srijeda, 15.02.2012.

Dead Set (2008)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o seriji: Imdb.com

U Velikoj Britaniji traje snimanje reality showa Big Brother, a u momentu izbacivanja jednog od stanara, izbija epidemija zombija, te su jedino stanari nesvjesni stanja u vanjskom svijetu, te kakvo zlo okružuje njihov sve manje siguran prostor...



Dead Set je britanska horror-serija, snimljena u pet epizoda, od kojih svaka osim prve najduže (45 min) traje 25 min i od serije može stvoriti i nekakav dugačak film ili mini seriju. Pročitali ste da je riječ o nečem sasvim drugačijem, naravno, pritom se ne misli na zombije, već na samo mjesto radnje, okolnosti koje okružuje protagoniste i svi zadatci koje moraju obaviti kako bi uspjeli preživjeti. Sama inovativnost cijele priče me natjerala da ovo pogledam, žao mi je što serija nije malo popularnija, pa da se lakše može nabaviti i u ostalim dijelovima svijeta. Uz obilje akcije i punu kapu napetih scena, te dosta dobro posloženih dijelova statike i dinamike, ovu horror seriju smatram jako dobrim zombie uratkom, a i jednom od boljih horrora uopće. Što se tiče usporedbi, puno je dinamičnije od svježe The Walking Dead serije, agresivnije je nego neki Romerov film, a stavio bih ga u koš sa 28 Days Later, što zbog brzine događaja, što zbog karakteristika zombija.
Valjalo bi napomenuti i izvrsnu kratku karakterizaciju glavnih likova, makar ne možemo puno opisa dobiti u ovom kratkom vremenu, ali njihovi sukobi i nedoumice polako prerastaju u donošenje krivih odluka koji će ih kasnije stajati puno ranjavanja i života. Jako dobar spojen koncept reality showa sa realityem koji se događa izvan kuće.

Image Hosted by ImageShack.us

Možda je najveća mana svega što serija prekratko traje, ponekad prebrza drmanja kamere i pretjerana iritantnost nekih likova. Osim toga, mislim da serija neslužbeno spada u sam vrh zombie uradaka.
Gluma je na veoma visokoj razini, makar nisam uspio prepoznati ni jednog glumca ni glumicu, vidim da su pripreme prošle i više nego dobro i da je svačiji karakter fuzioniran sa jako dobrim izborom glumca...dok se sa likovima pak ne bih složio. Po meni je doslovno svaki lik imao svoj moment kada bi ga najrađe predao u ralje zombija, te je svaki imao svoj crni trenutak, a neki su takvi stalno...previše je tu ironije, frustracija, agresivnosti i sveopće tupavosti...znam da su to natjecatelji za jedan od najglupljih realitya, ali ovo je ipak preglupo.
Zombiji su pridonijeli mojoj visokoj ocjeni, njihov izgled je jako dobro napravljen, neki od njih izgledaju poprilično jezivo, a njihovo trčanje i brzina je jedan od razloga moje usporedbe sa 'zaraženima' iz filma Dannya Boylea. Serija također obiluje sa pregršt brutalnih scena, pa tu imamo pravih splatter kadrova, lomljenja, kidanja, žderanja organa, obilje pucnjave itd i tako bliže...sve što bi kvalitetan zombie flick trebao imati.

Image Hosted by ImageShack.us

Svakako vam preporučujem gledanje ove serije, probajte je pogledati i u komadu, nećete požaliti. Neke su me stvari ipak odmaknule od odlične ocjene, ali je u principu sve vrlo dobro upakirano. Dinamike nikako ne nedostaje, a to je ono što mi je trebalo nakon sve sporijih Walking Dead epizoda. Dead Set je jedna jako dobra serija.

17:25 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>