Zivot u Zabolandu

26.04.2016., utorak

Kasnotravanjske sale

Vrijeme u Zabolandu ovih kasnih travanjskih dana je otprilike ovakvo: hladno uz zimske pljuskove.

U Arnhemu je danas bilo 5 stupnjeva. Kisa, sunce, kisa, tuca, sunce, kisa, oblacno… i tako iz sata u sat, uz hladan vjetar, koji jos pothladjuje. Jos smo i dobro prosli jer je danas u provinciji Drenthe napadalo cak nekoliko centimetara snijega. Jucer je i ovdje padao mokri snijeg, ali se nije zadrzao. Priroda koja se tek probudila se opet zamrznula. Kazu da je problem, sto je prosinac bio iznadprosjecno topao (9 stupnjeva), a to je toplije prosjecne temperature ovogodisnjeg travnja, zato nam se u Zabolandu cini da je se sve poremetilo. Zimske jakne, kape i rukavice su opet u upotrebi.

Doduse u Zabolandu imaju izreku “April doet wat hij wil.” U prijevodu “Travanj radi sto zeli”, a izreka se odnosi upravo na vremenske prilike. Not amused.

Sutra cijeli Zaboland slavi Kraljev dan (Koningsdag). Zabave, manifestacije i koncerti na otvorenom se organiziraju po cijeloj zemlji. Crveni kriz upozorava gradjene da se toplo obuku i jedu tople obroke, te da se ne zavaravaju da ce ih alkohol (koji ce sutra opet teci u potocima) grijati.

<< Arhiva >>