Zivot u Zabolandu

14.02.2013., četvrtak

Prakticna zabolandska tolerancija – prispodoba sa Zidovima

Kao sto smo u zadnjem blogu vidjeli u Zaboland su se slijevale razne vjerske grupe, privucene vjerskom tolerancijom. Osim toga Republika je zahvaljujuci svojem poduzetnickom duhu Istocno-indijske kompanije u 17. stoljecu postala centar svjetske trgovine. Taku su tu bili i Zidovi, koji su dosli iz Portugala (krajem 16. i pocetkom 17.st). To su bili zapravo spanjolski Zidovi koji su pred inkvizicijom pobjegli u Portugal i tamo postali katolici. Bili su imucni i zbog trgovine dosli su u Antwerpen, a onda i u Amsterdam. Trgovina bez granica ih je docekala rasirenih ruku. Kako si u Amsterdamu kao katolik bio gradjanin drugog reda, opet su postali Zidovi. No Reformirana crkva (dakle protestanti) nije bila sretna dolaskom Zidova i zalila se o tome gradskim vlastima. Ove su pak izrazile puno razumijevanje za brige Crkve, te obecale da ce podezeti sve sto je u njihovoj moci da zastite narod od „heretika“. Sto je u praksi podrazumijevalo da nisu poduzele nista. No situacija je ipak eskalirala jer je upadalo u oci da postoji previse seksualnih kontakata izmedju Zidova i djevojaka ne-zidovskog porijekla, s posljedicama mnogo izvanbracne djece i sirocadi. Ocito da je ta sirocad bila u tezoj situaciji nego „obicna“ protestantska sirocad. Tako da su gradske vlasti morale nesto poduzeti i uvele su propis kojim se Zidovima zabranjuje da odlaze kurvama. Sto je ipak bila neka vrsta kazne zbog vjere, no medjutim za ovaj problem je rjesenje nasla prakticna zabolandska tolerancija. Cijene za Zidove u kupleraju su postale vise nego cijene za ne-Zidove.

Kao i katolici u to doba i Zidovi su imali slobodu vjeroispovijesti, dok kod to nisu javno manifestirali. Naravno i Zidovi su imali potrebu da sagrade svoj vjerski hram, ali kao i kod katolickih crkava i to je bila „sakrivena sinagoga“ za koju se sa ulice nije moglo reci da izgleda kao sinagoga. Medjutim u drugoj polovici 17.stoljeca pocelo se Zidovima dozvoljavati da grade vidljive sinagoge. Tako je 1675.g., u istocnom dijelu Amsterdama, izgradjena i posvecena ogromna Portugalsko-izraelska sinagoga. U to doba bila je to najveca sinagoga na svijetu. Iako izvana izgleda vise kao kasarna ili utvrda, ocito da je takva monumentalna gradjevina upadala u oci. No eto to se tada dozvoljavalo, stovise u Amsterdam su krajem 17.stoljeca dolazili turisti posjetiti tu sinagogu, jer se nisu mogli nacuditi da su Zidovi imali pravo tako nesto izgraditi.

Sinagoga je jos i danas u funkciji. Interijer je jos uvijek kao iz 17.stoljeca. Bez elektricne struje ili grijanja. To jest za to im sluzi bas kao i onda tisuce svijeca.


<< Arhiva >>