AnaM

subota, 30.07.2016.

Aronija...

Kažu da je zdrava.
Meni je jako ukusna, ali mi premalo daju...

- 09:00 - Komentari (32) - Isprintaj - #

utorak, 26.07.2016.

Knedle sa šljivama


Bezbrižno ćaskam s prijateljima i počnemo neku šašavu igru. Tko izgubi mora napraviti nešto što ne voli raditi. Smijemo se mi, peckamo, i naravno, zna se tko je izgubio ... meca.
Šljiva rodila ove godine, pa se grane povile do zemlje prepune roda. Nije loše voće, ali na listi voća, nije mi u prvim redovima.


Dobila sam zadatak napraviti knedle sa šljivama.
Te knedle su mi posebna priča, ne volim ih ni na slici. Kao curica dolazila sam baki u posjetu i ona bi govorila
-Krv nije voda, vidjet ćete odakle je naša meca.
Oprosti Teuta, ali po knedličkama, izgleda da nisam ponela ni kap krvi predaka po očevoj strani.
Mama me je štipala ispod stola, a meni su suze kao vodoskok vrcale. Znala sam što sleduje za ručak. Na tanjuru ispred mene bi se pojavila ogromna knedletina, Triglav je sićušan prema njoj. Stavila bih komadić u usta. To se ljepilo za nepce, mlako, gnjecavo, neukusno i kao za inat nije htjelo protrčati u želudac. I da je protrčalo, morala bih trpati dalje. Onaj umak okolo sam odmah pojela, fin je, ali ona nesretnica se svima smanjivala u tanjuru, a kod mene je rasla. Na kraju sam bila izbačena, i kažnjena što ne jedem uz opasku da ne znam što je dobro. Sretna sam izjurila van. Te knedličke su me i dalje pratile kroz život. Kad god sam negdje pozvana na ručak, meni u čast su pravili knedle kao kulinarski vrhunac.
Dogovor je dogovor i krenem praviti knedle.
Vrtim Google, tamo se svi oduševljavaju komentarima kako im je divno uspjelo i žao im što nisu pravili duplu dozu. Ipak, držim se ja starog maminog recepta i počnem kuhati krumpir. To je bilo prije tri dana, kad je temperatura zraka bila +40, a u kuhinji od one pare sigurno 150. Tlak mi je padao, a ja skupa sa njim. Sad shvatam pijance kako im je kad kažu vrti se cijela planeta.


Smandrljam je to, nekako i sad treba istanjiti, ali nemam sa čim. Piše u receptu da iskusnije domaćice samo štipnu malo tijesta iu njega ukeljaju šljivu. Pogledam lijevo, desno, nigdje te iskusne, uzdahnem i počnem štipati tijesto. Sretne štipaju na morskoj plaži nekog galeba, ali šta ću ...Ona šljiva se uvija oko tjesta i ulazi kao crv u jabuku.
Onako kao kroz san, sjećam se da su te knedle bile kao omanje ping pong loptice.
Poredjam ih kao vojnike, i sad ih treba ugurati u vrelu vodu. Da li ih sve bacim zajedno, ili elegantno jednu po jednu ??
Druga varijanta mi je sigurnija. Loptice skaču u vodu više kao medvjedi koje netko gurne,nego kao gracilne balerine. Svaki put zažmurim da mi vrela voda ne prsne u oči. Treba kuhati 10 minuta do pola sata. Slikam ti se u recept ... Najzad počnu isplivavati, "tajm" za vađenje. Sa čim ?? Šeflja ih dobro šćapi, ali što sa vodurinom ?? Snadjoh se nekako s onim spravicama koje svima vise na zidu više kao ukras, a menei kao spas od kuharskih užasa.
Poredjam ih u zdjelu, sad se trebaju kupati u mrvicama s maslacem i šećerom i dodati cimeta, ako ga imaš ... Ja nemam pojele ga jabuke u štrudli.
Ne izgledaju loše, samo i one ne vole ping pong igru pa se spremile za nogomet ili odbojku. Svaka je natekla kao slon.
Sad, mogu birati, sujeta mi kaže da očekujem pohvale, a zdrava pamet da kaže bolje da ne valja, nećuto više nikad spremati ...
Sujeta je pobijedila i ja pobegla u civilizaciju, jer to jesti bilo bi ipak previše. Uostalom tko od kuhara očekuje da jede vlastito jelo ??
Sad mi javljaju, moram to ponovo napraviti, čim se vratim…cry

- 11:25 - Komentari (44) - Isprintaj - #

petak, 22.07.2016.

