nedjelja, 12.04.2020.

Gretel & Hansel (2020)

MV5-BOTIy-YWJj-ZDct-ODY4-OC00-NWEx-LWE2-NTkt-Zm-Y0-MWY2-YWZj-MWIx-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde-QXVy-MTkx-Nj-Uy-NQ-V1-SY1000-CR0-0-67

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nekada davno u bajkovitom selu u dalekoj šumi, mlada djevojka Gretel i njezin brat Hansel odlaze na put kako bi našli hrane i nekog posla. Nailaze na kuću neobičnog izgleda i ženu koja ih ugosti, nahrani i zbrine, ne znajući kako ona ima puno zlokobnije namjere...

gretel-hansel-Sophia-Lillis-and-Sammy-Leakey-star-in-GRETEL-HANSEL-rgb

Klasična njemačka bajka braće Grimm koju naravno ne moram puno predstavljati, dobila je svoju horor verziju (nije da je original nešto drugačije od tipične dječje priče s realnim horor elementima), a imao je i neke prethodne verzije (najpoznatiji recentniji je Hansel & Gretel: Witch Hunters). Oz Perkins režirao je ovu adaptaciju (snimio je i horor February, ali nisam ga ovjerio), a od poznatih lica ovdje možemo vidjeti Sophiu Lillis (mlada djevojka poznata po IT remakeu, oba dijela). Što je toliko interesantno u gledanju Ivice i Marice, znači djecu u borbi sa zlom i s horor elementima? Vjerojatno ono što je postalo zarazno u hororcima ovog desetljeća, a to je neprestano uplitanje djece u horor priče, ekranizacije romana koji uključuju djecu, nove serije, ma sto različitih stvari gdje djeca počinju igrati protagoniste i junake svega, oko čega se još uvijek nisam pomirio, jer se nikako ne mogu dovoljno uživjeti u radnju ako vidim da su djeca najveće junačine na svijetu protiv zla kojeg bi se i Schwarzenegger prepao. Ipak, postoje filmovi koji uspiju sakriti taj "dječji" segment svega toga i dopuste vam da se uspijete više uživjeti nego što biste to dozvolili da vam se djeca u filmu serviraju da su sposobni sve živo riješiti, pritom se ničega ne bojeći. Gretel & Hansel (neću im oprostiti promjenu imena) je u tome čak i uspio, ali je imao izražene boljke u nekim drugim stvarima.

GRETEL-HANSEL

Prvo bih se osvrnuo na negativne stavke filma, pa ću onda sumirati koje su odlične stvari. Ono što je najgora stvar kod filma definitivno je "gubljenje u šumi" po pitanju storytellinga. Prvih 40 minuta ide nekakvim svojim tijekom, gdje zapravo upoznajete okolinu, turobnost, dark atmosferu koju jedino ublažava mali Hansel sa svojim dječjim dosjetkama. Gladni i naivni susreću se s vješticom ljudožderkom, i nakon toga mi je počela opadati interes za time što će se i kako odvijati kasnije. Uspjeli su zastati s dotadašnjom dinamikom filma i to se, barem na mom primjeru, jako osjetilo. Razumijem da se ta bajka može ispričati u pola sata radnje, ali potrebno je onda imati fillere koji će adekvatno i kvalitetno nadopuniti minutažu, a ne tapkanje u mraku i konstantno traženje daljnjih horor scena, samo radi postizanja nekog dojma i produbljivanja te sumorne atmosfere. Stoga im možda najviše zamjeram na nemogućnosti pronalaženja kvalitetnih nadopuna radnje, zbog kojih su se stvorili nepotrebni viškovi i usporila su se, a i pokvarila, sva očekivanja. Svakako nije mala stvar za zamjeriti, pogotovo filmu u kojem se sve praktički i bazira na kreiranju atmosfere i pravljenja horor verzije svega toga, zato mislim da je, barem što se tiče toga, Gretel & Hansel podbacio. S druge strane, moram pohvaliti vizualnu stranu filma - apsolutno sve što vidite je "astonishing", od fotografije, scenografije, kadriranja, načina snimanja, kompletno je film vizualno dojmljiv i s te strane apsolutni pogodak. Scena s jedenjem gljiva, interijer kuće, prizori u šumi, odlični glumci koji sve to nadopunjavaju...stvarno dobro. Za razliku od tipičnog modernog hororca koji se zavrti u kinu, ovaj film čak i ima dosta upadljivih jump scareova, tako da nisam siguran koliko bi netko mogao rangirati ovaj film da je isključivo horor za djecu. Sudeći po kraju, možda nam se sprema i nastavak?

image

Gretel & Hansel, osim glupe inverzije u imenu, ima dosta glupu naraciju. Nikako se nije uspio potpuno osloboditi i napraviti mračnu i kvalitetnu priču, počelo je žešće štekati pri sredini filma. Svakako ga opravdavaju vizualne i tehničke sekvence, odlična gluma i atmosfera, no, sve je to nekako izvedeno prosječno na kraju, kada shvatite da vam jedan od glavnih elemenata filma, a to je priča, dosta šteka. Štekav ili ne, Gretel & Hansel nažalost je kompromitiran horor uradak kojega će pamtiti po slabijoj izvedbi priče, koja je zasjenila dosta dobrih stvari koje je imao.

15:33 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>