ponedjeljak, 25.01.2021.

Kratki pregled pogledanog V: Anything for Jackson (2020), Hunter Hunter (2020), Saint Maud (2019), Willy's Wonderland (2021)

7573565

U 2021. godinu ulazimo s nekoliko potencijalnih "hit" naslova koji su se dosta najavljivali u horor svijetu, ali i nekih koji su svojom indie kvalitetom uspjeli dostići nivo određene popularnosti. Jesu li neki očekivani naslovi podbacili, zadovoljili ili odali dojam prosječnosti, pročitajte u nastavku.
Odmah da vas ne zavara veća ocjena za Willy's Wonderland nego što sam dao za Saint Maud iznad, razlog je jednostavan, samo što se rijetko radi distinkcija - to uopće nisu ni slična dva filma. Dakle, ako pričamo o domeni psihološkog filma naspram ove trash zajebancije, to su sasvim dva različita podžanra, a kamoli filma, i ocjene, pogotovo ako su tako skučene do ocjene 5, različito se trebaju tumačiti. Isto tako ocjena 3 od 5 za jedan film ne mora značiti što i ista ocjena za neki drugi naslov.

Anything for Jackson (2020)

7573565

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Stariji bračni bar koji prakticira sotonizam na sve moguće načine nastoji vratiti svog unuka u život, misleći da će im u tome pomoći mlada trudnica ako ju budu žrtvovali...međutim, ritualom su prizvali puno više toga od onog što su tražili...
Deda i baba sotonjare pokušavaju dušu svog mrtvog unuka staviti u nerođeno dijete otete djevojke, a osim što su oni od toga dobili puno više nego što smo tražili, dojma sam kako je to dobilo i gledateljstvo - Anything for Jackson odiše nekom posebnom atmosferom i brojnim ugodnim žanrovskim iznenađenjima, prilično kvalitetno obrađuje tematiku sotonizma i koristi različite metode, rituale i navike sotonizma u njihovoj svakodnevnoj praksi. Kada se ispostavi da je djevojka dodatno povezana s bračnim parom, stvari dodatno kreću nizbrdo, jer puno se toga moralo poklopiti da jedan urbani i cijenjeni bračni par ostane u svemu tome neotkriven. Situacija se zapetljava kada pozovu potpuno krivog demona i ostala bića koja se počnu pojavljivati po kući - razne prikaze, halucinacije i demoni zanimljivog izgleda i priče iza sebe. Pohvaljujem odličnu glumu, atmosferu, izgled demona i razvoj situacije, ali moram reći kako sam razočaran krajem i raspletom događaja, kao da se posljednjih 20-30 minuta sve nekako nastojali zamotati tek toliko da se sve zakrpa. Mimo tog blesavog kraja, preporučujem ovaj morbidan, nerijetko i crnohumoran horor koji je sasvim solidan predstavnik modernog horora sa starim štimungom i ozračjem.

Hunter Hunter (2020)

562352452

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Joseph, njegova žena i kćer žive u divljini kao traperi koji se bave prodajom krzna i prehranjivanjem od životinja, a njihov mir se narušava kada pomisle da se vratio vuk koji im je prije nanosio probleme, a Joseph odlazi u šumu kako bi ga ubio...
Jedan od onih filmova koji vam radnjom daju naznačiti da će se puno više toga događati od ovako naizgled bezveznog opisa. Uuuu, vuk, mo'š si misliti...međutim, vuk je tek trigger svega drugoga. Redatelj Shawn Linden u svojem se prvom ajmo reći poznatijem filmu odlučio poigrati s podražajima gledatelja i predstaviti svoju radnju na nešto drugačiji način. Slobodno mogu reći da je u tome većinski i uspio. Gradnja napetosti prvih pola sata reflektira se na obitelj oko potrage za vukom i potencijalnim strahom od vuka, međutim kako vrijeme prolazi, tako dolaze stvari opasnije od vuka. Film je dosta baziran na zvukovima i vizualnim nejasnoćama koje predio poput šume lako može omogućiti, stoga je atmosfera filma po meni u potpunosti pogođena, a krase ju i zanimljivosti koje se redovno događaju, kada god postoji mogućnost da film otplovi u monotoniju. Ipak, malo zamjeram što se s jednim krucijalnim događajem lako može pretpostaviti i naznačiti što će se događati do kraja filma, pa se tu na neki način val mistike naglo zaustavio i blago se pokvario dojam. Kakogod, Hunter Hunter je film u kojeg sam baš krenuo s užasno niskim očekivanjima, a dobio sam puno više od toga. Jedan neobičan, surov, krvav, skoro pa indie film, na kojeg biste možda trebali obratiti pažnju nađete li viška sat i pol u danu.

