ponedjeljak, 26.11.2012.

Sinister (2012)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Pisac koji se bavi pisanjem realnih kriminalističkih događaja seli se sa svojom obitelji u gradić gdje se dogodilo jedno ubojstvo. Na svome tavanu pronalazi kutiju filmskih vrpci koje pokazuju različita ubojstva od naizgled povezanih priča, a pokazuju da je i ubojstvo koje trenutno istražuje djelo serijskog ubojice čija ubojstva datiraju još u vrijeme 60-tih godina...

Image Hosted by ImageShack.us

Sinister je djelo Scotta Dericksona, redatelja koji je svoju karijeru zasad posvetio trilerima i horrorima, a prepoznajemo ga po filmovima 'The Exorcism of Emily Rose', 'Hellraiser: Inferno' i 'The Day the Earth Stood Still'. Priča prati Ellisona Oswalta kojeg je utjelovio Ethan Hawke, on je, nakon što je pokupio slavu od prvih knjiga, zapao u stvaralačku krizu te mu je pod hitno trebala neka intrigantna priča da nastavi sa svojim radom i preživi. Nakon što je dobio te misteriozne filmove sa okrutnim ubojstvima, odlučio se jako dobro pripremiti i uvesti u tu priču. No, kako to već biva, sa uplitanjem u nešto što je zlo nikad ništa ne izađe na dobro, pa tako u Ellisonov život počinju prodirati nadnaravne stvari i nemir koji se već nalazio u toj kući.
Odmah ću napomenuti kako film stvarno nije ugodan za gledanje, odnosno, ovo je jedan od filmova koji će i najvjernije horror ljubitelje uspjeti zastrašiti, bez obzira negiraju li oni tu činjenicu. Jezivost se provlači kroz apsolutno cijeli film, gotovo da jedva čekate dijelove kada znate da se ništa nepredvidivo neće dogoditi. U principu, tri četvrtine filma baziraju se na scary scenama i na atmosferičnim zvukovima, koji su možda najveći aduti ovog filma. Totalno su pogođeni i u svakoj situaciji pametno iskorišteni. Ljudi koji prate ovaj blog znaju da jako poštujem scary filmove, ali baš one koji mogu izuti iz cipela, a koji opet iza sebe imaju smislenu i dorađenu radnju. Sinister je jedan od takvih filmova i po meni je zaslužio odličnu ocjenu jer se dugo nisam susreo sa ovakvom jezom, a po meni je puno utjecajniji od također odličnog Insidious-a i stavljam ga među top 10 najstrašnijih horrora. Dakako, ocjena ne može biti maksimalna samo zato što je film u potpunosti pogodio smisao horrora, ipak tu ima još nekoliko stavki koje ću razraditi, a koje su ga spriječile da postigne najbolju ocjenu. No, film je i bez toga sasvim korektan, odlično snimljen, sa potpuno pogođenom atmosferom i zanimljivim likovima i nemanima.

Image Hosted by ImageShack.us

Film je snimljen sa jako mračnom atmosferom, a sniman je u većini vremena doslovno u toj kući, tako da su elementi zastrašivanja stalno među nama, što dokazuje i statistika da se neprestano nešto loše događa, što je glavnog lika već pri sredini filma dovelo u alarmantnu histeriju. Priča je jako dobra, veoma je dobro razrađena i sukladno s tim dobivamo i odličan vizualni prikaz efekata i tamnih scena koje su dostupne svačijem oku. Filmu ide u prilog i činjenica da je sa samo 3 milijuna dolara zaradio 10 puta više novaca, što nam otvara i mogućnost nastavka, kojemu se nikako ne radujem jer ne želim da se ni na koji način prekine kvaliteta 'prvog dijela', a teško da može biti bolji. Gluma je, kako sam već rekao jako dobra, Ethan Hawke je potpuni pogodak za glavnu ulogu, makar moram priznati da se ranije nisam toliko imao prilike susretati s tim glumcem, ali je ovdje pokazao kako pravi glumac može izmijeniti nekoliko osobina i u potpunosti se unijeti u svoj lik. Ostali glumci su imali znatno manje posla jer se većinu vremena bavimo sa glavnim likom, ali ono što sam vidio nikako nije loše. Antagonisti koji se pojavljuju kroz film, što preko filmskih vrpci, što uživo poprilično su jezivi i neugodni za gledanje, a jedan od njih je, iako već viđena karikatura u nekim black metal bendovima, sasvim prigodan za ovakvu tematiku. Drago mi je što nikakvu tipičnost i stereotipe ovdje ne nalazimo, jezive scene odrađene su jako pametno i vješto, jer se praktički nijedna od njih nikad ne ponavlja, tako da su scenaristi očito bili puni ideja i namjerno su htjeli izbjegavati nešto što smo već prije mogli vidjeti. Jedan od scenarista ujedno je i redatelj.
Kraj filma vas ne ostavlja ravnodušnim upravo zbog toga što je totalno neočekivan, no na mene ipak nije ostavio neki pozitivan dojam jer sam očekivao da će ipak biti nešto drugo. No to ne bih uzimao kao nekakav minus jer je svatko sebi mogao zamisliti kraj kakav hoće tokom gledanja, da bi na kraju ostao iznenađen prevrtljivošću ili takozvanim twistom.

Image Hosted by ImageShack.us

Sinister je odličan film kojega svima preporučam, a vjerujem da će dosta vas ostaviti bez daha. Idealna podloga za gledanje filma bila bi da ste sami u nekoj mračnoj prostoriji i da se uputite u gledanje. Doći će vam potreba da ga nakon nekog vremena ugasite i krenete gledati u nekoj manje izazovnoj atmosferi. Zaputite se u kino, nećete požaliti.

23:08 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>