nedjelja, 09.06.2019.

The Curse of La Llorona (2019)

lallorona

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Ignorirajući upozorenja uznemirene majke koja je osumnjičena da je vlastitu djecu dovodila u opasnost, socijalna radnica i njena djeca također postaju dio nadrealne jeze i opasnosti, sa višestoljetnom zlokobnom legendom...

the-curse-of-la-llorona

Eto nam i šestog filma iz Conjuring Universea, pretežito nepovezan s ostalim filmovima koje čine dva Conjuringa, dva Annabelle i The Nun. S obzirom da sam od producentske ekipe i ekipe koja stoji iza cijele priče očekivao da će se više bazirati na kvalitetu nego na kvantitetu filmova, očito ih je pomama za novcima i sveopća popularnost nagnala da u kontinuitetu, svake godine izbace minimalno jedan film iz franšize. I uvijek im uspije - La Llorona je zaradila također jako puno novaca (uloženih 9 milijuna - preko 120 zarađenih), makar se slabo znalo o čemu će se uopće ovdje raditi te na koji način će univerzum koji je u potpunosti u horor industriji obilježio ovo desetljeće - biti povezan s ostatkom i na kakve ćemo nemani sada nailaziti. Redatelj debitant Michael Chaves već je predodređen za snimanje trećeg Conjuringa, a producent ovog uratka već je dobro poznati James Wan. Radnja kreće u Meksiku davne 1673., gdje mali dječak uočava vlastitu majku kako utapa njegovog brata u potoku. Radnja se prebacuje 300 godina kasnije, gdje se susrećemo s našom glavnom glumicom Lindom Cardellini (tumači ulogu socijalne radnice Anne), koja u redovnoj provjeri jedne obitelji primjećuje kako je majka svojih dvoje djece zaključala u malu prostoriju, kako bi, po njenim riječima, zaustavila zlokobnog duha da ponovno izađe u svijet. Nakon što ih je Anna "spasila", nevolje se počinju događati i zlokobni duh izašao je terorizirati koga drugog nego - nju i njezinu djecu. Mit oko "Žene koja plače" (The Weeping Woman) postaje stvaran, a uključuje duha žene koja potječe upravo iz tog davnog razdoblja i koja terorizira samostalne majke i njezinu djecu, kao prokletstvo koje se njoj dogodilo oko utapanja vlastite djece. Premisa samog filma je ok, no tu postoji toliko elemenata koji su bezenergični, neinventivni i naprosto dosadni i naporni, da se sam sebi čudim kako sam uspio ovaj film pogledati do kraja. U takmičenju predvidljivosti, ovaj film bi osvojio prvu nagradu bez da se i prijavi na natjecanje.

maxresdefault

Kada krenu neke scary scene iskreno se pitam gdje je i u kojem smjeru otišao Conjuring serijal - je li moguće da će taj serijal izvlačiti samo Anabelle i Conjuring nastavci, a da će sve ove "side-story" priče biti toliko nategnute, blesave i banalne? Iskreno se nadam da će početi poduzimati stvari u vlastitu korist i da neće doći na glas sprdanja i izrugivanja svojih antagonista, no to im neće pomoći dokle god rade zlikovce poput "The Weeping Woman". To je duh ultra prosječnog izgleda koji krade djecu, i makar bi mogla dobro funkcionirati u nekom zasebnom filmu, ovdje se ipak oko antagonista puno više očekivalo i naprosto mi nije jasno kako nekome ovo može biti zabavno, a pogotovo jezivo. Ok, naravno da će uvijek neke jump scare scene šljakati, ali priznajmo si - nije li već toliko postalo predvidljivo neke stvari očekivati i da točno već možete prepostaviti kada će se neka scary scena dogoditi? Bilo da ste pogledali 10 ili 1000 horora - ovakvi filmovi svojim neinovacijama dopuštaju da se stvara loša slika o cjelokupnom žanru. Naravno da se nakon toliko filmova ne može biti inovativan u punom smislu, ali ovdje je to napravljeno toliko generično i loše da komotno možete kuhati ručak i istovremeno pratiti film - nećete apsolutno ništa propustiti. Znate da kada se zvuk utiša - slijedi neka trzavica. Znate kada se duh pojavi - narednih 5-10 minuta bit će mir itd. itd. Tome dodatno pogoduje to što su djeca naprosto neustrašiva - sasvim je normalno kada vam se duh nalazi u kući, kada pozovete posebnog šamana koji će vam kuću ograditi svijećama i simbolima - da budete mirni i staloženi i još da se trudite boriti protiv duha...ma dajte molim vas, kome vi prodajete tu patetiku children-hororaca? Od 10 horora s djecom eventualno će jedan uspjeti na adekvatan način prenijeti onaj istinski dječji strah od nepoznatog, a sve ostalo će biti tako da scenaristi i redatelj jednostavno zaborave da se u nekim ključnim scare trenutcima djeca također nalaze u toj prostoriji. Film toliko klizi prema dolje kako se radnja razvija, da je riječ "klišej" možda najupotrebljivija za cjelokupni narativ te sam si nekoliko puta u bilješke tijekom gledanja napisao tu riječ, s vrlo dobrim povodom. Od pozitivnih stvari (kad već to moram izvlačiti kao pozitivno) naveo bih referencu na Annabelle film, kada ju svećenik Perez spominje te se i sam pojavljuje u tom filmu te Scooby Doo na TV-u, jerbo glavnu ulogu ovdje tumači Velma iz navedenog filma. E da, i gluma, gluma je ok.

la-llorona

Nastavit ću naravno pratiti Conjuring univerzum, no nastave li s filmovima poput Nun ili La Llorona - ubrzo ću pomisliti da je došao kraj kvaliteti tog serijala. The Curse of La Llorona je i kao zaseban film i kao dio franšize - čisto i bezpogovorno sterilno smeće.

17:45 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>