petak, 14.09.2018.

Unfriended: Dark Web (2018)

MV5_BNTI0_OWYw_ZGEt_MDNk_My00_YTQy_LTg2_NTgt_NWM1_N2_Vi_OGU5_Zj_Ez_Xk_Ey_Xk_Fqc_Gde

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Matias dolazi u posjed novog laptopa kojega je, kako kaže prijateljima online, pronašao...ozbiljni problemi kreću kad se prijašnji vlasnik oglasi, cijelo vrijeme prateći Matiasa i želeći laptop pod bilo koju cijenu nazad...

unfriended-dark-web-1532376790

Unfriended je jedan od onih filmova novije generacije, koji svoje "sučelje" bazira na internetskim, mrežnim programima i aplikacijama za računala i mobitele, takozvani "desktop view" film, a s tim formatom možda ste već upoznati putem filmova The Den ili prvi dio Unfriendeda, koji su, možemo to slobodno reći, veoma bili inovativni i autentični po tom pitanju. Ne dovodim sada neke manje poznate horore u pitanje koji se baziraju na već oprobanim formatima na temelju navedenih popularnijih filmova, no Unfriended: Dark Web je već u 2018. godini, kada se neprestano u žanrovima, pogotovo hororima, zahtijeva nešto drugo, novo, uspio podbaciti u tom planu. Korištenjem raznih servisa i aplikacija poput Googlea, Facebooka ili Skype-a, pa i nekih nelicenciranih za korištenje, zapravo gledamo sve isto što smo mogli gledati u njegovom prethodniku, pa zapravo ovdje dolazimo do pitanja koliko je uopće ovaj nastavak bio potreban? Događaju se neke izmjene u radnji pa za razliku od pomalo blesavog originala ovdje je riječ o "živim" prijetnjama, pomalo jednako nezgodnima za hendlati, koliko god da ste upoznati s modernom tehnologijom, kad ste žrtva profesionalnih hakera, teško vas nešto može spasiti, pogotovo kad ti hakeri dobiju supermoći pa uspiju predvidjeti svaki vaš sljedeći prdac i pomak prstom. Upravo tu dolazimo do potpuno bezveznog prikazivanja naizgled nečeg jezivog, a jezivoga u ovom filmu nažalost uopće ne pronalazimo.

maxresdefault

Problemi počinju pri prvim smetnjama na vezi, a ono što ne mogu osporiti ovakvim filmovima svakako je kvalitetno oprobavanje novog "terena" za snimanje, a to je u ovom slučaju ekranizirano snimanje za koje tvrdim kako je moglo biti ponešto maštovitije odrađeno, barem da se malo odmakne od prethodnika. Kroz film možemo vidjeti tek par cimalica koje su toliko kratkog trajanja da vas ne stigne ni uvući u pravi mood i stvoriti adekvatnu atmosferu. Za glumu ne mogu ništa loše reći, no mogu reći za dijaloške i scenarističke flopove, koji ne daju likovima prostora za onaj pravi, realni strah i nervozu koje biste imali kada biste se našli u sličnoj situaciji. Dok se radnja filma postepeno gradi, na neki način vas solidno uvuče u priču te vas zaintrigira za naredne događaje, no postepeno se događa opadanje entuzijazma i pozitivnih predviđanja prema tome kako će radnja kulminirati. Interesantni scenaristički dijelovi kriju se u nekim dobrim referencama poput "Charona", mitološkog splavara iz pakla, ili na većinu hakerskih poteza, no tu bismo stali.

unfriended06-1000x580

Jednostavno je, ako ste pogledali prvi dio, nemate uopće potrebe za gledanjem ovog dijela, svidio vam se prvi film ili ne. Očekivao sam promjena na dosta polja, naravno izuzev načina snimanja, no dobio sam pošteni ćorak. Slobodno preskočiti, Dark Web nažalost nije ponudio ništa vrijedno pamćenja.

13:37 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>