Lastavice, Sretan rodjendan...

Lastavica sutra slavi rodjendan...



Želim ti da uvek letiš raširenih krila, da te sreća prati i da su pravi ljudi pored tebe.
Neka tvoja mašta, postane tvoja reala...
Tvoji postovi uvek da budu na naslovnici, bug neka te zaboravi, a komentari neka budu od srca...

Živela!!

- 16:40 - Komentari (35) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.07.2016.

Kulinarski specijaliteti leta...


Plava kosa, ni kratka ni duga
Zelenkaste oči, kad su ljute žute
Od vrha do dna 175 vitke linije kojoj je dodan pikatni začin u vidu salca
Noge krakate, mrdaju i gdje treba i gdje ne
Svi ti sastojci i nisu za mis Univerzum, ali uglavnom dobro prolaze iako nisu oduševljeni degustacijom pojedinaca. Dotični primjerak ispod kose, a iznad vrata, ima osmijeh od uha do uha, u stilu, neka se samo okreće ... Mislim na planetu, a okretanje ostalog ovisi od situacije ponuđivača ...
Primjerak se može servirati cijelog dana, pa i noću, ali najtraženiji je predvečer. Zainteresirani su svi pretstavnici buboletački i buboskakajući dosadnjakovići životinjskog svijeta.
Tijekom cijelog dana o njemu vode računa muhe male, velike i srednje. Sjedaju mu na glavu, trude se da uđu u nos, oči, uši, i najviše vole kad dvonožni sisavac legne spavati skakutati po njemu.
Prije neki dan, kućni ljubimac, hranjen, pažen, mažen, mačor Albi, ponosno je donio iz noćne skitnje buhe. Što to ujeda. Veterinar se smijao, a ja sam plakala dok sam se češkala. Albi je prvo pobjegao, a onda je ipak pristao na doktorski tretman, svrbilo ga je jadnička, Kazanova. Gdje li nadje tu mačketinu, prostaču, punu buha i u nju da se zaljubi, a toliko finih njegovanih, dotjeranih, doduše i steriliziranih maca oko njega ...
Stigle smokve. Ja dignem ruke, a purice preskaču ogradu kaveza, badava im posjekli krila i juuuuriš na smokve ... Rodila ne može više, ali moraš paziti kad bereš. Piknula me osa što joj otimam plijen. Ne znam što ne leti, stablo je visoko 4 metra, ne, ona hoće one koje ja i purice čekamo.


Kao ekološki vrt je, što podrazumijeva da se kemija ništa, baš ništa ne koristi .... Mravi oduševljeni, došli iz cijelog kraja u raj za kukce ... Dobro, neka jedu biljke, ali kud na mene da sjednu ijaaaoooo kad mrav ujede što otekne i svrbi ... Možda se ljute što sam im stala u kuću ... nisam vidjela, nisu morali odmah u rat protiv mene ...
Pauci su dosta pristojni, uglavnom bježe čim me vide s metlom, ili na njoj, ali kad ujedu ...
Ima još novonastalih, neindentifikovanih, neimenovanih novih vrsta, ali svima je zajedničko, kad ujedu, ujedu do bola. Gori su od ljubavi koja te šutne, to samo boli, ne svrbi ...
I sad misli čovjek kraj je, smiraj dana, svi na spavanje ...
Šipak.
Serenada je na selu obavezna uz orkestarsku pratnju nekad veću, nekad manju ... Pogodili ste ... komarci počinju ne bumbarov, nego komarčev let ...Zalete se pa ubodu kao mačem, pravi vampiri. Srećom u zadnje vrijeme sve vrste životinjske pokazuju tendeciju rasta primjerka muškog pola, pa se tješim, ujedaju samo ženke…
Nikad se ne zna što je zbog čega dobro. Najzad znam, slatka sam i neodoljiva ... nije važno kome, važno da jesam ...

- 11:39 - Komentari (24) - Isprintaj - #