Saint Maud (2019)

sainmaud

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Maud je patronažna sestra koja zbog prevelike brige nad svojom bolesnom štićenicom postane opsjednuta pročišćavanjem njezine duše...
A24 nastavlja s materijaliziranjem i produkcijom naizgled uznemirujućih horror naslova koji se s odmakom konvencionalnih razlikuju od žanrovskih prethodnika. Saint Maud je film kojega je kritika žestoko krenula hvaliti i odlično ocjenjivati/precjenjivati, a znate li onaj efekt kada se filmovi osjećaju još više razočaravajućim kad ih napokon pogledate, a očekivali ste puno više od toga? Prema najavama festivala, kritika, Saint Maud trebao je biti bezgrešan, gotovo unikatan predstavnik novog soja hororaca (taj novi soj mi je očito nesretno ušao u rječnik), ali film nije ni blizu savršenstva, zapravo postoje brojne poteškoće, uključujući narativ i režiju, o čemu nikada nećete čitati u nekom mainstream mediju, ali one itekako postoje. Maud i njena štićenica Amanda zapravo nisu ni dobri ni loši likovi, antagonisti ili protagonisti, napravljeni su podosta dualno i to je pozitivan smjer u kojem priča ide, razni obrati koji se događaju tijekom radnje dobro prezentiraju sve nijanse sive u životnim okolnostima. Atmosfera i gluma su super, ali usporenost i problemi s naracijom i završnim scenama te krajem filma su mi nažalost srozale sveukupni dojam. Ovdje je više riječ o psihološkom trileru nego filmu strave, ali s nekoliko solidno prikazanih jezivih scena. Film definitivno nije za svakoga, mnogi će ga zavoljeti u manjku dobrih filmova, ali uvjeren sam da bi još bolje kotirao i bio poznatiji da ga se nije predstavljalo i štitilo kao svetu kravu tijekom premijera i prikazivanja.


Willy's Wonderland (2021)

willy

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tihi lutalica prevaren je za domarski posao u tvornici igračaka Willy's Wonderland. Uobičajeni poslovi odjednom postaju gola borba za opstanak protiv najezde demonske animatronike...
Redatelj Kevin Lewis dosad je napravio ništa vrijedno spomena, ali prvi film koji je uhvatio pažnju je upravo onaj s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, možete li zamisliti bolji uzlet karijere? Ne mislim na Cagea, dakako. Cage u ovom filmu glumi badass driftera koji u filmu ne kaže apsolutno niti jednu jedinu riječ. Da, to je tako. Sve nam pokazuje akcijama, koljačinama i borilačkim sposobnostima. Film je sprdačina od početka do kraja, ima vrlo visoku referencu na video igru "Five Nights at Freddy's", gdje tijekom noći čuvar tvornice doživi žive lutke, odnosno animatronike, koje zaposjedne neka demonska sila. Slično se događa i ovdje, uz nekoliko različitih elemenata i pozadinske radnje. Iako je kvalitetan snimak, sadrži lame i bedaste efekte koji se mogu klasificirati kao parodijski momenti tijekom snimanja, iako sam dojma da se bolje od toga ni nije moglo napraviti. Ako ste stvarno raspoloženi za sat i pol mindless zabave, sprdnje svega živoga, hrpe krvi, odsječenih udova, praktičnih efekata i masakrirajuće zabavnog Cagea, ovo je onda ono što nikad niste tražili, ali ste dobili. Willy's Wonderland je toliko glup i blesav film da je iznadprosječno zabavan i opušten.

13:04 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>