što da radimo s Njom. Tom, Lijepom. Ima 1000 otoka i milijune praznih boca, srećom. Ima emisija kojima se ukazuje na glad koje gledaju nešto manje gladni. Ima previše umirovljenika i onih koji to što prije žele postati jer im je pun kurac stresa, il' su prerano pokleknuli pa ih izdaju kičma, koljeno, ali ne i markeri. Tom, koju je branio svaki četvrti, prodao svaki treći i pokrao svaki drugi.

Poklonimo Je, možda, onima koji su zidali zgrade s čijih nam desetljećima zapuštenih pročelja otpadaju na glavu kerubini, ornamenti i dijelovi balkona. Čije utvrde i zidine još stoje, a za čiji obilazak turistima naplaćujemo ulaznice. Čija gradnja nije predviđala dodir bagera i fokus TV kamera. Koji su, čitamo o tome i danas, znali što i zašto rade, i to su zaista i - glagola li - radili i napravili.

Ili, budimo dobri katolici, poklonimo je onima čija je zemlja sad u ratu. Kao, ono - dođite i naselite se. Gore od ovog što Joj radimo ionako ne može biti, bez obzira tko doseli. A moći će raditi i u turizmu. Mada, bogtepitaj kakvi bi gospodari bili.

Ne, ne, vratimo se prvoj ideji. Onima koji su znali što rade još onda. Zidali su ljetnikovce i atrakcije svojim budućim pokoljenjima. Koji, u vrijeme u kojem živimo, bez preznojavanja dođu na ljetovanje i plate ulaznicu. I usput gledaju, ali baš tako - besplatni cirkus. Bez životinja. Samo mi, žitelji Lijepe naše.





Oznake: brainstorming, svjesnost

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.