Zivot u Zabolandu

12.02.2018., ponedjeljak

Entebbe - prvi dojmovi

Afrika je sve sto ste mislili da je i jos puno vise. Prvi poceli smo engleskim (kolonijalnim) doruckom u tropskom vrtu naseg udobnog guesthousea, okruzeni tropskim biljkama i sarolikim pticama, zarkih boja, raznih velicina, sa raznim neobicnim kljunovima i zvukovima koje ispustaju. Posebno su nas se dojmile velike ptice, zutih kljunova, koje se glasaju poput cerekajucih majmuna. Nas guesthouse je cist i uredan, imamo sobu s kupaonom, sve je, pa tako i hrana prilagodjeno europskim standardima, ali su i cijene takve, no to smo znali na pocetku. Ujutro dobijemo svjezi ananas, mango, lubenice i papaju. Ovdje je tijekom cijele godine obicno preko dana plus 30, a po noci oko 20.

Danas je vec nas treci dan u Entebbeu, nekadasnjoj prijstolnici tada britanske Ugande, na obalama jezera Victoria najveceg jezera u Africi. U gradu ne postoji pravi centar, nego vece ili manje ulice s dosta zelenila i palminim drvecem, pjesacima s lijeve i desne strane ceste, jer plocnika uglavnom nema, ili je prosaran rupama, ljudima na biciklima, koji prevoze obicno teret tri puta veci od njih samih, te hrpe motorista, rijetko kada s kacigom,koji sluze kao taksiji, tzv. boda boda, i jurcaju naokolo kroz Entebbe naizgled kao muhe bez glave. Na obali su luksuzni barovi pod palminim liscem, iza njih male trosne kucice, ispred kojih se djeca igraju u crvenom pijesku, a koze zavezane za spagu pasu zilavu travu, neposredno blizu njih su pak vile okruzene visokim ogradama i bodljikavom zicom. Grad je ponosan na najmoderniji shopping centar ispred kojeg strazari provjeravaju automobile i torbe, a pjesaci prolaze kroz detektor metala. Ispred svake banke, ovdje ima jako puno banaka, sjedi musakarac ili zena u uniformi s poluautomatskom puskom. Svaki restoran ima uniformiranog strazara, koji vas na ulazu odmjeri, na nekim mjestima i pretrazi. U supermarketu se vrecice torbe predaju cuvaru na ulazu. Da li se zbog cijele te vojske osiguranja covjek osjeca sigurnije? Ne, naprotiv.

Najveca atrakcija Entebbea je veliki botanicki vrt, koji su osnovali Britanci, krajem 19.st. Tu smo mogli dodirnuti, pomirisati, pa i kusati cudesne egzoticne biljke. Vidjeli smo papige, koje naganja lastavica (africka ;), kako obranila svoje gnijezdo, zatim crvenorepe majmune, termite i njihova termitska gnijezda, odnosno prava brdasca, naucili kako si covjek u savani moze sasiti ranu koristeci klijesta termita ratnika, te sreli ogromnog gustera, ali fakat velikog poput manjeg krokodila. U botanickom smo posjetili i mini dzunglu u kojoj je snimljen originalni Tarzan. Ukljucujuci i lijane na kojima je visio Johnny Weissmuller.



Oznake: Uganda, Entebbe, Botanički vrt


<< Arhiva >>