utorak, 03.12.2019.

Haunt (2019)

haunt2019

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Noć vještica je, a grupa prijatelja traži zabavu u zabačenoj, ekstremnoj kući strave koja im po najavama naglašava "hranjenje njihovim najvećim strahovima". Ispada da po dolasku persone iz kuće strave nemaju namjeru samo ih uplašiti, već nešto puno gore...

Haunt-700x500

Halloween filmovi, cijela atmosfera, ugođaj oko toga, a posebice tematski halloween horor filmovi uvijek su mi interesantni za gledanje, naravno, ako nije riječ o provjerenom škartu. Čim sam vidio najavu za Haunt, maskirane osobe kako proganjaju posjetitelje njihovog tematskog parka, a pogotovo činjenicu da su redatelji Scott Beck i Bryan Woods istovremeno i pisci odličnog Quiet Placea, rekoh da bi ovo moglo biti nešto barem zanimljivo, ako ne pretjerano kvalitetno. Daklem, ekipica naroljanih mladih nakon dosadne zabave odlaze na pravu tematsku zabavu tj. odluče se na nesvakidašnji potez odlaska u mističnu kuću strave. Tamo ih dočeka maskirana osoba koja ih šutke uvede u prvu prostoriju, a nakon toga kreće rollercoaster potjere, krvavih smicalica i spooky proganjanja. Neću previše duljiti o samoj priči budući da je ona prilično jasna, a opet ne bih ulazio ni u razotkrivanje mistike, pa ću tako reći da je vrlo dobra stvar što nam film ni u kojem trenutku sve do samog kraja ne otkriva tko su zapravo maskirani manijaci i zašto rade to što rade - to dodatno pobuđuje razvoj atmosfere i gradnju napetosti. Ipak, unatoč tome što je riječ o vrlo dinamičnom i interesantnom filmu, dojma sam da je mogao puno bolje pripaziti na nelogičnosti unutar scenarija te smanjiti izlizane, već puno puta viđene scene.

2457254542

Ono što moram pohvaliti kod filma je njegova atmosfera - nešto vrlo važno što brojni današnji horor filmovi ne posjeduju, a to je surrounding atmosfere, odličan sound i stvaranje ambijenta. Vidi se da je ekipa stvarno znalački uspjela posložiti setting i znala je kako će izgraditi pravu pravcatu jezivu atmosferu, stoga sve pohvale idu na gradnju atmosfere i vizualni identitet filma. Također, ono što uvijek volim vidjeti kod hororaca su maske antagonista i neke njihove background štorije, a što se tiče ovih prikazanih - stvarno sve na mjestu i dojmljivo, dobro razrađeno i prilično creepy. Može se reći kako su uspjeli probuditi atmosferu pravog 80's ili 90's slashera. Sama ubojstva, prankovi i zajebavanja potencijalnih žrtava većinski su solidno odrađena, mogao bih izdvojiti nekoliko upečatljivih scena, no ono što me nekako više zasmetalo to je, kako naracija prolazi, sve veća i veća nakupina nebuloza i nelogičnosti. Zapravo, najveći problem filma pretjerani je razvoj bizarnih i banalnih kadrova i scena koji su, prema vlastitom sudu, mogli biti puno bolje odrađeni ili barem zataškani, neprimjetno adekvatnije izvedeni. Razumijem da ovdje nije riječ o nadnaravnim stvarima i da je riječ o ljudima i o ljudskim greškama s obje strane, bilo kod ubojica bilo kod žrtava, no primjetno je kako su se neke dinamične scene ili scene face-to-face mogle poprilično bolje odraditi. No to sve ne umanjuje njegov zabavni karakter te činjenicu da vam ni u kojem trenutku film neće biti naporan ili dosadan, konstantno se nešto događa, a možda najbolji dio filma je prvih pola sata do 45 minuta, kada se radnja polako gradi te se upoznajete s prostorijama i maskiranim napadačima.

haunt-2019

Haunt je zapravo odmetnuto čeljade Saw franšize i Escape Rooma, dijete koje ne zna što želi, ali se želi pod svaku cijenu odmaknuti od ostalih klišejiziranih horor filmova slične tematike. U nekim je dijelovima u tome uspio, u nekima nije, no ne može mu se zanijekati dinamičnost, interesantnost i odlična atmosfera, a i činjenica da je prilično low-budget projekt. Film bih vam preporučio, možda ne budete imali slično mišljenje mome, možda se u potpunosti složite, no treba mu dati priliku.

16:36 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>