subota, 01.09.2018.

Summer of '84 (2018)

6536355345

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Nakon što se na vijestima proširi vijest o serijskom ubojici, grupica tinejdžera u naizgled mirnom predgrađu provodi cijelo ljeto u špijuniranju i skupljanju dokaza protiv njihovog susjeda policajca, no kako se sve više bliže istini, stvari postaju opasne...

summer_of_84_3_copy-h_2018_0

Izgleda da se pomama za filmovima koji bude nostalgiju iz vremena osamdesetih još dosta dugo vremena neće maknuti s razine vrlo poželjnih i gledanih naslova, a prilično intenzivno se taj povratak u razdoblje osamdesetih osjeti u horor filmovima i serijama. Odmah dakako pomišljate na Stranger Things, od filmova imamo i popularni IT remake, Final Girls, pa i najnoviji hommage, Summer of '84. 80's vibe i radnja i atmosfera u potpunosti je pogođena, ako ste ljubitelj takvih filmova, na idealnom ste tragu. I ovdje je riječ o children horor filmu, tako da se odmah može očekivati light pristup u maniri dječjeg horora, logično i očito je da takav podžanr uzima itekakvog zamaha u posljednje vrijeme, pa što ne iskoristiti povoljnu klimu. Dakako, nije riječ o klasičnom polu-humorističnom pristupu, film sadrži podosta napetijih trenutaka koji daju na ozbiljnosti cjelokupnoj ideji, pogotovo kada se s vremenom zbližimo s brigama mladih i hrabrih protagonista. Cape May Slayer serijski je ubojica koji se spominje kroz cijeli film, no vi, kao i glavni likovi možete samo pretpostavljati tko je ustvari main antagonist, budući da je plansko držanje gledatelja u neizvjesnosti ustvari i najbolji segment filma, osim dobre i adekvatne atmosfere. Unatoč nekim boljkama film je dobro i zabavno osvježenje, a ako ćemo već uspoređivati sa Stranger Things svijetom, rekao bih da je ovdje situacija dosta ozbiljnija i "zrelija", utoliko što je realna i moguća u stvarnom svijetu.

87634

Tijekom praćenja radnje u nekoliko trenutaka može vam se pojaviti osjećaj "već viđenog" i prožvakanog, neke fore, šeme i postupci su preklasični i predvidljivi, no kako se film približava kulminaciji događaja, stvari postaju prilično neočekivane te se događa po meni kvalitetan obrtaj cijele atmosfere, osjeti se kontrast light događaja i mračnih i ozbiljnih obrtanja priče. Posljednjih 20-ak minuta nevjerojatno je intimidirajuće napravljeno, kao i ne tako klasičan završetak koji će gledateljstvo vjerojatno ostaviti podijeljenim, makar je po kritikama struke i publike film pogodio rasplet komplicirane situacije. Gluma protagonista, kao i ostalih sudionika na visokoj je razini, sviđa mi se što postoji ogromna plejada stvarno mladih glumaca koji bez puno problema hendlaju uistinu zahtjevne scene i dijaloge. Atmosfera je već rečeno 80's like, stoga očekujte potpunu adaptaciju tom vremenu, no odrađenu na vrlo dobroj razini, a što se dinamike filma tiče, kronologija događaja teče jezgrovito, sadržajno i dobro tempirano. Gledano na održavanje napetosti i neizvjesnosti, ne mogu reći da sam baš uvijek bio zadovoljan scenarističkim rješenjima i na koji način je naracija posložena, no sve to na neki način izvlače glumci, zanimljive metode održavanja radnje pitkom i zabavnom te "who-done-it" element koji se provlači kroz cijeli film. Čak i ukoliko vam bude jasno tko stoji iza svega već pri temeljima radnje, interesirat će vas što su scenaristi Matt Leslie i Stephen J. Smith ostavili za finale.

unnamed

Summer of '84 još je jedan uspješan hommage horor filmovima osamdesetih. Pohvaljujem britkost, atmosferu, glumu i povremene napete trenutke, no ne mogu reći da nekoliko gore navedenih stvari filmu ne nedostaju. No, s obzirom da se danas u globalu gledano traži više zabava nego neka neizvjesnost, pogotovo u nostalgičnim filmovima, redatelji (njih čak troje) François Simard, Anouk Whissel i Yoann-Karl Whissell mogu sasvim biti zadovoljni postignutim.

03:35 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>