Zivot u Zabolandu

06.12.2019., petak

Sinterklaas u bolnici

5. prosinac je jedan od najvažnijih datuma u godini za djecu (i ne samo djecu) Žabolanda. Te večeri se slavi Sinterklaas. Sveti Nikola, koji sa svojim pomoćnicima Perima donosi darove djeci. Nekada su se Pere zvali Crni Pere, a danas su službeno prljavi od čađe i samo su Pere. No i to je ovisno u kojem dijelu Žabolanda se nalazite.

Osim poklona običaj je za Sinterklaas i darivanje poezije. Obično uz poklon, koji nekome daruješ napišeš i pjesmu u stihovima i rimi. Dužu ili kraću ovisno o inspiraciji i vremenu s kojim raspolažeš. U pjesmi se obično dotakneš na duhovit način nečijih crta karaktera, nečega što je osoba proživjela u toj godini ili priče o poklonu koji je dobila uz poemu. Što više vremena u to uložiš, to je lijepša rima i osobnija poema, a to se onda još više cijeni. Jer jedno je nekome kupiti poklon, a drugo pokloniti vremena i pažnje da se o nekome napiše pjesma. Pogotovo u današnje vrijeme je ovo drugo prilično posebno. Sinterklaas poeme su jedna od tipičnih žabolandskih tradicija, koje bih svima preporučio.

Maartje, ona ista Maartje, koja se prošle godine udala za Johna u Ugandi, je na specijalizaciji za zarazne bolesti u sveučilišnoj bolnici u Groningenu. Baš u noći s 4. na 5. prosnica je imala dežurstvo. U 8 ujutro je predaja smjene, na kojoj su svi specijalisiti i specijalizanti. Maartje je imala relantivno mirnu noć, sa samo četvero novih pacijenata. Zbog toga je odlučila napraviti nešto posebno. Nešto za što još nisam čuo, ali me vrlo impresioniralo. Napisala je cijelu predaju smjene u stilu poeme za Sinterklaasa. Stih po stih, rima AABB, za svakog pacijenta posebno. Zbog čega je primljen, kakva je situacije, te što slijedi u lječenju.

Cijelu smjenu! Zamislite si koliku tremu je imala trenutak prije nego je počela čitati pred svojim šefovima i kolegama. Maartje je inače kreativna, ali ovo je mene i Lauru oduševilo na najjače. Po završetku poeme dobila je od kolega pljesak i ovacije. Bila je to najkraća predaja, jer pitanja nije bilo. Bojali su se ih postaviti, jer bi onda i pitanja morala biti u rimi.

Oznake: Maartje, Sinterklaas, bolnica


<< Arhiva >>