srijeda, 07.08.2019.

Tumbbad (2018)

MV5-BMz-Qx-Nz-Qz-OTQw-M15-BMl5-Ban-Bn-Xk-Ft-ZTgw-MDQ2-NTcw-ODM-V

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Indijska mitološka priča predstavlja božicu koja je stvorila ostala niža božanstva. Uža radnja govori o posljedicama obitelji koja je izgradila hram za njeno prvorođenče, boga Hastara koji može prokleti osobu, a istovremeno joj podariti zlatne novčiće...

dsuftaqajc-1539448407

Tumbbad je jedan od onih filmova o kojima nisam previše čitao, čak gotovo vrlo malo, no koji mi je uspio zaplijeniti pažnju zbog svojeg odjeka, visoke ocjene i poštovanja među kritikom i širom publikom. I mada ni prije gledanja nisam posvetio pažnju radnji i što ću točno zateći kada ga krenem gledati, kratki plot obavio je svoje te me dovoljno zaintrigirao da se uputim u gledanje. Riječ je o fantasy indijskom horor filmu te ujedno i prvom indijskom hororcu kojega sam dosad gledao. Hvaljen od strane kritike, prvi je istovremeno indijski film na Venecija film festivalu, a pobrao je brojne nagrade diljem svijeta, kao i prepoznatljivost izvan Bollywooda. Osim toga, na visok budžet od 50 milijuna rupija zaradio je preko 135 milijuna. S obzirom da je ovo bollywoodski film, uvriježeno je da sadrži one prepoznatljive elemente koje njeguje bollywoodska kinematografija: red pjesme i plesa (pa čak i u hororcu), hrpu raznolikog koloriteta, dužinu (dobro, ovaj traje oko sat i 45, što je ispod standarda klasičnih tamošnjih filmova) te repetitivnu radnju u više segmenata. Budući da nisam znao što mogu očekivati, a da su mi očekivanja ipak bila poviša zbog pozitivnih komentara, bez nekakve predrasude išao sam s kolegom u gledanje i mogu reći da se u globalu nisam razočarao, no da su mi neke stavke ipak ostale jednostavno preplitke, banalne i suvišne.

tumbbad

Prije svega, valja naglasiti kako Tumbbad, poput svojih prethodnika u vidu te određene filmske industrije, njeguje prenošenje poruke i aspekte poučnosti. Ovdje se film fokusira na ljudsku pohlepu i težnju za bogatstvom i neprestanim grabljenjem većeg, višeg, nedostižnijeg...upravo zbog tog razloga na metaforički se, i naravno krvavi način prenosi poruka gledatelju, gdje se kroz tri generacije iste obitelji ta ljudska manija teško, gotovo nemoguće može iskorijeniti, osim ako se ne povuku neke drastične mjere, što su protagonisti morali postići. Pratimo dakle prilično isprekidanu naraciju tri različite generacije iste obitelji i makar se nekad malo kompliciranije koncentrirati na priču, film vas uspijeva držati zainteresiranima i u neizvjesnosti što će se sljedeće dogoditi i kakvim ćemo scenama sljedeće svjedočiti. Horor scena nažalost nema puno, imao sam filing kao da cijelo vrijeme gledam kulturološku dramu koja u svojoj religioznosti ima elemente jezivosti, budući da je riječ o božanstvu koje se, zbog impliciranja da je ovdje riječ o horor filmu, maksimalno izdemoniziralo. Tome idu u prilog scene koje se odnose na demone i na ludu babu koja nosi prvi dio filma. Da, svakako valja napomenuti da su rekviziti, maska, šminka i efekti u filmu besprijekorni, što ništa manje nisam ni očekivao od ozbiljnog indijskog flicka. Vizualno je vrlo moćan i ponekad vam ta "mračna" ljepota može odvratiti pozornost od same radnje i tijeka događaja, što bih više pripisao kao problem nekonzistentnosti same naracije, negoli kvaliteti načina snimanja. Također, gluma je u svim aspektima odlična, od glumaca vrlo mlade dobi, do onih koji su polako za otpis. Sam kraj je zbog cijele te priče oko poučnosti prilično očekivan i pomalo izlizan, no adekvatno zatvara cjelokupnu fabulu te je raspliće na zadovoljavajućem nivou.

Tumbbad-indian-horror

Dojma sam kako sam ipak dobio manje nego što sam očekivao od ove indijske horor uspješnice, no sve u svemu, Tumbbad je u najmanju ruku interesantan i neobičan folklorni uradak kojem biste trebali posvetiti pažnju ukoliko ste ozbiljno zagrizli u proučavanje hororaca izvan američkih i europskih granica. Vidjet ćete svega i svačega, no morate se paziti vanjskih elemenata, jer biste lako mogli ostati izvan koncentracije i kvalitetne pažnje. Ocjena blizu četvorci možda bi mu najbolje pripadala, nipošto ne visokih 8,3 na IMDb-u.

09:17 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>