Zivot u Zabolandu

26.04.2016., utorak

Kasnotravanjske sale

Vrijeme u Zabolandu ovih kasnih travanjskih dana je otprilike ovakvo: hladno uz zimske pljuskove.

U Arnhemu je danas bilo 5 stupnjeva. Kisa, sunce, kisa, tuca, sunce, kisa, oblacno… i tako iz sata u sat, uz hladan vjetar, koji jos pothladjuje. Jos smo i dobro prosli jer je danas u provinciji Drenthe napadalo cak nekoliko centimetara snijega. Jucer je i ovdje padao mokri snijeg, ali se nije zadrzao. Priroda koja se tek probudila se opet zamrznula. Kazu da je problem, sto je prosinac bio iznadprosjecno topao (9 stupnjeva), a to je toplije prosjecne temperature ovogodisnjeg travnja, zato nam se u Zabolandu cini da je se sve poremetilo. Zimske jakne, kape i rukavice su opet u upotrebi.

Doduse u Zabolandu imaju izreku “April doet wat hij wil.” U prijevodu “Travanj radi sto zeli”, a izreka se odnosi upravo na vremenske prilike. Not amused.

Sutra cijeli Zaboland slavi Kraljev dan (Koningsdag). Zabave, manifestacije i koncerti na otvorenom se organiziraju po cijeloj zemlji. Crveni kriz upozorava gradjene da se toplo obuku i jedu tople obroke, te da se ne zavaravaju da ce ih alkohol (koji ce sutra opet teci u potocima) grijati.

24.04.2016., nedjelja

Zadnji otvoreni dan

Drage kolege,

U Johan de Wittlaanu je sve spremno za otvoreni dan danas popodne. Pretpostavljam da se i vi veselite danasnjim posjetama.

Ovo je poseban otvoreni dan za mene. Bit ce to naime moj zadnji otvoreni dan. Odlucio sam se na zajednicki zivot sa mojom djevojkom. Prije dva tjedna smo nasli stan u Burgermeesterswijku (kvartu gradonacelnika) i ubrzo potpisali ugovor. Prosli tjedan sam otkazao najam muzejskog stana, te cu ga 17. svibnja definitivno napustiti.

S jedne strane mi je izuzetno zao, jer sam kao povjesnicar stvarno uzivao u ovom projektu, te sam s puno veselja vodio posjetitelje ovoj posebnoj kuci. S druge strane veselim se zajdnickom zivotu s svojom djevojkom i novom koraku u mom zivotu.

Posto se tako cesto ne vidimo zelim vam ovim putem zahvaliti na ugodnoj suradnju u protekle dvije i pol godine. Zelim vam puno veselja u vasim lijepim muzejskom domovima u buducnosti. Sigurno cu vas i dalje pratiti.

Srdacan pozdrav,

Tomislav



22.04.2016., petak

Kvartovski policajac

Jucer sam otisao do naseg kvartovskog policajca u njihovom improviziranom uredu preko puta ceste. Cetvrtkom imaju izmedju dva i tri popodne otvoreni sat za gradjane.

Rekao sam mu tko sam i gdje zivim, te da se uskoro selim u novi kvart. Na to sam dodao da sam se u dvije i pol godine koliko sam ovdje zivio osjecao jako sigurno, te da se njemu i njegovim kolegama zelim zahvaliti na poslu kojeg obavljaju u kvartu. Redovito sam ih znao vidjati po kvartu i pratim ih preko kvartovskih novina u kojima su njihove obavijesti. U nasem kvartu ima za njih uvijek posla.

Covjeku je skoro ispala vilica. Bio je vrlo ugodno iznenadjen. Rekao je: “Ovo jos nisam nikada dozivio.” Te mi zahvalio sto sam si dao truda da dodjem. Pozelio mi je srecu u novom kvartu (uz opasku da je to veliki korak naprijed), te dodao da sam uvijek dobrodosao ako mi nesto treba.

21.04.2016., četvrtak

Kontakt

Ja, netko drugi
Jedan nasuprot drugome
Kako se razumijeti

Kojim jezikom pricati
Kojim ocima gledati
Kojim srcem suosjecati

Njegove rijeci znace nesto sasvim drugo
Njegove oci vide noc, moje dan
Njegovo srce slavom je zaslijepljeno

Kako napraviti kontakt
Prolazimo jedan kroz drugog
Kao da nas nema

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>