ponedjeljak, 21.02.2011.

Reincarnation (2005)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Mlada japanska glumica Nagisa počinje dobivati vizije mrtvih ljudi nakon što dobije ulogu u filmu. Radnja filma opisuje masovno ubojstvo koje se dogodilo u jednom hotelu prije 40 godina, a Nagisa vidi sve žrtve i uz to glumi jednu od njih...



Japanci su tokom prvog desetljeća 21. stoljeća uspješno udarali po horrorima paranormalne tematike, pa smo tako 2005. dobili još jedan horror u kojemu glavne antagoniste predstavljaju nitko drugi nego, zamislite, duhovi. Reincarnation je horror nešto drugačije radnje nego što je uobičajeno, kao što su opsjednute kuće ili progoni, ovdje je riječ o ukazivanju duhova koji nemaju veze sa žrtvom, odnosno glavnom glumicom Yukom, nego sa događajem s kojim će se Yuka kasnije spojiti, a to je gluma u filmu koji predstavlja smrt tih duhova. Razlog zašto spominjem japanske ghost horrore je zato što je ovo treći horror u planiranoj šestofilmnoj produkciji Japanskog horror teatra. Potaknuti filmom Ringu, kojeg sam ovaj mjesec komentirao, šest redatelja je odlučilo snimiti 6 horrora, jedan od njih je Reincarnation. Film me ugodno iznenadio, nisam uopće imao loša očekivanja, sve je većinom onako kako treba. Još jedan od dobrih azijskih filmova.



Isto tako, valja napomenuti da je ovaj film izabran i za filmove koji su bili predstavljeni na After Dark Horrorfestu 2006. godine, uz recenzirani The Abandoned. Veoma sam ugodno iznenađen sa činjenicom da je film na horrorfestu, jer ovaj film je po meni definitivno izvan kategorije te ne bi trebao pripadati tom solidnom Horror festivalu (nažalost, većinu što sam zasad pogledao je dosta loša). Iako film počinje dosta šturo i nerazumljivo, nakon pola sata se otprilike možete udobno smjestiti i početi pratiti film bez ikakvih problema. Ne volim pretjerano filmove gdje se radnja počinje razrađivati tek nakon polovice filma, to mi i nema pretjeranog smisla jer se gubi vremena za glavninu filma. Opet, da film traje previše, izgubio bi na pažnji, jer ipak nije toliko zanimljiv kao ghost horror da bi predugo trajao. Gluma u filmu je čisto zadovoljavajuća, atmosferična i dostojna. Ima nekoliko glupih dijaloga koji su nepotrebni i gube na snazi. Inače, moram i napomenuti da nema previše scary scena kao što ima u dosta ostalih japanskih filmova, ovdje je napetost nešto slabijeg nivoa i nije pretjerano zastupljeno, makar ima par trzavica.



Nakon ovog kratkog pregleda (ne mogu puno pričati jer je film dosta otvorenog i spoilerskog oblika), da se zaključiti da je ovo jedan pristojan i zabavan japanski ghost filmić kojeg biste trebali pogledati ako volite takvu tematiku. Moglo je biti bolje, ali je moglo biti i puno, puno lošije. Zadovoljan sam viđenim.

21:59 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>